Zdravím, často omílaná otázka, jak poznat první hárání.
Fence AUO je tento týden 10 měsíců. Chovatelka psala, že u tohodle psa je normální hárání klidně až v roce.
Poslední tři týdny častěji močí, oproti jednou max dvakrát z předchozího teď klidně 4x, a co víc, přeznačkovává po ostatních psech nebo fenách, občas a jak po kom. Mysleli jsme si tedy, že už to brzy bude. Bohužel v okolí máme většinu fenek a dva psí úchyláky, kteří by naskakovali na vše, není to moc směrodatné. Fenka dřív byla obětí naskakování psů, pokud jsem to nezatrhla, teď už se vůbec nedá, uskakuje když jí někdo čmuchá k zadku = taktéž jsme si mysleli, že je to jasná známka.
Dva týdny zpátky na cvičáku z ní byl jeden pes úplně na větvi, nedal se odvolat a pořád jí očmuchával a chtěl naskakovat, opět jsme si říkali, že asi začíná hárat. Pořád jsme jí pozorovali, chování konzistentní s předchozím, fyziologicky žádná očividná změna. Ostatní psi na ní neregaovali.
Včera na cvičáku mi udělala věc, kterou nikdy jindy předtím - vyjela mi na dva psy když se jí snažili vzít klacek nebo uzel, normálně zavrčela a ohnala se. Nikdy taková nebyla, dokonce tam byl i pes, na kterého intenzivně koukala a dvakrát štěkla, a to se nikdy předtím nepotkali. Z těch štěnat na které vyjela je nejstarší, o pár měsíců, ale nevím, jestli to může mít vliv. Pořád čekáme, jestli to jsou změny vedoucí k hárání, puberta s ní mlátí tak dva týdny, je občas jak hluchá, neochotně poslouchá na klasické povely, je náročné upoutat její pozornost a donutit jí splnit povel ke mě.
Hlavně to vyjetí na ty psy mě strašně děsí, AUO může mít problém s přehnaným hlídacím instinktem, ale přitom dříve se psy ráda tahala o klacky, sdílela hračky a jiné. Nám samozřejmě vše ochotně vydá.
Děkuji za jakékoliv tipy, vytěžuji jí jako normálně, dokonce jsem přidala dvě hračky, které vytahuji jen na procházky, uzel naopak máme jen na cvičák, aby se uklidnila, procházky, víkendové výlety, doma třeba dostala teď nově na chvíli prasečí nohu syrovou,...
Přestaňte rozpitvávat její chování v souvislosti s háráním. Pokud jí nutně potřebujete uhlídat od prvního dne, tak jednoduše použijte ráno před vyvenčením toaletní papír.
Značkování - znak dospívání a může být před háráním, klidně i měsíc. V začátku hárání fena psy nezajímá, paradoxně spíš po hárání. Na psy vyjíždí, protože si věc hlídá a už není štěně, které by ustoupilo. První hárání může být i slabší a pokud nekontrolujete výtok opravdu denně, tak ho klidně můžete prošvihnout. Z chování feny nebo ostatních psů nepoznáte nic.
Přestaňte její zlobení, nežádoucí chování omlouvat pubertou nebo háráním a řešte to.
Ale tak hned taková ostrá nota :) Bohužel musím hárání hodně hlídat a řešit, protože se pohybuji v prostředí s opravdu velikým množstvím psů a nerada bych aby mi při prvním hárání omylem zabřezla, protože jsem to podcenila a všechno se tím pokazilo.
Chování se snažím řešit, samozřejmě, pouštím jí méně na volno, když zlobí, nosím s sebou pískací hračku na upoutání pozornosti, když moje pokusy selžou, hodně jí chválím a odvolávám jen tak, abychom trénovali. Na povelu trvám, ačkoliv bez opakování je to horší, jsem ráda, že třeba na sedni mám gesta, protože když nereaguje na slovo, udělám znovu to gesto nebo palmsek nad nos. Jen prostě konstatuji, že poslouchá trochu méně, ještě o to méně mně než přítele ( proto taky na civčák chodím já, sama).
Já jen, že jsem všude četla, jak před prvním háráním fena značkuje hodně, jak nastává změna chování, a ono to asi nebude tak směrodatné. Navíc se mě všichni pořád kolem ptají, zda-li hárá, když jejich pes za mojí fenkou běhá, nebo když na ní nějaký pes vyjede, což se nám stalo teď na pár procházkách u typických pejskařů na vodítku, co volají zdálky "je to pes nebo fenečka? Fenečka, tak to bude dobré, tady Ferda je gentleman, on na fenečky nevyjíždí".
Omlouvám se, ale hárání fakt jedině toaletní papír. Každá fena je jiná (stejně jako u ženských), jedna to prožívá, druhá ne, jedna blbne před, druhá po, třetí vůbec, ...
Píšete, že se to snažíte řešit, ale zřejmě jak popisujete špatně. Asi jí prostě podvědomě omlouváte. Proč pouštět méně na volno, přece nehárá, proč pískací hračku, proč opakovat povel, proč gesta,...
Prostě se vraťte o krůček zpět a cvičte naopak důsledněji. Třeba na stopovačce nebo jen couračce, trvejte na plnění prvního povelu, nepřemlouvejte, nepodbízejte se, ale za splnění moc chvalte.
Scylla: tak tady bych tedy prosim ocenila nejaky tip. Vzhledem k tomu, ze se to zhorsuje v poslednim tydnu tak jsem prave jako pojistku zacala brat tu piskaci hracku, ktera neselze.
Fenka me ignoruje, na volani, na piskani, nezvedne hlavu, nepodiva se, ani kdyz zacnu utikat pryc, dupat, kricet, tleskat,...proste dokud nedocmucha co ji zajima, nebo nedejeboze pokud najde neco k jidlu, neexistuji. Bud to skonci tak, ze k ni dojdu, pred cumak dam pamlsek, vsimne si me, poodejdu, zavolam si ji. Nebo tak, ze az docmucha, okamzite ke me pribehne a sedne si spravne prede me a ceka. Prijde mi, ze proste nejsem tak zajimava v tu chvili a dokud nemam tu hracku tak zajimava nebudu. Ani s tim pamlsem.
Naopak se docela zlepsilo, ze kdyz vidi ciziho psa neni z ni nezrizena nekontrolovatelna strela. Hezky si pocka, prijde ke me a nepujde, dokud nedostane volno.
Tak tady jste to vystihla, zřejmě ani předtím jste nebyla to první a poslední co jí zajímalo. Prostě na vás kašle. Takže opět od začátku a teď už to bude mnohem těžší. Začněte budovat vztah, kupte cokoliv o co se s ní můžete tahat, peška, míček na šňůrce apod. Doma, na zahradě, na cvičáku si s ní hrajte. Hra musí být natolik akční, aby jí v okolí v tu chvíli nezajímalo vůbec nic. Venku jí voďte na stopovačce nebo flexině aby byla stále pod kontrolou. Zavolejte jménem, pokud zvedne hlavu, radostně, jedním povelem přivolejte. Jestliže reaguje, povzbuďte (to je ono, poběž, honem, apod.) jakmile doběhne, obrovská pochvala a poté hračka nebo pamlsek a opět pohrání si. Jestliže nereaguje, škubněte vodítkem (ne tahat k sobě, jenom přiškubnutí), jak zvedne hlavu totéž, povel, běží, ještě hecuji k rychlejšímu přiběhnutí.Bude to chtít čas, protože už se dokonale naučila, že panička je vzduch a může se třeba stavět na hlavu a dokud se milostivá neuráčí, tak nepřijde. Důslednost, trpělivost a klidné, pevné jednání. Vy si musíte splnění povelu "vynutit" a pak teprve chválit a odměnit hrou s hračkou ne jí na hračku lákat. V největší nouzi je možné ukázat, že hračku máte, ale jak se dá do pohybu hračku schovat, při doběhnutí pochválit a pak teprve si s ní pohrát.
O naší současné fence "zkušení" tvrdili, že musí každou chvíli začít hárat 3 měsíce před tím, než se to opravdu stalo - zajímala pejsky, trošku je i víc provokovala ke hrám, i když do té doby byla zdrženlivější. Mně se zdála jakási rozjívená, i když vyloženě neposlušná nebyla, ale byla taková chvílema zahleděná, všechno by nejraději prošmejdila, měla tendence vyštěkávat, co se jí nelíbilo.
Pak teda na přelomu 9./10. měs. začala konečně hárat, den před patrným výtokem chodila opravdu intenzivně močit, bylo patrné větší prokrvení. První hárání bylo u naší fenky velmi silné krvácení a i dlouho trvalo. Při venčení se vůbec nechtěla vzdalovat, psů se stranila po celou dobu. Nejraději by ani nechodila ven.
Je jasný, že napoprvé to chce mít člověk podchycené, neví, co má čekat, plánuje si třeba nějaké aktivity atd., kam by si třeba s háravou fenkou nebyl jist. My jsme 14 dní po konci 1. hárání (2měsíce od začátku!) byly na akci, pořád pejskům velmi voněla, museli jsme odjet dřív. Ještě později se objevil 1 den jakýsi hnědý výtok, bála jsem se zánětu, ale nepotvrdilo se, tím to první hárání skončilo. No trochu jsem po prvním hárání, vzhledem k tomu, jak to probíhalo, uvažovala o kastraci
Další hárání už jsou slabší, chová se +- normálně, a je v nich poznat podle chování "plodné dny". Ale u nás to není žádná tragedie, jak občas někdo popisuje. Zatím to není pravidelné, naposledy hárala po 11 měs. od předchozího hárání.
No možná jí trošku moc pozorujete a ona si tu pozornost třeba i trochu užívá, proč k tomu nepřidat pár blbinek :) Je normální, že v období dospívaní zkouší směrem k Vám i směrem k ostatním pejskům, kde jsou hranice.
Odehnání trochu mladšího psa od předmětu zájmu bych nebrala jako přehnaně hlídací instinkt, vidělo by se asi, co by se stalo, kdyby ten druhý neustoupil, což se klidně může stát a může dojít ke konfliktu, aniž by to byla přehnaná reakce. Rozhodně (ani podvědomě, i když by vám to mohlo lichotit) nepodporovat žárlivost, ve smyslu, že nemůžete vy věnovat pozornost jinému psu nebo třeba obejmout návštěvu.
Musíte mít moře trpělivosti, chovat se tak, aby ve vás hledala oporu, viděla, že vy jste ten, co všechno víte a znáte, že ona si občas neví rady, berte ji na místa, která nezná, zažijte nové situace. Omezte ty blbinky kolem, jestli to ovšem nechcete provozovat už nadobro. S povely se netrapte, pokud je spolehlivě uměla, procvičujte občas, ale nedělejte z toho smysl vaší společné cesty.
Možná, že u služebních a pracovních psů se dá ta puberta nějak "zlomit" nebo přežít přes poslušnost, s tím nemám zkušenost. Nechte si poradit někde, kde vás znají, Vás osobně i Vaši fenku, třeba i u chovatele.
Tak jsme se u toho hárání sekli o 4 měsíce, teď je to 20 dní od začátku hárání :)
Je opravdu těžké to odhadnout, předtím jsme si mysleli, že nám hárá v červenci, protože krev na polštáři (pár kapek) a trochu se olizovala, ale když to pak člověk může porovnat s tím, jak vypadalo to skutečné hárání, nechápu, jak jsme si mohli myslet, že pár kapek bylo ono :)
Zdruření bylo patrné i na několik metrů, krve bylo rozhodně mnohem víc než pár kapek a olizovala se nonstop. V chování žádné extra změny, ona je mazlivá už takhle, tak jen o trošku víc. Neutikala, nedostala šanci, nebyla na volno ve společných prostorách, všude hezky na vodítku. Včera jsme potkali dva psy-nepsy (krysařík, bišonek), žádná reakce.
Spíš má citlivé bradavky, mírně zduřelé, opravdu malinko, ale poslední dobou se příšerně drbe, kdykoliv jí já pohladím po boku nebo po břiše přes bradavky, ihned začíná kopat. Nechci jí dráždit, takže jsem opatrná, ale nevím, jestli je to jen pozůstatek.
Taktéž teď je na vulvě jedno místo fialové a třeba 3 pupínky. Nechci to nějak přehánět, je to asi jen rozdrážděné z předchozího olizování, ale zase nechci nic podcenit.
Mimochodem fenka má bradavky víc na boku než na břiše :) je to skoro vtipné.
beastije
napsal(a):
Tak jsme se u toho hárání sekli o 4 měsíce, teď je to 20 dní od začátku hárání :)
Je opravdu těžké to odhadnout, předtím jsme si mysleli, že nám hárá v červenci, protože krev na polštáři (pár kapek) a trochu se olizovala, ale když to pak člověk může porovnat s tím, jak vypadalo to skutečné hárání, nechápu, jak jsme si mohli myslet, že pár kapek bylo ono :)
Zdruření bylo patrné i na několik metrů, krve bylo rozhodně mnohem víc než pár kapek a olizovala se nonstop. V chování žádné extra změny, ona je mazlivá už takhle, tak jen o trošku víc. Neutikala, nedostala šanci, nebyla na volno ve společných prostorách, všude hezky na vodítku. Včera jsme potkali dva psy-nepsy (krysařík, bišonek), žádná reakce.
Spíš má citlivé bradavky, mírně zduřelé, opravdu malinko, ale poslední dobou se příšerně drbe, kdykoliv jí já pohladím po boku nebo po břiše přes bradavky, ihned začíná kopat. Nechci jí dráždit, takže jsem opatrná, ale nevím, jestli je to jen pozůstatek.
Taktéž teď je na vulvě jedno místo fialové a třeba 3 pupínky. Nechci to nějak přehánět, je to asi jen rozdrážděné z předchozího olizování, ale zase nechci nic podcenit.
Mimochodem fenka má bradavky víc na boku než na břiše :) je to skoro vtipné.
Jestli šlo o první hárání, pak je mírné zduření bradavek (někdy dokonce až zfialovění kolem cecíků) úplně normální - mléčná žláza se dodělává, dotváří vlívem hormonů.
Pupínky na přezce mohou být "beďary" způsobené taktéž vlivem hormonů. jsou fenky kterým se po hárání dělají. Určitě sledujte jestli se to nějak víc nepodebírá.
bradavky na boku jsem nikdy neviděl! Vyfoťte to!
anonymx
napsal(a):
Tak tady jste to vystihla, zřejmě ani předtím jste nebyla to první a poslední co jí zajímalo. Prostě na vás kašle. Takže opět od začátku a teď už to bude mnohem těžší. Začněte budovat vztah, kupte cokoliv o co se s ní můžete tahat, peška, míček na šňůrce apod. Doma, na zahradě, na cvičáku si s ní hrajte. Hra musí být natolik akční, aby jí v okolí v tu chvíli nezajímalo vůbec nic. Venku jí voďte na stopovačce nebo flexině aby byla stále pod kontrolou. Zavolejte jménem, pokud zvedne hlavu, radostně, jedním povelem přivolejte. Jestliže reaguje, povzbuďte (to je ono, poběž, honem, apod.) jakmile doběhne, obrovská pochvala a poté hračka nebo pamlsek a opět pohrání si. Jestliže nereaguje, škubněte vodítkem (ne tahat k sobě, jenom přiškubnutí), jak zvedne hlavu totéž, povel, běží, ještě hecuji k rychlejšímu přiběhnutí.Bude to chtít čas, protože už se dokonale naučila, že panička je vzduch a může se třeba stavět na hlavu a dokud se milostivá neuráčí, tak nepřijde. Důslednost, trpělivost a klidné, pevné jednání. Vy si musíte splnění povelu "vynutit" a pak teprve chválit a odměnit hrou s hračkou ne jí na hračku lákat. V největší nouzi je možné ukázat, že hračku máte, ale jak se dá do pohybu hračku schovat, při doběhnutí pochválit a pak teprve si s ní pohrát.
"Anonymx" - už dlouho sleduji Vaše příspěvky a beru Vás jako velkou odbornici v kynologii. Mám na Vás dotaz: co byste doporučila pro výcvik psa, který je anorektik a žádné pamlsky jej nezajímají a dále je to flegmouš, kterého nezajímají ani žádné hračky, přetahovadla, pešek, uzly, apod.?