Australský ovčák - prodej "starých" štěňat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.6.2015 10:25
Pejskařka

XXX.XXX.172.17

Ahoj, procházím občas inzerci a nevím jestli je to náhoda - připadá mi že je spousta nezadaných australských ovčáků (s PP) okolo 3 měsíců i starších. Koupili byste si takto "staré" štěně? Není škoda připravit se o to nejroztomilejší období? Zvykne si na nový domov? Nebo je nějaký důvod proč právě AUO zůstává déle u matky?

10.6.2015 10:31
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Je to dobrý věk.

10.6.2015 10:31
mgtka

XXX.XXX.92.148

Myslím si, že je to tím, že prostě zůstal neprodán.
Já kupovala tříměsíční kavalírku, která taky tak zůstala poslední z vrhu a už čtvrtým rokem je nám perfektním společníkem.
Zavolejte chovateli a zeptejte se jaktože se prcek neprodal, samozřejmě odůvodnění bych brala s nadhledem, někteří jsou si schopni kdeco navymýšlet.

Neregistrovaný uživatel

10.6.2015 11:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Pejskařka napsal(a):
Ahoj, procházím občas inzerci a nevím jestli je to náhoda - připadá mi že je spousta nezadaných australských ovčáků (s PP) okolo 3 měsíců i starších. Koupili byste si takto "staré" štěně? Není škoda připravit se o to nejroztomilejší období? Zvykne si na nový domov? Nebo je nějaký důvod proč právě AUO zůstává déle u matky?

Je to jednoduše proto, že nabídka AUO převyšuje poptávku - jen na fauně je od začátku června 10 inzerátů na australáky, a to je strašně moc .
V tom vzít si starší štěně nevidím žádný problém, pokud bylo dobře odchované a chovatel se mu věnoval. Ono to "nejroztomilejší období" s sebou nese i to, že 5x za noc vstáváte a jdete venčit, nemáte štěně po očkování v imunitě, pejskovi ještě můžou cestovat kulky apod., což u staršího štěněte odpadá, a pes si na nový dobrý domov zvykne rychle i jako mnohem starší.
...a u špatně odchovanýho psa budete mít problém i když si ho vezmete v 8 týdnech.

10.6.2015 11:51
Vilemina

XXX.XXX.17.37

Podle mě může jít v hodně případech také o to, že si někdo pejska zamluví - slyšela jsem i o případu, kdy někdo odkládal převzetí štěněte snad až do jeho čtyř měsíců - a nakonec to odřekne, takže se pro štěňátko musí honem rychle hledat nový domov. Co se týče konkrétně ausíků, tak si říkám, jestli prostě není trošku přetlak - je červen a od nového roku se už narodilo 47 vrhů - něco snad i přes 200 štěňat? Což mně osobně připadá hodně, obzvlášť, když AuO není ještě tak "módní" plemeno jako třeba BoC... ale nemám přehled kolik štěňat se třeba ročně "produkuje" u jiných plemen, klidně mě někdo opravte, ráda se poučím :)

Jinak tři měsíce jsou podle mě úplně v pohodě na to, aby si štěně zvyklo v novém domově, o žádné roztomilé období se určitě nepřipravíte, plyšové mimino to bude pořád :). Alespoň vám s trochou štěstí odpadne venčení několikrát za noc a i tak nalezená louže na dobré ráno...

10.6.2015 12:37
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Já si brala našeho knírače s PP, když měl 3,5 měsíce. Ač velice pěkné štěně, paní chovatelka to odůvodnila tak, že v poslední době chtějí všichni fenky...

Byl a je (dneska má už 9 měsíců) velmi roztomilý. Byl už větší, takže ne tolik "choulostivý", už byl kompletně očkovaný, odčervený, takže jsem nechala dát jen vzteklinu.

Tím, že byl větší, byl naučen čistotnosti (tedy chodil se u nich v RD venčit se smečkou na zahradu a jinak dělal potřebu na savé podložky pod mimina, na kterých byly noviny - striktně, takže žádné loužičky všude po bytě).
Od 6-ti měsíců už vydrží 10 hodin nic neudělat.

Byl velice vnímavý, pohyblivý, hbitý - prostě už ne takové to "malinké" mimi. Celou noc vydržel, chodila (a chodím s ním) až v 6 ráno.

Takže, kdybych já si příště brala zase štěně, snad bych i chovatelce připlatila a vzala si ho alespoň jako 3 měsíčního.

10.6.2015 14:12
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Absolutní souhlas.

10.6.2015 22:25
Fiat 500

XXX.XXX.49.186

HANELE77 napsal(a):
Já si brala našeho knírače s PP, když měl 3,5 měsíce. Ač velice pěkné štěně, paní chovatelka to odůvodnila tak, že v poslední době chtějí všichni fenky...

Byl a je (dneska má už 9 měsíců) velmi roztomilý. Byl už větší, takže ne tolik "choulostivý", už byl kompletně očkovaný, odčervený, takže jsem nechala dát jen vzteklinu.

Tím, že byl větší, byl naučen čistotnosti (tedy chodil se u nich v RD venčit se smečkou na zahradu a jinak dělal potřebu na savé podložky pod mimina, na kterých byly noviny - striktně, takže žádné loužičky všude po bytě).
Od 6-ti měsíců už vydrží 10 hodin nic neudělat.

Byl velice vnímavý, pohyblivý, hbitý - prostě už ne takové to "malinké" mimi. Celou noc vydržel, chodila (a chodím s ním) až v 6 ráno.

Takže, kdybych já si příště brala zase štěně, snad bych i chovatelce připlatila a vzala si ho alespoň jako 3 měsíčního.

Nemůžu az tak na 100% souhlasit, hodně záleží na chovateli, jak se štěněti věnuje - do 3-4 měsíců, tedy pozdější odběr, pokud stěně pořádne nesocializuje a nevěnuje se výchově, tak jak by 100% měl, tak každý den navíc (od 7,8,9 týdnů ) u takového chovatele, je Velká ztráta času - po 3-4 mes. Určíte záleží i na povaze štěněte, ale mam osobní zkušenost se stenikem, které více jak 3 měsíců nepoznalo skoro nic ze socializace a následnou dobu mojí výchovy se socializaci, me zabralo -3 az 4x více času, úsilí a snahy, než jindy.
Ted už je to v pohodě, ale 9 měsíců jsem nemohl sundat stopovacku, stěně je hyperaktivní tornádo ale najednou ze dne na den, se to uplne otočilo, stopovacku jsem nezkracoval, ale rovnou odstranil, ale dlouho jsem si myslel, že to bude jen na vodítko, jsem rád, že jsem se spletl, ale dalo mi to strasne velkou práci, ale hodně dlouho to všechno trvalo - do dnešního stavu ! Po zkušenostech už bych si starší stěně pravděpodobně nevzal, ale jak jsem psal, je to i o povaze štěněte...

11.6.2015 08:07
samain

XXX.XXX.176.127

Tak já jako chovatel si beru nejen starší štěňata, ale i dospělé psy - když importuju. Nejmladší štěně jsem vezla z US tříměsíční. A převažují dobré zkušenosti.

11.6.2015 09:34
awake

XXX.XXX.115.136

Pořídila jsem si dva psy jako půlroční a poslední jako skoro 4 měsíční a neměla jsem s nimi žádný problém. Všichni byli správně socializovaní. Naopak mi přišlo, že se s nimi "pracuje" líp a jednodušeji.
Měla jsem ale i jedno skoro 5ti měsíční a nesocializované štěně zvyklé jen na zahradě na samotě. Já ho přivezla do města a trvalo mi asi 2 roky než se fena úplně psychicky srovnala.
Když jsem měla první vrh bylo tolik 100%ních a "vážných" zájemců, že mi doma nakonec zbylo 5 štěňat do 3 měsíců. Než byla štěňata k odběru, prostě si to zájemci rozmysleli. Odrostlejší štěně moc lidí nechce.

Já bych si vzala raději "starší odrostlejší" štěně než dvouměsíční ALE jen správně socializované a nebojácné.

Stejné to mám i u králíků. Každý chce králíka k odběru v 6-8mi týdnech nejdýl (četli na internetu že je to nejlepší) a těžko jim vysvětluji, že v tom věku je já mám ještě u matky a že jim ho neprodám. Rovnou mi řeknou, že se ještě zeptají jinde.

11.6.2015 13:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Brala jsem si NO taky na 3 měs.
Bylo to ideální. Štěně bylo samostatné, zralé.
Z kynologické rodiny, kde se jim věnovali.
Pes byl dobře připraven do světa.

11.6.2015 15:54
kykyna

XXX.XXX.161.241

Jsem asi divná, ale když jsem si brala svou fenku od paní chovatelky, chtěla mi ji taky šoupnout už v 8mi týdnech, ale já jí požádala ať ji nechá doma aspoň 10 týdnů. Přišlo mi to normální, táta chovával dobrmany, mamka ovčáky a štěňata se před 10 týdny nikdy od rodičů nedávala...
Naopak se mi nelíbilo, když mi chovatelka u sedmitýdenní fenky řekla, že už si mohu přijet...

11.6.2015 21:10
conie

XXX.XXX.206.202

kykyna napsal(a):
Jsem asi divná, ale když jsem si brala svou fenku od paní chovatelky, chtěla mi ji taky šoupnout už v 8mi týdnech, ale já jí požádala ať ji nechá doma aspoň 10 týdnů. Přišlo mi to normální, táta chovával dobrmany, mamka ovčáky a štěňata se před 10 týdny nikdy od rodičů nedávala...
Naopak se mi nelíbilo, když mi chovatelka u sedmitýdenní fenky řekla, že už si mohu přijet...

Ono je to taky o vašich podmínkách a kynologických zkušenostech. Já když si pořizuji stěně do mojí smečky, tak ho chci hned v 7 týdnech, kdy je tvárné a krásně v socializační fázi. "Zapluje" do smečky bez problémů, fenky ho přijmou jako vlastní, což u staršího není jisté. Když odchází štěňata z mé CHS, postupuji spíše individuálně - podle zkušeností a podmínek nového majitele. Pokud chce zkušený majitel štěně po dosažení 7 týdnů, proč ne. Začátečníkům a jako jedináčka raději po 8 - 9 týdnu. A tedy, pokud se někdo předběžně domluví na odběru v 8 týdnech (což je naprosto normální a standardní kromě mini plemen) a pak požaduje bezdůvodný odklad o 2 týdny, tak klidně, ale už si na to připlatí (krmení, další očkování, které do této doby spadá atd.).

Přidejte reakci

Přidat smajlík