Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2015 11:10
McG

XXX.XXX.254.131

Dobrý den, potřebovala bych radu jak seznámit malé kotě (nalezenec cca měsíční nemá ještě ani půl kila) a labradora - oba jsou venkovní. Labrador má tři roky, je třošku větší než je většina labradorů, má silný lovecký pud a kotě považuje asi za další hračku. Kotě se naopak psa nebojí vůbec - když má možnost snaží se k němu dostat blíž. Bojím se, že i když by mu pes nechtěl ublížit a třeba by si spolu hráli tak by to kotě nepřežilo - je opravdu drobné a pes je docela nemehlo
Zatím jsem zkoušela držet kotě v ruce psa za obojek a klidným hlasem říkala "Kamarád, to je kamarád nesmíš ho žrát". Pes po chvíli očuchávání kotě olízal, a pak ho chtěl začít okusovat což jsem mu nedovolila a seznamování jsem ukončila.
Děkuji za jakoukoli radu.

4.8.2015 17:30
koňadra

XXX.XXX.128.31

Podle toho, co píšete, pes nemá až tak velký lovecký pud - to by vám kotě vyrval z rukou a zadávil. To, že jej očichával a olizoval je dobré znamení, že to půjde dohromady. Také reakce kotěte je velmi dobrá - kdyby se bálo, hrbilo, prskalo a sekalo po psu, to by v něm mohlo vyprovokovat pudy lovce. V každém případě, to asi víte, je zpočátku nenechávejte o samotě. I kdyby pes kotěti nechtěl vysloveně ublížit, mohl by si chtít s ním hrát, a to by pro kotě také nemuselo dopadnout dobře. Zkuste je kamarádit někde, kde má kotě možnost se rychle schovat - kam se pes nedostane - třeba pod paletu, nízkou lavičku apod. Aby kotě mělo možnost úniku - kdyby něco. Je potřeba se psem chodit kolem kotěte a jakékoliv náznaky hrubosti vůči kotěti tlumit - nechej kočičku, je naše, je malá, nesmíš apod. Uvidíte sama, jakou bude mít pes reakci. Psa je dobré mít zpočátku na šňůře, držet jen za obojek nepovažuji za ideální. Dělám i to, že si sednu na lavičku, kotě vezmu na klín a nechám psa, aby jej očichal, při náznaku ataku jej tlumím rázným příkazem. Když tohle pes ustojí, tak je kritická chvíle kotě pustit na zem - pokud začne utíkat, psa vyprovokuje, když se ho bát nebude, je to lepší. Pro začátek mít psa na šňůře, aby se dal zbrzdit. Věřím, že po několika seznamovacích lekcích to půjde. Hrátky psa a kočky, i když jsou kamarádi, někdy nabírají drsnějších obrátek, ale na to bych počkala až kotě trochu více povyroste. Přece jen velký neohrabaný pes by mu mohl, byť nechtěně, ublížit. Moje obrovská fena spí s kocourem, ale někdy ho i prožene po zahradě - neublíží mu, asi si jen tak chce hrát. Ale návštěvy, když to vidí, tak vždy mají pocit, že "jde po něm" a že to špatně dopadne. Maličká koťata se jí také nebojí, pletou se jí ještě pod nohy, ale ona je nanejvýš olíže.

Přidejte reakci

Přidat smajlík