Hezký den!
Ráda bych poprosila o malou radu, týkající se ne zrovna profesionálního tématu. Abych řekla pravdu, co se psů týče jsem naprostý amatér - který po nich, jak se zdá, zatoužil. No, mít psa jsem vlastně tak nějak chtěla vždycky, ale znáte to, člověk má proste starostí nad hlavu a ještě aby se staral o zvíře...
Před pár dny mi ale záhadným způsobem začaly chodit na mail zprávy, ze kterých na mne koukali smutní a opuštění pejsci z útulků. Typický nátlak, kterému jsem, bohužel, podlehla. Stačilo si jen přečíst pár z těch mnoha příběhů a od té doby mi v hlavě vrtá - a vážně bych ho nemohla mít? Určitě? Jsem na tom tak špatně?
Osobně si myslím, že jsem, ale abych se zbavila výčitků svědomí (v tomhle směru umím být hrozná), řekla jsem si, že bych se měla obrátit na zkušené pejskaře a rovnou se jich zeptat, jak si jejich miláčci vlastně žijí. Pak bych to porovnala s životem, který bych pejskovi mohla nabídnout já.
Ale možná bych měla trochu upřesnit, jakého psa bych si kdyžtak vybrala - malou, nebo střední velikost, pokud možno ne úplně divokého. Takže abych se uměla zorientovat, uveďte, prosím, plemeno Vašeho pejska.
A to je asi vše. Těším se na Vaše příspěvky!
Idealizmus je hezká věc.... mohla byste se ale rychle vyléčit.
Chcete psa, začněte od štěněte.
Budete ho mít v bytě?
Máte dvorek - zahrádku ?
Útulkáč... to je (může být) složité - velmi složité.
Radila bych malé plemeno.
Dá velkou radost .
Vaše případné chyby nebudou nebezpečné Vám ani jiným.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Program psa. no když vám napíšu program mého psa tak ho asi mít nebudete ono opravdu strašně moc záleží na tom jakou rasu psa si zvolíte, jestli pejska staršího nebo štěňátko apod. Běžnému menšímu sídlištnímu psíkovi stačí vyvenčení 4 krát denně, cca 15 minut a z toho jedna procházka tak hodinová. Bude spokojený že se na vás může doma dívat a válet se v křesle když koukáte na televizi. pokud si zvolíte temperamentní pracovní plemeno pak je situace naprosto jiná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.85
Měla jsem lovecké střední plemeno, pak střední primitivní, oboje program ráno 15-30minut procházka, odpoledne venku 30minut až dvě hodiny, podle počasí a času, večer 15-30minut. V mezičasech ochotně trávili čas na gauči
Jestli tady chcete poradit, jakého pejska si máte vybrat, spíše byste měla popsat jaký program máte vy
Podle toho jaké vy máte možnosti a co hodláte budoucímu pejskovi nabídnout, vám pak spíše může někdo smysluplně poradit.
Naše fenka má na programu pasení dobytka, jestli by vás to inspirovalo...

Možná nejlepší by bylo jít si sednout až bude hezky do sídliště a pokoukat, jaký režim mají psíci místních důchodkyň, nebo i maminek na mateřské.
Malému, klidnějšímu pejskovi klidně bude stačit poběhat si s ostatními a posedět s paničkou.
Ale jak už bylo napsáno, víc informací o vás by neškodilo. Jen předpokládám, že budete starší žena.
Ještě dodám, že pejsek by asi nebyl spokojený, kdybyste odcházela např. na 9-10 hodin a on zůstával doma sám. S tím byste mohla mít problém. Jinak to nemusí být pejsek z útulku, když se podíváte i tady na inzeráty, tak jsou tu také v nabídce pejsci, jejich jedinou chybou je, že jsou "oškliví".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měla jsem lovecké střední plemeno, pak střední primitivní, oboje program ráno 15-30minut procházka, odpoledne venku 30minut až dvě hodiny, podle počasí a času, večer 15-30minut. V mezičasech ochotně trávili čas na gauči
Pod to se podepíšu..venku dle nálady a počasí.. a doma nemáme jediný problém.. a televizi mám pocit, že asi kupovali pro psa..pač zapnu a pes už leží a kouká :D ale venku je to torpédo, od dubna do října miluje koupání, běhání v zápřahu, chodíme na cvičák, ale spíš kvůli společenskému kontaktu.. jinak se mnou pes chodí na houby a na borůvky, abych se nebála, upozornuje mě, že někde se něco mihlo.. pokud omarodím, tak týden vydrží na procházkách třikrát patnáct minut a není problém
u nás ale byla horší ta finanční stránka, čuba ač je kříženec, tak je alergik, v roce a půl měla zánět dělohy, takže kastrace, a alergie na jídlo, alergie na antiparazitika, svrab se jí povedlo chytnout od toulavé kočky.. takže počítejte i s tou finanční stránkou..
jinak pokud nemáte super veterináře v místě tak já osobně říkám, že předpoklad pejskařiny je i auto.. ale je to můj názor, protože už máme svého veterináře a není v místě, ale pro mě je to odborník, který se ještě nikdy neseknul u nás s diagnozou, má super klinku a není předraženej.
velkých psů bych se nebála ani jako začáteční, ale volila bych je ve fomě štěnat ;) třeba čtyř, pěti měsíčních, kterých se lidi zbaví proto, že už to nejsou ty malinké kuličky.. ;)
třeba na zde propagovaném webu, díky kterému krmíte virtuálně psy https://www.pesweb.cz/cz/naplnte-misky se vyskytují krásní psi.. nemít doma psího introverta a mít víc peněz tak jdu do druhého..
nexxi
napsal(a):
Pod to se podepíšu..venku dle nálady a počasí.. a doma nemáme jediný problém.. a televizi mám pocit, že asi kupovali pro psa..pač zapnu a pes už leží a kouká :D ale venku je to torpédo, od dubna do října miluje koupání, běhání v zápřahu, chodíme na cvičák, ale spíš kvůli společenskému kontaktu.. jinak se mnou pes chodí na houby a na borůvky, abych se nebála, upozornuje mě, že někde se něco mihlo.. pokud omarodím, tak týden vydrží na procházkách třikrát patnáct minut a není problém
u nás ale byla horší ta finanční stránka, čuba ač je kříženec, tak je alergik, v roce a půl měla zánět dělohy, takže kastrace, a alergie na jídlo, alergie na antiparazitika, svrab se jí povedlo chytnout od toulavé kočky.. takže počítejte i s tou finanční stránkou..
jinak pokud nemáte super veterináře v místě tak já osobně říkám, že předpoklad pejskařiny je i auto.. ale je to můj názor, protože už máme svého veterináře a není v místě, ale pro mě je to odborník, který se ještě nikdy neseknul u nás s diagnozou, má super klinku a není předraženej.
velkých psů bych se nebála ani jako začáteční, ale volila bych je ve fomě štěnat ;) třeba čtyř, pěti měsíčních, kterých se lidi zbaví proto, že už to nejsou ty malinké kuličky.. ;)
třeba na zde propagovaném webu, díky kterému krmíte virtuálně psy https://www.pesweb.cz/cz/naplnte-misky se vyskytují krásní psi.. nemít doma psího introverta a mít víc peněz tak jdu do druhého..
Z tohodle webu mě uplně fascinuje tenhle pes
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=21825
ten pohled, jak visí na člověkovi.. škoda, že ta moje můra není společneská, jinak bych asi jela..
Mám 3 trpasličí jezevčice, jsou na mazla. Všechny kastrované. Bydlím na vesnici poblíž většího města v domě s velkou zahradou. Každé ráno vstávám v šest hodin a jdu s holkama na půl hoďky ven, pak odjíždím do práce. Odpoledne první co přijedu z kanclu, je minimálně hodinová procházka po lese, kdy si holky lítají jak chtějí, pak bašta a jsou se mnou na zahradě, nebo jdou se mnou na návštěvu, nebo přijde návštěva jim ( kamarádky se svými pejsky ). Večer jdeme ještě na krátkou čurací před spaním a pak zalehnou do postele. Přes léto jsou ve dne na zahradě, v zimě doma. K jídlu dostávají maso z jatek, které mě přijde na 15, - / kilo, takže všechny 3 nakrmím měsíčně za hodně málo peněz.Přidávám mrkev, kelpu, lněný olej, nejstarší MSM na artrózu a Canvit condro.Po domě a zahradě se válí mraky plyšáků, tenisáků, pískacích hraček a klacků
Já jsem přihodím svoji špetku, ačkoliv samozřejmě s fenkou máme pár problémů a nedostatků, takže to možná není ideální přístup.
Mám AUO, což má být extra hyperaktivní plemeno, ale ráno jsem s ní byla 30 minut venku, tři další psi, míček a chvíle honění a pes má jazyk až na vestě, dýchala jak sentinel a byla ráda, že jdu pryč a může si jít lehnout :)
Každé ráno chodíme na 15-35 minut, dle času zbývajícího po raní vstávací rutině, tzn nejdřív vstanu, mazlím psa, jdu do sprchy, snídám, připravuji se,...cca hodinu doma, pak teprve se psem. Ona se válí, mazlí a čeká, až půjdeme.
V rámci obědové pauzy stíhám chodit venčit ale jen rychlovku, buď 10 minut za barákem, občas něco házet nebo 20ti minutová procházka, kde čmuchá, občas někoho potkáme. Cvičím třeba tak 6 příkazů na každé procházce, kombinace lehni, sedni, ke mě, čekej a touch nebo něco, většinou jedno opakování od každého, v 50% palmsek.
Po práci jdu buď na 30 minut, nebo 15 minut okruh a větší procházka večer. Občas na déle, někam do parku, nebo fotbalový míč s sebou, potkáváme jiné psy, běžíme u kola, chodíme běhat (ne víc než 30 minut, to bych asi umřela já). Opět mírnější trénink, odvolávání a klasika.
Před spaním maximálně 5 minut vyčůrat, potkáme-li za barákem nějakého psa, tak ještě blbnutí. Pokud byla kratší procházka po práci kvůli vedru, tak večer třeba 15 minut, možná víc než to obejdeme, ale žádná hodinová trajdačka.
O víkendech se to různí, buď razíme na procházku po geocache, cca 10 km okruh, nebo jedeme na zahradu k nějakým příbuzným, ze které třeba nevytáhneme paty, takže celé odpoledne jen na zahradě, na jedné ještě s jiným psem. Nebo je třeba půl den doma sama, když jdeme do kina, a pak procházka. Nebo extrém,3 dny v lese, když jsme měli dovolenou, za celou dobu cca 20 km chůze, plavání.
Když jsme doma, tak se psovi věnujeme polovinu času, nosí nám hračky, aportujeme, dostane občas kostičku, aby nám dala pokoj, pereme se s ní, přetahujeme, honíme. Hodně doráží, skáče na nás, nosí nám věci, chce, abychom se jí věnovali. Po čase se ale utahá a jen leží v místnosti, kde něco děláme a dává pozor. Večer si lehá na nás na gauč a mazlíme se.
90% mnou popisovaných procházek je bez vodítka, přivolání má natolik spolehlivé (nikoliv však 100%), že mi nevadí ji mít na volno i ve velkém parku plném lidí, psů a dětí. Naprosto nijak nereaguje na cyklisty, bruslaře, za ostatními psi se třeba rozběhne ale do určité fáze se dá odvolat, či si k nim jen přičuchne a letí za námi zpět, to samé lidi jí moc nezajímají, pokud nemají jídlo, necukrblikují si na ní, přinejhorším k nim přiběhne, očmuchne něco nebo se na ně podívá, řeknu nesmíš, přivolám, jdeme dál.
Samozřejmě nevýhodou je, že neumí naprosto chodit na vodítku, zkouším už třetí metodu naučit, jak netahat, ale pěkně mi tečou nervy a proto jí mám raději navolno. Máme zkušenost že i v lese se drží max 15 metrů, velmi si nás hlídá, nemá tendenci utíkat. Což ovšem nebude pravda u psů, kteří mají lovecký instinkt nebo touhu poznávat svět.
Rozepisuji tu takovýhle blábol proto, že jsem strašně dlouho váhala, jestli si pořídit psa, jestli na něj budu mít čas, jestli to nebude moc náročné, čekala jsem na nějakou příhodnou konstelaci, která nakonec nastala tím, že mám práci velmi blízko bytu,10minut chůze a můžu (ale nemusím) chodit venčit přes oběd. Bála jsem se, že to bude mnohem víc časově náročnější, než to je. Dlouze jsem přemýšlela a představovala si každou situaci, do které se člověk za rok či za kus života dostane, a zkoumala, jestli se dá provést se psem, jestli je jí kam dát hlídat, jestli je jak přepravovat, jestli smí jezdit v MHD či být na místech, kam člověk chodí běžně, jak život vypadá, když má člověk psa, jestli je problém jít nejprve po práci domů dřív než cvičit či do hospody, jestli člověk raději tu hospodu či akci oželí, aby mohl být s tím psem, jestli naopak raději tu akci neupraví tak, aby tam ten pes zapadl (místo sedět v hospodě jít do zahrádky v parku, kde je pes s námi)
Tak snad to pomůže.
Mám "panelákového" psa malého společenského plemene. Jeho běžný denní režim vypadá takto:
- Vstanu mezi 6.00 až 7.00 h a vezmu ho vyčůrat.
- V 7.30 h doprovodíme děti do školy a uděláme si procházku 45-60 min.
- Odpoledne se zhruba ve 14.00 h vrátí děti ze školy a vezmou ho vyvenčit
- Kolem 18.00 h se vracím z práce, opět vezmu psa vyčůrat
- Zhruba v 19.00 h si uděláme delší, min. hodinovou procházku - buď po sídlišti nebo zajedeme do nedalekého lesoparku.
- Mezi 23.00 - 24.00 ještě jedno čůrání a spát.
O víkendu závisí na počasí. Když je ošklivo, klidně se celý den válíme na gauči a když je hezky, jdeme ven třeba i na půl dne.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hmm, tak to jste tedy dle mě měla veeelmi tolerantního psa!
nexxi
napsal(a):
ten pohled, jak visí na člověkovi.. škoda, že ta moje můra není společneská, jinak bych asi jela..
Také se mi líbí, ale je to již psí důchodce, a to nevím, zda je vhodné pro úplného začátečníka. Někdy to může být výhoda, někdy přesně naopak, dopředu to bohužel nikdo neví...
Všem děkuji za reakce :)
Většina Vás chtěla nějaké informace o mně - tak doufám, že si nezkazím dojem. Když jsem si totiž přečetla toto - "...víc informací o vás by neškodilo. Jen předpokládám, že budete starší žena." - došlo mi, že jsem se úplně zapomněla představit takže, abych to uvedla na pravou míru, rovnou přiznávám, že ještě NEJSEM plnoletá...
Předpokládám, že se teď trochu zarazíte, protože "děti" mají přeci ještě školu a takové ty věci a na psa nezbude čas a pak ho budou mít rodiče na krku. A ano, máte pravdu. Proto taky tak váhám a trochu se za to stydím. Je pravda, že až se odstěhuji, co se stane se psem? Kam půjde?
No, takže teď víte, že je to jiná situace a já přiznávám, že jsem to měla říct rovnou. A taky si umím představit, že mi poradíte, abych se psem počkala...a já to pochopím. Jsem přeci ještě dítě, kterému popletly hlavu maily...Jen, pro každý případ, ještě upřesním, že ZATÍM mi učení zabírá cca 3 hodiny denně. Doma bývám nejdříve okolo čtvrté, minulý rozvrh ve škole to bylo během týdne přibližně takto: Po - v pět, Ut - v sedm (což je hrůza, ale mezi čtvrtou a pátou jsem měla hodinu volna), St - v šest (asi nejhorší den), Čt - čtvrtá (a úplně volné odpoledne), Pá - šestá, ale potom úplně volno a někdy dříve.
Ještě jednou všem děkuji za rady, zapamatuji si je do doby, než si pořídím vlastního kamaráda...a kdybyste mi náhodou chtěli doporučit kočku, tak bohužel, člen rodiny je alergický...moc hezká ironie

Olinka.andulka
napsal(a):
Většina Vás chtěla nějaké informace o mně - tak doufám, že si nezkazím dojem. Když jsem si totiž přečetla toto - "...víc informací o vás by neškodilo. Jen předpokládám, že budete starší žena." - došlo mi, že jsem se úplně zapomněla představit takže, abych to uvedla na pravou míru, rovnou přiznávám, že ještě NEJSEM plnoletá...
Předpokládám, že se teď trochu zarazíte, protože "děti" mají přeci ještě školu a takové ty věci a na psa nezbude čas a pak ho budou mít rodiče na krku. A ano, máte pravdu. Proto taky tak váhám a trochu se za to stydím. Je pravda, že až se odstěhuji, co se stane se psem? Kam půjde?
No, takže teď víte, že je to jiná situace a já přiznávám, že jsem to měla říct rovnou. A taky si umím představit, že mi poradíte, abych se psem počkala...a já to pochopím. Jsem přeci ještě dítě, kterému popletly hlavu maily...Jen, pro každý případ, ještě upřesním, že ZATÍM mi učení zabírá cca 3 hodiny denně. Doma bývám nejdříve okolo čtvrté, minulý rozvrh ve škole to bylo během týdne přibližně takto: Po - v pět, Ut - v sedm (což je hrůza, ale mezi čtvrtou a pátou jsem měla hodinu volna), St - v šest (asi nejhorší den), Čt - čtvrtá (a úplně volné odpoledne), Pá - šestá, ale potom úplně volno a někdy dříve.
Ještě jednou všem děkuji za rady, zapamatuji si je do doby, než si pořídím vlastního kamaráda...a kdybyste mi náhodou chtěli doporučit kočku, tak bohužel, člen rodiny je alergický...moc hezká ironie
Takže pokud je to tak jak píšeš a rodiče neuvažují o tom že by pejska chtěli a taky se mu věnovali tak opravdu počkej. ten rozvrh hodin a domácí učení k tomu je fakt děs a nebudeš to stíhat.Pokud chceš pejskům v útulku pomoci zkus si domluvit třeba nějaké venčení o víkendech a volných dnech, ale na to vzít si nějakého domů zatím asi podmínky nemáš.
Olinka.andulka
napsal(a):
To úplně mění situaci. Hodně záleží, co na to rodiče. Až se odstěhuješ, pes půjde samozřejmě s tebou, ne ?! Tedy pokud se z něj nestane miláček rodičů a nebudou se mu věnovat víc než ty.
Mám pudlici a boxerku, dovolenou plánujeme zásadně tam, kde můžou být psi a ony to milují, protože tam jsou celé dny a noci s námi, neomezuje nás práce . Též s námi malá pudlice jezdí úplně všude, kde jsou povoleni psi ( např. v létě některé hudební akce ). Je totiž trochu závislá a nejspokojenější u mě na klíně. Jinak není problém, obě příležitostně pohlídá dospělý syn, na kterého jsou zvyklé a milují ho.
Běžný den vypadá takto: Ráno v 5,15 venčení, pouze tak 15 - 20 min. stačí, v zimě je musím tahat ven . Pokud je manžel doma ( pracuje na směny a má pak třeba 3 - 4 dny volna ), tak kolem 10 hod. velká procházka, cca 2 hod., ale asi by stačilo i trochu méně. Pokud doma není, pak podle mé pracovní doby velká procházka buď kolem poledne nebo po 15, či 16 hod. ( Velká fenka má ale nepřetržitý přístup na zahradu, malá je nejspokojenější v posteli . ) V případě nepřízně počasí přizpůsobujeme plemeni psa.
Pak navečer vyblbnutí na zahradě, tzn. házení míčků, přetahovaná, v pozdních hodinách už jen společný pobyt venku ( malá na klíně, velká na strožoku, případně taky na klíně nás obou ) a poslech hudby . Před spaním krátké vyvenčení. To je cca duben - listopad, máme venku vytápěnou chatku, podle počasí. V zimě samozřejmě venku nesedíme, ale házení míčku a jiných hraček plus mazlení, chování a společné sledování televize, přičemž jsou čubiny uložené na gauči nebo přímo na nás, probíhá v domě.

Olinka.andulka
napsal(a):
Tak to se povedlo, ze slečny jsem udělala důchodkyni
Když je to tak jak píšeš, budeš to muset vyřešit s rodiči. Ne proto, že nejsi plnoletá, ale proto, že budeš s péčí o psa potřebovat jejich pomoc a že jim pravděpodobně zůstane.
Při tvých povinnostech opravdu nezvládneš psa sama ( nemoc, školní akce... )
( Syn dostal psa, když mu bylo 14. Čtyři roky na střední škole se staral hodně poctivě, byli opravdoví kamarádi, bral ho i na školní výlety a jiné akce. Pak odešel na vysokou 300km daleko, tak už to byly jen víkendy 1x za 3 týdny, pak odešel na 2 roky do zahraničí. Z jeho života on se staral 4 roky, já 11. Ale nelituju toho ani chvilku.).
Olinka.andulka
napsal(a):
Hezký den!
Ráda bych poprosila o malou radu, týkající se ne zrovna profesionálního tématu. Abych řekla pravdu, co se psů týče jsem naprostý amatér - který po nich, jak se zdá, zatoužil. No, mít psa jsem vlastně tak nějak chtěla vždycky, ale znáte to, člověk má proste starostí nad hlavu a ještě aby se staral o zvíře...
Před pár dny mi ale záhadným způsobem začaly chodit na mail zprávy, ze kterých na mne koukali smutní a opuštění pejsci z útulků. Typický nátlak, kterému jsem, bohužel, podlehla. Stačilo si jen přečíst pár z těch mnoha příběhů a od té doby mi v hlavě vrtá - a vážně bych ho nemohla mít? Určitě? Jsem na tom tak špatně?
Osobně si myslím, že jsem, ale abych se zbavila výčitků svědomí (v tomhle směru umím být hrozná), řekla jsem si, že bych se měla obrátit na zkušené pejskaře a rovnou se jich zeptat, jak si jejich miláčci vlastně žijí. Pak bych to porovnala s životem, který bych pejskovi mohla nabídnout já.
Ale možná bych měla trochu upřesnit, jakého psa bych si kdyžtak vybrala - malou, nebo střední velikost, pokud možno ne úplně divokého. Takže abych se uměla zorientovat, uveďte, prosím, plemeno Vašeho pejska.
A to je asi vše. Těším se na Vaše příspěvky!
Mrkni tady - holka je plus mínus stejně stará, psa si u rodičů prosadila a zatím vypadá, že ji to nepustilo:
https://www.youtube.com/channel/UCcyyUHPlsa6825-jEBz8atg
Klidně jí tady napiš - má nick klubíčko.
No, tak já mám čivavu, nevybírala jsem mrňouse, ale má 1,5kg což tak nějak ovlivňuje muj/jeho program jeste vic na pohodu.
Je to prosim pes postelovy, vetsinou rano pocka az ja nebo partner vstaneme a jdeme s nim ven tak na pul hodinky. Nekdy je to v 6 nekdy v 9, nekdy ma naladu a v 6:30 mi skace po hlave, protoze on je zrovna ten den uz vzhuru a proc ze ja to vlastne spim :)
Vracim se okolo druhe, do te doby to vydrzi, pro pripad nouze ma doma plinku, ale nema problem i ten maly pes vydrzi.
Pak ho vezmu jdeme na postu, na nakup, na prochazku, do centra mesta, pohrat si s jinym psem.. Proste kamkoliv potrebuji, trenuji co je zrovna potreba. Vetsinou chodi bez voditka a ano povazuji za vyhodu to, ze moje pochuzky jsou pro nej prochazka. Vetsinou to zabere vic, jak dve hodiny.
Vecer jdeme jeste s pritelem jak prijde z prace na hodinovou prochazku.
Ve zkouskovym mi oddane pres tyden pretrpel kratke prochazky, vynahrazovala jsem to poradnym probehnutim, hrou doma abych vypla a on se vyradil. O vikendech vetsinou jdeme do prirody na nejaky vylet a to je nejspokojenejsi.
Rozhodne tim nerikam ze civava nepotrebuje peci, ale nejsou tolik narocni :).
Ja mela veskere mazliky z utulku - a zalezi to na dobrem vyberu.
Posledni dve fenky jsem brala jako seniorky k psovi. Bobina zila jeste pet let do 14 a pak jsem si poridila Finu, kdyz mela 12 a pul. Ted ma 14 a je bez problemu.
Prave u techto fen jsem vybirala vyhradne dle povahy vcetne pozadavku na socializaci (tedy vek ani vzhled nebyly rozhodujici) a s vyberem jsem spokojena. Ostatni pesani, co u me stravili kus sveho zivota jsem brala z mistniho utulku kvuli jejich kukuci... Az budu chtit dalsiho pesana, tak smutny psi ocicka necham jinym...
Takze pokud rodice svoli, tak se urcite da najit v utulku vhodny pes.
Ja bych lobovala za psi duchodce -
Klady:
Ma mensi pozadavky na pohyb. Tedy Bobina ve 13 usla 25 km, ale kdyz byl gauc, tak to taky bylo dobry. Fina je na tom ve 14 hur, ale 10 km zvladne taky.
Da se s nim zkouset cvicit, protoze neni pravda, ze stareho psa novym kouskum nenaucis. Muzes si s nim treba zkouset triky dogdancingu. Agility tunel ti taky rad probehne.
Pomuzes hure udatelnemu pesanovi
Ale bohuzel i zapory:
Asi casteji poustet curat ven
I kdyz si vezmes relativne zdraveho psa, tak je to jen na par let
Je vetsi pravdepodobnost zdravotnich problemu s pribyvajicim vekem tj. je treba pocitat s vetsimi vydaji za veterinu nez jen ockovani
Prave nikdo zde duchodce nezminil a mozna by to v tomto pripade mohl byl prinos pro obe strany.
Cesmina_Ostrolista
napsal(a):
Ja mela veskere mazliky z utulku - a zalezi to na dobrem vyberu.
Posledni dve fenky jsem brala jako seniorky k psovi. Bobina zila jeste pet let do 14 a pak jsem si poridila Finu, kdyz mela 12 a pul. Ted ma 14 a je bez problemu.
Prave u techto fen jsem vybirala vyhradne dle povahy vcetne pozadavku na socializaci (tedy vek ani vzhled nebyly rozhodujici) a s vyberem jsem spokojena. Ostatni pesani, co u me stravili kus sveho zivota jsem brala z mistniho utulku kvuli jejich kukuci... Az budu chtit dalsiho pesana, tak smutny psi ocicka necham jinym...
Takze pokud rodice svoli, tak se urcite da najit v utulku vhodny pes.
Ja bych lobovala za psi duchodce -
Klady:
Ma mensi pozadavky na pohyb. Tedy Bobina ve 13 usla 25 km, ale kdyz byl gauc, tak to taky bylo dobry. Fina je na tom ve 14 hur, ale 10 km zvladne taky.
Da se s nim zkouset cvicit, protoze neni pravda, ze stareho psa novym kouskum nenaucis. Muzes si s nim treba zkouset triky dogdancingu. Agility tunel ti taky rad probehne.
Pomuzes hure udatelnemu pesanovi
Ale bohuzel i zapory:
Asi casteji poustet curat ven
I kdyz si vezmes relativne zdraveho psa, tak je to jen na par let
Je vetsi pravdepodobnost zdravotnich problemu s pribyvajicim vekem tj. je treba pocitat s vetsimi vydaji za veterinu nez jen ockovani
Prave nikdo zde duchodce nezminil a mozna by to v tomto pripade mohl byl prinos pro obe strany.
Psí důchodce byl zmíněn mnou a "Nexxi". To ale není důležité. Důležité je kápnout na toho správného...
nexxi napsal(a):
Také se mi líbí, ale je to již psí důchodce, a to nevím, zda je vhodné pro úplného začátečníka. Někdy to může být výhoda, někdy přesně naopak, dopředu to bohužel nikdo neví...
Mas pravdu. Ale tohoto pesana bych si treba ja osobne nevzala, tak jsem to zasklila.
Prace s psim duchodcem je stejna jako s mladsim psem. Stene jsem nikdy nemela, ale tam to bude jine.
A strach ohledne "zmsenosti" psa?
Ono je v utulcich hodne "zmrsenych" psu. Spis mam dojem, ze pokud se pes dostane do utulku jako starsi, tak se o nej nekdo nejak musel starat a proto na tom jsou tito pesani z ohledu "zmrsenosti" o neco lepe.
Kdybych mela zacatecnikovi obecne poradit s vyberem psa z utulku, tak pejsek kde sel majitel do domova duchodcu, popr. mel zdravotni problemy ci po zemrelem majiteli.
U tech je vetsi sance, ze je nekdy nekdo socializoval, ze se o ne nekdo staral.
Proste pes s dohledatelnou minulosti, ktery se mel v ramci moznosti dobre.
Alespon hodinova seznamovaci vychazka, protoze bohuzel nektere utulky zkresluji, aby se pes lepe udal...
A i presto vsechno radej do takove vahy, kterou bezpecne udrzim, kdyby prece jen reagoval pes nevhodne na nejakou, napr. pro nej neznamou, situaci.
Děkuji všem!
Máte pravdu, že péči o psa bych rozhodně sama nezvládla. Kdyby to stálo celé na mě, hádám, že by to dopadlo podobně, jak už napsala Orinka: "... jeho života on se staral 4 roky, já 11...",. Když onemocním, to nemluvím o zkouškovém období ve škole, tak to bude na rodičích.
Navíc školu mám ještě před sebou a můj rozvrh se bude tolikrát měnit, že mi připadá jako nesmysl si vzít pejska, aby zároveň skončil znovu v útulku...
No, tak alespoň už mám jasno v tom, že pro psa podmínky nemám. Lepší než nic!
Ještě jednou všem mnohokrát děkuji.
Hezký den.
00,00 - 04,55 - spánek na gauči
04,55 - 05,00 - přesun do mé, ještě teplé postele
05,00 - 05,30 - spánek v posteli
05,30 - 05,45 - zívání, čekání na piškot
05,45 - 06,15 - ranní psocházka
06,15 - 15,10 - spánek na gauči
15,10 - 16,30 - velká tenisáková psocházka
16,30 - 16,31 - krmení
16,31 - 17,00 - čumění do prázdných misek a na špajzku
17,00 - 18,30 - spánek na gauči