Uživatel s deaktivovaným účtem

Vy kdo mate plemena jako tibetsky spanel, shitzu, pekinez, mops apod. vite o cem je rec. sem tam to maji i jina..Revers sneezing -"obrácené kýchání" se u psů vyskytuje poměrně často
Revers sneezing nebo také inspirační paroxysmální dýchání je způsobeno spasmem laryngu a měkkého patra. pes vdechuje vzduch rychle a energicky místo toho aby ho vydechoval, jako u normálního kýchání.Kdyz jsem doma tak mu otevru tlamicku, aby se nadechl a je po vsem..ovsem, kdyz doma nejsem a stane se mu to poradi si sam?Je to dost silene vypadajici vec...setkali jste se s tim?
Otevírám starší téma, bohužel...
Máte někdo zkušenost že by se obrácené kýchání vyskytlo u psa, téměř 6ti letého, dá se říci, že ze dne na den? U většího psa, který nemá krátký čumák a nepatří k plemenům k tomuto náchylným?
Do včerejška pes úplně v pohodě, hodně akční, sportující. Objevilo se to poprvé včera na procházce, ale to bylo po tom, co žral trávu, takže jsem myslela, že mu jen zaskočilo. Pak se to párkrát opakovalo doma. Nejdřív mě napadl psincák, což by teda bylo pěkně na prd, vzhledem k tomu, že máme krýt fenu. Jenže je to jiné než psincák (mám videa, když psincák měl, a tohle je prostě něco jiného). Při psincáku mu vadil i obojek, nebo jakýkoli tlak na krk, teď ne, a v poslední době jsme ani nebyli nikde mezi psema. Během dneška to měl několikrát, vždycky z ničeho nic. Byli jsme na veterině, teplotu nemá, promačkávali mu krk, poslouchali ho, vše v pohodě, psincák vyloučen. A právě si myslí, že by to mohlo být tohle. Prý mám příště zkusit zacpat nos a otevřít tlamu, jestli to pomůže. Koukala jsem na videa a asi by to docela i odpovídalo, jen je mi prostě divné, že by to bylo takhle z ničeho nic, ze dne na den.
Je to divný takhle ze dne na den a jestli to mají větší plemena netuším, ale příště zkuste jednou rukou zacpat nos a otevřít tlamu a druhou rukou prstem zatlačit na horní patro vzadu, přejíždět prstem přes patro a tlačit nahoru,až vzadu u krku. Pokud to pomůže a začne zas dýchat normálně, tak je to nejspíš ono.

Nežere slimáky/hlemýždě?
napsal(a):
Nežere slimáky/hlemýždě?
Nene, to nežere.
Jediný, co bylo jinak včera bylo to, že jsme byli na procházce v takovém lesíku, podél potůčka, kde lítalo spousty hmyzu, byla tam vysoká tráva (kterou žral, ne nějak extrémně), hodně kopřiv... Tam jsme teď byli po delší době.. Mě už i napadá, jestli se mu ta tráva nemohla někde seknout..

Nebo má něco v nose. Nelekl se toho zacpání nosu? Mělo by to donutit otevřít tlamu. Když otevře tlamu, nadechne se pořádně a zjistí, že jste ho nechtěla zabít :-)
Ten slimák je snad i jedovatý. Nebo nějaké práškování. Hloupé stéblo trávy se někde seklo.
edit.: tohleto tady popsané kýchání, no nevim, čekám to u mladého psa, který ještě nemá dorostlou hlavu. Jako bez legrace. Krátkonosí psi. Měli jsme to, když se pes rozjásal. Ale pak mu hlava dorostla a naučil se reagovat klidněji a je to pryč. U staršího psa bych to nečekala.

Je to prostě kašel a ten může mít mnoho příčin. Zjistit, o jakou konkrétně jde, by měla být práce veterináře si myslím, pokud vy, jako majitel, nemáte žádný tip.
U mých psů šlo v různých případech o zánět průdušek, psincák, alergie, nastydnutí.
Jako první pomoc bych nasadila jitrocelák 3x denně a uvidíte, zda nastane zlepšení.

marcelaamax
napsal(a):
Otevírám starší téma, bohužel...
Máte někdo zkušenost že by se obrácené kýchání vyskytlo u psa, téměř 6ti letého, dá se říci, že ze dne na den? U většího psa, který nemá krátký čumák a nepatří k plemenům k tomuto náchylným?
Do včerejška pes úplně v pohodě, hodně akční, sportující. Objevilo se to poprvé včera na procházce, ale to bylo po tom, co žral trávu, takže jsem myslela, že mu jen zaskočilo. Pak se to párkrát opakovalo doma. Nejdřív mě napadl psincák, což by teda bylo pěkně na prd, vzhledem k tomu, že máme krýt fenu. Jenže je to jiné než psincák (mám videa, když psincák měl, a tohle je prostě něco jiného). Při psincáku mu vadil i obojek, nebo jakýkoli tlak na krk, teď ne, a v poslední době jsme ani nebyli nikde mezi psema. Během dneška to měl několikrát, vždycky z ničeho nic. Byli jsme na veterině, teplotu nemá, promačkávali mu krk, poslouchali ho, vše v pohodě, psincák vyloučen. A právě si myslí, že by to mohlo být tohle. Prý mám příště zkusit zacpat nos a otevřít tlamu, jestli to pomůže. Koukala jsem na videa a asi by to docela i odpovídalo, jen je mi prostě divné, že by to bylo takhle z ničeho nic, ze dne na den.
Náš předchozí kníráček tohle měl a někdy ho to chytalo na procházce několikrát za sebou a někdy i doma v klidu, ale doma to bylo třeba 2x za sebou a dost. Nebylo to v souvislosti s čucháním v trávě. Nám to připadalo, jako uvízlý hlen a pomáhalo, když s tím začal, přejet mu párkrát dvěma prsty zeshora od čumáku směrem k hlavě, ale né po celé délce...a někdy stačilo je jakoby utřít nos a přitom zlehka ucpat jednu dírku čumáku...on si byl vědom toho, že to pomáhá, zastavoval se a čekal na tuhle naši pomoc...měl to pár posledních let, nechávala jsem mu dělat i výtěr z čumáku a měl tam bakterii, kterou si asi načuchal z cizích hovínek, kde se vyskytuje- tomu prostě nejde úplně zabránit a je to běžné.
Později mu byla, mimo jiné, zjištěna rakovina plic, ptala jsem se veterinářky, jestli tam nebyla souvislost s tou bakterii a říkala, že ne.
Osobně bych nechala pejskovi s těmito problémy nebo s občasným kašlem, udělat preventivně 1x ročně rtg plic a kardiologii. Jsem pro prevenci než čekat na totálni průser. Můj současný utuláček už kardio vyšetření u dobrého kardiologa absolvoval, občas mu při zátěži modral jazyk. Je to ok.
napsal(a):
Je to prostě kašel a ten může mít mnoho příčin. Zjistit, o jakou konkrétně jde, by měla být práce veterináře si myslím, pokud vy, jako majitel, nemáte žádný tip.
U mých psů šlo v různých případech o zánět průdušek, psincák, alergie, nastydnutí.
Jako první pomoc bych nasadila jitrocelák 3x denně a uvidíte, zda nastane zlepšení.
Já teda nevím...mně nedávno kašlaly obě, tak to mám v živé paměti - kašel jsou spíš hodně energické výdechy, když to řeknu jako hotentot.
Tady by mělo jít o vdechování, revers sneezing není kašel.

tady bych si tipla na neco v dychacich cestach - travu, odkvetlou pampelisku, chemikalii.

Terven
napsal(a):
Já teda nevím...mně nedávno kašlaly obě, tak to mám v živé paměti - kašel jsou spíš hodně energické výdechy, když to řeknu jako hotentot.
Tady by mělo jít o vdechování, revers sneezing není kašel.
Přesně tak, jsou to spíš energické vdechy, pes při tom působí až lehce panicky.
Pomáhá to chycení čumáku a přicpání jedné nosní dírky, chvíli podržet. Nemusí se to povést napoprvé.
A trpí tím náš starouš, cca od 5-6 let věku, kříženec jezevčíka, takže čumec dlouhý až až. Netýká se to jen krátkolebých plemen.
Jo opravdu to není jako kašel. Kašel byl u toho psincáku, a to bylo úplně něco jiného. No teď je teda několik hodin klid, tak uvidíme, co dál. Já to taky vidím na něco v dýchacích cestách..
Jinak už i na vet změnili názor, že to obrácené kýchání to nebude, po tom, co se to začalo opakovat častěji.
Obrácené kýchání měl náš Alfík, vypadlo to trochu, jako by mu zaskočila voda, někdy mu to udělalo totiž, když se chtěl honem napít. Měl to takřka celý život, nijak ho to nelimitovalo. U vás si myslím, že mu fakt něco vletělo do nosu, ta pampeliška by to klidně mohla být, on to časem s hlenem dostane ven.
Co je vadné na slimákách? Ne, že bych si myslela, že by je nějaký pes žral, protože ty nežere takřka nic, ale jedovatí slimáci? Blbost. Nechutní, to určitě

@lesnížínka Slimáci a hlemýždi jsou mezihostitelé plicnivky liščí.

https://www.express.co.uk/news/nature/718783/slug-disease-pets-spreading-warning
Mezihostitel plicních červů. Srdečních. Motolice, hlístice. Prostě parchant. To vypadá jako kašel a najednou je po psovi.
Tu jedovatost, nevím, kde jsem vzala, to jsem zmotala s jedem na slimáky, asi tak jako nejíst otrávené myši - sorry.

U všech mých mopslí se kašel a RS projevovaly téměř stejně. Možná u psů s čumákem to bude jiné, nedokážu posoudit.
Je pravda, že když se podívám tady na toho kavalíra anebo psa z tohoto videa, tak u nás psincák vypadal podobně, jen s tím rozdílem, že se u toho trochu dávily a pokoušely o vykašlání.
Škoda, že mě nenapadlo je nahrát ...tak příště
A o psincák se u nás určitě jednalo, protože od zdroje, kterej jsem nakonec vypátrala, se postupně nakazili 4 psi včetně mých.
https://dogtails.dogwatch.com/2016/04/22/what-is-a-reverse-sneeze/
https://www.caninejournal.com/reverse-sneezing-in-dogs/

napsal(a):
https://www.express.co.uk/news/nature/718783/slug-disease-pets-spreading-warning
Mezihostitel plicních červů. Srdečních. Motolice, hlístice. Prostě parchant. To vypadá jako kašel a najednou je po psovi.
Tu jedovatost, nevím, kde jsem vzala, to jsem zmotala s jedem na slimáky, asi tak jako nejíst otrávené myši - sorry.
Ty jo, tak to jsem netušila, že slimáci můžou tohle přenášet! Budu obezřetná až slizouna potkáme, děkuju 😳
Zajímalo by mě, jestli to musí být vždy jen chemie, která zbaví psa mírného začervení nebo jestli stejnou službu udělá i kůra křemeliny?? Možná tu dotaz zanikne...uvidíme...

lesnížínka
napsal(a):
Netuším, jak by křemelina mohla psa odčervit? Že pes potká slimáka s plicnivkou je asi tak pravděpodobné jako to, že ho sežere I slepice musí člověk přemlouvat a fakt neznám psa, co by slimáka snědl.
https://www.ecopets.cz/lekarna/prirodni-odcerveni-kremelina/ a sobě jsem taky udělala kůru křemelinou pro lidi a působila na mne pozitivně.
Že by nebyla křemelina tolik v povědomí nebo to chovatelé pro pejsky považují za zbytečné?
V dobré víře křemelinu psovi do krmení
několikrát ročně dávám po dobu 3 týdnů. Mezitím odčervuji klasicky tbl.
Jinak slimáci našeho psa hrozně zajímají, očuchává je, když je potkáme, ale nežral by je, to nee 🙂

Nu... on pes, hádám, nemusí pozřít přímo toho plže, zřejmě postačí, zkonzumuje-li živočicha, který si pochutnal na plži (možná mě někdo opraví, do hloubky se o plicní červivost nezajímám). Nehledě na to, že ani nízká pravděpodobnost není nenulová.

lesnížínka
napsal(a):
Asi neumím číst, ale to odčervení máte kde?
Jedni naši známí se tím krmili(jen si nejsem 100% jistá jestli křemelinou, nebo jíl, je to už nějaký ten rok) pán si způsobil nepěkný zánět ledvin.
U ecopets to tak jasně nepíší, to je pravda, ale jinde třeba... cituji: "Křemelina pomůže odstranit škrkavky, tenkohlavce, roupy a měchovce do sedmi dnů od první dávky. Aby byla léčba co nejúčinnější, musí být křemelina krmena po dobu nejméně 30 dnů, aby jste podchytili celý vývojový cyklus parazitů."
Musí se dodržovat pitný režim, tělo se zbavuje špatností...nejsem dr. ani mvdr., ať si každý udělá usudek sám...
lesnížínka
napsal(a):
Asi neumím číst, ale to odčervení máte kde?
Jedni naši známí se tím krmili(jen si nejsem 100% jistá jestli křemelinou, nebo jíl, je to už nějaký ten rok) pán si způsobil nepěkný zánět ledvin.
Hele, tady jsem našla jakýsi přípravek z křemeliny, ale nějak k tomu neumí napsat reklamu!
"DPURE – je jako jeden z mála čistě přírodních produktů vhodná a vysoce účinná při detoxikaci a proti parazitní léčbě, odstraňuje např. roup dětský, tasemnici, škrkavky a další."
Pokud bude něco působit proti parazitní léčbě, vnímám to tak, že na tom bude organismus s parazity ještě hůř...