Prosím, doporučte mi rasu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.6.2015 23:41
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry vecer,
obracim se na Vas s prosbou. Rad bych si na zahradu poridil pejska. Moje predstava je nejaky stredne velky, mensi nez NO a vetsi nez kokrspanel.
Co od nej pozaduji? Na zahrade se mi potuluji kocky a kuny, jako chovatel papousku si toto nemohu dovolit. Mam dve male deti (8 a 4) a ty si budou s pejskem chtit hrat.
Co pejskovi muzu nabidnout? Opravdu velkou zahradu 1500m2, caste prochazky do lesa.
V minulosti jsem mel zlateho retrivra, vim co pejsek potrebuje a jak se o nej starat. Kamarad je psovod u policie CR, psi jsou jeho velkym konickem.
Ceho bych se rad vyvaroval. Cca 5 metru od zahrady je z jedne strany verejny chodnik. nerad bych aby pejsek stekal na kazdeho kolemjdouciho.
Za pripadne rady a doporuceni predem dekuji.
S pozdravem Smidla.

11.6.2015 00:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Taky zdravím.
Je těžko radit. Jednomu se moc líbí to, co je pro jiného nepřijatelné.
Napadá mě špic.
Psa kilometrová zahrada nezajímá...
Aby nerámusil u plotu, ho musíte od prvního dne důsledně učit.
Pochopí to i špic.
No a to mrně, bez dozoru, spolu se psem, taky ne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.6.2015 06:52

Chodský pes, špic (tři velikostní rázy), střední knírač, český strakatý pes,... Štěkání kolem plotu - bude záležet na výchově a na tom, jestli psa nebude někdo za plotem dráždit.

11.6.2015 07:53

Já bych lobovala smajlík( blbý výraz ) za toho středního knírače. Fenka pepřačka je přesně to, co potřebujete.

11.6.2015 08:34
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Za knírače lobuju taky.
Mám teda malého, ale je to velmi živý pes o všechno se zajímá a má absolutní přehled, kde se co šustne :)
Možná by stačil i malý, kočky a kuny se mu taky vyhnou obloukem...

Střeďák už budí větší respekt, pokud si vyberete pejska po "neuštěkaných" rodičích, jako mám já, nebude ani moc bafat. Ten můj štěká jen na cvičáku, nebo výstavě, když poštěkávají ostatní - jinak je "příjemně němý"

Akorát samozřejmě chce to trošku výcvik a socializaci a věnovat se mu. Jen procházky asi stačit nebudou.
Na druhou stranu budete mít super parťáka do nepohody. A pokud mu dopřejete i kvalitní péči o srst (zástřih a trimování) budete mít i krasavce.

Tak hodně štěstí při výběru!

11.6.2015 08:53
awake

XXX.XXX.115.136

Mám na zahradě králíky a řešila jsem několikrát okousané králíkárny (netuším jestli kuna, nebo potkan?). Během dne se nám i nějaké zvíře pohybovalo na zahradě. Pořídila jsem si kocoura a malého špice, a od té doby mám od nezvaných návštěv klid. Dokonce ani slepice na noc nezavírám .
S dětmi vychází naprosto skvěle a je lehce ovladatelný.
Uštěkanost - naše štěká na zahradě na "kolemjdoucí" dost (ale mě to tolik nevadí). Sousedi mají vlčího špice a jsou na frekventovanější "cestě" než mi a ta jejich řekla bych štěká míň než ty moje.
Úprava srsti není u špice třeba. Jen se cca.1x za měsíc pročeše a nic víc. Srst je samočistící a "bordel" z ní opadá.
Velikost nevětších (velký špic a vlčí špic) je kolem 50ti cm.

11.6.2015 09:33
lev

XXX.XXX.253.186

Mám takový pocit, že tento zadavatel už se tu tak před půl rokem ptal. A vyplynulo z toho, že manželka se psů bojí.
Každý pes se naučí štěkat u plotu na kolemjdoucí, kteřího rádi dráždí. Řešení je plot tak, a by pes nemohl k hlavnímu plotu do ulice. Zadavateli doporučuji velkého, nebo vlčího špice, nemají lovecké pudy. Výcvik nepotřebují, pouze výchovu a socializaci. K dětem jsou velmi vhodní.

11.6.2015 18:30
smidla

XXX.XXX.139.234

Dobry den,
vemu to od konce. Manzelku nemam ;-) pejska nikfo pres plot drazdit nebude. Ale znam psi co stekaji aniz by si jich chodci vsimaji. Proto jsem to zminil.
Na ty knirace se podivam, dekuji za radu. Je mi jasne ze zahrada bez venceni a vycviku neni vsechno. Slo mi spis o to jak velky pozemek bude mit na starost.
Kdyby Vas jeste neco napadlo budu vdecny.
S pozdravem Smidla.

11.6.2015 23:54
smidla

XXX.XXX.199.215

Jeste mi dovolte doplnit, takovihle psi by se mi libili. Nejvic Bernsky salasnicky, ale ten je moc velky rekl bych. Na netu jsem podle obrazku vybiral, muzete mi prosim rict, zda je nektery z nich vhodny? Wetterhoun, Appenzellský salašnický pes, Entlebušský salašnický pes.

12.6.2015 01:23
bilusik

XXX.XXX.168.4

A četl jste standard plemene Wetterhound ? Nemyslím, že by byl pro vás úplně nejvhodnější, je také dost velký ( psi až 59 cm v kohoutku ), když chcete něco středního a hodně těžko byste ho scháněl - kopíruji -
Wetterhound
Úvod
Charakteristika a charakter
Původ a historie
Původ a historie plemene
strana 3.jpg,31kB

Wetterhound vznikl v 17. století ve Frísku, na území severního Holandska, vyšlechtěn pro lov lesní zvěře. Tento pes je schopen lovu jak ve vodě, tak na souši. Je to velmi vzácné plemeno a mimo svou zemi se téměř nevyskytuje. Pochází ze starých vydrářů. Využíval se jako lovecký pes především k lovu vyder a jako hlídací či farmářský pes. Standard plemene byl přijat v Nizozemí roku 1942 a roku 1946 bylo plemeno uznáno FCI.
Výška
Pes má v kohoutku ideálně 59 cm. Fena má v kohoutku ideálně 55 cm.
Hmotnost
Dosahuje váhy 15 – 25 kg. Hmotnost se vypočítává podle kohoutkové výšky.
Srst
S výjimkou hlavy a noh je tělo pokryté hustými a kudrnatými kadeřemi, složenými z pevných a silných chomáčů. Svou přirozenou mastností chrání psa před špatným počasím. Wetterhoun má bohatou, kudrnatou a hustou srst, která ho dobře chrání v jakémkoliv počasí. Rozptýlené kadeře nebo kadeře z tenkých chomáčů dávají psovi „vlněný“ vzhled a jsou považovány za vážnou chybu. Zbarvení je černé, černé se skvrnami, hnědobílé nebo šedomodré s bílým. Někdy je srst promísená srstí druhé barvy, anebo stříkaná.
Péče
Srst se jednou začas musí vykartáčovat. Psovi je dobré občas zkontrolovat uši, jestli v nich nemá nečistotu. Srst Wetterhounda není nijak náročná na údržbu.
Průměrná délka života
Wetterhoun se průměrně dožívá 12 až 13 let.
Výcvik
Wetterhound je pes určený pro chov pokročilým, nikoli začátečníkům. Rád se učí a je sice velmi inteligentní, ale přes svou tvrdohlavost se může stát, že pod špatným vedením nebude Vaše povely poslouchat. U tohoto psa je při výcviku velmi důležitá důslednost a podle typu a reakcí psa také sem tam nějaké napomenutí či trest. Nezapomeňte ale být k psovi též laskaví. S tvrdou výchovou toho moc nedosáhnete. K lidem, které zná, bude Wetterhound velmi přátelský. Pokud ho děti nebudou příliš škádlit a budou psa respektovat, nebude ani tady problém v kontaktu. Vůči cizím lidem je však rezervovaný a před nezvanými hosty bude váš dům bránit. Co se týče kontaktu s ostatními zvířaty a psy, není v tomto problém.
Nároky na pohyb
Wetterhounda je možné chovat i v boudě, ale za podmínky, že bude s pánem často v kontaktu a hlavně pokud mu bude umožněno dostatečné množství pohybu. Nešťastný by byl v hustě obydlených oblastech či dokonce v bytě. Dobré pro něho je, pokud se může vyběhat na velkém pozemku. Zde bude také velmi dobře bránit a zbavovat ho škodné. Výhodou je, že Wetterhound nemá v povaze toulání, a rád žije ve svém teritoriu. Wetterhound potřebuje velké množství pohybu, rád volně běhá, plave a není tedy moc vhodným psem do bytu. Nejvíce mu prospívá život na zahradě, kde může být po celý rok. Pro psí sporty není vhodným plemenem.
Oficiální zkratka v ČR
W.

12.6.2015 06:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Wetterhound POVAHA:
Ostražitý, citlivý pes, velmi inteligentní, s dobrým čichem. Je velmi odvážný, někdy trochu nezávislý až svéhlavý. Trochu bývá agresivní, což zdědil po svých loveckých předcích.

Mimo Holandsko je velmi vzácný.
Jde o inteligentní, ale někdy tvrdohlavé a samostatné plemeno.
Proto není vhodný pro začínající kynology, ačkoliv je to velmi učenlivý pes.

12.6.2015 06:41
soki8

XXX.XXX.192.99

Bílý švýcarský ovčák.

12.6.2015 09:38
awake

XXX.XXX.115.136

smidla napsal(a):
Jeste mi dovolte doplnit, takovihle psi by se mi libili. Nejvic Bernsky salasnicky, ale ten je moc velky rekl bych. Na netu jsem podle obrazku vybiral, muzete mi prosim rict, zda je nektery z nich vhodny? Wetterhoun, Appenzellský salašnický pes, Entlebušský salašnický pes.

Http://www.kssp.cz/Plemena.aspx.

12.6.2015 11:01

Kočky vám vyžene každý pes, když ho to naučíte. S kunama je to problém, jsou tak drzé že vím o případech kdy prošly i přes lovecké psy a vybílily kurník, na ty vám pes moc nepomůže, spíš důkladné oplocení voliery. Jinak s tím štěkáním na kolemjdoucí to záleží jak psa navyknete, ale stejně jsou plemena které štěkají víc než jiná, například vámi zmiňovaný bernský salašnický pes štěká docela dost, mám jednoho u sousedů pod oknem smajlík jinak by mohl vyhovovat vašim požadavkům, co vidím není moc náročný na pohyb ani výcvik, rozhodně méně než retrívr kterého jste měl. když ste měl retrívra proč ho nechcete znovu, i on by mohl vyhovovat.

12.6.2015 15:51
bilusik

XXX.XXX.168.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kočky vám vyžene každý pes, když ho to naučíte. S kunama je to problém, jsou tak drzé že vím o případech kdy prošly i přes lovecké psy a vybílily kurník, na ty vám pes moc nepomůže, spíš důkladné oplocení voliery. Jinak s tím štěkáním na kolemjdoucí to záleží jak psa navyknete, ale stejně jsou plemena které štěkají víc než jiná, například vámi zmiňovaný bernský salašnický pes štěká docela dost, mám jednoho u sousedů pod oknem smajlík jinak by mohl vyhovovat vašim požadavkům, co vidím není moc náročný na pohyb ani výcvik, rozhodně méně než retrívr kterého jste měl. když ste měl retrívra proč ho nechcete znovu, i on by mohl vyhovovat.

Chodský pes - je o něco menší než NO, nebo třeba také vlčí špic.

14.6.2015 16:21
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
vsem dekuji za prispevky. Priznavam ze vybiram podle toho co se mi jak libi, proto ten nevhodny vyber.
Jeste mi byla doporucena borderkolie, jak jsem to tak procital, tak polopracovni linie bybyla docela v pohode, co myslite?
DIky Smidla.

14.6.2015 16:48
awake

XXX.XXX.115.136

Bordera? Včera jsem je viděla na závodech Agility a zrovna jsem říkala, že by měli mít vlastní kategorii. Ostatní si ani neškrtli To není pes ale raketa.

14.6.2015 18:54

smidla napsal(a):
Dobry den,
vsem dekuji za prispevky. Priznavam ze vybiram podle toho co se mi jak libi, proto ten nevhodny vyber.
Jeste mi byla doporucena borderkolie, jak jsem to tak procital, tak polopracovni linie bybyla docela v pohode, co myslite?
DIky Smidla.

No jistě, borderka by byla určitě pro vás nejvhodnější! Vzpamatujte se a něco si o nich přečtěte. Pro vás je to naprosto nevhodné plemeno. A že vám byla doporučena? Jsou lidi, i tady na ifauně, kteří doporučí borderu úplně všem a pro jakýkoliv účel.

15.6.2015 08:07
lev

XXX.XXX.253.186

Vám zřejmě radí někdo, kdo vás chce dostat do problémů, že ?

15.6.2015 09:54
mishule

XXX.XXX.99.26

smidla napsal(a):
Dobry den,
DIky Smidla.

Dobrý den,

nemyslím si, že by BOC byla zrovna pro Vás. Ať je to jakákoli linie, jsou to psi hyperaktivní, potřebující zaměstnat. Ne každý jedinec je samozřejmě takový a ne všichni jsou tak super extra psi, jak je tu lidi mají ve zvyku popisovat, ale přesto jsou náročnější než většina jiných plemen. A to zejména na výcvik (kterého vyžadují hodně a dlouhodobě) - ne proto, že by jim trvalo se to naučit, ale proto, že prostě milují přemýšlení a bez něj se nudí a demolují co můžou.

Ani to nejsou moc dobří hlídači, alespoň ta moje není. A co se týče cizích lidí za plotem, tak to by si vyštěkala hlasivky, ostatně štěká i na návštěvy u sousedů...

Pokud by se Vám ale BOC líbila, zkuste popřemýšlet o Australském ovčákovi, jsou podstatně klidnější. A Australáčka znám z okolí, je to takový kliďas (samozřejmě s výcvikem), co je bezva kámoš s dětmi i domácími zvířaty.

15.6.2015 10:21
smidla

XXX.XXX.139.234

Dobry den,
vsak v pohode. Proto se ptam. Jedna vec je ze se mi libi, ale druha vec je aby se mel pes dobre. Jinak co jsem cetl tak vystavni linie jsou neco zcela jineho povahove. V extremnich pripadech je popisovali jako line. Ale to zcela vyjimecne. Proto byla rec o polopracovni lini. Ze bych ji na zahradu poridil par sekacek?
Na toho australce mrknu. Dekuji za typ.
S pozdravem Smidla.

15.6.2015 11:28
Vilemina

XXX.XXX.17.37

Za mě osobně - nejsem teda žádný odborník na australáky, ale nejsem si jistá, jestli by se do Vašich podmínek hodil - tedy pokud jsem správně pochopila, že chcete hodného psa na zahradu bez přístupu do domu (?), co bude akčně vyhánět kuny a kočky a jinak se bude zabavovat procházkami s Vámi. Co znám australáky ze svého okolí, tak jsou to rozhodně moc prima rodinní psi, co milují děti (ale jsou to taky velcí kočičí kámoši - to je ovšem asi o naučení), takže tuhle podmínku by určitě splňovali, jenže - jsou to psi, kteří milují svoji smečku a chtějí s ní být (známá má dva a chodili by s ní klidně i na záchod), navíc hlavně taky potřebují hodně zaměstnat fyzicky i psychicky (ne tolik jako bordera, ale pořád dost), tudíž si nemyslím, že by to byl zrovna vhodný pes "jenom" na zahradu do kotce a procházky... Každopádně zkuste mrknout, tady je charakteristika rozepsaná moc pěkně: http://www.aussiesworld.cz/index.php/o-auo/povaha/charakteristika.

19.6.2015 16:57
zahadnytajemny

XXX.XXX.124.43

Dobrý den pane Smidlo, Vy jste mi v minulosti dobře radil ohledně papoušků, já Vám zkusím vrátit dluh s výběrem psa. O svým představách se v zadání vyjadřujete velmi stručně. Avšak kdybyste měl nějaké další požadavky např. na dělání služební či sportovní kynologie...tak byste to jistě uvedl. Pokud potřebujete psa střední velikosti na celoroční pobyt venku, otužilého, přizpůsobivého rodině a podmínkám, přitom samostatného a ne úplného závisláka na pánovi a mnoha kilometrech procházek, budícího určitý respekt před zlodějíčky či škůdci papoušků...doporučil bych Vám z vlastní rodinné zkušenosti špice. Buď středního nebo pro větší respekt a menší uštěkanost spíše velkého (volil bych psychologicky spíše černou barvu) nebo vlčího špice. Určitě budete spokojený, přesně pro tento účel byl vyšlechtěn. Střední knírač taky není špatná volba, sám jsem měl malého P+S, ale začalo mě časem otravovat trimování srsti. Další výbornou volbou je hovawart (hlídač dvorů), ale velikost už jako NO. Taky bych se nebál zde navrhovaného chodského psa. Určitá samostatnost, menší závislost na práci jako u NO a zároveň bude u většiny kolemjdoucích za drobnějšího NO zaměňován a tudíž bude budit respekt. Přeji šťastnou ruku při výběru plemene i jedince.

Přidejte reakci

Přidat smajlík