Kdy se štěnětem ven a jak

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2015 09:55
Debiie

XXX.XXX.167.50

Dobrý den, máme nové štěně cairn teriéra. Má 8 týdnů a doma ho máme 4 dny. Jelikož je to ale náš první pejsek, mám pár dotazů ohledně procházek. Máme domek s velkou zahradou, takže s venčením není problém. Zajímalo by mě kdy s ním jít poprvé na procházku mezi psy a lidi. Někde jsem se dočetla, že až po posledním očkováním, ale to se mi zdá zbytečně pozdě. Taky by mě zajímalo, jestli má mít vodítko celou dobu nebo ho mám třeba odepnout rovnou. Za domem máme louku, kam chodí celkem dost psů. Na zahradě se mě drží jako klíště. A ještě jestli když potkám jiného psa, který budu na vodítku, mám dovolit svému bez vodítka ho očcihat? Případně obráceně. Moc děkuji za tipy jak to zvládat :).

12.4.2015 13:20
koňadra

XXX.XXX.128.31

1) se štěnětem začít chodit mimo zahradu po nabrání imunity po očkování ve 3 měsících;
2) je dobré naučit psa, že ze dveří (z vašeho pozemku) se odchází jedině po zapnutí vodítka. Na louce ho můžete pustit - nebudou-li v dohledu jiní psi; pokud uvidím cizího psa, svého si uvážu;
3) družit s jinými psy zpočátku na vodítku, nevíte jakou reakci bude mít ten druhý pes ani vaše štěně, mohlo by se vylekat a utéct. Navíc bych ho nechala družit jen s těmi vychovanými a zvládnutými psy, kdy jejich majitelé budou vědět, že jejich psi mému štěněti neublíží. A to i neúmyslně - takže nebudu hned družit dogu s mým kernem;
4) čím bude štěně starší a větší, tak se bude okruh vhodných psů ke kamarádství rozšiřovat, ale to snad odhadnete už sama.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2015 13:28

koňadra napsal(a):
1) se štěnětem začít chodit mimo zahradu po nabrání imunity po očkování ve 3 měsících;
2) je dobré naučit psa, že ze dveří (z vašeho pozemku) se odchází jedině po zapnutí vodítka. Na louce ho můžete pustit - nebudou-li v dohledu jiní psi; pokud uvidím cizího psa, svého si uvážu;
3) družit s jinými psy zpočátku na vodítku, nevíte jakou reakci bude mít ten druhý pes ani vaše štěně, mohlo by se vylekat a utéct. Navíc bych ho nechala družit jen s těmi vychovanými a zvládnutými psy, kdy jejich majitelé budou vědět, že jejich psi mému štěněti neublíží. A to i neúmyslně - takže nebudu hned družit dogu s mým kernem;
4) čím bude štěně starší a větší, tak se bude okruh vhodných psů ke kamarádství rozšiřovat, ale to snad odhadnete už sama.

Dovolím si úplně nesouhlasit...při dodržení lhůt po očkování vám uteče dost důležitý věk pro socializaci...na louku plnou psů bych tedy nechodila, ale na nějaké odlehlejší místo třeba se psy kamarádů o kterých vím, že jsou zdraví ano.
S vypuštěním psa na louce souhlas...pozor, ale na ostatní pejsky...to že dospělý pes neublíží štěněti nemusí být vždy pravda...

12.4.2015 13:42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dovolím si úplně nesouhlasit...při dodržení lhůt po očkování vám uteče dost důležitý věk pro socializaci...na louku plnou psů bych tedy nechodila, ale na nějaké odlehlejší místo třeba se psy kamarádů o kterých vím, že jsou zdraví ano.
S vypuštěním psa na louce souhlas...pozor, ale na ostatní pejsky...to že dospělý pes neublíží štěněti nemusí být vždy pravda...

Přesně tak, ven okamžitě, socializace nepočká (přičemž socializace není povinné kamarádění se se psy, ale seznamování se světem = s tím, že tady jsou i cizí lidé, zvířata, auta, kola, vlaky, obchody...existují nějaká pravidla...a hlavně Vy jste ten nejdůležitější a nejbáječnější a nejchytřejší na tomto světě) ! Se psy seznamovat jenom s prověřenými a na základě domluvy. A nejlépe chodit na volno (samozřejmě tam, kde je to bezpečné) a na různá místa - les, louka, civilizace...voďte štěně na neznámá místa, naučí se Vás přirozeně následovat.

12.4.2015 13:43
lavacca

XXX.XXX.164.49

Souhlasím s koňadrou až na ten bod 1) - nečekala bych do 3 měsíců. Do té doby má štěně tzv. vtiskávací období a co se v té době zamešká, to se později hůře dohání. Takže brát normálně ven, jen bych se zatím vyhýbala místům, kde je velká koncentrace psů. Např. u vás ta louka. Spíš bych šla někam do přírody, po vesnici, apod. kde sem tam nějakého psa potkáte, ale nebude to třeba 5-10 za den.

jo a dokud nebude mít 100% přivolání, tak na vodítku. Nikdy nevíte, čeho se štěně lekne, tak ať není neštěstí..

12.4.2015 14:12
natsu

XXX.XXX.16.34

Určitě bych nečekala do 3 měsíců! Máme taky prvního pejska, je mu 11 týdnů a také jsme váhali, jestli brát ven před kompletním očkováním. Ptali jsme se i veterináře a ten nám řekl: "Podívejte se, kdyby v Holicích řádila například psinka tak vám řeknu, ať ho radši neberete, ale takhle normálně choďte, ať se socializuje. Jen dávejte pozor na bobky ostatních psů."
Takže tolik ode mě :) Dnes jsme ho vzali s sebou na fotbal a hezky si tam pohrál s dalším trpaslíkem

Přidejte reakci

Přidat smajlík