Zdravím,
mám dotaz. Vlastním větší množství psů a jelikož obec ve které žiji se staví k věci hlavně zaplaťte a to maximální částku, ale pro psy - žádné služby neposkytují, kdy mi bylo zděleno, že výkaly po psech do kontejneru nepatří a mám si je "nějak" likvidovat sám. Argument, kam výkaly asi háží lidé z paneláků pan starosta nějak nezodpověděl.
Tak prosím dotaz první: je podle nějaké vyhlášky možné zakázat házet hovínka do komunálního odpadu? Řekl bych že je to pořád ekologičtější než pneu a plasty.
Dotaz druhý: Přemýšlím že bych psy na oko prodal známému, který má v obci poplatky poloviční. A já bych mu je reálně jen zadarmo hlídal a staral se o ně. Asi nikdo nemůže řešit jak dlouho jsou psy u něj a jak dlouho u mě!? Své obci bych maximálně donesl potvrzení, že poplatky jsou uhrazeny, ale v jiné obci, kde má majitel trvalé bydliště, takže by moje obec ostrouhala! Lze to? Díky moc. Nemám nic proti placení poplatků, ale některé obce na tom prostě nekřesťansky vydělávají a služby žádné neposkytují - to mě štve.
S tím nic neuděláte. Pokud budete "hlídat" psy, kteří vám nepatří formálně, ale budou setrvávat na katastrálním území vaši obce, tak vás donutí platit i za takové psy, tudíž prodej nic neřeší. Maximálně si zaděláte na další problémy.
To jak nakládá město/obec s poplatky za psy je čistě na odsouhlasení rozpočtu. Můžete zkusit kandidovat a řešit tuto situaci zevnitř, případně volit zástupce, kteří s tím něco chtějí dělat, jiná možnost tu nejspíše nebude.
Na řadě míst může být platná vyhláška o třídění bioodpadu, původně vychází z regulí EU.
A co říká zákon ? pokud platí stále to, že pes musí být hlášen v trvalém bydlišti majitele...a nikde není řečeno, že majitel svého psa nemůže dát na čas tam, nebo tam.
Třídění bioodpadu je od dubna povinné pro všechny obce, takže exkrementy asi tam. Ale s tou kandidaturou to není vůbec špatný nápad.
Za psa platí poplatky držitel a ne majitel, jak psáno výše, takže jejich prodej vám nic neřeší.
Já i spousta lidí co znám, hází psí bobky na vesnici do popelnice na směsný odpad a ještě jsem neslyšela, že by s tím někdo měl problém.
Nebo si můžete pořídit kompostér na psí bobky.
Většina menších obcí pro pejskaře nic nedělá a poplatky používá na něco jiného, to je normální realiza, se s tím smiřte. Když zaplatíte daň z nemovitosti, taky asi neočekáváte, že vám za ní obec opraví barák.
Janae

XXX.XXX.221.2
assil
napsal(a):
Za psa platí poplatky držitel a ne majitel, jak psáno výše, takže jejich prodej vám nic neřeší.
Já i spousta lidí co znám, hází psí bobky na vesnici do popelnice na směsný odpad a ještě jsem neslyšela, že by s tím někdo měl problém.
Nebo si můžete pořídit kompostér na psí bobky.
Většina menších obcí pro pejskaře nic nedělá a poplatky používá na něco jiného, to je normální realiza, se s tím smiřte. Když zaplatíte daň z nemovitosti, taky asi neočekáváte, že vám za ní obec opraví barák.
Co je to větší množství psů?
Bobky od jednoho, dvou, tří psů v popelnici nikdo neřeší, pokud je větší množství velkých psů, lehce se zaplní popelnice a to nejspíš vadí.
Já jsem tahle před mnoha lety dělala oči na popeláře, aby vyvezli popelnici tchánovi, měl dva velké psy a my mu přijeli po zimě uklidit zahradu. Argumentovali tím, že kompostovatelné do popelnice nepatří. (možná blbost, ale umím si představit, že větší množství bobků popelářům vadí a firma si stěžuje u starosty)
Ještě mne napadá, pokud chováte hospodářské zvířata, taky založíte kompost nebo hnojiště, nekydáte do popelnice.
Jak bylo psáno, poplatky nezáleží na starostovi, ovšem pokud máte větší než "normální množství psů" tak bych neprudila a snažila se vyhovět a dělat hodnou, protože pak bude obec jednat a nikdo se jí nebude divit.
Janae
napsal(a):
Co je to větší množství psů?
Bobky od jednoho, dvou, tří psů v popelnici nikdo neřeší, pokud je větší množství velkých psů, lehce se zaplní popelnice a to nejspíš vadí.
Já jsem tahle před mnoha lety dělala oči na popeláře, aby vyvezli popelnici tchánovi, měl dva velké psy a my mu přijeli po zimě uklidit zahradu. Argumentovali tím, že kompostovatelné do popelnice nepatří. (možná blbost, ale umím si představit, že větší množství bobků popelářům vadí a firma si stěžuje u starosty)
Ještě mne napadá, pokud chováte hospodářské zvířata, taky založíte kompost nebo hnojiště, nekydáte do popelnice.
Jak bylo psáno, poplatky nezáleží na starostovi, ovšem pokud máte větší než "normální množství psů" tak bych neprudila a snažila se vyhovět a dělat hodnou, protože pak bude obec jednat a nikdo se jí nebude divit.
Proč by to vadilo? snad si popelnici platí pán sám, tak co je komu do toho, co do ní hází, když to není nebezpečný odpad, který se musí třídit zvlášť...?
Janae

XXX.XXX.221.2
Netuším proč to vadí, ale vadí, já jsem se musela hodně snažit, aby popeláři vyvezli popelnici plnou bobků a to bylo vše v pytli.
Já mám z úvodního příspěvku pocit, že Roxy je potížista a dost lidi ve svém okolí vytáčí, starosta se snaží najít nějakou skulinku jak jí usměrnit a mít v obci klid.
Janae
napsal(a):
Netuším proč to vadí, ale vadí, já jsem se musela hodně snažit, aby popeláři vyvezli popelnici plnou bobků a to bylo vše v pytli.
Já mám z úvodního příspěvku pocit, že Roxy je potížista a dost lidi ve svém okolí vytáčí, starosta se snaží najít nějakou skulinku jak jí usměrnit a mít v obci klid.
Fakt? to slyším poprvé...ale je fakt, že my to do popelnice nehážeme... u nás se to schová jen pod keř a strom a je to. :)
Nicméně ano, dle další diskuze jsem taky pochopila, že je Roxy potížista a tak bych to asi více neřešila... pokud to chce vědět, jen ať si nastuduje zákony a vyhlášky :P.
Řeším to také tak. Odpad od psů dávám do sudu s víkem, až je plný, odvážim na hnojiště. Myslím, že do popelnice exkrementy opravdu nepatří, ale obávám se, že ani do bioodpadu. Jedna paní do něj dala hnůj od králíků a vadilo to. Ostatně odpad od psů (masožravců) je spíše agresivní než aby to bylo hnojivo jako hnůj od hospodářských zvířat (kráva, prase, kůň, králík... i ty slepičáky jsou lepší hnojivo, ale i ty se musi ředit). A tak, kdo nemá za rohem nějaké hnojiště, tak asi opravdu má problém nerudovský "kam s nimi".