Velššpringršpaněl - pes nebo fena

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2015 11:52
Claire1550

XXX.XXX.24.73

Chceme si pořídit velššpringršpaněla a rozhodujeme se mezi fenou a psem. Poradíte mi prosím?
Děkuji.

19.4.2015 12:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Nechcete- li množit, radila bych psa.

Jsi dítě ?

19.4.2015 12:24
cheriss

XXX.XXX.131.110

Jestli nechcete mít všecko kolem domu očůrané do výšky půl metru a psa pořád hlídat aby navíc neočůral něco co není vaše (ať už je to kočárek nějaké kolemjdoucí nebo bunda, kterou si někdo položil vedle sebe na lavičku v parku), tak radím fenu. Nevýhoda feny je, že 2x ročně hárá, takže ji budete muset v tuto dobu hlídat, aby se k ní nedostal nějaký pes. Záleží na vás, co vám vadí víc, jestli 2x ročně hárání nebo celoročně značkování.

19.4.2015 13:16
hunter

XXX.XXX.22.6

Spíše se zaměřte na temperament, ten je důležitější.
U pohlaví záleží, co vám vyhovuje- pes značkuje a v přítomnosti hárající feny nemusí být ovladatelný. Při snaze dostat se k takové feně, psi dokáží překonat různé překážky.Na druhou stranu musíte hárající fenu hlídat, právě před nezvanými návštěvníky. Během hárání se nemůžete zúčastnit zkoušek a může být i problémový výkon v tomto období. Záleží také na okolí- lépe se snáší opačná pohlaví.
z hlediska výcviku jsou ty rozdíly nepatrné, spíše záleží na konkrétním jedinci. Psi si déle pamatují, feny bývají měkčí.
Jen bych vás chtěl požádat o jednu věc. Pokud se nehodláte věnovat myslivecké kynologii, vyberte si jiné plemeno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.4.2015 13:30

"Jestli nechcete mít všecko kolem domu očůrané do výšky půl metru a psa pořád hlídat aby navíc neočůral něco co není vaše (ať už je to kočárek nějaké kolemjdoucí nebo bunda, kterou si někdo položil vedle sebe na lavičku v parku)"
teda jako majitel dvou psů musím dost nesouhlasit...

"Spíše se zaměřte na temperament, ten je důležitější. "
přesně přesně a ještě jednou přesně tak

19.4.2015 13:59
lev

XXX.XXX.253.186

Jaký máte důvod k pořízení tohoto loveckého plemene ?

19.4.2015 14:03
cheriss

XXX.XXX.131.110

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Jestli nechcete mít všecko kolem domu očůrané do výšky půl metru a psa pořád hlídat aby navíc neočůral něco co není vaše (ať už je to kočárek nějaké kolemjdoucí nebo bunda, kterou si někdo položil vedle sebe na lavičku v parku)"
teda jako majitel dvou psů musím dost nesouhlasit...

"Spíše se zaměřte na temperament, ten je důležitější. "
přesně přesně a ještě jednou přesně tak

On má každý jiné priority. Pro někoho je důležitější temperament, pro mě je důležitější to jestli můj pes bude nebo nebude poškozovat něčí majetek. Mně už toho cizí psi počůrali dost, hračku s vodítkem odloženou na trávě, kennelku na závodech, moji fenu i moji nohu, o počůrané fasádě a kolech od aut ani nemluvě. Takže podle mě, pokud to člověk není schopný a ochotný psu vysvětlit na co může a na co ne, je lepší pořídit si fenu, než se donekonečna omlouvat ostatním za chování svého psa. Ale to je pouze můj názor, mám fenu a jsem spokojená, psa bych prostě nechtěla.

Samozřejmě je potřeba zvážit i další vlastnosti psa a feny a rozhodnout se, co je pro vás důležitější, protože obě možnosti mají své pro a proti.

19.4.2015 15:17

Měla jsem feny i psy různých plemen...jednotlivě...každý má své pro i proti, vždy mi ale fenečky připadaly inteligentnější, pozornější, empatičtější, psi zase byli suveréni - ale paničky ocáskové...teď mám psa i fenu (sourozence)...co se týče inteligence tak se feně nemůže pes rovnat...na druhou stranu pes lépe poslouchá, protože o tom moc nepřemejšlí...
V každém případě jak už se zde psalo...nejdůležitější je plemeno...temperament, hlavně si nepořizovat pejska jen podle vzhledu, ale podle toho, co od něj čekáte...já tedy za sebe už jedině feny (hárání neřeším, vždy jsme měli feny vykastrované)

19.4.2015 15:52

"On má každý jiné priority. Pro někoho je důležitější temperament, pro mě je důležitější to jestli můj pes bude nebo nebude poškozovat něčí majetek."
Kapánek mícháte švestky s čímkoliv...zatímco to, jestli můj pes bude očurávat cizí majetek je čistě věc výchovy - tedy výsledek práce psovoda se psem (přičemž teda moje psy fakt v životě nenapadlo jít očurávat jakýkoliv kočár), tak temperament, neboli typ nervové soustavy, je záležitost vrozená, nezměnitelná a zcela podstatná pro soužití včetně té výchovy!

19.4.2015 16:33
cheriss

XXX.XXX.131.110

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"On má každý jiné priority. Pro někoho je důležitější temperament, pro mě je důležitější to jestli můj pes bude nebo nebude poškozovat něčí majetek."
Kapánek mícháte švestky s čímkoliv...zatímco to, jestli můj pes bude očurávat cizí majetek je čistě věc výchovy - tedy výsledek práce psovoda se psem (přičemž teda moje psy fakt v životě nenapadlo jít očurávat jakýkoliv kočár), tak temperament, neboli typ nervové soustavy, je záležitost vrozená, nezměnitelná a zcela podstatná pro soužití včetně té výchovy!

Ne každý je ale schopný to psovi vysvětlit, jak se má chovat, bohužel takové lidi s nevychovanými psy potkávám docela často. Těžko říct, kolik z nich se někdy snažilo vysvětlit psu kde se může venčit a kde ne ale neuspěli, a kolik z nich to vůbec neřeší. A i když se člověk snaží, tak to chvilku trvá, než to pes pochopí a neobejde se to bez "nehod", a ne vždy je to tak snadné jak se řekne. Znám psy malých plemen, co značkují doma a nepomáhá opravdu nic.
A i když se pes časem naučí neznačkovat všechno co vidí a bez výjimek to dodržuje, tak nevím, jestli se mu dá vždy 100% věřit. Máme v rodině psa který doma neznačkuje, ale na návštěvě (v bytě) klidně zvednul nohu u zdi.
Joo, někdo si pořídí psa a učí ho to tak dlouho, dokud to nepochopí a nezačne plně respektovat, někdo si pořídí psa a nechá ho chcát na vše a je mu to jedno, a někdo si pořídí fenu, a tohle nemusí řešit. Jak kdo chce.

19.4.2015 19:24
zdenula

XXX.XXX.21.112

Měla jsem velššpringršpaněla - fenku. Mohu jen a jen doporučit. Je to fantastickej pes! Rozhodně bych pořídila fenku,2 x ročně odhárá, což není zdaleka tak náročné a máte pokoj oproti psovi-samcovi, který se celý rok bude trápit kvůli hárajícím fenám v okolí. Je to lovecké plemeno, vyžaduje hodně pohybu, ale dle mého názoru je fenka vždycky výhodnější, protože v případě nutnosti na rozdíl od psa spokojí i s krátkým venčením. Velššpringršpaněl je moje srdeční záležitost! Neváhejte a jděte do toho, určitě nebudete litovat. Přeji šťastnou ruku při výběru štěňátka. .

19.4.2015 19:46

"máte pokoj oproti psovi-samcovi, který se celý rok bude trápit kvůli hárajícím fenám v okolí."
koukám, že o samcích panují hezké mýty...

19.4.2015 19:51
lev

XXX.XXX.253.186

Tohle mě vždy fascinuje. Vůbec nezná zájemce a radí mu, aby šel do plemene, o kterém možná ví akorát to, že se mu líbí. A to jen proto, že ho sama/sám měl. Že jeden dá psovi vše, co potřebuje a zvládne ho, neznamená, že na to má jiný majitel. A bohužel stále vidíme to druhé.

19.4.2015 20:24
aritim

XXX.XXX.19.70

cheriss napsal(a):
Ne každý je ale schopný to psovi vysvětlit, jak se má chovat, bohužel takové lidi s nevychovanými psy potkávám docela často. Těžko říct, kolik z nich se někdy snažilo vysvětlit psu kde se může venčit a kde ne ale neuspěli, a kolik z nich to vůbec neřeší. A i když se člověk snaží, tak to chvilku trvá, než to pes pochopí a neobejde se to bez "nehod", a ne vždy je to tak snadné jak se řekne. Znám psy malých plemen, co značkují doma a nepomáhá opravdu nic.
A i když se pes časem naučí neznačkovat všechno co vidí a bez výjimek to dodržuje, tak nevím, jestli se mu dá vždy 100% věřit. Máme v rodině psa který doma neznačkuje, ale na návštěvě (v bytě) klidně zvednul nohu u zdi.
Joo, někdo si pořídí psa a učí ho to tak dlouho, dokud to nepochopí a nezačne plně respektovat, někdo si pořídí psa a nechá ho chcát na vše a je mu to jedno, a někdo si pořídí fenu, a tohle nemusí řešit. Jak kdo chce.

Mě tedy fakt nevadí, když někdo nerozumí psům, neví nic o jejich výchově i přestože psa patrně vlastní.
Ale co vás při těchto všech neznalostech vede k tomu, abyste své ne-vědomosti předávala dál?
Kde jste probůh vzala, že psa nelze naučit stoprocentní čistotnosti, zatímco fenu ano? Že psi značkují, ale feny ne?
Já tedy všem svým psům na 100% věřím nejen doma, ale i na návštěvě.
Nevěřím jedné z našich fen, kterou nemám odmalinka a ta má v oblibě někdy něco označkovat, zvlášť když se v okolí vyskytuje jiná fena. Proto jí velmi důsledně hlídám, aby nikdy neoznačkovala něco cizím lidem. Je to snadné, nikdy jí k ničemu cizímu nepouštím a nenechám jí, aby si dělala kde chce co chce. Se psy to funguje stejně, když nemají lhostejné majitele.

19.4.2015 20:36
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tak především by mne zajímalo, proč zadavatel chce velšpringršpaněla. Tipuji, že ne pro myslivost, protože v opačném případě by nesháněl informace zde, ale u kamarádů myslivců a na mysliveckých fórech. Takže hned od začátku je něco špatně, protože špringršpaněl (jako i většina ostatních loveckých plemen) by měla být v rukou myslivců. Teď mne mnozí ukamenují, ale já si za tímto názorem stojím, protože kdykoliv bylo nějaké plemeno populární a dostalo se do rukou nemyslivců, tak to byla zkáza toho plemene jakožto loveckého psa. Důvody všichni známe a rozebírat toto není cílem této diskuse. Jen jsem chtěla říct, že špringršpaněl je lovecký slídič a má (zatím) lovecké sklony, takže pro nemyslivce to může být také dost velký problém. Bude si lovit sám. K tématu: jestli psa nebo fenu, to je věcí osobního vkusu. Zcela se ztotožňuji s tím, že se psem bývají často problémy ohledně značkování, pes je taky jako pitomej, když načuchne háravou fenu. Fena zase 2x do roka hárá, ale když člověk ví jak na to, tak to není žádný problém. Mívala jsem většinou feny, ale občas i psa. Teď mám léta jen feny a pes mě nesmí do baráku. Nechala jsem se nedávno přesvědčit a hlídala jsem psa známým, co jeli na 14 dní pryč - hrůza a děs! Obechcal úplně všechno, včetně kol našich aut, stromky, květiny, pokud se venčily naše feny s ním, klidně pochcal i je v touze honem je přeznačkovat. A to jsem ještě měla štěstí, že žádná z našich fen zrovna nehárala, to by možná ani nežral a jen vyl. Dopadlo to tak, že jsem mu vyhradila provizorním oplocením část zahrady, kde neměl co svojí močí zničit a poznamenat a jinak jsem ho naložila do přepravky do auta a vyvezla ven na procházku. Jo, oddychla jsem si když si ho odvezli.

19.4.2015 20:58

Pokud ho chcete na práci tak já doporučuji psa, cvičí se s ním mnohem snadněji než s fenou, alespoň mě

19.4.2015 21:17
hunter

XXX.XXX.22.6

Díky odkazu od rapotacka11 si myslím, že uživatel nepořizuje žádného psa. Když jeden týden shání info o AUO a druhý o WSS, ale třeba se mýlím.
Jinak u psů jsem nikdy nemusel řešit nadměrné značkování. Často takové urputné značkování odkazuje na jiný problém. Pohlaví je jen otázka vkusu a individuálních preferencí.
Jsem myslivec a také chodím na ifaunu, právě protože většina zdejších uživatelů nejsou myslivci a mají jiný pohled na věc.
Ale souhlasím s koňadrou ohledně loveckých plemen, navíc WSS má stále velmi dobré vlohy pro mysliveckou praxi a byla by škoda je nevyužívat.

19.4.2015 21:51
milannn

XXX.XXX.90.222

Hunter i koňadra - Pokud nemíní WSS využívat pro myslivost, lépe nad takovým plemenem ani neuvažovat. Pokud se jí líbí chlupáč se zavěšenýma ušima jako mazlík, volil bych třeba Amerického kokra a udělá líp. A možná ušetří problémy a nervy i sama sobě, ono mít takového psa plného nevybité energie jen tak, to taky není jen tak Znám paní, která má doma na dvorku křepeláka, procházka tak 1x měsíčně, pes je držený doma nebo venku na řetězu, protože když ho vypustí, následují dva možné scénáře: 1) ubude jí několik slepic nebo 2) pes na několik hodin uteče. + samozřejmě neustálé štěkání na vše živé. Přitom je to "miláček" rodiny, bohužel realita pro psa je děsná. Má tohle smysl? Podobným nesnázím lze předejít vhodně zvoleným plemenem. Za mě - neděláte myslivost - žádný lovečák.

20.4.2015 14:23
inusanka

XXX.XXX.98.58

S velššpringeršpaněly jsme začínali, my nevědomí jsme měli od nemyslivce dvakrát štěně, pro děti to byli ideální společníci, žádné zvíře nikdy nezabili, ani jeden z nich nehonil zvěř, to mi klidně pomohl chytat uteklé králíky a nikdy jim neublížil. Měli hodně pohybu a hlavně byli s námi, já byla na mateřské, takže se nenudili na dvoře. Ovšem oba využili každou příležitost a vyběhli si sami. To bylo jediné, co mi vadilo.
Vždycky jsem měla psy a máme poprvé fenku. Nikdy nic neznačkoval ani jeden z nich, pravda, čůrali na zahrádce na několik míst. Neočůrávali dům, pouze jedinkrát se jeden zapomněl u kamaráda a označkoval mu schodiště. Teď máme v trávníku vypálené fleky - čubinka se vyčůrá kdekoli.

20.4.2015 15:04

inusanka napsal(a):
S velššpringeršpaněly jsme začínali, my nevědomí jsme měli od nemyslivce dvakrát štěně, pro děti to byli ideální společníci, žádné zvíře nikdy nezabili, ani jeden z nich nehonil zvěř, to mi klidně pomohl chytat uteklé králíky a nikdy jim neublížil. Měli hodně pohybu a hlavně byli s námi, já byla na mateřské, takže se nenudili na dvoře. Ovšem oba využili každou příležitost a vyběhli si sami. To bylo jediné, co mi vadilo.
Vždycky jsem měla psy a máme poprvé fenku. Nikdy nic neznačkoval ani jeden z nich, pravda, čůrali na zahrádce na několik míst. Neočůrávali dům, pouze jedinkrát se jeden zapomněl u kamaráda a označkoval mu schodiště. Teď máme v trávníku vypálené fleky - čubinka se vyčůrá kdekoli.

Souhlasím. Mezi fenou a psem bych se také nerozhodovala kvůli značkování. Měla jsem také psa a neznačkoval co neměl. Kolem cizích aut chodil na vodítku a zvednout nohu na kolo auta bych ho nenechala. Stejně tak na omítky ve městě. V přírodě značkoval stromy kolem cesty - to nikomu nevadilo. Na chalupě neznačkoval kola našeho zaparkovaného auta, stejně jako omítku zdí.
Když se někdy poškorpil s jiným psem, nikdy netekla krev. Když se perou feny, je to horší.
I když jsem měla fenku, která se nikdy s jinou cizí fenou nepoprala, za to ji jednou prokousl pes.
Těžko se hledá nějaké pravidlo.

20.4.2015 17:24

Značkování bych neřešila, většinou jsem měla psy, ale i pár fen a značkování opravdu nebyl žádný problém. Každý to má jinak někdo upřednostňuje fenky, někdo psy, Fenky jsou říká se jemnější, mazlivější, ale já tuhle zkušenost nemám, mazlivý umí být i pes, a je psychicky silnější, vyrovnanější, lépe se s ním pracuje a hned tak něco ho nerozhodí. Jasně někdy blbne když se v okolí vyskytne háravá fena, ale fenky blbnou před háráním, při hárání, někdy i po hárání, jsou náladové ale to je věc názoru, vlastně je to docela jedno, spíš co bude vyhovovat vám.JInak lovecký pes by měl mít opravdu lovecký výcvik, to dobře zvažte, nemusíte být zrovna myslivec, ale psovi by jste to dopřát měli a myslím že vás to bude i bavit.

28.4.2015 02:13
tyrana.zvirata

XXX.XXX.196.98

Mám už třetí fenku velšandu. A jsem s nimi naprosto spokojená. Je to moc hodné plemeno, veterinářka dokonce říkala, že je to jedno z povahově nejlepších plemen. Bohužel ty lovecké pudy mají, to se úplně nehodí, no. Ale co už. Nikdo není dokonalý . Každopádně je potřeba počítat s tím, že má potřebu pohybu.

Neregistrovaný uživatel

28.4.2015 08:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

zdenula napsal(a):
Měla jsem velššpringršpaněla - fenku. Mohu jen a jen doporučit. Je to fantastickej pes! Rozhodně bych pořídila fenku,2 x ročně odhárá, což není zdaleka tak náročné a máte pokoj oproti psovi-samcovi, který se celý rok bude trápit kvůli hárajícím fenám v okolí. Je to lovecké plemeno, vyžaduje hodně pohybu, ale dle mého názoru je fenka vždycky výhodnější, protože v případě nutnosti na rozdíl od psa spokojí i s krátkým venčením. Velššpringršpaněl je moje srdeční záležitost! Neváhejte a jděte do toho, určitě nebudete litovat. Přeji šťastnou ruku při výběru štěňátka. .

ale dle mého názoru je fenka vždycky výhodnější, protože v případě nutnosti na rozdíl od psa spokojí i s krátkým venčením - co to je za blbost tohle? Potřeba pohybu u psa rozhodně není odvyslá na pohlaví...

28.4.2015 14:45
koňadra

XXX.XXX.128.31

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ale dle mého názoru je fenka vždycky výhodnější, protože v případě nutnosti na rozdíl od psa spokojí i s krátkým venčením - co to je za blbost tohle? Potřeba pohybu u psa rozhodně není odvyslá na pohlaví...

Jaká blbost? Zdenula nepsala, že fenka potřebuje méně pohybu, ale že se fena spokojí s krátkým vyvenčením - s tím nelze, než souhlasit. I když je člověk nemocný a má horečku, se psem se prostě musí obléct a musí obejít těch 5,10... značkovacích míst, aby se pořádně vyvenčil. Fence stačí otevřít dveře, vyběhne před barák, vyčůrá se a za 2 minuty není co řešit. To je asi to, co zdenula myslela "v případě nutnosti" a nemá to co dělat s potřebou pohybu, která je samozřejmě individuální napříč pohlavím i plemeny. Když je mě opravdu na umřití, tak potřebu pohybu svého psa ani feny opravdu neřeším, pokud by s nimi nešel někdo z rodiny, tak se prostě musí ty 2,3 dny obejít bez vycházky, a právě v těchto chvílích jsem ráda, že mám feny a nemusím s nimi obejít ani ten barák.

Neregistrovaný uživatel

28.4.2015 15:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

koňadra napsal(a):
Jaká blbost? Zdenula nepsala, že fenka potřebuje méně pohybu, ale že se fena spokojí s krátkým vyvenčením - s tím nelze, než souhlasit. I když je člověk nemocný a má horečku, se psem se prostě musí obléct a musí obejít těch 5,10... značkovacích míst, aby se pořádně vyvenčil. Fence stačí otevřít dveře, vyběhne před barák, vyčůrá se a za 2 minuty není co řešit. To je asi to, co zdenula myslela "v případě nutnosti" a nemá to co dělat s potřebou pohybu, která je samozřejmě individuální napříč pohlavím i plemeny. Když je mě opravdu na umřití, tak potřebu pohybu svého psa ani feny opravdu neřeším, pokud by s nimi nešel někdo z rodiny, tak se prostě musí ty 2,3 dny obejít bez vycházky, a právě v těchto chvílích jsem ráda, že mám feny a nemusím s nimi obejít ani ten barák.

Jó takhle, to jsem tedy blbě pochopila. Ale pes se naučí vyvenčit rychle taky, byťáci to tak mají. To jen ty naše rozmazlenky můžou ucvrkávat, tak proč by to nedělali

28.4.2015 18:09
Bílávlčice

XXX.XXX.89.52

tyrana.zvirata napsal(a):
Mám už třetí fenku velšandu. A jsem s nimi naprosto spokojená. Je to moc hodné plemeno, veterinářka dokonce říkala, že je to jedno z povahově nejlepších plemen. Bohužel ty lovecké pudy mají, to se úplně nehodí, no. Ale co už. Nikdo není dokonalý . Každopádně je potřeba počítat s tím, že má potřebu pohybu.

Taky mám už třetí velšandu, povaha skvělá, ale hodně pohybu je opravdu potřeba. A ani při spoustě pohybu se lovecký pud nepotlačí. Je to velmi přátelský pes, ale gaučáka z něho neuděláte. A začátečníkovi jako prvního psa bych ho nedoporučila.

1.5.2015 19:00
dalmatinka

XXX.XXX.60.101

Dobrý den, pokudˇse rozhodujete pro výběr pohlaví psa, musíte si vždy klást určité otázky a po té vybrat, co je pro vás i psa + a co -. podle toho, co převažuje se rozhodněte. především si chovatel musí uvědomit velikost zvířete, jak velký výběh či rpocházky jste ochotni mu dát, jak budete často pečovat o srst, kolik toho musí sežrat, pak zda vám vadí, že pes si značí vše očůráváním, třeba rohů zdí a pod., fena zase barví, ale jen 2x do roka. což pes si značkuje skoro pořád své okolí. já měla čubu a byla jsem velmi spokojená i přes to hárání, to nosila kalhotky, jinak byla fajn ale dlouhosrstý pes se musí denně udržovat. nyní mám psa a je ostřejší povahy, vše si hlídá a k dětem rozhodně se nehodí, protože většinou chce být dominantní. prostě je agresivnější, když si hlídá koho miluje a co je jeho, feny jsou klidnější. navíc čuba nechce psa třeba v posteli, kdežto pes by rád otravoval i v posteli, tak se občas stane, že si označí i toto místo počuráním a pod. rozhodně bych to promyslela a zvážila, jestli psovi budu vše tolerovat, jarní choutky v posteli, počúrávání zdí, drápání dveří, ale to se dá odnaučit, ale problém je s jeho agresivitou, může být klidný, ale taky ne, protože já mám zkušenost, že jsou opravdu hlídající si své a je agresivnější povahy, když ho to chytne. hlavně pozor na jeho psychiku, ta se nesmí nikdy zklamat, zklamaný a odstrčený nebo bitý pes je pak velmi agresivní. a pak si těžko zvyká na jiného majitele. většinou se musí dát pryč. já bych brala fenu, ale zjistila bych si něco o jejím chovateli a rodičích. toto mohu poradit z vlastní zkušenosti.

1.5.2015 21:13
lev

XXX.XXX.253.186

Tak to je zas příspěvek do pranice... Mmch. zadavatelka se už neozvala...asi nemá zájem.

1.5.2015 22:36
aritim

XXX.XXX.19.70

lev napsal(a):
Tak to je zas příspěvek do pranice... Mmch. zadavatelka se už neozvala...asi nemá zájem.

Nedivím se, to co tady někteří vyplodí za nesmysly je až neuvěřitelné. Viz Dalmatinka. Má nevychovaného psa, ale není to rozhodně její vina. To jsou holt hormony...

3.5.2015 14:33
Císař

XXX.XXX.89.52

Claire1550 napsal(a):
Chceme si pořídit velššpringršpaněla a rozhodujeme se mezi fenou a psem. Poradíte mi prosím?
Děkuji.

Ptejte se v rubrice „myslivost“ k lovu je asi vhodnější pes. Poradí vám i jak ho správně vycvičit.

3.5.2015 15:13

dalmatinka napsal(a):
Dobrý den, pokudˇse rozhodujete pro výběr pohlaví psa, musíte si vždy klást určité otázky a po té vybrat, co je pro vás i psa + a co -. podle toho, co převažuje se rozhodněte. především si chovatel musí uvědomit velikost zvířete, jak velký výběh či rpocházky jste ochotni mu dát, jak budete často pečovat o srst, kolik toho musí sežrat, pak zda vám vadí, že pes si značí vše očůráváním, třeba rohů zdí a pod., fena zase barví, ale jen 2x do roka. což pes si značkuje skoro pořád své okolí. já měla čubu a byla jsem velmi spokojená i přes to hárání, to nosila kalhotky, jinak byla fajn ale dlouhosrstý pes se musí denně udržovat. nyní mám psa a je ostřejší povahy, vše si hlídá a k dětem rozhodně se nehodí, protože většinou chce být dominantní. prostě je agresivnější, když si hlídá koho miluje a co je jeho, feny jsou klidnější. navíc čuba nechce psa třeba v posteli, kdežto pes by rád otravoval i v posteli, tak se občas stane, že si označí i toto místo počuráním a pod. rozhodně bych to promyslela a zvážila, jestli psovi budu vše tolerovat, jarní choutky v posteli, počúrávání zdí, drápání dveří, ale to se dá odnaučit, ale problém je s jeho agresivitou, může být klidný, ale taky ne, protože já mám zkušenost, že jsou opravdu hlídající si své a je agresivnější povahy, když ho to chytne. hlavně pozor na jeho psychiku, ta se nesmí nikdy zklamat, zklamaný a odstrčený nebo bitý pes je pak velmi agresivní. a pak si těžko zvyká na jiného majitele. většinou se musí dát pryč. já bych brala fenu, ale zjistila bych si něco o jejím chovateli a rodičích. toto mohu poradit z vlastní zkušenosti.

Moc tenhle příspěvek nechápu a zajímalo by mě co to máte za psa? jelikož chyba se vyskytuje vždy na opačném konci vodítka než je pes, tak vina psa to asi nebude.Nechápu jaký je rozdíl mezi odstrkovaným a bitým psem a odstrkovanou bitou fenou. Taky sem nepochopila ty choutky v posteli, to máte vy nebo kdo? Mám psa a většinou jsme měla vždy psa ale i několik fen, nevidím v nich zásadní rozdíl, pes je podle mne lepší na výcvik a práci ale to je věc názoru pracovat se dá i s fenou. Ale jiný rozdíl mezi nimi nevidím jen že fena močí v dřepu a pes zvedá nohu, ale i pes se dokáže na zahradě vyprázdnit najednou v podřepu jak štěně a nic nám doma na zahradě neochcává, venku si značkuje ale to je snad normální.A drápat na dveře nebo být agresivní může pes i fena záleží jak si to vychováte.

4.6.2018 07:44
Tulipánka

XXX.XXX.240.251

Dobrý den, pokud máme anglického kokršpaněla, myslíte, že zvládneme i velššpringršpaněla? Myslím v nárocích na pohyb a na lovecké pudy. Děkuji smajlík

4.6.2018 08:14

Pokud umím řídit osobní auto, myslíte, že zvládnu řídit autobus?
Ne, to fakt nevíme. Ale předpoklad je, že ano, protože dopravní předpisy jsou pořád stejné, jde jen o to, že bus je větší a má jiné jízdní vlastnosti.

4.6.2018 08:16
inusanka

XXX.XXX.98.58

Kokra jsem neměla, velše dvakrát a oba byli dost akční, oba rádi utíkali a měli velkou potřebu činností.

4.6.2018 08:24
Tulipánka

XXX.XXX.240.251

Skvěle řečeno. Asi jsem jen potřebovala vědět, zda to bude spíš minibus či spíš patrový bus No spíš mi jde o ten pohyb. Jsme sice sportovně založení, ale v týdnu s ním na výlety chodím tak 1-2x, po zbytek týdne mu musí stačit krátká venčící procházka a zahrada 900 m2 s občasným aportem. O víkendu pak pes musí zvládnout lézt po skalách, takže žádný gaučák nepřipadá v úvahu...

4.6.2018 11:09
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Tulipánka napsal(a):
Skvěle řečeno. Asi jsem jen potřebovala vědět, zda to bude spíš minibus či spíš patrový bus No spíš mi jde o ten pohyb. Jsme sice sportovně založení, ale v týdnu s ním na výlety chodím tak 1-2x, po zbytek týdne mu musí stačit krátká venčící procházka a zahrada 900 m2 s občasným aportem. O víkendu pak pes musí zvládnout lézt po skalách, takže žádný gaučák nepřipadá v úvahu...

Pokud se nechcete věnovat lovecké kynologii, kupte si NELOVECKÉ plemeno, když mu nechcete dopřát to, pro co byl roky šlechtěný.

4.6.2018 11:14
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pes lézt po skalách? Vím, že je to trocha v nadsázce, tak odpovídám stejně: kupte si kamzíka. Pro psa takový způsob pohybu nijak zvlášť vhodný není, zábavný už vůbec ne a může to skončit ošklivým zraněním.

4.6.2018 11:15
Tulipánka

XXX.XXX.240.251

Polárko, nemusím mít nutně loveckého psa. Poradíte prosím, co doporučit ve vel. max. velššpringerského španěla, aby to zvládlo 10-15 km tůry mezi skalami (nemyslím po cestách, myslím na průzkumu skal a jeskyní), občas krátké cca.15-20 km projížďky na kole mírným tempem, ale aby to nepotřebovalo každý den naběhat 15 km a zvládlo to třeba 3 dny v klidu na zahrádce, kde mu občas hodím aportek?
Doteď jsme měli anglického kokršpaněla a ten to až na to kolo zvládal a vůbec mu nevadilo 3 dny po většinu dne prospat...

4.6.2018 11:16
Tulipánka

XXX.XXX.240.251

Lesní žínko, fakt je to nadneseně. Rádi zkoumáme jeskyně, neděláme horolezení. Našem anglickému kokršpanělovi je 13 a zatím se nezranil ani jednou.

4.6.2018 11:19
inusanka

XXX.XXX.98.58

Ve Vašem případě bych zvolila českého strakáče, pokud preferujete chlupatce, tak i tou něj lze.

4.6.2018 11:54
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Tulipánka napsal(a):
Polárko, nemusím mít nutně loveckého psa. Poradíte prosím, co doporučit ve vel. max. velššpringerského španěla, aby to zvládlo 10-15 km tůry mezi skalami (nemyslím po cestách, myslím na průzkumu skal a jeskyní), občas krátké cca.15-20 km projížďky na kole mírným tempem, ale aby to nepotřebovalo každý den naběhat 15 km a zvládlo to třeba 3 dny v klidu na zahrádce, kde mu občas hodím aportek?
Doteď jsme měli anglického kokršpaněla a ten to až na to kolo zvládal a vůbec mu nevadilo 3 dny po většinu dne prospat...

Co mně tak napadá Český strakatý pes a nebo Chodský pes.

4.6.2018 12:31
Tulipánka

XXX.XXX.240.251

Inusanko, Polárko, děkuji moc, ten český strakáč, o tom už jsme taky uvažovali...

Neregistrovaný uživatel

4.6.2018 13:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

milannn napsal(a):
Hunter i koňadra - Pokud nemíní WSS využívat pro myslivost, lépe nad takovým plemenem ani neuvažovat. Pokud se jí líbí chlupáč se zavěšenýma ušima jako mazlík, volil bych třeba Amerického kokra a udělá líp. A možná ušetří problémy a nervy i sama sobě, ono mít takového psa plného nevybité energie jen tak, to taky není jen tak Znám paní, která má doma na dvorku křepeláka, procházka tak 1x měsíčně, pes je držený doma nebo venku na řetězu, protože když ho vypustí, následují dva možné scénáře: 1) ubude jí několik slepic nebo 2) pes na několik hodin uteče. + samozřejmě neustálé štěkání na vše živé. Přitom je to "miláček" rodiny, bohužel realita pro psa je děsná. Má tohle smysl? Podobným nesnázím lze předejít vhodně zvoleným plemenem. Za mě - neděláte myslivost - žádný lovečák.

Jaký je Váš názor na retrievry?
Zdá se mi Váš názor příliš striktní.

4.6.2018 17:57
aritim

XXX.XXX.19.70

Tulipánka napsal(a):

Šeltie

5.6.2018 07:47
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jaký je Váš názor na retrievry?
Zdá se mi Váš názor příliš striktní.

Nezdá se mi striktní, ale pravdivý. A hlavně 3 roky starý

5.6.2018 14:21
inusanka

XXX.XXX.98.58

Kolega je velký sportovec, dlouho jsme vybírali s jeho manželkou co by se jim mohlo hodit, plánovali též miminko a jezdili tehdy všude převážně vlakem. Nakonec to vyhrál strakáč a dneska jsem viděla fotky s jejich synem - klukovi jsou dva a půl a pes je jeho velký bratr. Včera mu zkoušel nové brýle... Jinak v zimě v létě s nima dělal tůry, navíc s ním paní dělá agility, celá rodina má príma kámoše. Na koukání jsou moc hezcí, zdravotně jsou na tom celkem dobře, jo, kdybych byla akční, zvolím chlupatější variantu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík