Před asi 14 dny jsem na mé 6 leté fence RR objevil bouli zhruba v polovině zad u páteře na pravé straně o velikosti malé ruky dospeláka, nebylo to nijak citlivé a tak jsem zajel na veterinu a tam mi dali černou mast a prý mazat. Boule narústá a včera fenka začala vykazovat známky bolesti. Navštívil jsem veterináře a byly podány ATB injekce 2x(název neznám) Odjel jsem na jinou kliniku a tam se paní doktorka rozhodla o punkci z boule.Nenašel se hnis jen malinky množství které neodpovídá velikosti boule. Bude to odesláno na vyšetření a zítra budou večer výsledky.Nevíte co by to mohlo být?
Uvidíte, přesně vám to opravdu řekne jen histologický rozbor, tak vydržte. U mé fenky bylo něco podobného, nakonec se jednalo o neškodnou tukovou bouli, kterou jí ale veterinář stejně odstranil. Operace proběhla v 6 letech, boule se již nikdy nevrátila (ani na jiném místě) a fenka se dožila 12 let. Držím vám palce, ať dopadnete také tak dobře jako my.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Jde o to, jestli se objevila během pár dní, nebo rostla týdny, měsíce a vy jste si toho nevšimnuli? Pokud se objevila během pár dní, není to nádor ani tukovka, spíš třeba zapíchlá osina.
raduzz
napsal(a):
Měla ta vaše boule taky takové rozměry ( chlapská ruka cca 14 cm pruměr) je to i bolestivé tak se nemužeme dočkat odpoledne kdy budou výsledby.
Boule byla cca 10 x 6 cm, ale taková plošší, akorát se tak dala přikrýt dlaní. Zajímavé bylo, že narostla relativně rychle (2-3 měsíce), pak už se nezvětšovala. Byla volně v kůži a spíš fenku svědila, ale ne tolik, aby ji okusovala a myslím, že ji nebolela. Příčin zbytnění kůže je mnoho, ne všechny jsou radostné, držím vám palce a dejte prosím vědět, jak jste dopadli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Tak to by mohl krom jmenovaného, být jen krevní výron, třeba se o něco uhodila...To bude dobré.
Právě jsme se vrátili od pana doktora a musím smeknout klobouk. Od začátku tvrdil, že je to hematom po uraze, a dnes se to i splnilo. Došli jsme tam a pan doktor vzal 2 jehly největší velikosti a nakolmo je zavedl do boule a okamžitě začala vytékat krev po zavedení druhé vystříkla krev cca 1.5 metru daleko prsty vytláčel krev a pak do druhé jehly nastřikal antibiotika a v uterý jdeme zase na návštěvu. Děkuji všem co drželi palce
raduzz
napsal(a):
Právě jsme se vrátili od pana doktora a musím smeknout klobouk. Od začátku tvrdil, že je to hematom po uraze, a dnes se to i splnilo. Došli jsme tam a pan doktor vzal 2 jehly největší velikosti a nakolmo je zavedl do boule a okamžitě začala vytékat krev po zavedení druhé vystříkla krev cca 1.5 metru daleko prsty vytláčel krev a pak do druhé jehly nastřikal antibiotika a v uterý jdeme zase na návštěvu. Děkuji všem co drželi palce
Super, když jste napsal(a), že boule naskočila takhle rychle, tak jsem si říkala, že to nebude až taková hrůza a splnilo se to. Přeji vám s pesanem ještě hodně společných let prožitých ve zdraví a děkujeme za zprávu, třeba tato zkušenost někdy také někomu pomůže.
Ještě bych zvažovala zda nemůže jít o dermoid sinus geneteickou vadu, kterou právě RR trpí. U kontrolovaného PP vrhu se takováto štěňata dávají ihned utratit. U psů bez PP, které na tuto vadu nikdo hned po narození nevyšetřuje, je otázkou času kdy se dermoid (píštěl od páteře) projeví.
V tomto místě, jak bylo popsáno zadavatelkou se DS navyskytuje, ani v takovém plošném rozsahu. Ten je přímo v linii páteře a jde kolmo dolů a to v různém rozsahu - rozlišují se odborně 4 typy a to podle hloubhy a struktur kam zasahujé (vrchní epidermis, spodní epidermis, sval a míšní kanál).Toto opravdo Dermoid nebude.
My jsme něco podobného měli letos na jaře(mám také RR - pes).Máme z obýváku na zahradu velké francouzské okno s posuvnými dveřmi, které umí náš Adys posunutím do strany otevřít-prostě tam strčí nejdříve čumák, pak hlavu a posune do strany(RR jsou chytří jak opice).Jednou to udělal, když viděl zvonit pošťáka u branky(hrozně rád se vždy žene k brance, aby vybafnul-chce tam být první) a rval se tak rychle, že tam strčil hlavu a odsunul to až tělem, kterým do těch dveří narazil. Do hodiny mu naskočila přesně taková boule jako se zde popisuje-od páteře směram k žebrům na pravé straně.Byla asi 10 cm v průměru, rosolovitě měkká, jak malý polštářek. Moje doktorka mi řekla, ať jsem vpohodě, že to je klasický hematom a že by se měl do pár dní vstřebat, ať mu tam vmasíruju lehce gel Lioton 100000, říkale, že u tohoto punkce není dobrá, že se to pak hůř hojí a hrozí komplikace, že tělo to vstřebá rychleji bez vnějšího zásahu a iritace. Mazala jsem mu to každý den dvakrát a viděla, jak se to postupně zmenšuje, až se to asi za 10 dní úplně ztratilo a nebylo po bouli ani památky. Taky ho nebolela, jen to vypadalo hrozivě - ono na Ridgbeckovi vypadá hrozivě vše, co se mu udělá"navíc", při jeho svalnatém těle s krátkou hladkou srstí-je prostě vše hned vidět. Na jednu stranu to je dobře-můžeme včas podchytit a vidět všechny případné nesrovnalosti, na druhou stranu třeba u takového Berňáka bychom si toho hematomu možná ani nevšimli, on by se ztratil sám a my byli bez nervů.
Věřím, že vše bude O.K., myslím, že se nemusíte vůbec obávat.
Netrpěl váš pejsek někdy na zvýšené krvácení? Existuje vrozená choroba - (von Wilebrand syndrom), která probíhá víceméně bez příznaků, většinou nastanou komplikace až při operaci, nebo krvácivém úraze. Typické ovšem pro ni je tvorba a špatné vstřebávání hematomů. Nevím nakolik je RR predisponované plemeno pro tuto chorobu, ale já po jedné smutné zkušenosti mám všechny své psy (s PP i křížence) na tuto chorobu testovány tak, abych v případě pozitivního nálezu uměla učinit potřebná opatření vedoucí k zachráně jejich života. Naštěstí jsou všichni negativní. Vyšetření se dělá z krve.
raduzz
napsal(a):
Včera jsme navštívili pana doktora zase tahal krev a ted už je zase zpět. něco tam asi uvnitř krvácí, jen zjistit co.
Smím se zeptat: dělal dr. další vyšetření, např. UZV - aby viděl, jestli je útvar opouzdřený, čím je naplněný, atd.? A Vy víte o to, že by se pesan nějak zranil - uhodil?