Clayton
napsal(a):
Jedna veterinářka má v místnosti takovou speciální váhu, jako osobní-lidská, jen větší.Měří asi metr krát půl metr a je to obyčejná plošina, jen větší a ''do zásuvky''. To musí mít každý veterinář.
Přesně tak, váhu by měl mít každý veterinář - jak jinak by psa zvážila dle toho určit množství léků?
U nás ji má vet v čekárně, takže si člověk může psa zvážit už dopředu. :).
Můj bývalý veterinář měl jen klasickou osobní lidskou váhu. Nutí lidi, aby se zvážili sami a pak se psem, rozdíl určuje za váhu psa. Takový způsob je šílenej, naposledy když mě nutil zvednout kavkazáka, jsem šla do kolen a po ještě dalším incidentu jsem odešla a našla si veterináře, co má "plošinu". Neb komentování bývalého veterináře, ať si dojdu psa zvážit do uhelných skladů, mi nepřipadalo vůbec vtipné.
Na plošině, bez problémů.
V Brodě mívali takovou tu velkou váhu s tím obrovským číselníkem. A ta váha se kinklala a psa jsem na ni nedostala. Tak jsme šli do ordinace bez zvážení. Mimi si sedlo, přišel pan doktor, byl to takovej záprdek, koukali si se psem z očí do očí. Kolik váží? No a já tak 75 - 80 kg, že ho bohužel na té jejich váze nezvážíme. No, nejlepší je vzít pejska do náručí - pravil a já fakt nevěděla, jestli si dělá srandu nebo ne. Než měl pes 40 kg vážili jsme se s ním v náručí, ale potom už to prostě nešlo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vet kam chodíme my má váhu zabudovanou přímo ve vyšetřovacím stole.
PetrNev

XXX.XXX.199.81
To není žádný "domácí" způsob vážení? Mám doma 18ti měsíčního středoasiata a stejně starého Velkého švýcara, S očkováním jezdí veterinář k nám a NAŠTĚSTÍ (klepu na dřevo) nebylo potřeby jet na veterinu. Nejsou zvyklí na jízdu autem, proto bych je ani nechtěl stresovat. Myslel jsem, žeby někdo mohl znát jak udělat forichtung pro vážení psů na domácí váze...
PetrNev
napsal(a):
To není žádný "domácí" způsob vážení? Mám doma 18ti měsíčního středoasiata a stejně starého Velkého švýcara, S očkováním jezdí veterinář k nám a NAŠTĚSTÍ (klepu na dřevo) nebylo potřeby jet na veterinu. Nejsou zvyklí na jízdu autem, proto bych je ani nechtěl stresovat. Myslel jsem, žeby někdo mohl znát jak udělat forichtung pro vážení psů na domácí váze...
Rychle bych je na jízdu autem učila...Jinak si můžete pořídit ( vypůjčit ) domů starou decimálku, třeba se někde na statku válí. ( Farmáři určitě něco takového mít musí na vážení hospodářských zvířat a jiných komodit ).
My vazime pres osobni vahu, ale neni to zadna sranda. Nejprve zvazim sebe a nasledne zvednu psa (popripade si jej necham druhou polovickou "podat") a zvazim se znovu. Muj pes ma 42kg a i to uz je az beda, takze si neumim predstavit, ze bych se takto snazila zvazit dokonce vetsi telatko :)
Ale kdyz neni zbyti, tak se to jednou za cas da..
PumaCZ
napsal(a):
My vazime pres osobni vahu, ale neni to zadna sranda. Nejprve zvazim sebe a nasledne zvednu psa (popripade si jej necham druhou polovickou "podat") a zvazim se znovu. Muj pes ma 42kg a i to uz je az beda, takze si neumim predstavit, ze bych se takto snazila zvazit dokonce vetsi telatko :)
Ale kdyz neni zbyti, tak se to jednou za cas da..
No my už taktéž , ale pes si na ni vyleze sám .
A je potřeba ho vážit? Já taky netuším, kolik psiska váží, třeba děděk, táhne mu na 14, byl naposled na veterině někdy v pěti, takže to byl zvážen naposledy ) Čuba osm let, naposled na veterině v roce a půl na rentgenech atd. Takže netuším a k ničemu to prakticky nepotřebuju
Když to budu potřebovat vědět, tak holt na tý veterině. Doma nemám ani osobní váhu
janaa
napsal(a):
A je potřeba ho vážit? Já taky netuším, kolik psiska váží, třeba děděk, táhne mu na 14, byl naposled na veterině někdy v pěti, takže to byl zvážen naposledy ) Čuba osm let, naposled na veterině v roce a půl na rentgenech atd. Takže netuším a k ničemu to prakticky nepotřebuju
Když to budu potřebovat vědět, tak holt na tý veterině. Doma nemám ani osobní váhu
Vy neockujete?
PetrNev
napsal(a):
No, můžete si domů koupit vet.váhu. ;) Já o ní už taky uvažovala...taky nám vet jezdí očkovat domů (máme těch psů 5), ale pokud je nějaký problém jede se na veterinu a tam vážíme. Navíc člověk, pokud to není kříženec, ví +- kolik dané plemeno má vážit a pak dle kondice psa se to dá velmi lehce odhadnout. Já se u velikých takto sekla vždy max. o 1 kg. Ty dva menší (18 a 25 kg) vážím normálně v náručí na osobní váze.
Pokud jde o např. odčervení, vždy je lepší dát o trochu víc než to poddávkovat, takže tam to kilčo rozdíl problém nedělá. A pokud je psovi špatně, balím ho a šup na veterinu, takže tam se zváží kvůli dávkování léčiv na místě.
Jsem veterinář a jezdím za pacienty domů. No a u psů, co se nezváží na přenosné váze, co váží do 20 kg, to prostě odhadnu. Ono to jde úplně v pohodě, z hlediska dávkování většiny léčiv je totiž dost jedno, jestli to zvíře váží třicet nebo třicet dva kilo. A jestli váží dvacet nebo třicet nebo čtyřicet, to člověk má tak nějak v oku.
robkos
napsal(a):
Bernardýna zvážím,
Kavkazáka nebo Vlkodava už ne. Kolik takových psů znáte ve svém okolí? To znamená, že rada je myšlena pro 99% psů. Zbytek si už musí nějak poradit. Opravdu nevím o čem tahle debata je. Já se jen snažil poradit. Asi se na to příště vykašlu.
Nerozčilujte se, tak jak jste psal jsme vážili i kozy. kdo neunese, musí naučit psa v klidu sednout na plošinu u veterináře, nebo sehnat někoho s decimálkou. I ve sběrných surovinách mají, chce to jen trošku přemýšlet a pokoukat.
robkos
napsal(a):
Bernardýna zvážím,
Kavkazáka nebo Vlkodava už ne. Kolik takových psů znáte ve svém okolí? To znamená, že rada je myšlena pro 99% psů. Zbytek si už musí nějak poradit. Opravdu nevím o čem tahle debata je. Já se jen snažil poradit. Asi se na to příště vykašlu.
A teď se jako durdíte na co? Vy možná takového psa uzvednete. Já mám 55kilo a 30kg velkého samojeda neuzvednu. Nejsem mravenec
lesnížínka
napsal(a):
Vy budete jistě vyšší než já, ale jste štíhlá, takže kolem těch 60kg. To by jste si musela pejsanu hodit za krk jak Bivoj prase. Já bych tak samíka asi unesla, to je pravda, ale vy Noru za pár měsíců už asi stejně ne
Noru nezvednu, ani omylem, to je jak pokoušet se zvednout třeba kredenc. Myslím si, že mám pořád o pár kilo víc než ona, ale na společné vážení na osobní váze to prostě není.
V lednu měla 52 kg opřená mírně o zeď za váhou.
bodlinka
napsal(a):
Noru nezvednu, ani omylem, to je jak pokoušet se zvednout třeba kredenc. Myslím si, že mám pořád o pár kilo víc než ona, ale na společné vážení na osobní váze to prostě není.
V lednu měla 52 kg opřená mírně o zeď za váhou.
prej "kredenc"....to je fakt dobrý přirovnání
Vážím na veterině jednou za rok při očkování. Průběžně jsem schopná odhadnout, jestli pět kilo shodil nebo nabral. Přesnou váhu vědět nepotřebuju.
Ale při představě, jak beru pana psa do náručí a suneme se na osobní váhu... Neunesl by ho ani manžel, který už má myslím o nějaké to kilčo méně, než pes.
Naposledy jsem na osobní váze vážila afgána...měl 25 kilo, takže byla pohodička ho zvednout....já v té době asi 57 kilo.....nynější pesany ani nezkouším zvedat, co kdyby mi ruplo v zádech, kdo by se o ty potvory staral, navíc si osobně myslim, že bych to nedala.
Fenu jsem naposled zvedala u veta na stůl, když měla asi 35 kilo a to už jsem měla docela problém
lesnížínka
napsal(a):
A teď se jako durdíte na co? Vy možná takového psa uzvednete. Já mám 55kilo a 30kg velkého samojeda neuzvednu. Nejsem mravenec
My takhle nahodou vazili naseho 42kg NO. Je fakt, ze sama jsem ho mela problem zvednout, ale od toho byl tata nebo pritel, kteri mi psa “podali” a nasledne mrkli, kolik na vaze je :)
Nerikam, ze to je nejjednodussi zpusob, jak psa zvazit, ale pokud clovek nema jinou moznost, tak porad lepsi, nez drazem do oka :P
A se stendem to takto hodlam tez praktikovat :)
Já vážím na naší váze bramboračce, kromě brambor se na ní váží i pytle s obilím, je docela přesná a pro psa dobře použitelná. Pokud někdo u vás pěstuje ve větším obilí nebo brambory, mít jí musí.
Jen pohled z druhé strany. na čem se váží malá štěňata? Jen tak pro zajímavost, plánuji, pokud to k tomu bude, uchovnit větší fenu a tohle jsme ještě neřešili.
juhaj
napsal(a):
No jo, já mám do tří kg, od chovatele vím, že v době kontroly vrhu měli mezi 7 až 9. Tak holt důvod koupit váhu rovnou na 15 kg
tak ono přibírání je důležité u mimin, jestli prospívají a jestli je dost mléka, plus zástava růstu je u sajících štěňat vůbec nejčasnější příznak nějakých potíží. A na to stačí kuchyňská do tří kil.
Ta větší štěňata se dají kdyžtak zvážit už zmíněnou metodou do náruče na osobní váhu a pak se odečíst.
davidka
napsal(a):
Super rada pro majitele bernardýna nebo kavkazáka:-)
Se chodíme vážit na veterinu do čekárny. Jdu první a dovolím se sestřiček a případně se optám lidí, zda tam nesedí nějaký pejsek, který by z nás dostal psotník a jestli se někdo bojí. Pak dotyčného poprosím, zda by se laskavě vzdálil do protilehlého rohu, abychom ho nestresovali.
Donedávna jsme vážili na veterině 1-2x ročně a od září co je nemocný tak vážíme občas na veterině, ale hlavně doma na osobní váze - protože někdy je to potřeba i 2x týdně. Chlap ho v pohodě unese, vezme do náruče, zváží se s ním - já mrknu na váhu a pak se zváží sám - odečte se. Ale nemám teda přímo velkého psa, spíš větší střední, má 35kg. S velkým asi jedině na té veterině - nad 50kg. Protože osobní váha bývá stejně do 150kg.
Existují i závěsné váhy s nosností až 250Kg, takže pokud má někdo psa kliďase, který by se v něčem nechal "zavěsit", je po problému
My se vážíme na veterině, ale jen 1x za rok při očkování, častěji to nepotřebujeme. Kdyby ano, vím o váhách na šrot nebo pro dobytek v okolí, tak bychom sjeli tam, ale není důvod. Psa od jeho půl roku unese pouze můj chlap a společně by strhli váhu