Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2015 16:00
petruše

XXX.XXX.177.81

Dobrý den...chtěla bych se jak zjistím kdy mám očekávat porod štěnátek.dnes je to 58dní co je moje fenečka těhotná a já se bojím aby mi neporodila když bude v práci...zatím tedy polehává..žere a je celkem ok...tedy jen na to že chce stále být v mé náruči smajlíkmůže mi někdo sdělit své zkušennosti?je prvorodička a já se bojím že by to sama nedala když bych nebyla doma.

19.4.2015 16:06
lavacca

XXX.XXX.164.49

petruše napsal(a):
Dobrý den...chtěla bych se jak zjistím kdy mám očekávat porod štěnátek.dnes je to 58dní co je moje fenečka těhotná a já se bojím aby mi neporodila když bude v práci...zatím tedy polehává..žere a je celkem ok...tedy jen na to že chce stále být v mé náruči smajlíkmůže mi někdo sdělit své zkušennosti?je prvorodička a já se bojím že by to sama nedala když bych nebyla doma.

Na internetu najdete xxx článků o porodu, takže číst, číst a číst...

https://www.google.cz/#q=porod+u+feny.

19.4.2015 16:12
fikovnice

XXX.XXX.99.69

petruše napsal(a):

Já myslím, že jako s prvorodičkou byste s ní měla u porodu být. A v práci si holt vzít dovolenou.

19.4.2015 16:23
petruše

XXX.XXX.177.81

V práci jsem si nahlásila dovolenou na víkend jelikož každý říká že termín porodu je 63den...ale bojím se aby se to nestalo dříve.ale zatím je celkem čilá a vulvu taky nemá moc zduřelou..tak snad to klapne na ten 63 den tak jak má..

19.4.2015 17:00
brebera

XXX.XXX.31.114

petruše napsal(a):
V práci jsem si nahlásila dovolenou na víkend jelikož každý říká že termín porodu je 63den...ale bojím se aby se to nestalo dříve.ale zatím je celkem čilá a vulvu taky nemá moc zduřelou..tak snad to klapne na ten 63 den tak jak má..

Nechci být zlá, ale nedá mi to. Když jsme poprvé měli štěňata, dlouho předem jsem měla nastudovaných tolik věcí, kolik jen šlo. Tím myslím ještě dávno před krytím! Kdybyste tomu věnovala aspoň pár minut na googlu, tak najdete třeba to, že dost spolehlivá metoda je měření tělesné teploty. Fena může rodit v rozmezí 56.-70. den. A to kdykoli. Každá fena je jiná. Naše feny rodí v rozmezí 59.-69. den. Od cca 54. dne březosti měřím 2* denně teplotu, takhle porod odhadnu cca den do předu. V práci si to zařídím tak, abych si mohla vzít volno kdykoli - a to ne jen na porod, ale rovnou třeba na týden, podle potřeby i na dýl - může se stát cokoli, fena může hysterčit už den dva před porodem a chce to být s ní, nemusí zvládat péči o štěňata a pak taky nastupuje chovatel.
Kolik fena čeká štěňat? Kolikrát jste kryli - překrývali?

19.4.2015 17:33
petruše

XXX.XXX.177.81

Čtu stále dokola různé rady..jenže každý píše něco jiného a vet. mi taky nic nechtěl říct.že si to mám nastudovat..že neradi předpovídají.stále si pročítám různé příspěvky.každý den tu s ní někdo bude...ale je závislá na mě smajlík v práci to bohužel není tak jednoduché jako asi u vás...čekáme podle vyšetření tři štěňátka...pokaždé když u mě leží tak ji hladím bříško a cítím jak se to tak mele smajlík už aby to ta naše holka měla za sebou.pejsek tu byl jen jednou a to 20.2. ale spojili se celkem dvakrát...

19.4.2015 17:34
hn..

XXX.XXX.245.254

petruše napsal(a):

Teda to máš nervy - co když bude nějaká komplikace při porodu a nikdo u toho nebude? Co když bude nějaký problém po porodu a bude třeba krmit a ošetřovat štěňata po 2-3 hodinách? Co když bude mít fena eklampsii a po příchodu domů ji najdeš mrtvou ? Nějaké aspoň laické hlídání si zajisti a ať ti ten člověk zavolá, pokud nebude něco v pořádku a pak z té práce prostě odejdi.

19.4.2015 17:36
brebera

XXX.XXX.31.114

petruše napsal(a):
Čtu stále dokola různé rady..jenže každý píše něco jiného a vet. mi taky nic nechtěl říct.že si to mám nastudovat..že neradi předpovídají.stále si pročítám různé příspěvky.každý den tu s ní někdo bude...ale je závislá na mě smajlík v práci to bohužel není tak jednoduché jako asi u vás...čekáme podle vyšetření tři štěňátka...pokaždé když u mě leží tak ji hladím bříško a cítím jak se to tak mele smajlík už aby to ta naše holka měla za sebou.pejsek tu byl jen jednou a to 20.2. ale spojili se celkem dvakrát...

Co chovatel/ka vaší fenky, neporadí? Třeba i info, jak a cca kdy rodívala její matka.
Nezlobte se na mě, ale když už chce mít člověk štěňata, musí pro to něco obětovat - třeba i ten týden dovolené. A když na to nejsou podmínky, nekrýt.

19.4.2015 18:29
lavacca

XXX.XXX.164.49

petruše napsal(a):

Nevím teda, kde co čtete, ale ty základní postupy porodu jsou pokaždé stejné.

Já osobně bych se řídila i dle spadnutého břicha (spadne nápadně cca týden před porodem - udělají se tzv. hladové jámy) a měřila teplotu. Zvlášť pokud nemáte práci, kde se uvolníte, jak budete potřebovat... a pak pozorovat fenu. Málokterá rodí bez předešlých signálů - větší nervozita, hrabání v pelíšku či hledání vhodného místa (kolikrát připravený pelíšek není zrovna dle chuti budoucí matky, atd.). Prostě těch signálů je dost, zvlášť pokud je fena závislák a tak ji máte "načtenou".

19.4.2015 19:00
conie

XXX.XXX.206.202

Od březí feny v 58. dnu bych já osobně neodešla bez zajištění spolehlivého hlídání. Vždy je jeden člověk z rodiny doma, fenu od 57.dne březosti prostě samotnou nenecháme nikdy. I když u prvničky je předpoklad, že porod potrvá pár hodin, nikdy není nic zaručeno. Fena není stroj a že by rodila přesně 63. den, to by byl spíše zázrak. U některé feny je dost spolehlivým ukazatelem, že přestane 12 - 24 hodin předem žrát, ale měla jsem i fenu, která žrala těsně před porodem a dala by asi i během porodu, kdybych jí dala. Prostě nic není na 100%, ani měření teploty. Hlavní je mít fenu stále pod dohledem. A nezlobte se, pokud toto nemáte možnost zajistit, co byste dělala, kdyby např. fena musela na císaře a nechtěla štěňata přijmout? Pak je potřeba je krmit po 3 hodinách 24 hodin denně. Odchov není jen zábava a mazlení s roztomilými štěňátky, ale i pořádná dřina, spousta práce, času, mnohá omezení pro chovatele a často i jeho rodinu.

19.4.2015 21:21
koňadra

XXX.XXX.128.31

Moje feny rodí většinou 61. - 63. den. Po létech praxe už si troufám odhadnout začátek porodu zhruba 5 - 8 hodin předem - podle toho jak fena vypadá (svěšené břicho, nateklá vulva...) i podle toho, jak se chová. Obávám se ale, že začátečníkovi tyto příznaky stejně moc nenapoví, protože většinou neví, jak vlastně např. takové svěšené břicho vypadá a s tou vulvou to taky není u všech fen tak jednoznačné. Teplotu jsem nikdy neměřila, považuji to za zbytečné, ale možná to někomu může pomoci. Vždy se snažím být s fenou, která rodí, doma, od 59. dne si beru fenu i do práce a kdybych viděla, že už to spěje k porodu, jela bych s ní domů. Dovolenou si raději šetřím na nějaký ten den po porodu. Někdy je problém s matkou (prvničkou), že se neumí pořádně o štěňata starat, někdy jsou některá štěňata slabší a mají problém se chytit... A i když je všechno v pořádku, tak matka uvítá možnost se častěji venčit, když se čistí. I když feny strašně nerady od dětí odcházejí, často je musím vodit na vodítku po zahradě, jinak by místo venčení seděly u dveří a dobývaly se domů. Pokud prvorodičku ponechá zadavatelka svému osudu, může to také špatně dopadnout - se štěňaty i s matkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík