Ahojte pejskaři
potřebovala bych poradit od těch co máte zkušenosti s příchodem štěněte ke druhému psu. Za měsíc si jedu pro štěně (psa BOC). Doma máme z útulku NO. Za ty roky mého psa znám a vím, jak si hlídá svůj dvorek (jeho teritorium) proto si myslím, že není nejlepší nápad ho se štěnětem seznámit na dvoře. Chovatelka s tímto problém nikdy neměla její psi jsou kontaktní, tak mi není moc schopna pomoci. Rady na internetu zní jasně - seznámit se na neutrální půdě. Což bych mohla zařídit, ale co potom? Jak dlouho je nechat seznamovat? Jak poznám, že si sedli a že mi štěně (nesežere) nebo až sundám náhubek, tak po něm nevyjede? A co potom jak příjdeme domů? Sledovat je neustále nebo je raději oddělovat a postupně je nechávat u sebe? Nechci ani jednomu a ani sobě přivolat trauma.
Měli jste také obavy z chování prvního psa a toho jak si sednou s novým přírůstkem? A jak to nakonec dopadlo?
My jsme seznamovali na zahradě. Potom doma neustále sledovali, ale náš starý pes byl spíš toho typu, že šel mladému z cesty. Nenechávala jsem je spolu samotné cca do půl roku toho mladšího. V podstatě když přestal dělat loužičky a vymýšlet ptákoviny, tak dostali oba volný přístup po celém bytě. Totéž nás čeká od příštího týdne. V sobotu jedeme pro štěně. Teď pro změnu ten "bývalý mladý" bude v roli toho "starého". Seznamovat budeme opět doma na zahradě a za tři dny odjíždíme na chatu, kde budeme cca tři týdny. Tam je náš pes zvyklý na přítomnost dalších psů, takže předpokládám hladký průběh.
Myslím, že na starém psovi uvidíte, jak přistupuje k mladému. Poznáte, jestli si chce hrát nebo ho chce "sežrat".
Uživatel s deaktivovaným účtem
Na ten náhubek pozor, pokud máte kovový tak s ním dospělý pes štěně může poranit. Jinak podle vašeho zadání tuším docela problém. Seznamovala sem svého starého psa se štěnětem fenou, která ani nebyla moje ale člena rodiny, nebylo to doma ale na chalupě. přesto že se pes k jiným štěnatům choval velmi hezky a nikdy problém nebyl, tuhle fenku vyhodnotil jinak, prostě vetřelec na jeho území který chodí k jeho lidem. Docela mě překvapil, nezbylo než vyhnat zbytek rodiny, vzít starého psa na vodítko, do druhé ruky pěkný čerstvý prut a takhle sem jim to dávkovala několik dní, než si prostě zvykl že je fena naše, a že jí prostě nezlikviduje, že mi na ní budeme sahat, budeme si s ní hrát a on to prostě nechá na nás a nebude to řešit, nakonec se zkamarádili a měli se rádi.
Ria, absolutní základ je seznámit na neutrálním prostředí, rovnou z auta na malou procházku. A pak se chovat normálně, běžně, staršímu psu zachovat jeho režim. Dál už to je individuál, svého psa znáte Vy - oba regulovat, určovat pravidla (třeba že každý má svou misku, třeba že tenhle balónek je staršího, tenhle štěněte, třeba že když si starší zaleze někam, tak štěně nenechat ho otravovat...), v každém případě si štěně navazovat na sebe. Co se týká oddělování - to nedělá dobrotu, pouze pokud by reálně hrozilo napadení.
Můj pes přijal štěně absolutně fantasticky (on ho vůbec nijak neřešil), jenom jsme museli vysvětlit štěněti, že staršího kvůli jídlu nemůže sežrat (evidentně u chovatelky musel o žvanec tvrdě bojovat). Problémky nastaly až mlaďoch došel do puberty
Ano na náhubek jsem taky myslela, máme kovový, ale taky takový plastový, takže tím by mu ublížit neměl. Oba budou u domečku na dvoře a mít své boudy. BOC chci mít naučenou, ale i doma, protože se plánu stěhovat do bytu. V létě kdy jsou otevřené dveře do dvoru tak má NO přístup i do domu a chodí si lehnout na chladnou zem nebo za námi do kuchyně. Je dost žárlivý, chodíme venčit s fenkami a je naprosto v pohodě, ale už se mu nelíbí, když si je začnu hladit, to se hned přiřítí . Jednou jsme hlídali fenku špice a doma byl naprosto bez problému. Ale právě se bojím příchodu psa. Fenku jsem chtěla, ale neplánuji chov a nemohla bych ji zabezpečit v době hárání a navíc s BOC chci sportovat, takže pes je značka ideál. V žádném případě na něj nechci být zlá, je to přece jen starší pes a má jen jedny nervy Nechci, aby se cítil, tak že ho budu zanedbávat a všichni si budou všímat prcka. Budu se snažit zachovávat hierarchii.
Když jsme jeli pro fenu do útulku, vzali jsme psa několikrát s sebou, ať se nejdřív poprocházejí, protože on jako jediný pes v rodině, navíc s blbým zážitkem po napadení, byl nejistý, vzali jsme ho pochopitelně s sebou i když jsme pro ni jeli. Ač nebyl nadšený, že jde do kufru, už jí znal, tak to nebylo pro něj tak hrozný. S tím, že on tedy nebyl útočník, to ne. tAkže tady to bylo proti vám jednodušší. Když jsme pak jeli pro štěně, fenu jsme taky pokaždé brali s sebou. Aby jí pachy nebyly neznámé. Domů jsme jeli tak, že fenka v kufru, štěně na klíně. Myslím, že před takovou změnou je dobré psa na to i trochu připravit -tím, že ho právě do prostředí odkud nováček přijede, berete s sebou. Asi by nebylo od věci domluvit se s chovatelkou, zda by mohla věnovat nějaký hadr, který tam u štěňat používá. (opačný proces, než když necháváte u štěnětě nějakou vlastní textilii, aby znalo váš pach). Pak nechat psa domácího seznámit se štěnětem tam, odkud ho povezete. Pod dozorem s košíkem, vodítko, snažit se nebýt moc nervózní. Doma pak totéž, vše pod dozorem, košík, preferovat starého psa, nenechat malého, aby ho "demoloval" ale, nenechat ani starého aby po něm šel (bez násilí, ale prostě nedovolit to, nátlak by vedl k tomu, že by se jeho odpor ještě zvětšoval). Krmit zásadně odděleně, vždy dostane první starší pes. Stejně tak dopřejte starému psu všechny výhody které má a hlavně samostatně hodně vaší pozornosti - procházky separé, kdy si bude moct připadat, jako dřív. Cvičit taky vždy nejdřív s tím starším, odměňvoat spravedlivě atd.
zdendulllka
XXX.XXX.48.138
Já ted řeším podobný problém, jenom v jiné váhové kategorii... za měsíc přivedu žárlivé 80 kilové feně středoasijce štěně kavkazáka... to bude šrumec... Bachovy kapky připravené pro psy i pro mě, měkký náhubek připravený, oddělené spaní obou také, preventivně jsem už fenu přes léto vystěhovala z domu na zahradu do zahradního domečku, kdyby štěně bila, aby mu neměla pak ještě za zlé, že kvůli němu musela z domu. Ta vedra mi nahrála, tak přesídlila... štěně bude v polovině října, tak to jsem moc zvědavá... mám z toho trochu trému a trochu hrůzu..,., štěně je klučíček a bude asi ještě větší než fena středoasijce, tak doufám, že se srovnají aspon časem, když ne hned. Máme doma ještě 12 letého flanderského bouviera, ale toho už nic moc nic nezajímá, ten už dokonce ani kočky neprohání
Tak mi držte palce a pokud máte radu, sem s ní
Přestože se nepovažuju za nějakýho extra vůdce smečky, tak tohle jsem vždycky řešila způsobem, že jsem s přírustkem nakráčela na dvůr a oznámila stávajícímu psovi, že je to "naše" stylem např."tohle je Alík, pojd mu říct ahoj a opatrně je hodný a malý"...u mojí ostrý ovčandy, která si své výsostné území bránila jako čert to fungovalo...nevím proč, ale z tohodle bych strach neměla ani v případě, že bych brala štěně ke svým současným psům, přesto, že vím, že fena je "bijec", tak bych to řešila úplně stejně, prostě věřím, že by moje rozhodnutí akceptovala, spíš bych pak musela hlídat, aby na štěně nepoužívala nějaké drastické výchovné metody...
To co psala hmn o tom seznámení na neutrálním území mi taky nepřijde vůbec blbý, ale záleží to pes od psa, s mojí fenou bych si na toto netroufla, protože si myslím, že by venku nepochopila, že je štěně naše a mohl by být problém...
Neregistrovaný uživatel
Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!