Maďarský ohař x Husky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2015 00:59
kimkatic

XXX.XXX.244.182

Dobrý večer, ráda bych poprosila o radu co se týče těchto 2 plemen. Chtěla bych psíka, kterého budu brát na časté, i dosti dlouhé výlety (hlavně hory). Dále bych chtěla provozovat bikejoring a canicross (možná i další sporty, uvidíme :) ). Mám zájem o psa, co bezmezně miluje svou rodinu a především- svého paníčka (slyšela jsem, že huskouni spíše přilnou k psům ve smečce, než k páníčkovi). Hledám supr aktivního psího kamaráda, společníka.

Předem děkuji za rady a prosím, bez urážlivých komentářů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2015 10:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Huskyho bych nebrala v žádnrm případě.Maďar by třeba šel.Ale na vašemm místě bych spíš vybírala třeba z ovčáků.

24.8.2015 11:51
fikovnice

XXX.XXX.240.1

kimkatic napsal(a):
Dobrý večer, ráda bych poprosila o radu co se týče těchto 2 plemen. Chtěla bych psíka, kterého budu brát na časté, i dosti dlouhé výlety (hlavně hory). Dále bych chtěla provozovat bikejoring a canicross (možná i další sporty, uvidíme :) ). Mám zájem o psa, co bezmezně miluje svou rodinu a především- svého paníčka (slyšela jsem, že huskouni spíše přilnou k psům ve smečce, než k páníčkovi). Hledám supr aktivního psího kamaráda, společníka.

Huskyové jsou závisláci na svyých páníčcích, toť má zkušenost.

24.8.2015 14:03
kimkatic

XXX.XXX.244.182

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Huskyho bych nebrala v žádnrm případě.Maďar by třeba šel.Ale na vašemm místě bych spíš vybírala třeba z ovčáků.

Proč byste huskyho nebral? :)

ovčáky? Chvíli jsem kdysi přemýšlela nad malinou... :).

24.8.2015 14:04
kimkatic

XXX.XXX.244.182

fikovnice napsal(a):
Huskyové jsou závisláci na svyých páníčcích, toť má zkušenost.

Děkuji, přesně to potřebuji - rady zkušených chovatelů :).

Ne opravdu, proto píši sem a snažím se nevěřit všemu co čtu v "hafici-profil plemene".

Snad se ještě někdo ozve :).

24.8.2015 14:21
Vanee

XXX.XXX.157.127

Kto si chce urobiť najlepší obraz o plemene, nech si preštuduje jeho históriu, odtiaľ tie vlastnosti koniec koncov pramenia :) Husky a vôbec všetci severania boli využívané ako ťažné psy, čo obnášalo časté striedanie pánov a zároveň nutnú nekonfliktnosť voči ľuďom - preto husky vo všeobecnosti nestráži, nedá sa spoliehať, že by pána v prípade nutnosti ubránil. V lete sa psy, na prácu už nepotrebné, museli postarať samy o seba, z toho pramení nezávislosť a silný lovecký pud. Severania sú svojhlaví, s loveckým pudom, ťažko odvolateľní, pokiaľ utečú, dokážu prejsť desiatky kilometrov bez potreby vrátiť sa k pánovi, často lovia pre zábavu. Samozrejme, sú výnimky, ale nedá sa spoliehať, že každý husky tou výnimkou bude a preto je lepšie pripraviť sa na tú najhoršiu možnosť, viz. popis vyššie, a byť nakoniec milo prekvapený, než spoliehať sa, že zrovna to vaše šteňa bude ľahko motivovateľný závisláčik bez záujmu o zver a nakoniec z neho vyrastie notorický zdrhač, ktorý pre zábavu vyvraždí hydinu susedom naokolo.

Pre moderný saňový šport sa šľachtí ESP - európsky saňový pes. Kríženec ohaře, severanov a chrtov, rýchlejší ako husky, no zároveň celkovo ovládateľnejší. To je ale temperamentné zviera, ktoré sa bez unavenia každý deň nezaobíde. Potom je tu alaskan husky - čo je viac-menej kríženec severanov a iných plemien, šľachtený čisto na výkonnosť, ale na rozdiel od ESP si drží vzhľad severanov, no do civilizácie je to pes vhodnejší ako husky.

24.8.2015 14:30
Vanee

XXX.XXX.157.127

Malina tiež nie je pes pre každého, je veľmi temperamentná, až hyperaktívna, reaktívna, výbušná... Čo nie sú výhradne negatívne vlastnosti, ale nie každému to vyhovuje. Tej navyše čistý šport nestačí, treba jej zamestnať aj hlavu. Na rozdiel od takých severanov, ktorý potrebujú unaviť hlavne fyzicky. Na dlhé potuľky prírodou si ľudia berú aj československé vlčiaky, ale to je tiež kapitola sama o sebe, pomerne zložitý pes na výchovu, ale na oplátku skvelý spoločník, v teréne takmer neunaviteľný. Pokiaľ je vaša predstava šport a nechcete od psa viachodinové prechádzky na voľno, tak by aj ten severan šiel... Vo všeobecnosti dlhé túry zvládne každý ideálne stavaný pes bez nejakých extrémov ako skrátený čumák a pod., ťahať sa dá naučiť takmer každý pes, no na canicross a spol. na vyššej úrovni si ľudia obstarávajú už vyššie spomínané plemená ako severania, ESP...

24.8.2015 14:31
kimkatic

XXX.XXX.244.182

O ESP i alaskánech vím :) Ti by zřejmě také vyhovovali mým "požadavkům". Popřemýšlím o tom :).

24.8.2015 17:17
Clayton

XXX.XXX.104.9

kimkatic napsal(a):

Husky je velmi samostatný pes, který by se pro pánečka určitě nerozkrájel.Velmi rád loví pustit ho na volno je celkem nemožné.Páneček a jeho povely jsou mu jaksi ukradené.Pro něj je svoboda nade vše.Tahat bude rád, ale od března do října s ním nepočítejte.Pro normálního člověka, který rekreačně bikejöringuje a běhá mi přijde husky zcela nevhodný.
Napadá mě beauceron.Pro svého pána by umřel.Nepohrdne jakoukoliv aktivitou a hlídá.Například dogtrekking chodí několik beauceronů a umisťují se většinou i ''na bedně''.Viz.Lenka Čiperová a Logan, teď Garp...

24.8.2015 18:30
Majka14

XXX.XXX.207.135

Kříženec husky x maďar bude pravděpodobně zvíře odkázané na celoživotní pohyb na vodítku, neboť obě plemena mají velmi silně vyvinuté lovecké pudy.. a když se k loveckému maďarovi přidá huskounská nezávislost, tak je vymalováno. Husky rozhodně není pes, který je bezmezně oddán pánečkovi.. popravdě.. můj husky na mě celý život pěkně prděl smajlík a když mohl, tak zdrhnul.. rekord měl 6 hodin, ale znám případy, kdy se husky toulal několik dní. Navíc na bikejoring či canicross to nijak vyjimečně nadaní psi nejsou.. jsou to spíše smečkoví psi vhodní na tahání saní za nepříznivého počasí na dlouhé vzdálenosti. Na canicross či bikejoring je hravě strčí do kapsy kdejaké netažné plemeno včetně toho maďara..
ESP - moje srdcová záležitost smajlík. Nejsou to kříženci seveřanů s ohařem, jak někdo zmiňuje výše. Jsou vyšlechtění vesměs z norského typu německého ohaře či pointra, přikřížen greyhound a sem tam alaskán. Vzhledově jsou velmi podobní německému ohaři, akorát na vyšší noze. Povahově samozřejmě po ohařích zdědili lovecké pudy, ale jinak to jsou velmi přátelští temperamentní psíci, velmi oddaní svému pánovi. S mými ESP se krom tahacích sportů věnuji ještě agillity, ale myslím, že jsou obecně vhodní na kterékoliv psí sporty. Rádi s pánem spolupracují. Na canicross, bikejoring či skijoring jsou nepřekonatelní a pracovat s ESP v zápřahu je pro mě stále fascinující - ti psi do toho totiž jdou s neskutečným nadšením až na samotnou hranu svých možností, a to bez toho, aby je to člověk jakkoliv učil.

24.8.2015 19:01
anonymx

XXX.XXX.224.128

Majko- to byl dotaz madar NEBO husky !

24.8.2015 19:03
kimkatic

XXX.XXX.244.182

anonymx napsal(a):

Jsem otevřená novým nápadům :) Nyní opravdu začínám přemýšlet o ESP :)

Takže nyní je to spíše maďar x ESP pro mne. :).

24.8.2015 19:07
Majka14

XXX.XXX.207.135

anonymx napsal(a):

Ajo, špatně jsem četla smajlík

25.8.2015 11:05
Huskyjanina

XXX.XXX.252.17

Kimkatic myslím, že pro tebe bude nejvhodnější ESP. Pokud tě bikejoring a canicross chytne, tak aspoň budeš mít psa, kterej je v týhle době pro to nejvhodnější. Jinak je dost vázaný na člověka a i dost ovladatelný. S haskounama se to má tak, že pokud jsou ve smečce, tak opravdu tíhnou jeden k druhému, protože to je silně smečkový pes, ale pokud je jeden tak se naváže na svého člověka. Ale to mu pořád nebrání jít si zaběhnout zalovit. Takže haskoun tůry a ostatní většinou jen na vodítku smajlík

25.8.2015 14:56
kimkatic

XXX.XXX.244.182

To já bych právě ráda psíka pouštěla, jen ať se proběhne nu :)

ESP se stal favoritem, ale stále přemýšlím nad tím maďarákem... Ti se mě totiž strašně líbí :).

25.8.2015 15:07
Clayton

XXX.XXX.104.9

kimkatic napsal(a):
To já bych právě ráda psíka pouštěla, jen ať se proběhne nu :)

ESP se stal favoritem, ale stále přemýšlím nad tím maďarákem... Ti se mě totiž strašně líbí :).

Věřte mi, že ohař bez lovu není úplně ono.ESP je pro Vás jednoznačně lepší.

25.8.2015 18:21
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Huskyjanina napsal(a):
Kimkatic myslím, že pro tebe bude nejvhodnější ESP. Pokud tě bikejoring a canicross chytne, tak aspoň budeš mít psa, kterej je v týhle době pro to nejvhodnější. Jinak je dost vázaný na člověka a i dost ovladatelný. S haskounama se to má tak, že pokud jsou ve smečce, tak opravdu tíhnou jeden k druhému, protože to je silně smečkový pes, ale pokud je jeden tak se naváže na svého člověka. Ale to mu pořád nebrání jít si zaběhnout zalovit. Takže haskoun tůry a ostatní většinou jen na vodítku smajlík

"Jinak je dost vázaný na člověka a i dost ovladatelný."

Výše Clayton píše, že huskyové by se pro svého pána nerozkrájeli.

Tak jak to tedy je? Já ýnám ze svého okolí hned tři případy, kdy jsou to závisláci na svých pánících, co vím, tak ale ani jeden z nich nehlídá - zlodějovi by asi oblízali na uvítanou obličej. Ale - lovecký pud - dost hrozný - sousedovic huskoun jim zadávil už několik slepic a prý by si troufl i na ovce - takže po venku jen na vodítku.

25.8.2015 18:39
Huskyjanina

XXX.XXX.252.17

Fíkovnice, když si to pořádně přečtete, tak sem psala, že ovladatelný a vázaný na člověka je ESP :).

25.8.2015 20:25
kimkatic

XXX.XXX.244.182

Tak to budu asi muset na nějaký závod musherů a poptat se po vrzích, že? :).

25.8.2015 21:07
nexxi

XXX.XXX.228.56

A co český horský pes? není jich moc, ty lovecké pudy by měly být minimální, a tyhle sporty plus toulání lesama, horama by pro něj měly být takřka ideální..

25.8.2015 21:12
nexxi

XXX.XXX.228.56

nexxi napsal(a):
A co český horský pes? není jich moc, ty lovecké pudy by měly být minimální, a tyhle sporty plus toulání lesama, horama by pro něj měly být takřka ideální..

Teď se tu kochám jejich facebookem ;)

https://www.facebook.com/ceskyhorskypes

ale mě se ti psi hrozně moc líbí smajlík

25.8.2015 22:23
kimkatic

XXX.XXX.244.182

nexxi napsal(a):
Teď se tu kochám jejich facebookem ;)

https://www.facebook.com/ceskyhorskypes

ale mě se ti psi hrozně moc líbí smajlík

Mě se taky líbí, jen ten kožich a tak... Aby mu nebylo vedro + na canicross atd se mě moc stavbou těla nezdají :/.

25.8.2015 23:14
Clayton

XXX.XXX.104.9

kimkatic napsal(a):
Tak to budu asi muset na nějaký závod musherů a poptat se po vrzích, že? :).

Http://samota.mushing.cz/
Prodávají tažné věci a chovají ESP.

25.8.2015 23:16
kimkatic

XXX.XXX.244.182

Děkuji :).

25.8.2015 23:32
Majka14

XXX.XXX.207.135

Ještě mají nakryto zde: http://www.esp-pinky.estranky.cz/clanky/-2015/
Hela Levíčková (samota - viz odkaz výše) aktuálně také štěňata ESP má..

O víkendu se konají závody v Sadské, kdybyste to měla poblíž.. Budou tam obě výše uvedené chovatelky..

25.8.2015 23:57
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Huskyjanina napsal(a):
Fíkovnice, když si to pořádně přečtete, tak sem psala, že ovladatelný a vázaný na člověka je ESP :).

Jj, já si toho pak všimla, tak se omlouvám. Ale pak jste psala "pokud je jeden tak se naváže na svého člověka", tak zas až tak daleko od pravdy jsem asi nebyla...? Vy asi huskouny chováte, tak můžete nejlépe posoudit jak je to s tou jejich vázaností na svého člověka. Já psala o zkušenostech z okolí, ne o svých vlastních...

26.8.2015 00:16
kimkatic

XXX.XXX.244.182

Majka14 napsal(a):
Ještě mají nakryto zde: http://www.esp-pinky.estranky.cz/clanky/-2015/
Hela Levíčková (samota - viz odkaz výše) aktuálně také štěňata ESP má..

O víkendu se konají závody v Sadské, kdybyste to měla poblíž.. Budou tam obě výše uvedené chovatelky..

Děkuji moc :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík