Dobrý den pořídili jsme si 7-týdenní fenku jezevčíka (voříšek) a přijde mi že se strašně bojí jen leží v pelechu a pokukuje jen se zajde najíst napít a zase leží a spí. První noc kňučelo tak jsem si jí vzal k sobě to se mazlila a pak i spala, ale ráno když jsem ji pustil tak zase zaběhla do pelechu a šla spát. Vyleze opravdu jen na jídlo nebo na záchod ale jinak nic ani když ji vytáhnu tak jen kouká smutně a zase odejde do pelechu. U veterináře jsme byli prohlídli ji a prý ji nic není. Tak jestli je to v tomto věku normální a časem se rozkouká ?
Odkud ji máte, kde a jak byla odchovaná? Mám 9 týdenní štěně (malé plemeno a s PP), minulý týden jsme ho přivezli od chovatele a už po pár hodinách se choval, jakoby se u nás narodil. To co popisujete moc normální není, ale je možné, že je fenečka podstatně mladší než 7 týdnů a to by její chování tomu pak mohlo odpovídat. Nicméně každé štěně je zvídavé a i když je povahově bázlivější, je v projevu opatrnější, ale takhle zaražené by být nemělo. Podstatné je co doposud mělo za sebou.
Mám ji ze vzdálenější vesnice od majitelů kteří už měli minulý rok jeden vrh (bez pp). Narodila se 21. Června takže 7 týdnů, ale dneska sem s ní byl na zahradě tak tam pobíhala a zvídavě vše očmuchávala i za mnou přiběhla když jsem jí zavolal, to jen doma je taková bojavá, ale když za ní přijdu tak se nechá a i začne kousat, ale sama nepřijde. Většinou si leží a buď spí nebo kouše hračky. Jinak jí pije a průjmu nic ji netrápí.
Tak jsem si trochu započítala a vaší fence je 44 dnů. To je dost málo, ještě měla být u mámy, ale stalo se. Štěně to přežije, jen se jí musíte věnovat. Pomalu ji seznamovat s novým domovem - bytem i zahradou. Je dobře, že se na svém pelíšku cítí bezpečně. Rozhodně bych ji z něj nebrala, ale snažila se vylákat na pamlsek (kousek masíčka, tvrdý sýr apod.) nebo na oblíbenou hračku. Fenečka potřebuje dost fyzického kontaktu s vámi - hladit, chovat, hrát si, aby měla možnost vybudovat si správný vztah. Jinak takto malá štěňata dost času prospí, ale zdravá štěňata si v době, kdy jsou vzhůru, hrají a dovádí. Malou byte měla krmit nejméně 4-5x denně po malých dávkách, aby měla dost energie. Je odčervená?
Ještě není veterinář mě dal tu krmící stříkačku s tím že ji to mám dát až za pár dnů aby se nestresovala. Majitelé ji krmili 3x denně. To lákaní moc nejde kouká natáhne se, ale vylézt nechce.
Takže myslíte že časem se přestane bát ? Hlavně mám teď tento týden co se jí můžu plně věnovat pak už budu muset do práce tak jsem zkoušel když odejdu a vůbec ji to nevadí akorát když někdo přijde tak kouká, ale jinak nekňučí nic.
Hm, mám 3 dospělé jezevčice. Všechny jako štěňata ( 8-10timi týdenní ) byly akční, hravé, chodily na procházky. Každou jsem měla první měsíc sebou v kanceláři, baštila 5x denně a chodily jsme čurat ven každou chvilku. Pak už zůstávaly doma s tou starší. Je jim teď 10,7 a 2 roky.
Odčervené a naočkované už byly od chovatele.
Dejte jí čas. Ona se otrká. Za pár týdnů budete rád, když do pelíšku zaleze aspoň na chvilku, aby byl klid. Nebo to má zkrátka v povaze, že je to takový pejsek trošku melancholik. A to nemá moc smysl lámat přes koleno. Sem tam pohladit, pohrát si a nechat ji, ať si hraje na "pozorovatele".