Stará fenka – březost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2015 22:10
johanesgal

XXX.XXX.96.10

Je možné, aby 12.letá fenka jezevčíka mohla zabřeznout ? Má asi 2 roky po operaci mléčných žláz, celou jednu stranu cecků má pryč. Utekl jedním lidem pes ( border kolie) a nějakou chvíli byl spolu s naší fenkou na zahradě. Teď se bojíme, jestli ji nemohl obskočit. Ten pes má tak 20kg a náš jezevčík asi 8kg. Může to být tak měsíc, co harala. Nikdy štěňata neměla.
Fenka vypadá nafouklá, česali jsme ji a upravovali srst, když jsme si všimli, že je taková. Jinak je pořád živá.
Děkuji za rady.

14.5.2015 22:18
koňadra

XXX.XXX.128.31

Možné je všechno, znala jsem fenu podvraťáka, která rodila ještě ve 12 letech (ta rodila skoro každý rok, nikdo ji nehlídal). Nicméně se mě to zdá u Vaší fenky méně pravděpodobné. Jistotu budete mít necháte-li ji prohlídnout na sonu. Otázka je, co dál pokud bude březí? Asi bych volila kastraci (= potrat plodů). Je to sice drsné řešení, ale pokud by mělo dojít k porodu, stejně by byl císařem - vzhledem k tomu věku feny i tomu, že fena nikdy nerodila. Navíc podvraťáků, které nikdo nechce, běhá po světě dost. Také případný odchov by byl problematický, když má polovinu mléčných žláz, ale pokud by se nechalo méně štěňat, možná by je uživila - pokud by ale měla vůbec dost mléka.

14.5.2015 22:24
johanesgal

XXX.XXX.96.10

Já taky nejsem zastánce křížených podvraťáků. Nejvíc se bojím o fenku, aby ji to nezabilo. Štěňata bychom nechtěli.A opravdu lze, aby velký pes nakryl tak malou fenu ? Ten sousedovi ️c pes má tak 1 rok...
Doma toho už máme dost - kuřata, králíci a teď ještě štěňata ? No to snad ne...

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2015 22:31

johanesgal napsal(a):
Já taky nejsem zastánce křížených podvraťáků. Nejvíc se bojím o fenku, aby ji to nezabilo. Štěňata bychom nechtěli.A opravdu lze, aby velký pes nakryl tak malou fenu ? Ten sousedovi ️c pes má tak 1 rok...
Doma toho už máme dost - kuřata, králíci a teď ještě štěňata ? No to snad ne...

Ano, opravdu to lze, zažila jsem jak dobrman nakryl jrt...

14.5.2015 22:34
johanesgal

XXX.XXX.96.10

Bože... To bych nikdy neřekl... Jinak, fena by snad měla také být v určitém věku neplodná ne ? Okamžik kdy už vajíčka nejsou schopna oplodnění... Není to tak ?

15.5.2015 06:30
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vy tady pořád hledáte důvody proč by fena nemohla být nakrytá, ale takové důvody neexistují. Kdyby jste vzal fenu a jel na sono, tak máte jistotu a klid - pokud skutečně nakrytá není. Pokud je, tak by byl čas to ještě řešit - byť tou kastrací.

15.5.2015 07:15

johanesgal napsal(a):
Bože... To bych nikdy neřekl... Jinak, fena by snad měla také být v určitém věku neplodná ne ? Okamžik kdy už vajíčka nejsou schopna oplodnění... Není to tak ?

To já taky ne, ale opravdu, psi jsou reprodukce schopni až do svých dnů.Takže po měsíci určitě zajděte na to kontrolní sono, ať víte, co a jak.

15.5.2015 09:01
lev

XXX.XXX.253.186

Okamžitě k vetovi na sono ( k dobrému vetovi), pokud je březí, tak vám zřejmě zůstává pouze kastrace, nebo na konci porod císařem s kastrací. Feny jsou plodné do konce života, psi také, nechápu, pokud jste jí nechali vyndat mléčnou žlázu, pro jste nekastrovali ?

15.5.2015 09:53
johanesgal

XXX.XXX.200.194

Pes není můj, je prarodičů a když pes byl na operaci, neměl jsem možnost do toho zasáhnout. Štěňata určitě nechceme, snad jeste neni pozdě na injekci nebo tak.

15.5.2015 10:09
scylla

XXX.XXX.205.1

Injekci v žádném případě, to by jí mohlo stát život v tomhle věku.

15.5.2015 10:17
lev

XXX.XXX.253.186

johanesgal napsal(a):
Pes není můj, je prarodičů a když pes byl na operaci, neměl jsem možnost do toho zasáhnout. Štěňata určitě nechceme, snad jeste neni pozdě na injekci nebo tak.

Pokud se fena kulatí, tzn, že má tak po pátem týdnu březosti ? Spíše po šestém. Tzn. více jak polovinu za sebou. POkud by jí někdo dal "injekci", zabije štěńata, která ve feně odumřou a fena uhyne. Jediná šance v této době - pokud je opravdu březí a neroste v ní nádor, nebo zánět dělohy, je kastrace. Nebo porod pomocí císařského řezu ( stará fena, která nerodila málokdy porodí), s možností ponecháíní jednoho štěněte ( nebo žádného). Když už fena bude otevřená na provedení císařského řezu, je nejlepší provést kastraci a máte pokoj s háráním.
Ovšem to, jestli je březí, nezjistíme zde, ale musíte navštívit veta, který má sono.

31.12.2015 00:09
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

johanesgal napsal(a):

Jak to dopadlo s březostí?

31.12.2015 14:52
neluše

XXX.XXX.146.210

Posouvám.

10.3.2016 19:39
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Fena nakrytá nebyla. Byl to falešný poplach, děkuji za optání.

7.5.2016 19:03
Annakrellerova

XXX.XXX.233.197

Mám 11 ti měsíční fenku belgického ovčáka, začala hárat.Je vhodné aby jsme jí nechali oplodnit?

7.5.2016 19:20

Annakrellerova napsal(a):
Mám 11 ti měsíční fenku belgického ovčáka, začala hárat.Je vhodné aby jsme jí nechali oplodnit?

Chtěla byste, aby vaše patnáctiletá dcera otěhotněla?

7.5.2016 19:54
brebera

XXX.XXX.31.114

Po 12 měsících udělat rtg kloubů, pak dle chovatelského řadu uchovnit a někdy po 18 měsících teoreticky můžete plánovat štěňata. Postup o se dozvíte nejlíp od chovatele nebo na stránkách chovatelského klubu.

Pokud fenka není s PP, chovat by se na ní nemělo, fenka nemusí mít štěňata ani ke štěstí ani ke zdraví. Navíc jak zabezpečit, aby ji nenakryl bratr, otec, jiný příbuzný - to u bez pp feny nikam nezjistíte.

7.5.2016 22:17
awake

XXX.XXX.115.72

"a někdy po 18 měsících teoreticky můžete plánovat štěňata".
Ano plánovat. Poprvé je vhodné krýt fenu až kolem 2-3 roku věku. Do té doby je dobré najít vhodného a zdravého psa na krytí, a nechat fenu vyšetřit na dědičná onemocnění - http://www.kchbo.com/?Chov_a_zdrav%26iacute%3B:Podm%26iacute%3Bnky_uchovn%ECn%26iacute%3B.

7.5.2016 22:20
Annakrellerova

XXX.XXX.233.197

Děkuji všem, nevím sice proč se vynášeji psi s pp jako kdyby bylo něco víc než psi bez pp.Já nechci své fenečce ublížit proto se ptám, vše co jsem četla a co mi řekli knihy o psech tak se mitu potvrzuje.

7.5.2016 22:30

Děkuji všem, nevím sice proč se vynášeji psi s pp jako kdyby bylo něco víc než psi bez pp.Já nechci své fenečce ublížit proto se ptám, vše co jsem četla a co mi řekli knihy o psech tak se mitu potvrzuje.

Tak jí neubližujte a na nějaké oplodňování zapomeňte.

7.5.2016 22:32
domcaast

XXX.XXX.44.197

Mluvíte o plemeni, tak logicky lze předpokládat, že je s PP. Protože plemeno se jinak než podle prokázaného původu poznat nedá. Opakuji prokázaného. Ne řečeného, slíbeného, napsaného v očkováku a podobně... Ale prokázaného a potvrzeného v průkazu původu.

7.5.2016 22:39
awake

XXX.XXX.115.72

Belgický ovčák s PP musí do chovu splnit určité podmínky - zdravotní vyšetření. Pokud je zdravý, můžou se na něm odchovat štěňata. Pokud je postižen nějakým dědičným onemocněním štěňata mít nesmí. Majitel uchovněné feny si vybere z uchovněných psů toho vhodného na svojí fenu - zdravého a nepříbuzného a fenu nakryje.

Fena bez PP. Koupíte si fenu Belgického ovčáka bez PP. I když Vám z ní třeba vyroste kříženec připustíte jí nějakým psem o kterém jeho majitel řekne že je taky Belgický ovčák a máte štěňata. O původu a zdraví rodičů a předků nevíte nic. Ani zda byli rodiče a předci opravdu Belgičtí ovčáci (to nemáte jak dokázat když fena ani pes nemá průkaz původu). Ze štěňat mohou vyrůst kříženci které prodáte coby zaručeně čistokrevné psy za několik tisíc.

Už rozumíte tomu rozdílu?

8.5.2016 09:41
brebera

XXX.XXX.31.114

Zkuste se nad tím jen zamyslet - jak zabráníte u vaší fenečky tomu, aby otcem jejích štěňat nebyl její bratr nebo jiný příbuzný? Nebojíte se toho?

9.5.2016 11:58
amiš

XXX.XXX.11.216

Rozhodně takhle mladou nekrýt, podtrhnete ji, ostatně, ani psychicky na to není fena ještě připravena. Ideální věk u velkých plemen je po druhém roce, kdy je již vše v těle hotovo.
Nechcii paní odsuzovat a schazovat, má zájem, ptá se, budiž jí to vysvětleno.
Mám totiž před očima stále dva roky starý případ, kdy jsem byla na návštěvě dobrého kamaráda, který se přistěhoval před necelým půl rokem na jednu vesnici a měl k dispozici faru s obrovskou zahradou, na které, podědil, dva již postarší, ale stále čiperné německé ovčáky. Se psy se zkamarádil, zrovna když jsem se s nimi seznamovala i já, ozval se zvonek a na zahradu za námi přišel asi 12-letý klučina a na vodítku měl 7-mi měsíční fenu NO. Že ho posílá táta na krytí, že fena poprvé hárá. Jeden ze psů ji začal otravovat, fena hrůzou bez sebe si lehla na záda a kňučela strachy, kamarád kluka vyhodil. Za týden to mělo dohru, kdy ho jeho táta seřval na ulici, co si to dovolil, že z předchozí fenou za psy chodili každé hárání a k čemu živit fenu, když nemá štěňata. Fuj, hnus, bylo mi fenky hrozně líto, kdoví, jak ji nakryli jinde .

9.5.2016 15:21

amiš napsal(a):
Rozhodně takhle mladou nekrýt, podtrhnete ji, ostatně, ani psychicky na to není fena ještě připravena. Ideální věk u velkých plemen je po druhém roce, kdy je již vše v těle hotovo.
Nechcii paní odsuzovat a schazovat, má zájem, ptá se, budiž jí to vysvětleno.
Mám totiž před očima stále dva roky starý případ, kdy jsem byla na návštěvě dobrého kamaráda, který se přistěhoval před necelým půl rokem na jednu vesnici a měl k dispozici faru s obrovskou zahradou, na které, podědil, dva již postarší, ale stále čiperné německé ovčáky. Se psy se zkamarádil, zrovna když jsem se s nimi seznamovala i já, ozval se zvonek a na zahradu za námi přišel asi 12-letý klučina a na vodítku měl 7-mi měsíční fenu NO. Že ho posílá táta na krytí, že fena poprvé hárá. Jeden ze psů ji začal otravovat, fena hrůzou bez sebe si lehla na záda a kňučela strachy, kamarád kluka vyhodil. Za týden to mělo dohru, kdy ho jeho táta seřval na ulici, co si to dovolil, že z předchozí fenou za psy chodili každé hárání a k čemu živit fenu, když nemá štěňata. Fuj, hnus, bylo mi fenky hrozně líto, kdoví, jak ji nakryli jinde .

Někteří lidi jsou s prominutím parchanti. Nemůžu už jinak. Slušně se to nazvat nedá. Chudák fenečka

To mi připomnělo, včera jsem jela s mamkou do obchodu a cestou zpátky nás předjela dodávka - chlap nedal přednost a vletěl nám před auto, naštěstí se nic nestalo. Byla to dodávka pneuservis a v autě vezl koně ! V tom horku co včera bylo, kůň natlačený v dodávce která není určená pro přepravu zvířat. Neměl tam žádné větrání, ani okýnko otevřené, nic. Muselo v tom autě být takových 50 stupňů A podle SPZ byl někde z dálky. Takže možná s ním jel několik stovek km.
Jsem se rozčílila, opsala si SPZ a okamžitě volala na policajty. Jestli ho chytli a udělali s tím něco nevím, ale doufám že mu dali min. tučnou pokutu a chlap si to aspoň pro příště rozmyslí. Bylo nám toho koníka tak líto

10.5.2016 04:57
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Někteří lidi jsou s prominutím parchanti. Nemůžu už jinak. Slušně se to nazvat nedá. Chudák fenečka

To mi připomnělo, včera jsem jela s mamkou do obchodu a cestou zpátky nás předjela dodávka - chlap nedal přednost a vletěl nám před auto, naštěstí se nic nestalo. Byla to dodávka pneuservis a v autě vezl koně ! V tom horku co včera bylo, kůň natlačený v dodávce která není určená pro přepravu zvířat. Neměl tam žádné větrání, ani okýnko otevřené, nic. Muselo v tom autě být takových 50 stupňů A podle SPZ byl někde z dálky. Takže možná s ním jel několik stovek km.
Jsem se rozčílila, opsala si SPZ a okamžitě volala na policajty. Jestli ho chytli a udělali s tím něco nevím, ale doufám že mu dali min. tučnou pokutu a chlap si to aspoň pro příště rozmyslí. Bylo nám toho koníka tak líto

10.5.2016 12:34
amiš

XXX.XXX.11.216

No, tak to je na zabití. Převoz zvířat je kapitola sama pro sebe. Kolikrát člověk žasne, co všechno jsou lidi schopni vymyslet. Ale, zase, mi když kupovali našeho oslíka, to mu bylo 6 měsíců, tak byl jak větší pes a dali jsme ho za sedadla ve Favoritu, takže ležel a koukal zadním oknem ven. Mi s kamarádkou jsme seděli vzadu a přidržovali ho. Občas se začal zvedat, ale jinak byl naprosto v klidu, jen lidi za námi občas nevěřícně zírali. No a už je to letitý pán a cestuje důstojně jen v koněbusu .

10.5.2016 13:56

amiš napsal(a):
No, tak to je na zabití. Převoz zvířat je kapitola sama pro sebe. Kolikrát člověk žasne, co všechno jsou lidi schopni vymyslet. Ale, zase, mi když kupovali našeho oslíka, to mu bylo 6 měsíců, tak byl jak větší pes a dali jsme ho za sedadla ve Favoritu, takže ležel a koukal zadním oknem ven. Mi s kamarádkou jsme seděli vzadu a přidržovali ho. Občas se začal zvedat, ale jinak byl naprosto v klidu, jen lidi za námi občas nevěřícně zírali. No a už je to letitý pán a cestuje důstojně jen v koněbusu .

Taky jsem vozila kozy ( třeba na připuštění ) v osobáku. Ale prosím vás, pište my s ypsilonem. Blbě se na to kouká.

10.5.2016 15:19
amiš

XXX.XXX.11.216

Za mi se omlouvám, ale píšu z práci a hrozně tu ostatní ruší. To je hrozné, co si dnes v té práci dovolí !

14.5.2016 13:27
fikovnice

XXX.XXX.30.49

amiš napsal(a):
Za mi se omlouvám, ale píšu z práci a hrozně tu ostatní ruší. To je hrozné, co si dnes v té práci dovolí !

Také mě občas v práci ostatní ruší ! A stran toho "mi" jsem si říkala, jestli nemáte mít nick "Amyš" (jako že "Á myš!") - samozřejmě píšu v nadsázce .

14.5.2016 13:29
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky jsem vozila kozy ( třeba na připuštění ) v osobáku. Ale prosím vás, pište my s ypsilonem. Blbě se na to kouká.

Moji sousedi vozili kozu na připuštění do sousední vesnice ve Škodě 120, měli ji na zadním sedadle, prý vždy čučela zadním sklem, a jednou je někdo předjel a za volantem se tak smál, že málem naboural!

Přidejte reakci

Přidat smajlík