Můj yorkšír je agresivní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2015 20:15
Nibbleof

XXX.XXX.241.177

Ahoj..
Mám problém mám 9 letého yorkšíra.. dříve býval v pohodě..
Neštěkal. Byl tichý, spokojený.
Ale teď začíná být agresivní. Když ho třeba plácnu přes zadek za loužičku. Je neuvěřitelně steklý.. Ale teď dokonce, když se někde vyčurá, už vím že se někde vyčural a zaleze pod stůl a vrčí jen když jde někdo kolem.
Prostě když ho za něco třeba jen hlasem pokárá.. už cení zuby a když po něm natáhnu ruku chce mě pokousat. bohužel nemá pár zubů.. Má jen zadní zuby a 2 tesáky takže mě moc nepokouše.
Nevím co mám dělat..
Vždycky ho chytnu za tlamu a říkám mu že tohle je špatně..
Po chvilce se uklidní a je takový smutný, že udělal něco špatně...
Prosím o radu.

6.4.2015 21:00
lavacca

XXX.XXX.164.49

Nibbleof napsal(a):
Ahoj..
Ale teď začíná být agresivní. Když ho třeba plácnu přes zadek za loužičku. Je neuvěřitelně steklý.. Ale teď dokonce, když se někde vyčurá, už vím že se někde vyčural a zaleze pod stůl a vrčí jen když jde někdo kolem.
Prostě když ho za něco třeba jen hlasem pokárá.. už cení zuby a když po něm natáhnu ruku chce mě pokousat. bohužel nemá pár zubů.. Má jen zadní zuby a 2 tesáky takže mě moc nepokouše.
Nevím co mám dělat..
Prosím o radu.

A kde jste vzala to, že je vhodné psa za loužičku mlátit? Pokud dospělý pes nevydrží jsou 2 možnosti - buď je málo venčen a nebo má zdravotní problém. Oboje má řešení. Ale rozhodně ne to, že na psa budete řvát a plácat ho po zadku!

Pes vám dle mého prostě nerozumí a nelíbí se mu, že ho káráte za něco, co nechápe. Vy byste si taky nechala nadávat a mlátit se za něco, o čem nevíte jen tak? Pes si to nespojí, že udělal louži = trest. Pro něj je to kárání agrese od vás vůči němu. A tak se brání.

6.4.2015 21:01
tereza.128

XXX.XXX.32.213

Zkus se zamyslet nad svým chováním k němu. Dospělý pes by měl být čistotný. Takže pokud udělá loužičku, buď je vina v majiteli, že ho včas nevyvenčil, nebo je nemocný a potom je naprosto mimo ho za to trestat.
Představ si sebe, na jeho místě. Není Ti dobře a nejbližší osoba, co by Ti měla být oporou Tě nepochopitelně bije. Jak by ses chovala? Nebránila by ses náhodou? Časem bys takovému člověku přestala věřit úplně.
Přesně stejně se cítí Tvůj pes.
Takže: psa rozhodně nebij, neplácej, nechytej za tlamu a jiné podobné blbiny, raději s ním zajdi na veterinu, nech mu vyšetřit ledviny, často ho venči a hodně se s ním mazli. Louže uklízej bez řečí a bez agrese vůči psovi. Snad ještě není pozdě napravit, co jsi pokazila.
Uvědom si, že pes má nejspíš nějaké zdravotní potíže, tak se k němu podle toho chovej.

6.4.2015 21:11
Nibbleof

XXX.XXX.241.177

Ale já ho nemlátím.. -.-
jen ho jemně plácnu přes zadek, popřípadně novinami.. je to tak napsané i v knížce.
Jsem k němu nězná ani ho to nemůže bolet.. do 5 let s tím neměl problém..
Prostě když jsem ho plácla takhle přes zadek pak se dlouho nikde nevyčural..

6.4.2015 21:20
myjka

XXX.XXX.215.11

Never všetkému, čo je v knihách. Kedysi sa v knihách písalo, že zem je placatá a potom, že sa slnko točí okolo zeme...

6.4.2015 21:25
Nibbleof

XXX.XXX.241.177

No dobrá, .. často třeba děla že se vrátíme z procházky.. já ho pustím do bytu a za 5 minut se někde vyčurá.. dělá to většinou na jaro.. příjde mi blbé ho za tohle nepokárat..
on si hodně značkuje uzemí.. dělá to i doma.
To to mám jen utřít? Vždyť to zachvíli začne dělat pořád...

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.4.2015 04:20

No v devíti letech řešit čůrání psa, když to dělá už pět let je trošku pozdě. V devíti letech je to stařeček, když jste ho nedovedli vychovat do te´d už to nezachráníte, nemlaťte ho a nechce ho v klidu dožít a než si pořídíte dalšího psa přečtěte si něco o jeho výchově.

7.4.2015 06:29
scylla

XXX.XXX.150.32

Nibbleof napsal(a):
Ahoj..
Nevím co mám dělat..
Prosím o radu.

A vy se mu divíte, že vás má plné zuby, když se k němu takto chováte? Bijete ho, tak se brání, bojí se vás a vrčí. Přestaňte ho trestat a začněte se k němu chovat vlídně, vychovávejte ho a učte, chovejte se k němu slušně a on se bude chovat slušně k vám. Pes vám většinou vrátí to, co do něj vložíte. Jste toho příkladem.

7.4.2015 06:32
scylla

XXX.XXX.150.32

Nibbleof napsal(a):
Ale já ho nemlátím.. -.-
jen ho jemně plácnu přes zadek, popřípadně novinami.. je to tak napsané i v knížce.
Jsem k němu nězná ani ho to nemůže bolet.. do 5 let s tím neměl problém..
Prostě když jsem ho plácla takhle přes zadek pak se dlouho nikde nevyčural..

Ano, vy ho bijete velice něžně a důsledkem toho je, že se před vámi schovává a vrčí.... Bití čímkoli je nesmysl. Uvědomte si, že ani ten trest nemůže přijít včas -. on se vyčůrá, vy jdete pro noviny, složíte je - 1. trest, on už podle zvuku ví, že bude bit,2. - jdete k němu a tváříte se naštvaně,3. trest - napřáhnete se,4. trest - uhodíte. Celé toto vám trvá tak dlouho, že on netuší, za co je bit, protože trest přišel pozdě. Když víte, že k tomu má sklony, můžete ho napomenout. dřív, než tu nohu zvedne. Prohřešek a trest vám evidentně nefugnuje, zkuste trošku předvídat.

7.4.2015 07:07
Nibbleof

XXX.XXX.241.177

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No v devíti letech řešit čůrání psa, když to dělá už pět let je trošku pozdě. V devíti letech je to stařeček, když jste ho nedovedli vychovat do te´d už to nezachráníte, nemlaťte ho a nechce ho v klidu dožít a než si pořídíte dalšího psa přečtěte si něco o jeho výchově.

Ano
avšak problém je ten..
že pejsek byl vychován skvěle.
Chodili jsme s ním na cvičák a umí přes 30 povelů.
Dělali jsme s ním agility. Já vážně pochybuju že byla zanedbána výchova.
Zdravý je.Ledviny prostě musí mít v pořádku,
Jen prostě nechápu proč zvedá nožičku po tom co se vrátíme z venku.
To nedává žádný smysl. Jsem s ním na 30 minutové procházce a vrátíme se a on se vyčurá.

7.4.2015 07:17

Nibbleof napsal(a):
Ano
avšak problém je ten..
To nedává žádný smysl. Jsem s ním na 30 minutové procházce a vrátíme se a on se vyčurá.

Opravdu je zdravý? Opravdu má ledviny v pořádku? Byli jste s ním vůbec za těch pět let u veta na vyšetření? Zdravotní důvody bych vyloučila ze všeho nejdřív, takže jestli jste ho vyšetřit nenechali, máte zpoždění pět let...

Nebijte ho. Vaším dosavadním přístupem už jste ve vašem vzájemném vztahu napáchali dost škod. A těžko půjdou napravit. Jestli vám teda vůbec záleží na tom, jaký máte se psem vztah.

7.4.2015 08:31
lavacca

XXX.XXX.232.4

Nibbleof napsal(a):
Ano
avšak problém je ten..

To, že pes umí xx povelů ještě neznamená, že je dobře vychován. Výchova nerovná se výcvik!

" Ledviny prostě musí mít v pořádku, " - takže byli jste s ním u veta nebo ne? Dle té odpovědi to spíš vidím na to, že nebyli a vzhledem k jeho věku si myslíte, že mu nic není...ale ono klidně může být.

Pokud od mládí rád značkuje, prostě ho to chtělo korigovat od začátku. Ale jde to i teď - prostě ho hlídejte a jak bude chtít značkovat, tak jasné nesmíš! A klidně bych ho vzala znovu ven - 30 min. procházka pro jorka nic moc není...je to teriér, ten potřebuje zaměstnat.

Jak často s ním vůbec chodíte ven? a na jak dlouho?

7.4.2015 08:42
scylla

XXX.XXX.150.32

Nibbleof napsal(a):
Ano
avšak problém je ten..

Cvičák je o výcviku, ne o výchově. Co se u vás doma změnilo? Denní režim, členové rodiny, jejich zdravotní stav, feny v sousedství?

Neregistrovaný uživatel

7.4.2015 11:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Co se píše v knížce, je o výchově štěněte k čistotnosti a tohle je i tak tedy dost špatná rada. Váš pes může umět třeba válet sudy, ale značkování v bytě jste ho neodnaučili...takže v tom pokračuje pravděpodobně víc, když je napuzený háravkou. Může v tom hrát roli i senilita, stejně jako u lidí, se ty špatné věci věkem ještě zhoršujou, takže pokud se doteď ještě jakž takž držel, teď má zábran čím dál míň. Druhá věc je případná nemoc, jak už napsali všichni ostatní. A ještě k tomu vrčení a vyjíždění po vás...k tomu bych jen dodala, že je to stejné jako s tím značkováním. Normální vychovaný pes to nedělá, ale viděla jsem 100x situace, kdy se to takovéhle, ponožce" toleruje, poněvadž je v podstatě neškodná Kdyby mi tohle udělal můj pes, tak za jedno by to mělo daleko horší následky a za druhé, by to pro mne byl ale pořádný alarm, že se děje něco jó špatného a jako první by mne napadlo zdraví. Soudě podle vašeho popisu, to není u vás poprvé...Při tom, vrčí a cení zuby, když ho jen někdo pokárá"...bych psa okamžitě odvelela na místo, bez držení tlamy a řvaní, nechala ho tam a absolutně si ho nevšímala, pokud by se odsud hnul, znovu odpovelovat. Po nějaké době(třeba 10minut) bych ho přivolala a za to, že vydržel vzorně na místě pochválila a odměnila. Pokud vyloučíte chorobu, můžete ještě pořád na značkování zapracovat. To vás nenapadlo psa okamžitě chytit a vyhodit za dveře? S důrazným, co to je tohle, to se nedělá a ven!" Mám barák se zahradou pravda - je to jednodušší a u nás stačilo zařvat poprvé a naposledy, když jako roční pes, zkusil zvednout nohu u vázy. Už se to nikdy neopakovalo.

7.4.2015 12:31
tereza.128

XXX.XXX.32.213

Mám desetiletého psa a poslední měsíc stále zvrací. Na veterině nic podstatného nezjistili, kromě toho, že pes prostě stárne a tak mu občas neslouží zažívání. No tak po něm několikrát denně uklízím.
Představa, že by měl majitelku, co by ho za podobnou věc mlátila je dost děsivá. Za zdravotní potíže přece nikdo nemůže, ani to zvíře!
Zadavatelka by se měla rychle vzpamatovat, zajít se psem k veterináři a nechat ho pořádně vyšetřit. Teprve potom řešit zanedbanou výchovu. Psa pravidelně několikrát denně venčit a po dostatečně dlouhou dobu. Taky ho při venčení pozorovat a pokud se pes venku nevyčůrá, tak se prostě domů nejde, dokud TO pes neudělá. Za vyvenčení pochválit a odměnit, bude to dělat rád.
Jenže to obnáší trochu se tomu psovi věnovat, ne na něj kašlat a potom ho bít za něco, co ho ona sama nenaučila.

7.4.2015 18:18

tereza.128 napsal(a):
Mám desetiletého psa a poslední měsíc stále zvrací. Na veterině nic podstatného nezjistili, kromě toho, že pes prostě stárne a tak mu občas neslouží zažívání. No tak po něm několikrát denně uklízím.
Představa, že by měl majitelku, co by ho za podobnou věc mlátila je dost děsivá. Za zdravotní potíže přece nikdo nemůže, ani to zvíře!
Zadavatelka by se měla rychle vzpamatovat, zajít se psem k veterináři a nechat ho pořádně vyšetřit. Teprve potom řešit zanedbanou výchovu. Psa pravidelně několikrát denně venčit a po dostatečně dlouhou dobu. Taky ho při venčení pozorovat a pokud se pes venku nevyčůrá, tak se prostě domů nejde, dokud TO pes neudělá. Za vyvenčení pochválit a odměnit, bude to dělat rád.
Jenže to obnáší trochu se tomu psovi věnovat, ne na něj kašlat a potom ho bít za něco, co ho ona sama nenaučila.

Přesně tak, můj dvanáctiletý pes začal zničeho nic kadit po bytě, hodně a často, ihned mě napadlo že to není normální, že tam bude nějaký problém, a byl, chronické selhání ledvin, no tak sem to po něm prostě uklízela a nenapadlo by mě se na něj za to zlobit natož ho uhodit, přece za to že mě dal celý svůj život sem se o něj postarala dokud to bylo pro něj možné a netrpěl.

7.4.2015 18:38
tapina

XXX.XXX.11.45

On neví, že jste ho plácla za tu loužičku. Vidí už jen to, že se ruka (noviny) schylují k plácnutí, vnímá jako hrozbu, na kterou reaguje, jak popisujete. Popřemýšlejte nad tím vším, co Vám tu ostatní píší, jestli by neprospěla změna v denním režimu nebo přístupu celkově, myslím, že pokud je zdravý, i v 9 letech byste se toho zlozvyku mohli zbavit.
Známá měla středního knírače, psa, který velmi rád značkoval v interiéru, ať už doma (bydleli v RD) nebo na návštěvě, značkoval rohy i odložené předměty. V jeho 11letech se rozváděla a psa musela vzít sebou, zpočátku bydlela v nájmu v bytě, pes se v 11 letech naučil venčit na vodítku, bez vodítka i neznačkovat, měla ale kvůli němu měsíc dovolenou a zezačátku byli víc venku, jak doma. Leckdo by takového psa dal do útulku nebo utratil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík