Australský ovčák - pracující - stříhání?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2015 09:11
Majka111

XXX.XXX.9.22

Ahoj, vkládám nové téma, snad mě výstaváci a fénovači neukamenují smajlík. Mám psa australského ovčáka. Pravidelně pracuje v kopcích, namáhavá činnost, která ho ale velice baví. Je to můj parťák do nepohody. Poslední dobou velice vážně uvažuji nad tím, že ho nechám ostříhat. Má extrémně hustou a dlouhou strst, jakmile se oteplí, je mu velké horko a při práci o něj mám strach, že se mi přehřeje. Únavu najevo nedá, pracuje rád a extrémně ochotně.

Na výstavy nechodíme a nikdy nebudeme, i když je s PP a čistě teoreticky by mohl, neudělám mu to. Ani já ani on bychom to "nedali" .

Zajímá mne, zda někdo z vás nemá se stříháním AUO zkušenosti. Nemám na mysli střih až ke kůži, to bych se bála spálení od sluníčka, ale tak cca na 3 cm. Pomohlo by to vůbec proti přehřátí? Je mi ho líto, jazyk "na vestě" má i při odpočinku a v klidu ve stínu, jakmile teplota překročí patnáctku. Je zdravý, veterinář právě ostříhání sám doporučil.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.5.2015 10:20
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přímo se stříháním AUO zkušenost nemám. Ale známá stříhala dlouhosrstou kolii a to bylo bez problémů.
Ale také vím o dlouhosrstém kříženci, kterému už dva roky po ostříhání nedorůstá srst na zádech ( dokonce se to nějak jmenuje -to ale moje hlava nepodržela ). Tak ho teď stříhají pravidelně.
Na fotce je kříženec před ostříháním a po.

6.5.2015 11:09
lev

XXX.XXX.253.186

Plemeno je leta šlechtěno s takovu srstí, jakou má, která ho chrání, jak před zimou, tak před vedrem, větrem, atd. Pes se potí jazykem a tlapama. Pokud mu pravidelně vyčešete podsadu (línající chuchvalce), tak ho nemá co přehřívat. Naopak ostříháním riskujete, jak přehřátí psa, tak změnu srsti a v podstatě jak psa ochladíte, tak mu rychle naroste podsada, aby mu nebylo zima, takže paradoxně mu nijak nepomůžete.

6.5.2015 11:29
Majka111

XXX.XXX.9.22

lev napsal(a):
Plemeno je leta šlechtěno s takovu srstí, jakou má, která ho chrání, jak před zimou, tak před vedrem, větrem, atd. Pes se potí jazykem a tlapama. Pokud mu pravidelně vyčešete podsadu (línající chuchvalce), tak ho nemá co přehřívat. Naopak ostříháním riskujete, jak přehřátí psa, tak změnu srsti a v podstatě jak psa ochladíte, tak mu rychle naroste podsada, aby mu nebylo zima, takže paradoxně mu nijak nepomůžete.

Děkuji za názor. Češeme pravidelně, zanedbanou srst nemá. Trochu pochybuji, že můj pes je prošlechtěn na práci, spíš mám obavu, že je hlavně prošlechtěn na ty chlupy kvůli výstavám :-D. Né, to bych mu křivdila, je to poctivý dříč. Ale když se podívám na internetu na pracovní australáky v zahraničí, mám trochu obavu, že v naší kotlince to trochu s tím exteriérem přeháníme.

6.5.2015 12:00
Majka111

XXX.XXX.9.22

chudák!

6.5.2015 13:44
Clayton

XXX.XXX.225.3

Ta srst ho právě izoluje jak před zimou, tak před teplem.Správně vyčesaná srst dobře cirkuluje vzduch.Nemusíte mít strach.Pokud bude mít k dispozici dostatek pitné vody a možnost odpočinku ve stínu a nebude pracovat v teplotních maximech nebo na přímém slunci v pravé poledne, nic se mu nestane. Jestli by ale měl srst zacuchanou a neudržovanou, lehce by se pod tím začaly tvořit zapařeniny.

6.5.2015 14:57
Šarina

XXX.XXX.231.146

Pokud má pes srst udržovanou, rozčesanou a vzdušnou, pak tato opravdu tvoří bariéru proti povětrnostním podmínkám (a to proti teplu stejně jako proti zimě). Četla jsem na toto téma fundovaný článek od psího dermatologa, kde se stříhání podobně středněsrstých psů nedoporučovalo- mj. se tam psalo i o tom, že pokožka u těchto chlupatých psů (šlo o ovčácká plemena), nemá tolik tuku právě proto, že je chráněná srstí. Navíc tato srst má podsadu, která přímo chrání kůži před působením slunce. Při ostříhání středněsrstého psa na příliš krátko může dokonce vzniknout alopecie, tedy zastavení růstu chlupů v důsledku změny teploty, která působí na kůži. Dalším rizikem je, že po ostříhání se může změnit kvalita srsti- kůže se může začít bránit proti nezvyklému stavu produkcí mazu a lupů a naopak může dojít i ke zvýšené tvorbě podsady. Srst se může stát jemnější a paradoxně ještě hustší... tohle si aspoň z toho článku pamatuju.

Určitě bych si to ostříhání dobře rozmyslela a něco bych se před tím pokusila nastudovat, abyste neudělala více škody než užitku. A zeptala bych se specializovaného veta, tedy dermatologa. Běžný veterinář tohle ani nemusí vědět. Vemte si, že každý neodborný zásah "do přírody" se může vymstít, a i když je vaše plemeno šlechtěno lidmi do výstavního vzhledu, jak říkáte, přesto není bohatá srst překážkou pracovního využití jedince. U mého plemene (taky ovčácké plemeno) tomu tak aspoň je...

6.5.2015 16:26
Majka111

XXX.XXX.47.1

Děkuji všem za názory, moc si jich cením .

6.5.2015 16:39
brebera

XXX.XXX.31.114

Znám hodně lidí a psů, co v dobré víře ostříhali. A pak se divili, že to nejen nefunguje, ale je to kolikrát i horší. Svého psa bych nestříhala - a že je o hodně chlupatší.

6.5.2015 18:57
kiko967

XXX.XXX.148.130

Srst ho chrání před teplom.V Austrálii je celý rok teplo, je to nejsušší kontinent, takže toto plemeno je odolné vůči teplu.

8.5.2015 07:37
aneleh

XXX.XXX.128.47

kiko967 napsal(a):
Srst ho chrání před teplom.V Austrálii je celý rok teplo, je to nejsušší kontinent, takže toto plemeno je odolné vůči teplu.

Australský ovčák je přes své jméno plemenem původně americkým :).

8.5.2015 07:41
aneleh

XXX.XXX.128.47

Šarina napsal(a):
Pokud má pes srst udržovanou, rozčesanou a vzdušnou, pak tato opravdu tvoří bariéru proti povětrnostním podmínkám (a to proti teplu stejně jako proti zimě). Četla jsem na toto téma fundovaný článek od psího dermatologa, kde se stříhání podobně středněsrstých psů nedoporučovalo- mj. se tam psalo i o tom, že pokožka u těchto chlupatých psů (šlo o ovčácká plemena), nemá tolik tuku právě proto, že je chráněná srstí. Navíc tato srst má podsadu, která přímo chrání kůži před působením slunce. Při ostříhání středněsrstého psa na příliš krátko může dokonce vzniknout alopecie, tedy zastavení růstu chlupů v důsledku změny teploty, která působí na kůži. Dalším rizikem je, že po ostříhání se může změnit kvalita srsti- kůže se může začít bránit proti nezvyklému stavu produkcí mazu a lupů a naopak může dojít i ke zvýšené tvorbě podsady. Srst se může stát jemnější a paradoxně ještě hustší... tohle si aspoň z toho článku pamatuju.

Určitě bych si to ostříhání dobře rozmyslela a něco bych se před tím pokusila nastudovat, abyste neudělala více škody než užitku. A zeptala bych se specializovaného veta, tedy dermatologa. Běžný veterinář tohle ani nemusí vědět. Vemte si, že každý neodborný zásah "do přírody" se může vymstít, a i když je vaše plemeno šlechtěno lidmi do výstavního vzhledu, jak říkáte, přesto není bohatá srst překážkou pracovního využití jedince. U mého plemene (taky ovčácké plemeno) tomu tak aspoň je...

Moc díky za rozumný názor... chtěla jsem napsat víceméně totéž, takže jste mi ušetřila práci :)
Není smutnější pohled, než na ostříhaného či dokonce oholeného aussíka, kterého jeho majitel-debil honí v létě v poledne po agi parkuru a myslí si, že to jde jen díky zničení jediné termoochrany, kterou pes měl... Stejně dobře a kvalitně totiž na tom parkuru pracuje i pes, který má plnou a krásnou srst.
PRÁCE V LÉTĚ NENÍ O SRSTI, ALE O CHUTI A POVAZE PSA ! A to by měli mít na paměti všichni, kdo se chystají aussíka ostříhat...

8.5.2015 08:18
Majka111

XXX.XXX.47.1

aneleh napsal(a):
Moc díky za rozumný názor... chtěla jsem napsat víceméně totéž, takže jste mi ušetřila práci :)
Není smutnější pohled, než na ostříhaného či dokonce oholeného aussíka, kterého jeho majitel-debil honí v létě v poledne po agi parkuru a myslí si, že to jde jen díky zničení jediné termoochrany, kterou pes měl... Stejně dobře a kvalitně totiž na tom parkuru pracuje i pes, který má plnou a krásnou srst.
PRÁCE V LÉTĚ NENÍ O SRSTI, ALE O CHUTI A POVAZE PSA ! A to by měli mít na paměti všichni, kdo se chystají aussíka ostříhat...

Jestli ten majitel-debil byl na mne, tak nechápu. Ptala jsem se proto, že chci pro svého psa jen to dobré a potřebovala jsem znát další názory, neboť doporučení ostříhat dané veterinářem u mě budilo pochybnosti. Nehoním psa po nějakém agi parkuru, ale pracuje s ovcemi na pastvinách. Není to rodinný mazel, je to přítel a pracovní pes. Nemám ho v domě, je venku. Trochu se vymyká ze standardu dnešních aussie u nás. Pracuje s obrovskou chutí, jen ve vyšších teplotách (cca na 15st.) má oproti hladkosrstému psu jazyk na vestě a je to pro něj viditelně náročnější.

8.5.2015 10:49
Clayton

XXX.XXX.225.119

Majka111 napsal(a):
Jestli ten majitel-debil byl na mne, tak nechápu. Ptala jsem se proto, že chci pro svého psa jen to dobré a potřebovala jsem znát další názory, neboť doporučení ostříhat dané veterinářem u mě budilo pochybnosti. Nehoním psa po nějakém agi parkuru, ale pracuje s ovcemi na pastvinách. Není to rodinný mazel, je to přítel a pracovní pes. Nemám ho v domě, je venku. Trochu se vymyká ze standardu dnešních aussie u nás. Pracuje s obrovskou chutí, jen ve vyšších teplotách (cca na 15st.) má oproti hladkosrstému psu jazyk na vestě a je to pro něj viditelně náročnější.

Věřte, že při teplotách nad 15 stupňů má při nepřetržitém lítání jazyk na vestě i můj krátkosrstý pes bez podasdy.Naopak můj krátkosrstý pes se přehřívá mnohem více než kamarádova vyčesaná bordera.Ten sluneční žár na krátkosrstého psa dopadá mnohem více než na dlouhosrstého.Minulý srpen jsem byla s mým ohařem na závodech v canicrossu.Bylo velké teplo a hodně lidí tam mělo Hasky.Mého psa jsem musela polévat vodou, aby byl vůbec schopen vystartovat, hasky byli v pohodě. A navíc, když AUO ostříhate, už mu nikdy nenaroste tak krásná a nevybledlá srst.Dost lidí lituje.

8.5.2015 12:24
aneleh

XXX.XXX.128.47

Majka111 napsal(a):

Nebyl :D a pokud to tak vypadalo, tak se omlouvám... to jen že znám několikero takových, co nechali aussíka oholit nebo ostříhat a jediné, co z toho ten pes měl byly zarůstající chlupy, dermatózy a další problémy... Proto jsem na to už tak nějak dost vysazená :(
máme aussíky čtyři a nikdy by mě nenapadlo je ostříhat... v létě je vedro i nám, tak je logický, že psům taky, ale věřte, že ostříháním psu jen ublížíte...

8.5.2015 17:48
arosek

XXX.XXX.210.10

Strihat dlouhosrsteho psa ma smysl pouze v opravdu opodstatnenych pripadech, kdy dochazi ke kombinaci vicero nepriznivych okolnosti, vetsinou zdravotnich.

Znam jednoho psa goldena a jednoho pudla, kteri maji zavazne kozni problemy a oholeni jim je pomaha velmi vyrazne resit.

Ja sama chovam lovecke dlohosrste plemeno s podsadou a taky jim je v lete vedro (teda, vedro je jim od cca 10° nahoru). Presto jsem zatim byla nucena ostrihat jen jednu nasi holku, kde se seslo stari, tezky kardiak, extremne husta srst po kastraci a spatne nohy, diky kterym si pri venceni nebyla schopna spravne sednout a spinila si cely zadek. Byla z toho jednak uplne mimo psychicky a jednak i pres pomoc a cisteni z nasi strany dochazelo k zapareninam a opruzeninam na kuzi. Tato fenka sla tedy nakratko, strihala jsme ji cca na pul centimetru delky srsti, vzdy na zacatku cervna, pres leto byla v kratke uprave a zacatkem rijna uz mela srst dorustajici v dostatecne delce na to, aby na zimu nezmrzla :)

V techto pripadech ma smysl psovi pomoci a oholit ho, jinak jak bylo psano vyse - poradne vycesat podsadu (idealni jsou na to takove hrabicky, ty to vytahaji moc hezky), nehonit na primem slunci v poledne, obsac nejaky ten rybnik nebo reka a zdravy pes to v pohode zvladne :).

8.5.2015 18:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Clayton
A navíc, když AUO ostříhate, už mu nikdy nenaroste tak krásná a nevybledlá srst.Dost lidí lituje.

Proč ?
Snad vylíná, ne ?

Je to staré, ale...
http://harry.ichotebor.cz/harry/rubriky/harrycut.htm.

Všechny nevýhody jsou však vyváženy výhodou pádnou: Harrymu je prostě lépe bez těch dlouhých zimních chlupů, které už nepotřebuje. A že se každému výstavnímu chovateli při pohledu na něj zježí vlasy hrůzou, to je mu jedno.

8.5.2015 19:00
brebera

XXX.XXX.31.114

rapotacka11 napsal(a):
Clayton
A navíc, když AUO ostříhate, už mu nikdy nenaroste tak krásná a nevybledlá srst.Dost lidí lituje.

Proč ?
Snad vylíná, ne ?

Je to staré, ale...
http://harry.ichotebor.cz/harry/rubriky/harrycut.htm.

Všechny nevýhody jsou však vyváženy výhodou pádnou: Harrymu je prostě lépe bez těch dlouhých zimních chlupů, které už nepotřebuje. A že se každému výstavnímu chovateli při pohledu na něj zježí vlasy hrůzou, to je mu jedno.

Zimní chlupy? Co je tohle za blábol?
Místo zbytečného stříhání vemu kartáč a hřeben a vyčešu pořádně podsadu, srst pravidelně češu a udržuji ji vzdušnou. Tohle je zrovna to, co psovi nejvíc ublíží, vzít ho na krátko.
Hlavně to nešiřte jako osvětu
Chovám psy s podobnou srstí a světe div se, oni nejsou v srsti jen kvůli výstavám, mám v srsti i nevýstavní psy. Nechci jim ubližovat.

9.5.2015 09:50
Vanee

XXX.XXX.157.127

Pokiaľ človek psa nezoberie strojčekom až úplne nakrátko, neublíži mu to. Nedávny obrázok zo skupiny o AUO - a nie je to prvý pes, ktorého som videla ostrihaného. Nie oholeného, len so skrátenou srsťou. Väčšinou si to majitelia pochvaľovali, do zimy srsť narástla a psovi sa výrazne uľavilo. Kto tu argumentuje o tom, že je to pracovné plemeno a srsť mu pomáha v práci, nech sa pozrie, ako vyzerajú aussíky z pracovných línií v európe - určite to nie sú gučky chlpov, tak vyzdvihované vo výstavných kruhoch. Žiaľbohu AUO ide tou cestou, kadiaľ kopa populárnych plemien pred ním, a to že exteriér preferovaný rozhodcami znevýhodňuje psa v jeho prirodzenej práci. Pokiaľ fakt maká a nikto ho nemá v úmysle ošklbať až na kožu, skrátenia chlpov by som sa nebála.

Přidejte reakci

Přidat smajlík