Tetě, která pochází ze SRN, ale žije zde v čechách leží na srdci osud psíka, který je od svých 7 měsíců zavřený v kotci 2x 2 metry. Nikdy za ním nikdo nebyl ho pořádně vyvenčit, pes tam už rok jen leží a vyje (je to haskoun). Můj názor je, že KVS pravděpodobně asi nenajde důvod k odebrání psa (psa krmí, jen se prostě o něj nestarají). Obvolala PČR i starostu obce, teď ještě zbývá dopis na KVS. Máte někdo tip na to jak takový kratší dopis zformulovat ? Něco ve smyslu, že se jedná o psa pracovního plemene, že tento způsob chovu narušuje jak jeho psychický, tak i fyzický vývoj apod. Asi to bude k ničemu, ale alespoň něco.
Ať si pročte Zákon na ochranu zvířat proti týrání č.246/1992 Sb., především paragraf 4 (tuším). Nicméně Vás asi zklamu, protože KVS dané osobě udělí "pouze" pokutu - pokud vůbec shledají něco špatně, a jestli je pes v relativně dobré fyzické kondici, nemyslím si, že by psa odebrali.
Ještě si ale musíte uvědomit, že s KVS je to běh na dlouhou trať. Pošlete dopis, oni přijedou, zkontrolují, a výsledek (buď shledají vše OK nebo uznají přestupek/správní delikt) pošlou na obec s rozšířenou působností, která pak doporučení vykoná - a nebo taky ne...
elaphka
napsal(a):
Ať si pročte Zákon na ochranu zvířat proti týrání č.246/1992 Sb., především paragraf 4 (tuším). Nicméně Vás asi zklamu, protože KVS dané osobě udělí "pouze" pokutu - pokud vůbec shledají něco špatně, a jestli je pes v relativně dobré fyzické kondici, nemyslím si, že by psa odebrali.
Ještě si ale musíte uvědomit, že s KVS je to běh na dlouhou trať. Pošlete dopis, oni přijedou, zkontrolují, a výsledek (buď shledají vše OK nebo uznají přestupek/správní delikt) pošlou na obec s rozšířenou působností, která pak doporučení vykoná - a nebo taky ne...
Tak já mám poměrně i představu jak to chodí, ale teta je z němec a neumí to správně naformulovat česky, tak požádala mě. Odvolávala se na předpisy u nich, že němci nic takového netolerují, jenže tady jsme bohužel v ČR :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud majitelé o psa nemají zájem, nešlo by se domluvit na jeho darování?
kalliope
napsal(a):
Tak já mám poměrně i představu jak to chodí, ale teta je z němec a neumí to správně naformulovat česky, tak požádala mě. Odvolávala se na předpisy u nich, že němci nic takového netolerují, jenže tady jsme bohužel v ČR :(.
Přesně tak
Teoreticky by se na to dalo napasovat toto:
§4: (1) Za týrání se považuje:
k) chovat zvířata v nevhodných podmínkách nebo tak, aby si sama nebo vzájemně způsobovala utrpení,
w) jiné tímto zákonem zakázané jednání, v jehož důsledku dojde k utrpení zvířete.
§13 Ochrana zvířat v zájmových chovech:
(1) Každý je povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete a učinit opatření proti úniku zvířat. Zvíře nesmí být chováno jako zvíře v zájmovém chovu, jestliže nejsou zabezpečeny přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb nebo jestliže se zvíře nemůže adaptovat, přestože tyto podmínky zabezpečeny jsou.
(2) Každý, kdo chová zvíře v zájmovém chovu nebo se ujal toulavého, případně opuštěného zvířete, odpovídá za jeho zdraví a dobrý stav; za splnění této povinnosti se považuje i oznámení místa nálezu obci nebo předání toulavého, případně opuštěného zvířete do útulku
Jenže, ruku na srdce. V tomto případě KVS nic nedokáže, protože pes má potravu i vodu. To, že trpí nudou je věc druhá... takže si myslím, že dají maximálně napomenutí.
Předpokládám, že pes se také pohybuje v trojrozměrném světě, tudíž chybí jeden rozměr, což může být zavádějící. Také bych se vyhýbal tvrzením: "Nikdy za ním nikdo nebyl ho pořádně vyvenčit", to se dá vyložit různě. Jak psal uživatel kashttan, KVS se tím musí i tak zaobírat i tak, ale pokud zvolíte správnou formu, mohlo by se to dostat k prošetření rychleji, než příklad s mouchou v misce.
Dovolím si tu nechat link na obecný vzor http://frankbold.org/poradna/vzor/podnet-ke-krajske-veterinarni-sprave, jehož nejsem autorem.
hunter
napsal(a):
Předpokládám, že pes se také pohybuje v trojrozměrném světě, tudíž chybí jeden rozměr, což může být zavádějící. Také bych se vyhýbal tvrzením: "Nikdy za ním nikdo nebyl ho pořádně vyvenčit", to se dá vyložit různě. Jak psal uživatel kashttan, KVS se tím musí i tak zaobírat i tak, ale pokud zvolíte správnou formu, mohlo by se to dostat k prošetření rychleji, než příklad s mouchou v misce.
Dovolím si tu nechat link na obecný vzor http://frankbold.org/poradna/vzor/podnet-ke-krajske-veterinarni-sprave, jehož nejsem autorem.
Díky všem za rady, jdu na to, ať to můžu odeslat.