O kupovanych jsem cetla ruzne recenze - proste podle psa. Obecne se da rict, ze pokud se do toho pusti, bude o to mit zajem, tak vydrzi dost dlouho. (A pokud to neni vylozene obr nicitel.)
Nektere psy to nechava zcela chladnymi, bez zajmu.
Mne by spis zajimalo, jak je to s parozim, ktere by clovek nasel na louce? Uz dvakrat se mi stalo, ze jsem videla na louce parozi, muze si to clovek vzit, nebo ne? Z obavy pred postihem jsem to tam nechala, i kdyz me zajimalo, jak by na to reagovali psi.
colectiv
napsal(a):
O kupovanych jsem cetla ruzne recenze - proste podle psa. Obecne se da rict, ze pokud se do toho pusti, bude o to mit zajem, tak vydrzi dost dlouho. (A pokud to neni vylozene obr nicitel.)
Mne by spis zajimalo, jak je to s parozim, ktere by clovek nasel na louce? Uz dvakrat se mi stalo, ze jsem videla na louce parozi, muze si to clovek vzit, nebo ne? Z obavy pred postihem jsem to tam nechala, i kdyz me zajimalo, jak by na to reagovali psi.
To je taky dobrá otázka, to by se stálo za to poptat na lesní správně, nebo myslivce. Jednoho rozumného znám, zkusím se zeptat.
Mě by také zajímalo, zda nalezené paroží nemůže být pro psa nějak závadné. Vím, že si poradí s kde jakou bakterií /viz. žraní syrového masa/, ale na druhou stranu netuším, jaké nemoci můžou jeleni přenášet.
colectiv
napsal(a):
Tak jsem jen tak náhodně zagooglila a prý je to trestné, min. je to přestupek. Nalezené paroží by se mělo odevzdávat myslivcům, případ. mysliveckému sdružením, jelikož je to považováno za jejich majetek.
Osobně si nedovedu představit, jak by myslivci komukoliv dokazovali, že paroží "ukradl".
Nákazy bych se nebál, nevím o žádné nemoci nebo parazitovi, který by se tak dal přenést. mám ale jiný problém- mám hltavé psy a netuším co by s jejich trávícím traktem udělal velký spolknutý kus. Proto nedávám!
mishule
napsal(a):
Tak jsem jen tak náhodně zagooglila a prý je to trestné, min. je to přestupek. Nalezené paroží by se mělo odevzdávat myslivcům, případ. mysliveckému sdružením, jelikož je to považováno za jejich majetek.
Máte naprostou pravdu. Zvíře je věcí nikoho, ale nalezená zvěř, její vývojová stádia i shozy, už patří mysliveckému sdružení, kterému náleží honitba. Tzn správně byste to měli odevzdat, případně to nechat ležet.
Neznám však jediný případ, kdy by se něco takového řešilo- ale málokdy se najdou medailové, nebo jinak cenné trofeje. Avšak pro myslivce mají vypovídající hodnotu o kvalitě zvěře v dané lokalitě.
paroží nepřenáší žádné nemoci, ani nejsou hostitelem parazitů.
hunter
napsal(a):
Máte naprostou pravdu. Zvíře je věcí nikoho, ale nalezená zvěř, její vývojová stádia i shozy, už patří mysliveckému sdružení, kterému náleží honitba. Tzn správně byste to měli odevzdat, případně to nechat ležet.
Neznám však jediný případ, kdy by se něco takového řešilo- ale málokdy se najdou medailové, nebo jinak cenné trofeje. Avšak pro myslivce mají vypovídající hodnotu o kvalitě zvěře v dané lokalitě.
paroží nepřenáší žádné nemoci, ani nejsou hostitelem parazitů.
Jeste ze jsem to tam nechala. Neco mi rikalo, ze by z toho mohl byt problem. :) Neslo o velke parozi - ale o male paruzky, odhadem do 20cm.
Dasvo
napsal(a):
Osobně si nedovedu představit, jak by myslivci komukoliv dokazovali, že paroží "ukradl".
Nákazy bych se nebál, nevím o žádné nemoci nebo parazitovi, který by se tak dal přenést. mám ale jiný problém- mám hltavé psy a netuším co by s jejich trávícím traktem udělal velký spolknutý kus. Proto nedávám!
Já osobně si to také nedokážu představit, ale náhoda je blbec - seberete paroží v lese na procházce, po cestě potkáte myslivce, a pokud je to nějaký blbec, těžko mu namluvíte, že jste jej chtěli odevzdat. Ale jak jsem psala je to dáno zákonem, a pokud se jimi člověk chce řídit, paroží z lesa mu nepatří. Ovšem to už je na každém jedinci. :)
Jinak k hltání, toho bych se bála také, ač moje fena nehltá, ale zato má tendenci polykat velké kusy, proto ostražitě hlídám i kosti. Na tohle jsem ale narazila úplně poprvé, a zajímalo mě, jak moc je nebo není mezi pejskaři paroží v oblibě. :).
mishule
napsal(a):
Já osobně si to také nedokážu představit, ale náhoda je blbec - seberete paroží v lese na procházce, po cestě potkáte myslivce, a pokud je to nějaký blbec, těžko mu namluvíte, že jste jej chtěli odevzdat. Ale jak jsem psala je to dáno zákonem, a pokud se jimi člověk chce řídit, paroží z lesa mu nepatří. Ovšem to už je na každém jedinci. :)
Jinak k hltání, toho bych se bála také, ač moje fena nehltá, ale zato má tendenci polykat velké kusy, proto ostražitě hlídám i kosti. Na tohle jsem ale narazila úplně poprvé, a zajímalo mě, jak moc je nebo není mezi pejskaři paroží v oblibě. :).
Tohle stavi i poctivce do spatne pozice - trebas v dobre vire to seberou a chteji odevzdat, ale myslivec proste uvidi jen to, jak mu nekdo vynasi parozi z lesa... A nevim, jak ostatni, ja v mobilu cislo na nekoho, komu bych nalez predem oznamila, abych predesla, krivym obvinenim´´, nemam. Mozna bych si ho tam dat mela. Ale uz vidim, jak treba ve 20hod vecer nekoho zajima hlaseni o nalezu 20cm parozi. :) :).
hunter
napsal(a):
Za tohle vám přeci nikdo hlavu neutrhne ani tak. Většinou vám ten paroh stejně nechají, pokud nebude něčím zajímavý. jestliže však chcete všemu předejít, třebas dohadů s blbcem, nechte ho ležet na místě.
Já osobně paroží psům nedávám, vlastně mě to ani nikdy nenapadlo.
Mě osobně by to také nenapadlo, ale narazila jsem na něj v jednom e-zverimexu a nějak mi to nedalo - musela jsem se tu poptat. A jak vidím, není to nějak rozšířená věc.
@colectiv: No právě, takový blbec se holt občas najde. Já osobně ani nevím, co bych udělala. Pokud bych ho nechtěla pro psa, nechala bych ležet. Kdybych ho chtěla, asi bych se šla poptat mysliv. hospodáře, s tím se tady u nás dá mluvit, obyčejní myslivci jsou tady taková sebranka, která mi vynadá i za kus suchého klacku, který si pes nese po lese na aport.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Iliena
napsal(a):
Nějaké nové zkušenosti s parožím pro psa? Vyzkoušeli jste ho? Chtěla bych koupi pro fenu alergičku, ale trochu mě znejistil poslední příspěvek
Můj pes krouhá odmalička, první parůžek jsem si odnesla právě z veteriny. Teď má tři a většinou je ožírá večer půlhodinku před spaním, takový rituál. :) Jen pozor na daňčí paroží, je měkké, pes ho může bez dozoru zlikvidovat za večer a může se zastavit peristaltika střev.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Můj pes krouhá odmalička, první parůžek jsem si odnesla právě z veteriny. Teď má tři a většinou je ožírá večer půlhodinku před spaním, takový rituál. :) Jen pozor na daňčí paroží, je měkké, pes ho může bez dozoru zlikvidovat za večer a může se zastavit peristaltika střev.
Děkuji . Koukala jsem, že dančí je měkké, do toho bych nešla. Myslela jsem z jelena.
hunter
napsal(a):
Za tohle vám přeci nikdo hlavu neutrhne ani tak. Většinou vám ten paroh stejně nechají, pokud nebude něčím zajímavý. jestliže však chcete všemu předejít, třebas dohadů s blbcem, nechte ho ležet na místě.
Já osobně paroží psům nedávám, vlastně mě to ani nikdy nenapadlo.
Myslím, huntere, že žádného myslivce nikdy ani nenapadlo, aby dával psům paroh na hraní a okusování. Koukám jak blázen, co všechno lidi napadá. A jinak i sběr (náhodný nález) parohů v přírodě je podle zákona pytláctví (to vy určitě víte, píši to pro ostatní). Ovšem v praxi je to asi těžko dokazatelné a vymahatelné.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!