Pes z útulku - jak postupovat

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2015 09:29
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Vzali jsme si z útulku psa, křížence. Máme ho doma týden. Zvykáme si on i my. Zatím zjišťujeme co všechno umí. Největší problém je strava. Když jsme ho brali byl hrozně vychyrtlý, byly mu vidět žebra. Ptala jsem se v útulku na jakou stravu je zvyklý a zda mu můžu vařit, aby se dostal co nejdříve do kondice. Majitelka útulku krmila granulemi a pes neměl žádné problémy, vaření schvalovala, alespoň dříve přibere. Vařím mu jehněčí (máme vlastní chov) + vločky nebo těstoviny, krupky + kořenová zelenina + vajíčko (domácí). Jednou dostal i tvaroh. Stolice však je stále řídká. Nemá vyloženě průjem, ale kadí často (5x-6x za den) a je to taková kaše. Mám vařit dál a počkat, zdá se stolice upraví, nebo raději přejít na granule a zkoušet které mu sednou? Žere s chutí, náladu má taky dobrou. Na vodítku umí, postroj mu taky nevadí. Zjistili jsme, že balónky ho neberou, za to miluje aportování a přetahování se s klackem. Povahu má klidnou, nebojí se bouřky, na přivolání reaguje rychle a přiběhne, sedni, lehni taky zvládá, vše zatím odměňujeme pamlskem. Na ovečky reaguje, snaží se je zahánět, když ho přivolám nechá je být a přiběhne. Auta se nebojí - nyní zkoušíme jízdu v autě, do kufru už skočí sám, ale cestou se snaží dostat na sedačku k dětem, tak nevím, jestli nebyl zvyklý jezdit na sedadle. Poprosím o radu, jak postupovat s krmením a pokud možno i o odhad, o jakého křížence se jedná, abychom si něco načetli o povaze možných předků .

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.7.2015 09:39

chovatelka kamerunek napsal(a):
Vzali jsme si z útulku psa, křížence. Máme ho doma týden. Zvykáme si on i my. Zatím zjišťujeme co všechno umí. Největší problém je strava. Když jsme ho brali byl hrozně vychyrtlý, byly mu vidět žebra. Ptala jsem se v útulku na jakou stravu je zvyklý a zda mu můžu vařit, aby se dostal co nejdříve do kondice. Majitelka útulku krmila granulemi a pes neměl žádné problémy, vaření schvalovala, alespoň dříve přibere. Vařím mu jehněčí (máme vlastní chov) + vločky nebo těstoviny, krupky + kořenová zelenina + vajíčko (domácí). Jednou dostal i tvaroh. Stolice však je stále řídká. Nemá vyloženě průjem, ale kadí často (5x-6x za den) a je to taková kaše. Mám vařit dál a počkat, zdá se stolice upraví, nebo raději přejít na granule a zkoušet které mu sednou? Žere s chutí, náladu má taky dobrou. Na vodítku umí, postroj mu taky nevadí. Zjistili jsme, že balónky ho neberou, za to miluje aportování a přetahování se s klackem. Povahu má klidnou, nebojí se bouřky, na přivolání reaguje rychle a přiběhne, sedni, lehni taky zvládá, vše zatím odměňujeme pamlskem. Na ovečky reaguje, snaží se je zahánět, když ho přivolám nechá je být a přiběhne. Auta se nebojí - nyní zkoušíme jízdu v autě, do kufru už skočí sám, ale cestou se snaží dostat na sedačku k dětem, tak nevím, jestli nebyl zvyklý jezdit na sedadle. Poprosím o radu, jak postupovat s krmením a pokud možno i o odhad, o jakého křížence se jedná, abychom si něco načetli o povaze možných předků .

Máte ho týden, to je krátká doba, určitě mu pořád vařte, organismus si zvykne na pořádnou stravu. Ke krmení můžete pŕidávat kozí nebo ovčí mléčné výrobky.

27.7.2015 09:43
anonymx

XXX.XXX.27.66

Prokristapána a proč má přibírat? Podle fotek je naprosto akorát. To ho chcete vykrmit na porážku?
S krmením vydržte, pokud se stolice neupraví cca za měsíc, tak pak bych uvažovala o změně.
Klacky jsou docela malér, taková tříska v krku nebo dásni je průšvih a operace docela ošklivá.
Když už, tak jedině čerstvé dřevo. Ale jestli rád nosí klacky tak není problém během jednoho dne naučit ho na míčky. Ne tenisáky!

27.7.2015 09:49
tlupa

XXX.XXX.106.11

Já bych pro začátek vynechala ty přílohy (těstoviny a spol.) - sacharidy podporují množení nežádoucích mikrobů ve střevech. A pokud by se nelepšil, tak k vetovi a nechat udělat vyšetření trusu a testy na slinivku.
Jinak tohle fakt není vychrtlý pes. Jen štíhlý. Žebra mají být trochu vidět.

27.7.2015 09:52

anonymx napsal(a):
Prokristapána a proč má přibírat? Podle fotek je naprosto akorát. To ho chcete vykrmit na porážku?
S krmením vydržte, pokud se stolice neupraví cca za měsíc, tak pak bych uvažovala o změně.
Klacky jsou docela malér, taková tříska v krku nebo dásni je průšvih a operace docela ošklivá.
Když už, tak jedině čerstvé dřevo. Ale jestli rád nosí klacky tak není problém během jednoho dne naučit ho na míčky. Ne tenisáky!

Tak kilčo by ho asi nezabilo, jelikož to není sporťák, tak ty žebra jsou až moc.

27.7.2015 09:55
tlupa

XXX.XXX.106.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak kilčo by ho asi nezabilo, jelikož to není sporťák, tak ty žebra jsou až moc.

Že to není sporťák, ještě neznamená, že musí být nutně oplácaný. Je to zdravý atletický pes, páteř z něj netrčí, pánev z něj netrčí... prostě zdravý štíhlý pes. Navíc je taky docela dobře možný, že tu řídkou stolici má prostě proto, že dostává v rámci "výkrmné diety" hodně velkou dávku a nestíhá to strávit.

27.7.2015 09:56

Pokud má řidší stolici doporučuji uvařit rýži.

27.7.2015 10:02
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Máte velice pěkného pesana, a jestli si za týden takhle zvykl, tak máte i veliké štěstí... A trávení se mu určitě časem upraví.

27.7.2015 10:12
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Vydržela bych. Jestli byl zvyklý na nějaké horší granule, tak ho to maso prostě prohání. Odčervený byl? Co mu přihodit nějakou syrovou kost na okus? Případně přidat probiotickou pastu.

A určitě ještě přibrat může. Na té jedné fotce je evidentní, že je pohublý. Však vy musíte nejlépe vědět, co se schovává pod vrstvou chlupů. Fotky mohou zkreslovat.

27.7.2015 10:22
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

tlupa napsal(a):
Že to není sporťák, ještě neznamená, že musí být nutně oplácaný. Je to zdravý atletický pes, páteř z něj netrčí, pánev z něj netrčí... prostě zdravý štíhlý pes. Navíc je taky docela dobře možný, že tu řídkou stolici má prostě proto, že dostává v rámci "výkrmné diety" hodně velkou dávku a nestíhá to strávit.

Na veterinu na "vstupní prohlídku" jdeme tento týden, tak se poptám i tam, zda je v pořádku a jak mám postupovat s krmením. Nicméně co to znamená "hodně velká dávka". Kolik je tedy tak akorát pro tak velkého psa? Celkový objem krmné dávky je cca 1,5 litru vč. masa, zeleniny a přílohy, konečný vzhled - hustá kaše s kusy masa (maso v syrové podobě cca 350 g). Je to hodně? Nebo mám mu to rozdělit na 2 dávky ráno a večer? Teď dostává večer vařené a ráno mu nabídneme granule, ale ty žral jenom 2 první dny, pak už o ně nejevil zájem. Během dne dostává často pamlsky (psí piškoty a granulky), když je v tom režimu "zvykáni si", tak jestli i tady není problém. Pokud se jedná o ten vzhled, tak fotky jsou včerejší a za ten týden něco nabral a ta žebra už tolik nelezou a páteř tzv. "pilku" nahmatám, takže 1-2 kila by klidně nabrat mohl. A aktivní je dost, tak to rychle vyběhá. Když budu vařit maso a zeleninu a uberu přílohy, tak snad nemůže přibírat pořad, nebo jo?

27.7.2015 10:28
tlupa

XXX.XXX.106.11

Na veterinu na "vstupní prohlídku" jdeme tento týden, tak se poptám i tam, zda je v pořádku a jak mám postupovat s krmením. Nicméně co to znamená "hodně velká dávka". Kolik je tedy tak akorát pro tak velkého psa? Celkový objem krmné dávky je cca 1,5 litru vč. masa, zeleniny a přílohy, konečný vzhled - hustá kaše s kusy masa (maso v syrové podobě cca 350 g). Je to hodně? Nebo mám mu to rozdělit na 2 dávky ráno a večer? Teď dostává večer vařené a ráno mu nabídneme granule, ale ty žral jenom 2 první dny, pak už o ně nejevil zájem. Během dne dostává často pamlsky (psí piškoty a granulky), když je v tom režimu "zvykáni si", tak jestli i tady není problém. Pokud se jedná o ten vzhled, tak fotky jsou včerejší a za ten týden něco nabral a ta žebra už tolik nelezou a páteř tzv. "pilku" nahmatám, takže 1-2 kila by klidně nabrat mohl. A aktivní je dost, tak to rychle vyběhá. Když budu vařit maso a zeleninu a uberu přílohy, tak snad nemůže přibírat pořad, nebo jo?

Páteř nahmatáte u zdravého psa vždycky. Pokud nejde nahmatat, je pes tlustej. Neměla by být vidět.

Z fotky není vidět, jak je pes velký, ale 1,5 litru "kaše" je opravdu hodně, to je dávka skoro pro dogu. A 350g masa je zase vzhledem k celé dávce strašně málo - maso by mělo tvořit cca 70% krmné dávky.

27.7.2015 10:29
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

1,5litru a z toho jen 350gr masa v syrové podobě? Tak tam je podle mě opravdu nerovnováha. Strašně moc příloh a minimum masa. Kolik pes váží zhruba?

27.7.2015 10:33
anonymx

XXX.XXX.27.66

To je strašně moc. Uberte.

27.7.2015 10:35
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Nenapíšu k tématu, jen Vám jej pochválím - je moc hezký!

27.7.2015 10:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Dala bych jednu dávku maso, druhou granule.

27.7.2015 10:50
Chingis

XXX.XXX.55.86

1,5l je hodně a jen 350g masa dost málo. Vynechala bych ty těstoviny a piškoty, minimálně než se mu zažívání upraví, ale i celkově je v potravě nepotřebuje. Dávku mu rozdělte na dvě. Průjem může mít i z toho, že mu to dáváte formou kaše. Lepší je dávat vše v celých kusech a nezalité vodou.

http://www.manwe.eu/index.php/vypoet-krmne-davky Tady na téhle stránce je tabulka na výpočet dávky. Obecně byste mu měla dát tak 2-3% jeho hmotnosti, z toho 70% by mělo být maso.

27.7.2015 10:52
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Pokud to dobře chápu, vařená dávka má špatné složení. Poměr maso - příloha není v pořádku. Množství masa zatím ponechám. Uberu tedy přílohu, dám jenom trochu vloček a zeleninu. Pokud vše sežere najednou, ráno nabídnu granule a uvidíme. Možná se opravdu večer přecpe a pak má problémy, obvykle vařené nesní celé najednou, jenom část a tu druhou až v průběhu noci. Zkusím mu dát i nějaké kosti na okus.

27.7.2015 10:53
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Konečny vzhle jidla b by měl spiš vypadat jako ryzoto nikoliv jako hustá kaše a myslim že do psa hažete docela dost a docela velkej mix všeho možneho.

27.7.2015 10:54
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Krmná dávka má mít cca 2/3 masa a kostí a 1/3 příloh. Pokud Vám přijde, že je těch 350gr masa denně málo, dejte mi to dvakrát denně. Ale ne v jedné večerní várce takovou dávku příloh s minimem masa.

Můžu se zeptat, kolik ten pes váží? Po druhé. Jen mne to zajímá orientačně kvůli tomu, kolik by měl denně žrát.

27.7.2015 11:33
anonymx

XXX.XXX.27.66

Nikdy mu nenechávejte krmení volně k dispozici. Dejte misku, pokud nesežere, ihned odebrat.

27.7.2015 12:00
lev

XXX.XXX.253.186

Fakt názor, že pes má řidší stolici z kaše ! slyším prvně. Je to samozřejmě kec. Pes může mít problém s vločkami, pokud nejsou vařené, nebo s těstovinami. Zkuste pro začátek jako přílohu rýži a pokud se zažívání upraví, zkuste pomalu přidávat i jiné přílohy. Také bych zvýšila dávku masa. Dopoledne bych mu dala syrovou masovou kost ( na lačno) ať si kouše. Kosti bych také zkoušela opatrně, nevíte, čím byl dřív krmen, jsou psi, kterým to nevadí, další, kteří se ucpou a jiné to prožene. Za týden nemůžete o psovi říct vůbec nic. Jeho povaha se ukáže po dvou měsících, až nabyde jistotu nového domova. Klidně se může jednat o křížence některého z berňáků, ale také nemusí. To nikdy nezjistíte.

27.7.2015 12:03
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

umpa.lumpa napsal(a):
Krmná dávka má mít cca 2/3 masa a kostí a 1/3 příloh. Pokud Vám přijde, že je těch 350gr masa denně málo, dejte mi to dvakrát denně. Ale ne v jedné večerní várce takovou dávku příloh s minimem masa.

Můžu se zeptat, kolik ten pes váží? Po druhé. Jen mne to zajímá orientačně kvůli tomu, kolik by měl denně žrát.

Váhu odhaduji na 15 kg. Někdo krmí jenom masem, někdo trvá na konzistenci rizota, já jsem podávala psům vařenou stravu v podobě vývaru s masem zahuštěného přílohou. Psi průjem nikdy neměli. Dnes zkusím povařit jenom maso v min. vody se zeleninou a co nesní dám pryč. Ráno nabídnu granule. A uvidím.

27.7.2015 13:05

Váhu odhaduji na 15 kg. Někdo krmí jenom masem, někdo trvá na konzistenci rizota, já jsem podávala psům vařenou stravu v podobě vývaru s masem zahuštěného přílohou. Psi průjem nikdy neměli. Dnes zkusím povařit jenom maso v min. vody se zeleninou a co nesní dám pryč. Ráno nabídnu granule. A uvidím.

Jen podle toho, že nesní večerní dávku celou, soudím že je moc velká. Mí psi se vždycky postavili k misce a běhen 5 minut byla ( je ) prázdná.
A pes je to moc krásný a hezky si u vás zvykl.

27.7.2015 13:13

Marně přemýšlím, jakému plemeni je podobný. Na všechna plemena, která mě napadla, je moc malý.
(Zkuste ho zvážit - jestli se dá vzít do náruče- tak klidně na osobní váze. Já ho odhaduji na 18 kilo smajlík ).

27.7.2015 13:40
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Marně přemýšlím, jakému plemeni je podobný. Na všechna plemena, která mě napadla, je moc malý.
(Zkuste ho zvážit - jestli se dá vzít do náruče- tak klidně na osobní váze. Já ho odhaduji na 18 kilo smajlík ).

Stavbou těla připomíná Slovenského kopova a ten patří k honičům, psi dosahují váhy 20 kg a měří v koh. cca 40 cm. Je pravda, že ten náš se opravdu živě zajímá o vše co se rychle pohybuje. Nicméně barevně připomíná berňáka, tak snad bude klidnější než 100% honič.

27.7.2015 17:22

Stavbou těla připomíná Slovenského kopova a ten patří k honičům, psi dosahují váhy 20 kg a měří v koh. cca 40 cm. Je pravda, že ten náš se opravdu živě zajímá o vše co se rychle pohybuje. Nicméně barevně připomíná berňáka, tak snad bude klidnější než 100% honič.

Bingo ! Ten kopov by tam opravdu mohl být. Já jsem o nějakém lovečákovi přemýšlela, kopov mě nenapadl, není jich moc. Jinak podle barvy nemusí jít nutně o berňáka, barvu black tri má dost jiných plemen. Borderky, AUO, a švýcarští krátkosrstí salašníci.
Entlebušský je nejmenší ( snad ), ale mohutnější a pak - je jich jak šafránu, kde by se po nich vzal kříženec v útulku.

27.7.2015 19:00
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Přesně tak - máme barevně a vlastně i vzhledově velmi podobného psa, ale je výrazně menší a ten váží 13kg. Zadavatelčin pes dle foto se mi opravdu jeví tak nejm. na těch 18 - 20kg.

30.7.2015 07:12
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Děkuji všem za rady. Upravila jsem složení vařené stravy (přílohy jenom trochu, zůstalo hlavně maso + zelenina na chuť) a opravdu to pomohlo. Pes přestal mít průjem, sežere vše na jednou a snad máme po problému. Akorát ovoce ignoruje, nepomůže podávání z ruky, ani dělení o vlastní sousto, ovoce nevezme do huby ani omylem. Zelenina musí být taky nastrouhaná a uvařená, jinak ji nechá v misce (nechápu jak může sežrat rýži do posledního zrníčka a nechat všechny kostičky vařené mrkve?). Mám ještě jeden dotaz, když jdu s pejskem na procházku do lesa, zásadně chodí za mnou. Když jdeme po pěšině, zařadí se za mně a celou dobu jde sice na prověšeném vodítku, ale za mnou. Co to znamená? Bojí se v cizím prostředí, cítí se nejistě (chodíme tam už týden, pěšinky sice střídám, ale je to pořád stejný terén)? Zkusila jsem ho pustit na volno, jde přede mnou, max.1-2 m a často se ohlíží, zda jdu za ním. Je to o tom, že si není jistý? Ze je u nás krátce a neví, jak má vyhodnotit situaci?

30.7.2015 08:11

Je to útulkáč. Neopustil ( nepřivázal ) ho právě někdo v lese? Co vám o něm řekli v útulku?
Mám 5 let fenu, dodnes ji neopustil stres z jízdy autem. Jezdíme často, pravidelně. Když jedeme známou trasu - je v pohodě. Jakmile jedeme v jiném autě a zjistí, že jinam - stres - oči nahoru, vidět bělmo, uši dozadu, zrychlené dýchání - mám pocit, že v příští minutě zkolabuje. Vystřídala několik (?) majitelů a určitě odjížděla k dalšímu autem.
Jinak když ho odhadujete na kopova ( aspoň částečně), tak ho chvalte a chvalte, když jde v lese metr před vámi smajlík

30.7.2015 08:17
Felow

XXX.XXX.188.103

Také si myslím, že to jsou následky jeho předchozího života a možná nedobrých zkušeností, také je možné, že si vás prostě víc hlídá, může se bát, že by jste se mu mohla ztratit - toto dělá hodně útulkových psů.

30.7.2015 08:40
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Pejsek byl v útulku 2 měsíce, našli ho volně pobíhat ve městě, ale nikdo neví odkud se tam vzal, mohl ho taky někdo vysadit z auta, mohl se zaběhnout, mohl... Na týraného nevypadá, zatím nejeví žádné známky strachu, nevadí mu klacek v ruce(ba naopak, je to jeho nejmilejší hračka) na balónek ho zvykáme, ale nijak ho nebere, občas za ním vyběhne, ale klidně ho nechá ležet, kulaté předměty ho nezajímají, nebojí se ruky ani chlapů, ani zvýšeného hlasu, včera na procházce zazněly v dálce i dva výstřely a nijak ho nezaujaly. S autem problém docela má. Učíme ho skákat do kufru, abychom mohli vyjet někde na výlet. Do kufru na povel HOP! skočí, ale na místě nevydrží a hned splašeně vyběhne ven. Pokud si do kufru sednu, to pak skočí, uvelebí se mi na klíně a můžeme i kufr zavřít a je v klidu. Mám sice zvířata ráda, ale nemíním do budoucna cestovat v přítomnosti psa pouze v kufru , tak se zatím snažíme o nacvičování pouze v stojícím autě, pokud by se nedařilo, budeme muset pořídit přepravku, je to asi lepší, než psa za postroj v kufru zajistit, aby nemohl skákat. To, že je to možná kopov, byť jenom z části mi dělá docela vrásky, protože předpokládám, že jeho lovecké pudy budou docela oříšek. Byli jsme u psů zvyklí na dlouhé procházky v lese, kdy běhali na volno a lesní zvěř nijak neřešili. Občas se stalo, že když chytili stopu, tak odběhli, ale po pár metrech se vrátili. Ale tenhle - když zavětřil čerstvou stopu zajíce (viděla jsem zajíce jako první, když vyrazil z úkrytu) pes se na vodítku málem zbláznil, bylo vidět, že ho touha vyrazit po stopě naprosto ovládla, bylo to šílené kňučení, pištění, vřískot a tahání a škubání. Snažila jsem se co nejdříve dostat pryč, a dalo to hodně práce. Je pravda, že se rychle uklidnil, ale teď už vím, že když chytí stopu je ztracen, povely ne povely, pamlsky ne pamlsky - neslyší, nevidí. A nemůžu se divit, má to v krvi. Sama nevím, jak dál. Nechci riskovat, že ho odstřelí myslivec, když bude prohánět zvěř. Zároveň nevím, nakolik ho uspokojí procházky pouze na vodítku. A taky nevím, jak se bude chovat za měsíc nebo 2. A zda vůbec u lovečáka má smysl pracovat na ovládání loveckých pudů. Podotýkám, že jsem naprostý laik a nemám žádné zkušenosti s výcvikem psů, takže nevím, zda bych ho dokázala správně vést a samozřejmě nevím, co se za ty 2-3 roky naučil u předešlého majitele.

30.7.2015 08:44
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Pejsek byl v útulku 2 měsíce, našli ho volně pobíhat ve městě, ale nikdo neví odkud se tam vzal, mohl ho taky někdo vysadit z auta, mohl se zaběhnout, mohl... Na týraného nevypadá, zatím nejeví žádné známky strachu, nevadí mu klacek v ruce(ba naopak, je to jeho nejmilejší hračka) na balónek ho zvykáme, ale nijak ho nebere, občas za ním vyběhne, ale klidně ho nechá ležet, kulaté předměty ho nezajímají, nebojí se ruky ani chlapů, ani zvýšeného hlasu, včera na procházce zazněly v dálce i dva výstřely a nijak ho nezaujaly. S autem problém docela má. Učíme ho skákat do kufru, abychom mohli vyjet někde na výlet. Do kufru na povel HOP! skočí, ale na místě nevydrží a hned splašeně vyběhne ven. Pokud si do kufru sednu, to pak skočí, uvelebí se mi na klíně a můžeme i kufr zavřít a je v klidu. Mám sice zvířata ráda, ale nemíním do budoucna cestovat v přítomnosti psa pouze v kufru , tak se zatím snažíme o nacvičování pouze v stojícím autě, pokud by se nedařilo, budeme muset pořídit přepravku, je to asi lepší, než psa za postroj v kufru zajistit, aby nemohl skákat. To, že je to možná kopov, byť jenom z části mi dělá docela vrásky, protože předpokládám, že jeho lovecké pudy budou docela oříšek. Byli jsme u psů zvyklí na dlouhé procházky v lese, kdy běhali na volno a lesní zvěř nijak neřešili. Občas se stalo, že když chytili stopu, tak odběhli, ale po pár metrech se vrátili. Ale tenhle - když zavětřil čerstvou stopu zajíce (viděla jsem zajíce jako první, když vyrazil z úkrytu) pes se na vodítku málem zbláznil, bylo vidět, že ho touha vyrazit po stopě naprosto ovládla, bylo to šílené kňučení, pištění, vřískot a tahání a škubání. Snažila jsem se co nejdříve dostat pryč, a dalo to hodně práce. Je pravda, že se rychle uklidnil, ale teď už vím, že když chytí stopu je ztracen, povely ne povely, pamlsky ne pamlsky - neslyší, nevidí. A nemůžu se divit, má to v krvi. Sama nevím, jak dál. Nechci riskovat, že ho odstřelí myslivec, když bude prohánět zvěř. Zároveň nevím, nakolik ho uspokojí procházky pouze na vodítku. A taky nevím, jak se bude chovat za měsíc nebo 2. A zda vůbec u lovečáka má smysl pracovat na ovládání loveckých pudů. Podotýkám, že jsem naprostý laik a nemám žádné zkušenosti s výcvikem psů, takže nevím, zda bych ho dokázala správně vést a samozřejmě nevím, co se za ty 2-3 roky naučil u předešlého majitele.

"Pejsek byl v útulku 2 měsíce, našli ho volně pobíhat ve městě, ale nikdo neví odkud se tam vzal, mohl ho taky někdo vysadit z auta, mohl se zaběhnout..."

Má se u Vás evidentně dobře, sháníte různé rady a info...ale po přečtení toho, co píšete - nebojíte se, že se opravdu někomu zaběhl a přihlásí se o něj původní majitel? Jak se to vlastně řeší? Teď už je váš, předpokládám, že vy jste za něj platili přinejmenším adopční poplatek. Jak je to s platbou antiparazitik - to mají různé útulky nastaveny různě, pokud vím.

30.7.2015 08:56

Lovecké pudy se nejlíp zvládají loveckým vedením psa. Chodí se pár přispěvatelů ( lek ), kteří mají lovecké psy.
Třeba poradí. Možná je dobré, že jste laik, nebudete mu vnucovat výcvik vhodný pro NO.

30.7.2015 09:03
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Ptala jsem se na to v útulku: původní majitel se může přihlásit do 4 měsíců od nalezení. Útulek ihned po nalezení psa fotky zveřejňuje s popisem, kde se pes našel atd. na stránkách útulku. Za celou dobu se nikdo neozval, ani do útulku nezavolal, ač je to spádový útulek, kam vozí všechny odchycené psy na území města. Pes neměl původně ani čip, ač je to u nás povinné. Čip dostal až v útulku. Pak mi bylo řečeno, že za to období, kdy pes byl u nich, majitel musí zaplatit veškeré náklady, což v tomto případě vychází na cca 8 tis. + pokud by se majitel přihlásil máme nárok na vyčíslení všech nákladů, které vznikly za dobu pobytu psa u nás. Ale nemohla jsem ho tam nechat další 2 měsíce čekat, zda se náhodou majitel nepřihlásí. Rozhodla jsem se ho vzít domů i s tím rizikem, že se může stát, že si pro něj někdo přijde. Samozřejmě, pokud by byl původní majitel v poho, nemám problém pejska vrátit, jde hlavně o jeho blaho. Váhala jsem kvůli dětem. Na nového pejska si zvykly a mají ho rády. O předešlého pejska jsme nedávno tragicky přišli a holky to nesly těžce. Nerada bych, aby tím musely projít znova.

30.7.2015 09:04
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ptala jsem se na to v útulku: původní majitel se může přihlásit do 4 měsíců od nalezení. Útulek ihned po nalezení psa fotky zveřejňuje s popisem, kde se pes našel atd. na stránkách útulku. Za celou dobu se nikdo neozval, ani do útulku nezavolal, ač je to spádový útulek, kam vozí všechny odchycené psy na území města. Pes neměl původně ani čip, ač je to u nás povinné. Čip dostal až v útulku. Pak mi bylo řečeno, že za to období, kdy pes byl u nich, majitel musí zaplatit veškeré náklady, což v tomto případě vychází na cca 8 tis. + pokud by se majitel přihlásil máme nárok na vyčíslení všech nákladů, které vznikly za dobu pobytu psa u nás. Ale nemohla jsem ho tam nechat další 2 měsíce čekat, zda se náhodou majitel nepřihlásí. Rozhodla jsem se ho vzít domů i s tím rizikem, že se může stát, že si pro něj někdo přijde. Samozřejmě, pokud by byl původní majitel v poho, nemám problém pejska vrátit, jde hlavně o jeho blaho. Váhala jsem kvůli dětem. Na nového pejska si zvykly a mají ho rády. O předešlého pejska jsme nedávno tragicky přišli a holky to nesly těžce. Nerada bych, aby tím musely projít znova.

Aha, děkuju za osvětlení toho, jak to v takových případech chodí...a podle toho jak se o pejsu staráte, tak přeji Vám i jemu, ať zůstane u Vás!

30.7.2015 09:26
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Je to útulkáč. Neopustil ( nepřivázal ) ho právě někdo v lese? Co vám o něm řekli v útulku?
Mám 5 let fenu, dodnes ji neopustil stres z jízdy autem. Jezdíme často, pravidelně. Když jedeme známou trasu - je v pohodě. Jakmile jedeme v jiném autě a zjistí, že jinam - stres - oči nahoru, vidět bělmo, uši dozadu, zrychlené dýchání - mám pocit, že v příští minutě zkolabuje. Vystřídala několik (?) majitelů a určitě odjížděla k dalšímu autem.
Jinak když ho odhadujete na kopova ( aspoň částečně), tak ho chvalte a chvalte, když jde v lese metr před vámi smajlík

Orionko, jak probíhaly první jízdy s fenkou, když se bojí auta? Zkoušeli jste na nečisto - v zaparkovaném autě nebo jste šli rovnou na věc? Jezdí v kufru nebo sedí s ostatními v autě? Už jsem přemýšlela, zda ho spíše neučit na jízdu se spolujezdcem (jelikož ho uklidňuje kontakt s člověkem), kdy si sedne k jeho nohám, ale nepřijde mi to v případě delší jízdy pro něj pohodlné, nemůže si lehnou, ani se postavit, musí jenom sedět a není to ani příliš bezpečné. Ten kufr by byl ideální, ale nevím jak to udělat, aby si nemyslel, že to má za trest. Jeli jsme na zkušební výlet - cca 500 m, v průběhu této dlouhé jízdy kňučel a snažil se dostat na zadní sedačku, kde seděly děcka, po zastavení auta, málem vyskočil skrz sklo, jak se chtěl dostat z auta ven. Po jízdě následovala procházka, hraní, blbnutí, pamlsky, pochvaly. Návrat k autu OK, ale pak konec. Postoj : otočil se k autu zády, nahrbil se, ocas mezi nohy, občas se po nás poohlédly s kukučem ve stylu - já tam nevlezu, ani za nic. Máme intenzivně zkoušet dál - třeba každý den popojíždět a pak procházka, hry, aby si to spojil dohromady, že jízda v autě = zábava? Nebo ho nechat zatím v klidu, oželet výlety a nechat ho, ať si užívá, že může lítat po zahradě a pak se jde na procházku?

30.7.2015 10:03

Naše fena se nebojí nastoupit do auta. Jezdili jsme rovnou "na ostro". Jezdí na zadním sedadle, nebo pod nohama spolujezdce - podle vzdálennosti na jakou se jede.
Ona se nebojí do auta. Jí chytne stres až běhen jízdy, když zjistí, že cestu kam se jede nezná.
( Ze začátku začla stresovat chvíli po vyjetí, teď už má obvyklé cesty zažité a na těch je v pohodě.)
Jinak mám zkušennost, že pes přesně vycítí každé naše "hnutí mysli". Stačí, že v duchu pomyslíte "to jsem zvědavá, jestli už je to lepší, nebo bude vyvádět" a můžete si být jistá, že bude vyvádět.

30.7.2015 10:15

Jestli by k dětem na sedačku nastoupil v klidu, asi bych mu ustoupila a začla s ježděním na sedačce ( i když je to nepraktické, z auta se postupně stává "kotec", střídala bych to s ježděním pod nohama spolujezdce - na krátké cesty = ano, je to poměrně nebezpečné a nepohodlné pro oba - můj předchozí pes tam jezdil 15 let, na sedačku v žádném případě nechtěl, kufr u škodovky byl vpředu, měl tam krátkou kšandičku, když nejel spolujezdec, byl na ní uvázaný- kdyby za námi zavrčela motorka, byl by schopný proletět až na zadní okno, proto ten úvaz ).

30.7.2015 10:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

A co takhle předpisy? To vám nic neříká?

30.7.2015 10:27

Dělám to fakt nerada, ale na to se snad ani jinak odpovědět nedá : Něco se smí a něco ne.

Jinak můžeme založit vlákno " Kde vozíte svého psa ?".

30.7.2015 10:40
anonymx

XXX.XXX.27.66

A není to zbytečné? Předpisy jsou docela jasné. Pod nohami spolujezdce v žádném případě.

30.7.2015 10:41
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Jestli by k dětem na sedačku nastoupil v klidu, asi bych mu ustoupila a začla s ježděním na sedačce ( i když je to nepraktické, z auta se postupně stává "kotec", střídala bych to s ježděním pod nohama spolujezdce - na krátké cesty = ano, je to poměrně nebezpečné a nepohodlné pro oba - můj předchozí pes tam jezdil 15 let, na sedačku v žádném případě nechtěl, kufr u škodovky byl vpředu, měl tam krátkou kšandičku, když nejel spolujezdec, byl na ní uvázaný- kdyby za námi zavrčela motorka, byl by schopný proletět až na zadní okno, proto ten úvaz ).

Jenže nás je 5, tudíž máme auto plně obsazené a na pejska zbývá jenom kufr. A prostřední dcera je plašan (když měla dva roky, tak do ní vrazil náš dalmatín - připletla se mu do cesty, když běžel pro aport a průser byl na světě - nic hrozného se nestalo, ale od té doby se bojí rozjařených, kvílejících a poskakujících psů) tudíž nemůžu pejska nechat sedět mezi dětmi, ani když jedeme jenom ve 4, to by pak asi pro změnu vyšilovala dcera. No, nic. Rady jsem si přečetla a budeme zkoušet a doufat, že se to časem podá.

30.7.2015 10:51

anonymx napsal(a):
A není to zbytečné? Předpisy jsou docela jasné. Pod nohami spolujezdce v žádném případě.

Nechci se hádat, nové předpisy neznám (Co vím, tak v těch minulých bylo asi toto: Tak, aby nezasahoval do řízení a neomezil řidiče a neohrozil provoz ).
Někdo to vykládá i tak, že za pevnou přepážkou, nebo v přepravce.
Takže asi 90% psů by pak v autě jezdit nemohlo.
Ale to je na jinou diskuzi.

30.7.2015 11:08
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pokuta až 2.000, -. Klec, box, pevná přepážka, pásy.
Není o čem diskutovat.

30.7.2015 13:34

anonymx napsal(a):
Pokuta až 2.000, -. Klec, box, pevná přepážka, pásy.
Není o čem diskutovat.

Souhlasím s vámi, že klec, box, pevná přepážka...a není o čem diskutovat. Nicméně zákon je pořád stejně dost variabilní:
"O přepravě zvířat se v zákoně č.361/2000 Sb. mluví v hlavě II, paragrafu 5 s názvem Povinnosti řidiče.
Řidič je povinen…
i) zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu,
j) zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby…
Moc specifické to není a ani policisté nemají jednotlivý návod, jak zákon vykládat.".

30.7.2015 14:21
anonymx

XXX.XXX.140.12

Obavam se, ze psa pod nohami spolujezdce by neskousl ani ten nejhodnejsi dopravak. U nas platila jedna za to, ze nemela bezp.postroj ale jen kratke voditko a sit.

10.3.2016 13:08
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Vytahuji znova toto vlákno, jelikož se týká našeho psa. Takže v kostce: Bady je z útulku a máme ho od července, brali jsme ho jako dospělého a z granulí Roayl Canin (krmili ho tím v útulku) jsme přešli na vařenou stravu + syrové maso. V průběhu půl roku sežral vše co jsem mu naservírovala, syrové prasečí nožky sešrotoval komplet celé, morkové kosti očistil do hladka a pak si je zakopal. Poslední dobou však zakopávám o lehce ožužlané prasečí nožky, které po krátkém ožužlání zakope, pak je za 1-2 dny zase vyhrabe chvílí žužlá a opět zakope, morkové kosti obere jenom zhruba a celkově se při nabídce syrového masa dost ošívá. Vařené maso s přílohou sežere s nadšením stylem - vyhodí kusy masa ven, sjede obsah misky a pak sežere maso. Syrové kosti dostává 1-2x týdně (jehněčí žebra, hovězí žebro nebo oháňku, vepřové, krůtí krky), k tomu tvaroh, občas domácí vejce. Jak si mám ztrátu zájmu o syrové kosti vysvětlit - došlo mu, že se jeho miska bude plnit pravidelně a tak si začíná vybírat? Mám kosti dávat méně často nebo je vůbec vynechat a nahradit je vařenou stravou?

Přidejte reakci

Přidat smajlík