Dobrý den,
mám zatím jen informativní dotaz ohledně dovozu psa ze zahraničí, v rámci EU. Co je třeba jsem si zjistila na ČMKU, ale konkrétně bych měla zájem o plemeno mini australský ovčák (taky známý jako severoamerický ovčák), u kterého si nejsem jistá, jak by to probíhalo, jelikož v české plemenné knize není. Nevím, jestli by se zapisoval pod australského ovčáka, nebo by v Česku nemohl být zapsán jako pes s PP? Ví někdo, jak to v případě takových plemen (nezapsaných v plemenné knize) chodí?
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

abigailbc
napsal(a):
Dobrý den,
mám zatím jen informativní dotaz ohledně dovozu psa ze zahraničí, v rámci EU. Co je třeba jsem si zjistila na ČMKU, ale konkrétně bych měla zájem o plemeno mini australský ovčák (taky známý jako severoamerický ovčák), u kterého si nejsem jistá, jak by to probíhalo, jelikož v české plemenné knize není. Nevím, jestli by se zapisoval pod australského ovčáka, nebo by v Česku nemohl být zapsán jako pes s PP? Ví někdo, jak to v případě takových plemen (nezapsaných v plemenné knize) chodí?
Děkuji za odpovědi.
A právě tohle by vám nejspolehlivěji zodpověděli na ČMKU.
Evulik

XXX.XXX.112.73
Zdravím, dovezla jsem si fenečku red-tri s PP z Německé chovatelské stanice, mám ji už 1,5 roku. Jsem celý život pejskař, ale toto je skvělá volba. Nic nezničila, je aktivní, když není čas tak je v pohodě v klidu. Cestujeme, je úžasná, jen tak si doma cvičíme agility, umí spoustu kousků, poslední - sedne a mává tlapičkou - pá, pá.
Pejsek není nejlevnější 1500e, ale nelituji, cvik pochopí do 10-ti minut, interaktivní hračky ty měla zmáknuté během chvilky, pak už to pro ni byla rutina. Skvěláááá Dixie.
Evulik
napsal(a):
Zdravím, dovezla jsem si fenečku red-tri s PP z Německé chovatelské stanice, mám ji už 1,5 roku. Jsem celý život pejskař, ale toto je skvělá volba. Nic nezničila, je aktivní, když není čas tak je v pohodě v klidu. Cestujeme, je úžasná, jen tak si doma cvičíme agility, umí spoustu kousků, poslední - sedne a mává tlapičkou - pá, pá.
Pejsek není nejlevnější 1500e, ale nelituji, cvik pochopí do 10-ti minut, interaktivní hračky ty měla zmáknuté během chvilky, pak už to pro ni byla rutina. Skvěláááá Dixie.
Co tak fotku, když tolik chválíte?
upřímně ale říkám, že té ceně tak docela nevěřím. Tohle je částka, za kterou se prodávají v zahraničí štěňata „běžných“ plemen. Za raritu bych čekal podstatně víc.
Dasvo
napsal(a):
upřímně ale říkám, že té ceně tak docela nevěřím. Tohle je částka, za kterou se prodávají v zahraničí štěňata „běžných“ plemen. Za raritu bych čekal podstatně víc.
Fotku dávala vedle do vlákna.
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/599908/mini-aussies#a3286384.
Andrýsek3
napsal(a):
Fotku dávala vedle do vlákna.
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/599908/mini-aussies#a3286384.
Jo, jo, už jsem to taky našel, díky!
Sympatický, veselý a zjevně šikovný kříženec, který má ale s australákem společný jen ten honosně znějící název.
MAS - neboli miniaturní australský ovčák - byl do ČR poprvé oficiálně - tj. se zápisem v plemenné knize - importován v roce 2016. Jedná se o krásnou black tri fenku Dynastys Instant Sensation.
Jinak v Německu jsou MAS poměrně populární, často ale tam odchovávají neuznané toy nebo miniaussies. Což nemá s MAS nebo AUO nic společného a často se jedná o křížence AUO a šeltie a následně k těmto křížencům je dále přidána čivava či trpasličí špic...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Dasvo
napsal(a):
Moje sestra si teď nedávno dovezla red merle fenku mini ausíka s PP AKC také z Německa. Cena 1200 Euro. Ono už to v Německu zas taková rarita není. Podle telefonického hovoru s vedením Klubu chovatelů máloopočetných plemen půjde nejspíš vystavovat v rámci neuznaných, ale prý se ještě poradí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
aneleh
napsal(a):
MAS - neboli miniaturní australský ovčák - byl do ČR poprvé oficiálně - tj. se zápisem v plemenné knize - importován v roce 2016. Jedná se o krásnou black tri fenku Dynastys Instant Sensation.
Jinak v Německu jsou MAS poměrně populární, často ale tam odchovávají neuznané toy nebo miniaussies. Což nemá s MAS nebo AUO nic společného a často se jedná o křížence AUO a šeltie a následně k těmto křížencům je dále přidána čivava či trpasličí špic...
Na tom nevidím nic špatného, prostě šlechtění nečeho nového, jen by to mělo být oddělené od těch původních amerických, kde je skutečně prý vyšlechtili pouze výběrem tech nejmenších jedinců plemene AO. A navíc přikřížením šeltie se téměř jistě do chovu zanese CEA.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na tom nevidím nic špatného, prostě šlechtění nečeho nového, jen by to mělo být oddělené od těch původních amerických, kde je skutečně prý vyšlechtili pouze výběrem tech nejmenších jedinců plemene AO. A navíc přikřížením šeltie se téměř jistě do chovu zanese CEA.
CEA už se v chovu AUO i MAS běžně vyskytuje - rozumný chovatel ale pustí do chovu maximálně přenašeče. Já třeba ani přenašeče... Osobně jsem proti, protože prezentují toy či miniaussies, ale tito jedinci absolutně postrádají typickou povahu původního plemene... MAS si povahu standartního aussíka stále drží, kdežto tito kříženci ne...
Jo a jak jsem psala výše - už v ČR MAS je, vystavuje se mezi neuznanci a je požádáno uznání FCI. Jelikož jsou FCI a AKC partnerské organizace, předpokládám, že je to pouze otázka času a administrativy, než bude MAS uznán i v FCI...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Posílám dvě fotky z výstavy v Německu.
Po té blue merle fence byla do Čech přivezena red merle fenka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Je fakt, že mě osobně trochu udivilo, že ti miniaussíci nejsou zas až tak malí.
Annyvonbanhof

XXX.XXX.104.61
Před 3 lety jsem si dovezla fenečku z chovné stanice v Německu, odvážela jsem si ji čipovanou, s mezinárodním očkovacím průkazem, žádný problém, u nás jsem ji neuchovnila, pokud bych s ní chodila na výstavy, tak by byla vedena jako neuznané plemeno. Je neskutečně chytrá, umí spoustu kousků a je velmi empatická.
Vzhledem k její úžasné povaze a chytrosti bych od ní chtěla štěně, ale musíme hledat asi zase v Německu, tady ještě asi nejsou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Miniaussíci v ČR jsou a už jich je určitě spíš na desítky, než na jednotlivce.
I když máte na vaší fenku jen německé klubové papíry, tak je docela dobře možné, že štěňata můžete odchovat pod AKC. Záleží na tom pod jakým klubem fenku máte, na výsledcích jejích zdravotních testů a na tom jakým psem nakryjete. Ideálně psem registrovaným AKC, tedy psem vedeným jako miniaturní americký ovčák, nikoliv vedeným jako miniaturní australský ovčák a to i v případě, že vaše fenka je mini australský ovčák.
Jinak při krytí v Německu počítejte s dost tvrdými finančními podmínkami. Tam prostě za krytí zaplatíte kolem 1500 Euro a každému (kromě vás) pak už je jedno jestli fenka vůbec zabřezne, nebo kolik je štěňat. Férovější jsou podmínky na jaké jsme zvyklí u nás: něco málo za skok a pak dohodnutou částku za každé štěně.