Dobry den, o víkendu navštívim chovatelsku stanicu, kde som si dopredu cez ich vebovu stránku vybrala a za finančnú zálohu rezervovala steniatko -fenku Cavaliera King Charles Španiela. Teraz idem na návštevu sa pozriet osobne a nakoľko som úplný laik neviem naco sa mam zamerať, na co sa mam spýtať, nechcem odísť so štenatom v hodnote niekoľko stoviek EUR, len za to ze budem hikat ake je krasne a zlate. Poradí niekto ako mam postupovať pri kupe šteňaťa s PP?
Http://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?q=pozor+p%C5%99i+koupi+%C5%A1t%C4%9Bn%C4%9Bte&sort=1
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?q=n%C3%A1kup+%C5%A1t%C4%9Bn%C4%9Bte&sort=1
Já bych zálohu nikdy nedala.
Kavalír je dobrá volba - příjemný pes.
Janasim
napsal(a):
Dakujem, na váhu šteňaťa pri odbere by som sa teda urcite nepýtala, to by ma nenapadlo, zálohu som zložila z dovodu ze fenky sa predaju prve a kazdy si rezervuje za zálohu, co som volala do chovateľských staníc.
Záloha či rezervační poplatek jsou naprosto běžné a normální věci, které většina chovatelů požaduje. Toho se neděste. Ona rapotacka nedělá víc věcí jako jiní lidé. :D.
Já taky platila zálohu, tak fenku jsme chtěli tak takhle už jsem si vybrala když jí byl měsíc jakou . Chovatelka říkala že dřív zálohu nechtěla no a pak už si nikdo pro štěně nedojel takže zálohu chce a nedivim se . Jiné je pokud zavolam a štěně je zrovna k odběru
Já si sepsala otázky a řešila jsme vše namístě. Rodiče, stravu, pak jsem chtěla co možná nejklidnější ale kdž jsme si měla vybrat tak mě všechny fenky přišly stejné kavalírka je super výběr, fakt zlatej pes až na to línání no ale jinak zlatej pejsek. I velikostně akorát
Takhle nejdůležitější je si vybrat správnou chovku, pak už ten výber štěněte není až tak důležitý. I když! Strašně záleží na to co odm psa čekáte a co po něm budete chtít, takže vybírat štěně proste přibližně stejného temperamentu jaký máte vy.
Podívejte se jinak si budete vybírat pokud si kavalírka volíte jako klasického gaučáka a jinak pokud si kavalírka vybíráte na sport, byˇˇt třeba jen rekreační...
Já třeba se chci trošku věnovat výcviku a tak jsme chovatelku poprosila o to, která že fnečka je největší drak a raubíř. Řekla červená, pořád tahá hračky v tlamě (a bere je ostatním). první vylezla z kuchyně do chodby a dalších pokojů, první se pokoušela hrát si s dalšími dospělými fenami z té chovky.
Takže jsem měla jasno. Mám kořístníka :) co potřebuje pořádně unavit... ale kdybych chtěla štěne na gauč tak něco takového bych si domů nikdy nevzala... A to je prostě asi nejdůležitější aspekt výběu štěněte když už máte vybranou dobrou CHS...
Mno a pak jeste instinkt... některé štěně k vám může vysloveně "volat"...
Chce to si ujasnit, co od fenky očekáváte - pouze kámoška - mazel, fenka na sport, fenka na výstav a chov. Pokud pak máte dobře vybranou CHS, seznámit se svými představami a plány chovatele a spolu s ním vybírat. Dělám to v mé CHS taky tak - snažím se vždy vybírat štěně vhodné do konkrétních podmínek, do konkrétní rodiny, vyhovující určitým požadavkům. Jako chovatelky znám svá štěňata nejlépe, jejich temperament, povahové vlastnosti i zvláštnosti a pokud je zájemce upřímný, můžeme společně vybrat štěně, které bude co nejvíce odpovídat představám nové rodiny.
Ďakujem vam za poradu :), nemam nejake specialne ciele, snad skusit by som chcela výstavu, ale urcite dam na instikt ked budem vidiet stenata na zivo, nielen z foto. Padol mi do oka u nich aj jeden psik, cena je rovnaka psik ci fenka, je ich päť z vrhu, tak sa bude na co pozerat. Teda dufam ze budem vidiet vsetkych, i ked zalohu som zlozila za tu jednu konkretnu sučku.
conie
napsal(a):
Chce to si ujasnit, co od fenky očekáváte - pouze kámoška - mazel, fenka na sport, fenka na výstav a chov. Pokud pak máte dobře vybranou CHS, seznámit se svými představami a plány chovatele a spolu s ním vybírat. Dělám to v mé CHS taky tak - snažím se vždy vybírat štěně vhodné do konkrétních podmínek, do konkrétní rodiny, vyhovující určitým požadavkům. Jako chovatelky znám svá štěňata nejlépe, jejich temperament, povahové vlastnosti i zvláštnosti a pokud je zájemce upřímný, můžeme společně vybrat štěně, které bude co nejvíce odpovídat představám nové rodiny.
Fenku by som chcela ako spoločnika, taku moju psychoterapiu, nakolko sa doma staram o postihnutého syna, co ma velmi psychicky vycerpava, budeme chodit na prechadzky, vylety k starym rodicom, ale rozmyslala som som aj nad vystavou, ale to neviem ci by som si trufla. A cavaliera preto lebo je to davny sen, velmi sa mi pacia.
anonymx
napsal(a):
Jakou barvu?
Vypada to na slusne chovatele.
1. Podivejte se jak se stene chova, jestli je kontaktni, nebojacne.
2. Jestli vypada zdrave, nema vytok z oci, peknou srst, cisty konecnik.
3. Prostudujte kupni smlouvu.
Budete si vybirat kterou?
Majú teraz blenheim.Na výber je este traja psikovia a ta moja rezervovana sucka. Jedna sucka uz bola rezervovana predo mnou.
Janasim
napsal(a):
Ano, rezervačný poplatok mi prislo normalne zaplatiť, ked som si vybrala fenku a žiadam aby ju len pre mna podržali.
Přesně tak.
Chovala jsem tedy dlouhé roky britky s PP, ale zálohu jsem vyžadovala vždy. Jakou jinou má chovatel záruku, že si zájemce jeho odchov skutečně vezme...? že pak v době odběru mimino nezůstane doma? že si zájemce nezamluví x mimin a pak si třeba nevezme ani jedno?
Pokud by si štěníka pak skutečně nevzal, z jakéhokoliv důvodu z jeho strany, záloha v plné výši propadá ve prospěch chovatele a bude použita na výdaje spojené s dalším chovem, inzercí, krmivem pro štěně..
Každý vážný zájemce, který si u mne kotě zamluvil a zaplatil zálohu /jen tehdy byla rezervace 100% a kotě dále nenabízeno/ dostal písemné potvrzení z mé strany, kde bylo toto vše uvedeno.
Na Vánoce jsme si brali pejska, složili jsme jako zálohu 1/2 ceny, a druhou doplatili při odběru. Standardní postup..
Janasim
napsal(a):
Ďakujem vam za poradu :), nemam nejake specialne ciele, snad skusit by som chcela výstavu, ale urcite dam na instikt ked budem vidiet stenata na zivo, nielen z foto. Padol mi do oka u nich aj jeden psik, cena je rovnaka psik ci fenka, je ich päť z vrhu, tak sa bude na co pozerat. Teda dufam ze budem vidiet vsetkych, i ked zalohu som zlozila za tu jednu konkretnu sučku.
Já bych zase radila pejska
Chcete chodit na procházky, výstavy...v tom se mi pes zdá lepší. Jednak není omezen háráním, falešnými březostmi, výkyvy nálad (prostě jako baby, co si budeme povídat ). Jednak jsou myslím psi více "do nepohody" než fenky.
Jsou mohutnější, hezčí a co se povahy týká, řekla bych i mazlivější a méně "vše řešící".
Časem jsou pak u fenek běžné záněty dělohy, mléčné žlázy...
Toho všeho je psisko ušetřeno...
Ale jestli plánujete štěňátka, tak pak je volba jasná
ale ať to nakonec bude Pan Božský, nebo Madam Dokonalá, hlavně ať ji máte rádi a jste všichni zdraví!
Janasim
napsal(a):
K odberu budú 8.8., potom si pridám na profil fotku, dnes mi sice poslali 8novych foto sučky, ale nakoľko ešte nie je vyplatená plná suma, nedovolím si to tam dať.
To vyčerpání chápu, my jsme fenku brali právě kvůli synovu postižení. kavalírka by byla vhodnější kvůli velikosti ale bohužel nejstarší alergik tak jsme museli hledat nelínající a malej jí hned registroval a ted už si k ní chodí sedat a o víkendu jí spadla z postele hračka, chvíli na ní koukal a pak hračku zvednul a dal zpátky na postel . Ty začátky byly hodně náročné kvůli venčení ale i doktoři říkají že se to pak vše mnohonásobně vrátí. Vzala bych raději fenku, bude mazlivější
HANELE77
napsal(a):
Já bych zase radila pejska
Chcete chodit na procházky, výstavy...v tom se mi pes zdá lepší. Jednak není omezen háráním, falešnými březostmi, výkyvy nálad (prostě jako baby, co si budeme povídat ). Jednak jsou myslím psi více "do nepohody" než fenky.
Jsou mohutnější, hezčí a co se povahy týká, řekla bych i mazlivější a méně "vše řešící".
Časem jsou pak u fenek běžné záněty dělohy, mléčné žlázy...
Toho všeho je psisko ušetřeno...
Ale jestli plánujete štěňátka, tak pak je volba jasná
ale ať to nakonec bude Pan Božský, nebo Madam Dokonalá, hlavně ať ji máte rádi a jste všichni zdraví!
Téměř se vším s Vámi souhlasím, ale zajímalo by mě, v čem jsou psi ''hezčí'', než feny, to tedy nepochopím...
Clayton
napsal(a):
Téměř se vším s Vámi souhlasím, ale zajímalo by mě, v čem jsou psi ''hezčí'', než feny, to tedy nepochopím...
Jsou to kus chlapa:)
Taky mám kavalírky fenky a jsou krásné...víte jak to je-ten váš je nejhezčí.
Jak se třeba podívám na stránky klubu a fotky dalších fen, žádná mi nepříjde tak hezká jako ty moje. Hlavně ta slečna co jí mám na profilovce, s jejím výrazem jsem druhého kavalíra doposud neviděla, úžasný kukuč.
A ja s Hanele zase nesouhlasim skoro v nicem
- harani je kriticky tyden 2x rocne, to neni tragedie, falesku zdaleka nemaji vsechny feny, vykyvy nalad za 40 let u fen neznam.
- ten pojem pes do nepohody to nevim vo znamena. Pokud to neni rozmazlenec je to kazdy pes.
- jsou vetsi to ano, mazlivejsi v zadnem pripade.
- proste psi jsou "muzsky" se vsemi klady ale hlavne zapory, feny jsou zase "zensky", nekdy vycurany opice.
Pokud muzu radit az se budete rozhodovat, nepremyslejte, volte srdcem.
Vybírejte dle temperamentu, jak již lidé radili. Ale bude záležet i na chovateli, jestli jsem správně pochopil, že záloha je za konkrétního jedince. Můžou být i ostatní "rozebraní", takže si vyzvednete fenku na kterou jste složila zálohu.
Ale moc nechápu výhrady Hanele77 k fenkám - vše, co popisuje se bude lišit jedinec od jedince. Existují mazliví a víc závislí psi, stejně jako velmi temperamentní feny.
Zatial som rozhodnutá pre fenku, dneska som uz vyberala meno, nakoľko syn takmer nerozprava a ked uz, tak velmi tažko, vybrala som Dona. Psík vsak urcite nie je pre neho na hranie, myslim ze syn si ho nebude ani velmi všímať. Zato ja sa tesim velmi :), a priznávam volím fenku presne preto aby bola mazlivejší, i ked na fotkách je ten psík urcite krajší.
anonymx
napsal(a):
Nebojte,14,12,16,5 a posledni 13 stale jeste naprosto fit. Vek nasich kavaliru.
ma korunku?
To je krasny vek. Maju na hlavickach ten biely znak ale ci taky ukážkový ako ma byt to ja neviem posúdiť, nebola som nikdY na výstave aby som to videla.Len som čítala ze je to u nich cenené. A malo by záležať aby to mali?
anonymx
napsal(a):
To je hnedy kulaty znak uprostred hlavicky a je to velmi cenene ale proste jen takova tresnicka na dortu. A vite, ze je to jedine plemeno na svete, ktere ma povoleno vstup do anglickeho parlamentu? Oni je ve stredoveku pouzivali v te studene Anglii.jako ohrivaci lahve.
Objednala som si knihu Kto spával s kráľom. Z histórie Kavalierov nieco. Mozno sa nieco zaujímavé este dočítam.
Dobrý večer; takže návšteva v chovateľskej stanici dopadla dobre, ukázali mi cely vrh aj mamu steniatok.Viacerí Čo sme tu diskutovali ste mi radili vyberať srdcom, a ja som si vybrala kamarátku ktorú vidíte na mojej foto a ktoru by si možno niekto iný pre jej znamienko krásy na ňufáku nevybral. Má tam totiž fliacik presne tak ako krycí pes, otec šteniat.Chovatelka sa však vyjadrila že to nie je závada a ja som sa teda rozhodla pre toto bábätko.
anonymx
napsal(a):
Hlavne nepodlehnete, stenata kavaliru jsou obzvlast k sezrani, proste plysaci. Ale chytry jak opice. Myslete na to, ze clovek nesmi tomu.jejich pohledu podlehnout. Vychovavejte s laskou, ale dusledne. Co nechcete aby delala v dospelosti ji nesmite dovolit ani prvni den.
Ano, vsetky steniatka mali pohľad ako neviniatka, ked nabehla do miestnosti ich mama to bola divočina, každé sa vrhlo na cecik a ťahali odusu, skoro ju zvalili na zem. Dufam ze tu jednu sučka zvládnem.
Záleží mi hlavne aby sa nebála postihnutého člena rodiny, mojho syna, ktory ma hlasitý prejav a vydáva nepríjemne zvuky, aby si na seba zvykli.
To je naozaj dobrý nápad, naučím syna najskôr kŕmiť psíka, dávať čerstvú vodu a žrádlo, kontakt, dotyky to bude horšie, to skúsim postupne cez hračky a venčenie vonku, alebo si lahneme spolu napr.na popoludňajší odpočinok, ja budem V strede, po jednej strane pes po druhej syn.Takto nejako postupne.
Dobrý den, tím, že psík přijde jako maličkatá do rodiny, myslím, že se to porovná samo. Neberte to nijak psychologicky, neřešte to moc vědecky, hlavně musí mít místo, kam se schovat, pokud by třeba toho na ni bylo moc. Pokud by se třeba bála, nechte ji seznamovat jejím tempem, jak časem bude mít vztah k Vám, pochopí Vašeho syna přes Vás. Strašně těžko se to vysvětluje, ale je to tak.
Máme v rodině hendikepovaného seniora, teď už i špatně vidí, špatně slyší, je nemotorný a má občas záchvaty vzteku. Žádný ze psů od 5 do 25kg se ho nebojí, přestože je kolikrát přišlápl, malého občas blbě zmáčkne. Mají takové různé společné rituály jako dívání se z okna, pomalé dávání piškotku. Svým způsobem na něj dávají pozor. Jen víme už dopředu, kdy asi bude ta vzteklá chvilka, protož psi vyklidí prostor.
Babička je hlavním opatrovatelem a je paničkou jednoho z pejsků. Myslím si, že pes jí velmi pomáhá udržet se v kondici, jak fyzicky, tak psychicky. Teď má mladého psa, stará fena vloni umřela. Pejska má z nepříliš vhodných podmínek, trvalo mu trochu déle, než se adaptoval, ale teď už je vše fajn.
Držím Vám palce, kavalírci jsou úžasní. Citliví, empatičtí. Mějte krásné dny.
tapina
napsal(a):
Dobrý den, tím, že psík přijde jako maličkatá do rodiny, myslím, že se to porovná samo. Neberte to nijak psychologicky, neřešte to moc vědecky, hlavně musí mít místo, kam se schovat, pokud by třeba toho na ni bylo moc. Pokud by se třeba bála, nechte ji seznamovat jejím tempem, jak časem bude mít vztah k Vám, pochopí Vašeho syna přes Vás. Strašně těžko se to vysvětluje, ale je to tak.
Máme v rodině hendikepovaného seniora, teď už i špatně vidí, špatně slyší, je nemotorný a má občas záchvaty vzteku. Žádný ze psů od 5 do 25kg se ho nebojí, přestože je kolikrát přišlápl, malého občas blbě zmáčkne. Mají takové různé společné rituály jako dívání se z okna, pomalé dávání piškotku. Svým způsobem na něj dávají pozor. Jen víme už dopředu, kdy asi bude ta vzteklá chvilka, protož psi vyklidí prostor.
Babička je hlavním opatrovatelem a je paničkou jednoho z pejsků. Myslím si, že pes jí velmi pomáhá udržet se v kondici, jak fyzicky, tak psychicky. Teď má mladého psa, stará fena vloni umřela. Pejska má z nepříliš vhodných podmínek, trvalo mu trochu déle, než se adaptoval, ale teď už je vše fajn.
Držím Vám palce, kavalírci jsou úžasní. Citliví, empatičtí. Mějte krásné dny.
Ďakujem za povzbudivé slová, syn neublíži, bol so mnou aj na návšteve V chovateľskej stanici, majiteľka psov videla že sučke nič nehrozí, on ma len hlučný prejav, rád vykrikuje tou svojou rečou, má taký psychomotoricky nekľud.Ja skor mávam z toho takú tazobu, akoby mi pri valilo hrudník, nemôžem dýchať. Rozhodla som sa pre príchod psíka do rodiny hlavne koli sebe.
A verím že Cavalierka bude pre nás dobrá voľba.
Chcela by som sa spýtať ci sa podla foto jedna o tu korunku na hlavicke...
Nezlobte se, ale 100% vám to nikdo neřekne. Nebo takhle, na výstavu určitě budete možné jít, ale s jakým výsledkem vám neřeknu. Fenečka je ještě moc maličká. Záleží na tom, jak bude vypadat cca kolem 6 měsíců, kdy byste už mohli jít na první výstavu, ale to je spíš na takové okoukání. Nevím, jak to máte na Slovensku, ale každopádně se přihlaste do klubu. Poplatek není tak vysoký a bude informována o výstavách apod. Nejlépe je domluvit ses chovatelem se kterým budete určitě v kontaktu a on vám sám doporučí kdy na první výstavu. Držím palce, aby z ní vyrostl "šampion", ale hlavně pejsek pro radost.
Je krasna, ten flicek je roztomily .
Na vystavu jit muzete rozhodne kdyz ma PP. na prvni se da prihlasit nekdy myslim od ctyr mesicu, rozhodne v pul roce, ale do devateho mesice je to jen takove otukavani, ale od devateho mesice muzete do tridy mladych a tam uz "delate" championa
Ale bacha, casto uspech na vystave zarucuji uplne jine veci nez kvalita psa ci feny... navic to trosku leze do penez a proste clovek je par minut v kruhu a je to jak loterie
Koupite si los -prihlasku- a cekate estli vyhrajete nebo ne
.
Jako celkem me vystavy bavi, ale proste. No zavody a seminare a proste vycvik je 100* zabavnejsi
kniga
napsal(a):
Je krasna, ten flicek je roztomily .
Na vystavu jit muzete rozhodne kdyz ma PP. na prvni se da prihlasit nekdy myslim od ctyr mesicu, rozhodne v pul roce, ale do devateho mesice je to jen takove otukavani, ale od devateho mesice muzete do tridy mladych a tam uz "delate" championa
Ale bacha, casto uspech na vystave zarucuji uplne jine veci nez kvalita psa ci feny... navic to trosku leze do penez a proste clovek je par minut v kruhu a je to jak loterie
Koupite si los -prihlasku- a cekate estli vyhrajete nebo ne
.
Jako celkem me vystavy bavi, ale proste. No zavody a seminare a proste vycvik je 100* zabavnejsi
Pojdem sa pozriet prvýkrát na vystavu 22.8.do Bratislavy s mojim priatelom, aby sme videli na zivo o com to je. Chovatelka mi poslala niekolko fotiek suciek s flakmi ako ma ta moja, aby mi ukazala ze aj take sa vystavuju a mozu vyhrat, ze na tom nezalezi, videla som taku peknu kavalierku aj z ceskej chovatelskej stanice. Ono ked clovek nema este skusenosti pyta sa kazdu blbosť.A keby to aj mal byt problem, uz som sa pre nu rozhodla a hotovo, sme si sudene :) A poznam jednu pani ktora sa venuje agility, ked nam fenka podrastie a bude zdrava mozme skusit toto.
Janasim
napsal(a):
Ano, vsetky steniatka mali pohľad ako neviniatka, ked nabehla do miestnosti ich mama to bola divočina, každé sa vrhlo na cecik a ťahali odusu, skoro ju zvalili na zem. Dufam ze tu jednu sučka zvládnem.
Záleží mi hlavne aby sa nebála postihnutého člena rodiny, mojho syna, ktory ma hlasitý prejav a vydáva nepríjemne zvuky, aby si na seba zvykli.
Ona si zvykne , seznamuj pozvolna. naše si na Tomíka zvykla hned a zvláštní bylo že nejstaršího a i nejmladší kousela při hře ale k tomíkovi jen přišla a olízla . Jako kavalír by k němu yl lepší, přece jenom je větší ale líná tak bohužel. Ale zvyknul si na ní a je v klidu ani jí netahá ale koukala jsme že se jí snaží podávat hračky a ruku si nechá olíznout Nám psa doporučili lékaři, tak uvidíme ale hlavní je že se jí nebojí. ze začátku teda na ní chtěl pokládat kulaté předměty ale to se nedala a hned běžela pryč Tomíka je vidtě že bere jinak, je víc opatrná na to jak je divoká, kolikrát si k němu sedne a sedí vedle sebe
Markéta80
napsal(a):
Ona si zvykne , seznamuj pozvolna. naše si na Tomíka zvykla hned a zvláštní bylo že nejstaršího a i nejmladší kousela při hře ale k tomíkovi jen přišla a olízla . Jako kavalír by k němu yl lepší, přece jenom je větší ale líná tak bohužel. Ale zvyknul si na ní a je v klidu ani jí netahá ale koukala jsme že se jí snaží podávat hračky a ruku si nechá olíznout Nám psa doporučili lékaři, tak uvidíme ale hlavní je že se jí nebojí. ze začátku teda na ní chtěl pokládat kulaté předměty ale to se nedala a hned běžela pryč Tomíka je vidtě že bere jinak, je víc opatrná na to jak je divoká, kolikrát si k němu sedne a sedí vedle sebe
Aj malý psík je vnímavý a múdry, tiež mi to pri malého odporučili lekári, tak verím že to bude dobré, človek príde na iné myšlienky, zoznámi sa s inymi ľuďmi, môže sa z toho nakoniec stať pekný koníček, ja už nebudem mať zdravé dieťa, len to jedno čo mám, tak mi prichod tej malickej prinieslo takú radosť do života.
Janasim
napsal(a):
Aj malý psík je vnímavý a múdry, tiež mi to pri malého odporučili lekári, tak verím že to bude dobré, človek príde na iné myšlienky, zoznámi sa s inymi ľuďmi, môže sa z toho nakoniec stať pekný koníček, ja už nebudem mať zdravé dieťa, len to jedno čo mám, tak mi prichod tej malickej prinieslo takú radosť do života.
Budete mít veselo, Tomík taky nikdy nebude jako zdravé dítě, už nevěřim že vše dožene. Hned jsme říkala že takhle chytrého psa jsme ještě neměli takže nakonec výběr byl fajn, jen jsem se bála kvůli jej velikosti a asi bude fakt prtavka.