Procento možného zabřeznutí je vysoké. Takže jít 26. nebo ještě lépe 28.den na sono ke zkušdenému vetovi co s ním umí pracovat a ten potvrdí nebo vyloučí březost - pokud by byla březí může nasadit potratové injekce ( ale chce to po nich hlídat - možný zánět dělohy ) nebo můžete nechat fenu po sonu vykastrovat - abyste tuto situaci neřešili opět za půl roku až se bude opět hárat.
bilusik
napsal(a):
Procento možného zabřeznutí je vysoké. Takže jít 26. nebo ještě lépe 28.den na sono ke zkušdenému vetovi co s ním umí pracovat a ten potvrdí nebo vyloučí březost - pokud by byla březí může nasadit potratové injekce ( ale chce to po nich hlídat - možný zánět dělohy ) nebo můžete nechat fenu po sonu vykastrovat - abyste tuto situaci neřešili opět za půl roku až se bude opět hárat.
Ty potratové injekce jsou strašný dryák, ty bych určitě vynechala. Má to strašně moc vedlejších účinků a navíc vám to ani nezaručí, že štěně neporodí. Také jsme tuto situaci řešili a tohle byla jedna z posledních možností. Pokud na feně nechcete chovat, tak kastraci. Pokud ano, tak nechat fenku porodit, veterinářka nám doporučovala nechat třeba 2 štěňata. Je to šílený, ale co jiného...
Uživatel s deaktivovaným účtem

dalmatinek24
napsal(a):
Prosim vas mam 20ti mesicni fenu dalmatina. Prvni den kdy fena uz stoji psovi mi ji obskocil vlcak. Chtel bych se zeptat jak velke je procento zabreznuti popr. co delat. Diky.
Počkejte až dohárá a pak jí nechte vykastrovat... ať podobný průšvih neřešíte za půl roku znovu.
Pravděpodobnost zabřeznutí je značná.
noemi
napsal(a):
Vím - budete se divit.
Ale radila jsem zadavatelce - další diskuze rozvíjet nemíním.
Nemyslím si, že víte. Ale to je jedno, diskuzi jste už ukončila.
Tak ještě zadavatelovi: opravdu myslete na zdraví feny a na ty pitomé injekce nepřistupte. Řešila jsem to 2 měsíce zpátky, byla se optat u vícero veterinářů a každý mi odsouhlasil, že injekce raději ne. To, že tam žádné štěně mít nebude není stoprocentní, velmi často se prý stává, že tam zůstane pouze jedno štěně a fenka s ním pak má obrovské problémy. Určitě se poptejte u vašeho veta až půjdete na sono. My jsme na sono šli 25. den a už to bylo krásně vidět.
Takže přeji hodně štěstí, snad to dopadne dobře.
Všichni radíte kastraci, ale nikdo se nezeptal jestli dalmatinek náhodou nevlastní fenu s PP, na které hodlá chovat. V každém případě potratové injekce NE! Nikdy bych to své feně neudělala (ale naštěstí jsem tohle taky nikdy nemusela řešit, i když mým životem prošly desítky fen). Raději nechat porodit a štěňata utratit - hned po porodu, než se fena "dozdojí". Mléko sama po pár dnech ztratí - ideální je, když fena dostává v té době jen suchou stravu. Chvíli je (štěňata) bude hledat, ale po pár dnech se s tím vyrovná.
koňadra
napsal(a):
Všichni radíte kastraci, ale nikdo se nezeptal jestli dalmatinek náhodou nevlastní fenu s PP, na které hodlá chovat. V každém případě potratové injekce NE! Nikdy bych to své feně neudělala (ale naštěstí jsem tohle taky nikdy nemusela řešit, i když mým životem prošly desítky fen). Raději nechat porodit a štěňata utratit - hned po porodu, než se fena "dozdojí". Mléko sama po pár dnech ztratí - ideální je, když fena dostává v té době jen suchou stravu. Chvíli je (štěňata) bude hledat, ale po pár dnech se s tím vyrovná.
Četla jste moje příspěvky? :)
To samé jsem říkala :) Ale to jen tak mimochodem ;).
koňadra
napsal(a):
Nebo jestli se zase někdo jen nenudil a udělal zase přímo modelovou situaci při které se to má rozhádat jestli kastrovat či potratové injekce nebo nechat odrodit a štěňata utratit (zaregistrován opět chviilku před dotazem )... Je jasné, že to co měl případný majitel (pokud to není jen celé smyšlené ) udělat - hlídat fenu v době hárání nesplnil, takže ať už to bude jak chce, fena zase bude trpět za blbost a neschopnost majitele...
loolucy
napsal(a):
Četla jste moje příspěvky? :)
To samé jsem říkala :) Ale to jen tak mimochodem ;).
Napsala jste toto: "Pokud na feně nechcete chovat, tak kastraci". Jenže ono je "chovat" a "chovat". Někdo si pod pojmem "chovat" představuje chov s PP, tedy alespoň podle nějakých regulí, pro jiného je pojem "chovat" = množit štěňata bez PP bez záruky čehokoliv (především původu), a těchto štěňat je skutečně dost. Zbytek příspěvku - asi máme na věc stejný názor. No, ale o slovíčkaření tady asi nejde. Spíš jde o to, jestli opravdu někdo nechce jen z nudy vyvolávat hádky.
koňadra
napsal(a):
Napsala jste toto: "Pokud na feně nechcete chovat, tak kastraci". Jenže ono je "chovat" a "chovat". Někdo si pod pojmem "chovat" představuje chov s PP, tedy alespoň podle nějakých regulí, pro jiného je pojem "chovat" = množit štěňata bez PP bez záruky čehokoliv (především původu), a těchto štěňat je skutečně dost. Zbytek příspěvku - asi máme na věc stejný názor. No, ale o slovíčkaření tady asi nejde. Spíš jde o to, jestli opravdu někdo nechce jen z nudy vyvolávat hádky.
To mě nenapadlo, "chovat" beru automaticky jako chov s PP, máte pravdu, že to někdo může vidět jinak.
Nemyslím si, že by to bylo z nudy, takovéto věci se neustále dějí. Bohužel.
bilusik
napsal(a):
Nebo jestli se zase někdo jen nenudil a udělal zase přímo modelovou situaci při které se to má rozhádat jestli kastrovat či potratové injekce nebo nechat odrodit a štěňata utratit (zaregistrován opět chviilku před dotazem )... Je jasné, že to co měl případný majitel (pokud to není jen celé smyšlené ) udělat - hlídat fenu v době hárání nesplnil, takže ať už to bude jak chce, fena zase bude trpět za blbost a neschopnost majitele...
Proč hned svádíš vinu na majitele? Né, že bych chtěla všechny omlouvat, ale někdy je to opravdu tak blbá náhoda, že ani sám majitel za to nemůže...
Napadlo tě, že jinak sem ty příspěvky vkládat nejdou, než po zaregistrování? Proto když člověk, který tuto stránku nezná, potřebuje naléhavě poradit, tak si vytvoří profil nový?
loolucy
napsal(a):
Proč hned svádíš vinu na majitele? Né, že bych chtěla všechny omlouvat, ale někdy je to opravdu tak blbá náhoda, že ani sám majitel za to nemůže...
Napadlo tě, že jinak sem ty příspěvky vkládat nejdou, než po zaregistrování? Proto když člověk, který tuto stránku nezná, potřebuje naléhavě poradit, tak si vytvoří profil nový?
A čí je to asi vina, když ne majitele feny, že si ji nedokázal uhlídat ? Jsou chovatelé, co mají doma psy i feny a tohle se jim třeba za spoustu let ještě nestalo. Podle mne je to jednoznačně vina majitele feny. A napadlo mne, že celá situace může být zase jen smyšlená a nebylo by to tu poprvé, když se někdo nudí a je tu dlouho klid a nehádá se to tady, tak si založí nový nick a zadá kontroverzní problém...
bilusik
napsal(a):
A čí je to asi vina, když ne majitele feny, že si ji nedokázal uhlídat ? Jsou chovatelé, co mají doma psy i feny a tohle se jim třeba za spoustu let ještě nestalo. Podle mne je to jednoznačně vina majitele feny. A napadlo mne, že celá situace může být zase jen smyšlená a nebylo by to tu poprvé, když se někdo nudí a je tu dlouho klid a nehádá se to tady, tak si založí nový nick a zadá kontroverzní problém...
Opakuji. Jsou takové náhody, kdy za to majitel fenky nemůže, viz. před chvílí založené téma. Takže to, že tvrdíš, že je to vždy jednoznačně vina majitele feny, není pravda.

Situací, kdy za nechtěné nakrytí feny majitel nemůže je minimálně. Když fena hárá, musí majitel předvídat. Čí by to asi tak byla chyba ?
loolucy
napsal(a):
Opakuji. Jsou takové náhody, kdy za to majitel fenky nemůže, viz. před chvílí založené téma. Takže to, že tvrdíš, že je to vždy jednoznačně vina majitele feny, není pravda.
Bohužel nemohu s vámi souhlasit. Vždy je to vina majitele. Mám-li háravou fenu, MUSÍM předvídat a počítat s následky - pokud si fenu nezabezpečím. Kamarád (bydlí v paneláku) šel vysypat odpadky do popelnice, vzal s sebou háravou fenku - vždy poslušnou, však jdu jen kousek, aby se vyvenčila, to se nemůže nic stát - na volno. Fena vzala roha, hledal ji celý den až ji našel o několik ulic dál s podvraťákem. Byla z toho štěňata. Byla to vina feny? Nebyla.

Vždycky je to vina majitele.
Souhlasím se všemi příspěvky nademnou, a chtěla bych jen popsat případ známého.Známý s přítelkyní bydleli v satelitním městečku v domě.Vlastnili fenu Rotvajlera.Byla na zahradě, ale když začala hárat, zavírali ji do domu-dobré zabezpečení.Normálně chodili asi na 8 hodin do práce a fena byla v tu dobu zavřená v domě.Když se vrátili, čekalo je obrovské překvapení.Rozdrápané a vykousané dveře zvenčí.''Vloupal'' se tam sousedův NO.Fena teda naštěstí štěňata neměla, ale zážitek to byl strašný.
Chtěla jsem jen ukázat příklad, že v 99% je to vina majitele, ale v tom 1% už toho asi moc nezmůže.Kdyby ji uzavírali v domě ještě do kenellky, na 8 hodin je to týrání a stejně by ji přes mříže nakryl a na zahradě zůstat nemůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Clayton
napsal(a):
Souhlasím se všemi příspěvky nademnou, a chtěla bych jen popsat případ známého.Známý s přítelkyní bydleli v satelitním městečku v domě.Vlastnili fenu Rotvajlera.Byla na zahradě, ale když začala hárat, zavírali ji do domu-dobré zabezpečení.Normálně chodili asi na 8 hodin do práce a fena byla v tu dobu zavřená v domě.Když se vrátili, čekalo je obrovské překvapení.Rozdrápané a vykousané dveře zvenčí.''Vloupal'' se tam sousedův NO.Fena teda naštěstí štěňata neměla, ale zážitek to byl strašný.
Chtěla jsem jen ukázat příklad, že v 99% je to vina majitele, ale v tom 1% už toho asi moc nezmůže.Kdyby ji uzavírali v domě ještě do kenellky, na 8 hodin je to týrání a stejně by ji přes mříže nakryl a na zahradě zůstat nemůže.
To samé se stalo mojí mamce s její fenkou. Fenka byla u babičky a když babča umřela, zůstala tam sama s tím, že mamka tam ráno chodila krmit slepice a králíky a pak si ji na den brala k sobě do zahrádky - bydlí jen přes cestu. Při hárání ji tam zavřela a do rána vykousaná vrata, fenka zabřezlá. Když začínalo být vidět, že přibírá na břichu, jely jsme hned kastrovat. S kastrací jsme počítaly, i když ne tímto způsobem Je to voříšek.
Dala bych po krytí injekci Alizin (dává se tušim 3.den a pak se ještě jednou opakuje, už se přesně nepamatuji). Je to sice dražší, ale na trhu nejšetrnější potratová injekce.
Každej kdo radí nechat fenu porodit a pak štěňata utratit - asi jste se fenou nikdy nepřiváděli její potomky na svět, že jí dokážete pak vzít a nechat utratit?
scylla
napsal(a):
Jen tak mimochodem tímto feně způsobíte pravděpodobně velké zdravotní problémy. Slušný veterinář to neaplikuje.
Tak je pravda, že moje veterinářka mi taky nechtěla potratit- u kočky.
Ale to je pravda, že všechny ty jejich driáky mají vedlejší účinky a zkolabovat můžete i z blbýho paralenu..

To je ale demagogie.
kykyna
napsal(a):
Tak je pravda, že moje veterinářka mi taky nechtěla potratit- u kočky.
Ale to je pravda, že všechny ty jejich driáky mají vedlejší účinky a zkolabovat můžete i z blbýho paralenu..
Jenomže jaká je pravděpodobnost, že zkolabuje z Paralenu a jaká, že zkolabuje z Alizinu?Podstatně větší. Tudíž, když vím, že 90% fen má a Alizinem problém, je velká pravděpodobnost, že moje ho bude mít také.Já bych teda v případě nechtěného nakrytí myslela hlavně na zdraví feny.Nechala bych ji normálně porodit a štěňata bych následně utratila.Je to kruté, ale pro mou fenu nejzdravější řešení...

S tím i já souhlasím. Jen bych feně 1,2 štěňata nechala ( možná by jich ani víc nebylo ). Vzít jí celý vrh je dost kruté. A 1,2 štěňata se dají "ošéfovat" tak, aby nestrádala.
napsal(a):
S tím i já souhlasím. Jen bych feně 1,2 štěňata nechala ( možná by jich ani víc nebylo ). Vzít jí celý vrh je dost kruté. A 1,2 štěňata se dají "ošéfovat" tak, aby nestrádala.
Je to smutné... ale pravdu máte. Já bych nedokázala rozhodnout koho nechat žít... Asi bych dovezla bedýnku na veterinu a řekla doktorovi, ať prostě utratí a dvě mi dá zpět. Já bych to nedokázala.. Díky bohu, že jsem to nikdy nemusela řešit.
Vidíte a když jsem na kočičkách řešila, co s tou mojí kočkou, tak mě tam všichni kamenovali ať koťata neutrácím a že moje veterinářka je humus a kráva, že si vůbec dovolila mi navrhnout, že koťata raději utratí ať tu potratovou injekci nedávám.
Tak se nám narodilo nakonec šest polobritských koťátek, prodali jsme je za náklady a zatím se zdá, že se všem daří dobře.
Tak mě překvapuje, že tady na pejskách by ste klidně utráceli a jiní jsou schopni vás dát upálit za to, že to navrhnete...
kykyna
napsal(a):
Je to smutné... ale pravdu máte. Já bych nedokázala rozhodnout koho nechat žít... Asi bych dovezla bedýnku na veterinu a řekla doktorovi, ať prostě utratí a dvě mi dá zpět. Já bych to nedokázala.. Díky bohu, že jsem to nikdy nemusela řešit.
Akorát, že tím předáváte SVOJI odpovědnost vetovi a děláte z něj Boha! Nechci kritizovat, ani nevím jak bych se zachovala já, jen si myslím, že by si měl člověk nést následky za to, co sám způsobil. Myslím, že většině vetů by to, co popisujete, bylo pořádně proti srsti. A vím, co píšu: moji skvělí příbuzní, kteří neumí ošéfovat to, aby se jim nemnožily kočky, takto jednou chtěli utracení čerstvě narozených koťat po vetce. Jak se asi tvářila, si asi dovedete představit. A nedivím se... .
Přestože bych se dřív hádala, že se mně nic takového nikdy nestane, stalo se.
Na radu vetky jsem zvolila Alizin těsně po hárání a nestalo se vůbec nic. Na feně jsem nepozorovala sebemenší příznaky a štěňata nebyly. Krytí bylo v nebezpečných dnech.
Nevýhodu byla dost velká cena.
To jen aby tu byl taky opačný názor :)
Navíc jsem jednou potřebovala po narození utratit štěně s vrozenou vadou a přestože jsem věděla, že nemůže zůstat naživu, měla jsem hodně velký problém.
fikovnice
napsal(a):
Akorát, že tím předáváte SVOJI odpovědnost vetovi a děláte z něj Boha! Nechci kritizovat, ani nevím jak bych se zachovala já, jen si myslím, že by si měl člověk nést následky za to, co sám způsobil. Myslím, že většině vetů by to, co popisujete, bylo pořádně proti srsti. A vím, co píšu: moji skvělí příbuzní, kteří neumí ošéfovat to, aby se jim nemnožily kočky, takto jednou chtěli utracení čerstvě narozených koťat po vetce. Jak se asi tvářila, si asi dovedete představit. A nedivím se... .
No vidíte a mě to sama navrhla, a´t je přivezu (tenkrát s koťaty).

U nás na vesnici je veterinář rád, když mu přinesou kotata nebo štěňata bezbolestně utratit. Ví, že to je ten lepší případ. Jinak že budou třeba půl dne topit nebožátka v kýblu.
napsal(a):
No, jasně.1 nebo 2 štěňata bych samozřejmě kvůli laktaci atd.nechala.Jedno štěně už někde udáte a při nejhorším bych si ho nechala...Ale odchovat celý vrh velkého plemene v bytě v centru Prahy-nukleární katastrofa a co pak se štěňaty?
Ale upřímně, kdo z vás by ty štěňata fakt nechal utratit nebo která 2 nechat?
Když si vzpomenu, tak naše fena rodila,10 štěňat,9 hodin, jak je všechny očistila, pořád kontrolovala, ani ven jsme ji nemohli dostat, jak nás nechala šahnout kamkoli, dala nám maximální důvěru...A kdyby teda nastalo to, že by měla nějaké křížence, absolvovat toto znovu a pak jí je prostě vzít? Nevim, ale asi bych to nedokázala. Nemohla bych jí to udělat, když vím, jaká to byla tenkrát perfektní mamka.
Když jsem byla malá, tak bylo docela běžné, tohle dělat s naší kočkou, vždycky jsme jí nechali 2 koťata a zbytek bohužel šel. Ale tenkrát jsem byla malá a asi mi to tak nedocházelo...