Otázkou je, jak moc jste na tom s turistikou Vy...co máte v plánu projít?
Ideál je mít batoh a do něj v určitých úsecích psa dát...občas se musíte držet řetězů oběma rukama, takže nést ještě psa je krapet nereálné.
Takhle jsme pro ukázku potkali turistu na Velkém Rozsutci.
Bez řetězů je cokoli na hlavním hřebeni. Diery se dají zvládnout taky, už jsem tam viděla i nezodpovědného jedince s dítětem v náručí. Malý Rozsutěc má kousek s řetězem - tady si to se psem nedokážu představit, se přiznám. Velký Rozsutěc je schůdnější, ale vrchol je skalnatý - občas si pes dokáže najít svou cestičku, ale asi bych se bála, že spadne.
Pak klasika Stoh - ten je jen travnatý.
Mně se třeba líbí i boční hřeben - přes Kraviarske, Žitne, Baraiarky - dolů se pak jde lesem. Líbil se i těm, kteří znali Malou Fatra po hlavní trase.
Prošla jsem i Chrapaky a Starou Dolinu - je to vlastně odbočka z bočního hřebenu, ale konec doliny nebere konce
Velký a Malý Kriváň - ale to je po hřebeni, čili po sluníčku.
Šútovský vodopá - příjemné osvěžení .
Dá se udělat i výlet na Strečno, na opačném břehu Váhu je pak zřícenina Starý Hrad, pak stoupák lesem (bacha na medvědy) k Chatě Pod Suchým a nahoru na Suchý - dá se obejít i bokem, stejně jako minout hlavní hřeben a dostat se na Malý Kriváň.
Taky trošku záleží, kde budete ubytování?...Štěfanová, Těrchová...nebo něco jiného?.
My prošli celou Fatru a byli i na Velkém Rozsutci-ty nejhorší úseky a žebříky se nesla fena takto
Před pár lety jsme prošli celou Fatru s dvacetikilovou fenou. podstatné je, aby byl pes klidný, spolupracujícíc zvyklý na manipulaci! na žebříkách a lávkách v Dierách, na řetězech na malém Rozsutci... Zvládnout se to všechno dá, ale vyžaduje to jistou spolupráci psa. aktuálně mám doma fenu se kterou bych si tam netroufnul - je hyperaktivní magor a nevydrží v náručí, nesnáší přenášení. Je potřeba zvážit, jestli to pes dá hlavně psychicky. než dovolenou ve stresu z toho, kam mi to pako spadne, tak to radši bez psa.