Takže všem vám tady děkuju za rady.Byli jsme na tom novém cvičáku.No a snažila jsem se upoutat pozornost mého psa, ale nic nepomáhalo (hlas, pamlsek, hračka, bublifuk). Zajímali ho jenom psi okolo a pachy.Sice občas poslechnul, ale nejdřív dělal, že nic neumí.No a jak když jsme odcházeli, tak když jsme přicházeli tak čumák u země a povel "k noze" dělal, že nezná.Zkoušela jsme s nim i škubnout, ale to taky nepomohlo.Máte nějaký tipy, jak bejt pro něj zajímavější?
Je to pro psa příliš rušivé místo. Co zkusit jít tam, když nemáte objednanou hodinu? Tj. jít ke vchodu, zkusit pracovat se psem. Pokud nefunguje, jít dál od vchodu, a zkoušet. Jakmile se povede, aby se na vás soustředil před vchodem, zkusit jít dovnitř. Postupovat po malých krůčkách, dokud to pes zvládá. Zní to jako běh na dlouhou trať, ale pokud na to půjdete správně, pes by měl brzo být schopný se na vás podívat a plnit jednoduché povely. Hlavní je být zajímavější, nebo alespoň stejně zajímavý, jako rušivé okolí. Tj. trénovat na novou hračku nebo na pamlsky vysoké hodnoty, které pes nemá každý den (třeba maso).
Každý pes se na cvičáku první tři-čtyři lekce má problém soustředit. Je to pro něj všechno nové, lektoři s tím po většinou počítají. Moje bordera s tím měla problém asi měsíc, takže ty čtyři-pět lekcí. Dneska, po dvou měsících je schopná cvičit ve skupině a absolutně ignorovat, že je vedle ní její velký kámoš, se kterým si mimo cvičení neustále hraje.
Já osobně s ní chodím cvičit ještě do parku mezi děti, cyklisty apod, aby si zvykla na jakýkoli rušivý element. A myslím, že to pomáhá.
Je to o trpělivosti. :).
Dobře děkuji.No já měla právě úplně vytahané ruce a pes si chtěl hrát s ostatníma, tak na ně štěkal, to on normálně dělá.A potom paní zkoušela vystřelit z pistole všichni psi v pohodě, ale ten můj musel štěkal a byl agresivní.No a ta paní co tam vedla výcvik mi řikala, že ho nesmim nechat čuchat, nebo to bude dělat furt.Ale to se mi nepovedlo.Jinak na ten cvičák jet nemůžeme.Je to asi 15km a já jsem ráda, že mě tam rodiče svezou v tu neděli.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Buď v klidu, ono se to časem podá, pes není zvyklý je to pro něj nové prostředí, velice rušivé prostředí. i můj pes který je na cvičáku několikrát týdně byl třeba minulý týden na zabití protože tam objevil fenu před háráním
vedoucí výcviku ti řekla nenech ho čuchat, ale měla ti ukázat jak to máš udělat. Jinak správně škubnout se psem se musí umět, měla ti ukázat jak, ono to není jen o tom vzít za vodítko a trhnout, musíš to udělat správně aby to mělo správný efekt. Kup si stahovací řetízek, pes ho musí mít nasazen tak aby mu na krku tvořil písmeno P, ne obráceně. při cvičení ho dej vysoko, až za uši psa. dej povel fuj a škubni.Špatně se to vysvětluje, chce to ukázat, at ti to ukážou, od toho tam jsou. Po škubnutí když se pes na tebe podívá a nechá nežádoucí činnosti musí následovat pochvala.JInak dbej na to když ostatní psi cvičí aby tvůj nejlépe ležel, nedovol mu dělat nic, trvej na tom at leží, nejprve u tvé nohy, postupem času si ho odlož někam dál a nenech ho čuchat, dorážet, prostě nic bude ležet. Tohle můžete trénovat i doma, venku, všude.Kup si zajímavé pamlsky, sušené rybičky, sušenou kachnu, nebo třeba plátkový sýr, něco co psovi fakt chutná. chval odměňuj, ale neboj se také potrestat když je třeba. Není to štěňátko, je to zkažený dospělý pes, takže se neboj trošku razantněji přitlačit, třeba i za pomocí proutku. Ale tohle všechno ti měli říct na cvičáku a ukázat, pokud ti jenom řekne nenech ho to dělat a neukáže jak tomu zabránit, tak to nebude moc dobrý cvičák.Pro začátek bude úspěch když psa na cvičáku udržíš mezi ostatními psy v klidu, zvládne u tebe sedět nebo ležet, reagovat na oslovení a nebude s tebou smýkat, pak můžeš pokračovat dál.
Můžete mě upřesnit jaké strašlivé zranění způsobí 15 letá holčina velkému kříženci když s ním škubne na stahovacím řetízku ? Samozřejmě lze cvičit i po dobrém ale zkažený pes který je zvyklý dělat si co chce a reagovat i agresivně na druhé psy se jí v přítomnosti jiných psů na nějaké po dobrém vykašle.
abigailbc
napsal(a):
Ve skupinovce (pokud dobře chápu) paní zkoušela střelbu? To nevím, jestli bych se jí svěřila se svým psem dál. (osobní názor).
Proč ?
napsal(a):
Můžete mě upřesnit jaké strašlivé zranění způsobí 15 letá holčina velkému kříženci když s ním škubne na stahovacím řetízku ? Samozřejmě lze cvičit i po dobrém ale zkažený pes který je zvyklý dělat si co chce a reagovat i agresivně na druhé psy se jí v přítomnosti jiných psů na nějaké po dobrém vykašle.
Stačí se podívat na anatomii psa a nemusíte tento dotaz vůbec psát.
napsal(a):
No, možná by bylo lehce inteligentní a rozumné takového psa nejprve něco naučit v prostředí jemu příznivém - bez rušivých vlivů, v daném případě bez jiných psů, a až to výborně naučené pomalu a dle reakcí psa přenášet do rušivého prostředí, ne? A za druhé, určitě bude pro 15ti letou holčinu bezpečnější svého psa(pokud je to teda velký kříženec) vést po dobrém tak, aby ji CHTĚL poslouchat - dobrovolně a rád - a ne MUSEL pod hrozbou trestů. Ono to fakt není těžké a složité...
Navíc radit začátečníkovi použít sílu a takto bolestivý způsob zacházení se psem mi připadá dost špatné, už právě proto, že je to mladá slečna a velký pes. Silové zacházení se jí může vrátit v dost nebezpečné podobě. Nebyla by první, do koho se přetočený pes při škubání a násilí obrátil. Takové postupy používá Millan.
Základní povely umí, tedy v klidném prostředí.Když jsme na klidném místě tak mě skvěle poslouchá.A s tou agresí.No ještě se mi nestalo, žy by chtěl psa pokousat/porvat se.On na psy vždy štěká, ale když se přiblížíme, tak se se psem očuchávají a pak si chce hrát.Zatim jsem vždy pracovala bez násilí... Druhá cvičitelka, co nás necvičila, ale pak jsem se s ní bavila, tak mi to škubnutí u přivolání ukázala.A říkala, že prostě tady už to nepůjde, jako u štěňátek, ale trocha toho násilí asi bude třeba.A docela mě překvapilo, že na cvičáku skoro samej vlčák, ale ani jeden kříženec, teda kromě nás.