Dovolená v Tatrách s pejskem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2015 08:52
gabush

XXX.XXX.13.244

Zvažujeme dovolenou v tatrách, protože Slovensko vůbec neznáme, ráda bych se zeptala na osvědčená místa ubytování, kde bez problému se ubytujete i s psím parťákem. Nejde nám o vysokohorské túry, ale rádi bychom ubytování měli jako výchozí bod odkud můžeme vyjít a vrátit se - procházky, plesa... aby to na pejska nebylo moc. Je to sice kříženka Ovčáka, ale chceme abychom si spolu všichni udělali klidnou a hezkou dovolenou někde v horách.
Moc děkuji za případné tipy.

27.8.2015 09:47
katkaa1

XXX.XXX.187.26

A chcete ísť vyslovene do Vysokých Tatier? Lebo so psíkom ja osobne by som vybrala radšej Nízke Tatry, nádhrená je napríklad Demänovská dolina, dá sa tam ubytovať na mnohých miestach a robiť túry v okolí Chopku, alebo aj na samotný Chopok - hore chodí kabínka pre 24 ľudí kde vám vezmú aj psa a po hrebeni sa dajú robiť nenáročné krásne túry :) Pozriete si http://www.jasna.sk/en/ toto miesto by ste určite neľutovali. V okolí je aj množstvo salašov, môžete pozrieť Vrbické pleso, prípadne sa vybrať k Liptovskej mare..
Zrovna minulý týždeň sme sa vrátili z Tatier boli sme aj vo Vysokých ale na mňa to je tam už moc komerčné, hlavne okolo Štrbského plesa milón ľudí, všade plno, hluk a dlhé rady. A túry sú skôr po sklalách čo tiež so psom nie je idálne. Samozrejme aj tu sa dá chodiť ale pre mňa tie Nízke sú so psíkmi väčší relax. A ak iba VT tak by som hľadala niečo v okolí Starého Smokovca, prípadne Tatranskej Lomnice. Dá sa tam prepravovať železničkou, vláčik chodí často takže sa aj bez auta dostanete všade. A vo VT necháte asi aj o troška viac peňazí :).

27.8.2015 10:36
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Bratr jezdí do Vysokých Tater každoročně a když jsem se ptala na výletování pro sebe a své dva psy, tak mi ukázal fotky s komentářem, že si vůbec nemyslí, že by tohle bylo pro psy vhodné. Celkem nebezpečné, kamenité chodníky...a doporučil mi radši Nízké tatry, jak píše i Katkaa1.

27.8.2015 10:39
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Navíc ve Vysokých Tatrách smí psi pouze po magistrálu, výš ne! Nevím, jací jste turisti, ale taky bych hlasoval spíš pro Nízké.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2015 10:54

katkaa1 napsal(a):
A chcete ísť vyslovene do Vysokých Tatier? Lebo so psíkom ja osobne by som vybrala radšej Nízke Tatry, nádhrená je napríklad Demänovská dolina, dá sa tam ubytovať na mnohých miestach a robiť túry v okolí Chopku, alebo aj na samotný Chopok - hore chodí kabínka pre 24 ľudí kde vám vezmú aj psa a po hrebeni sa dajú robiť nenáročné krásne túry :) Pozriete si http://www.jasna.sk/en/ toto miesto by ste určite neľutovali. V okolí je aj množstvo salašov, môžete pozrieť Vrbické pleso, prípadne sa vybrať k Liptovskej mare..
Zrovna minulý týždeň sme sa vrátili z Tatier boli sme aj vo Vysokých ale na mňa to je tam už moc komerčné, hlavne okolo Štrbského plesa milón ľudí, všade plno, hluk a dlhé rady. A túry sú skôr po sklalách čo tiež so psom nie je idálne. Samozrejme aj tu sa dá chodiť ale pre mňa tie Nízke sú so psíkmi väčší relax. A ak iba VT tak by som hľadala niečo v okolí Starého Smokovca, prípadne Tatranskej Lomnice. Dá sa tam prepravovať železničkou, vláčik chodí často takže sa aj bez auta dostanete všade. A vo VT necháte asi aj o troška viac peňazí :).

Určitě se s vaším příspěvkem dá souhlasit. Nízké Tatry jsou moc hezké, ovšem bohužel místní úřady a podnikatelé dělají všechno proto, aby tomu tak nebylo. Byli jsme v Demänovské dolině a na Chopku zrovna v době, kdy se stavěla nová lanovka a pohled na rozrytý vrchol a zaparkovaná nákladní auta a bagry určitě nepatřil k zážitkům, na které se nezapomíná. Navíc se v lokalitě na můj vkus hodně kácí a nádherní ticho hor ruší zvuky motorových pil. A pokud na turistický chodník vjede těžká technika, tak se mění v půlmetrovou vrstvu bahna. K hřebenové tůře jenom tolik, že nikde po cestě (kromě chat) není zdroj vody, tak je s tím potřeba počítat a vzít pití i pro pejska. Cesta je vyložena placáky, mezi kterými jsou mezery, kde si může pes zachytit nohu a navíc jsou kameny dost ochozené a za mokra kloužou. Viděli jsme několik pádů, které naštěstí skončily jenom modřinami a odřeninami. Byli jsme ubytovaní v Jasné (http://www.chatyjasna.sk/sk/) v chatkách s vlastním sociálním zařízením, nedaleko je několik restaurací, kousek je to na lanovku na Chopok, do jeskyní i k Vrbickému plesu. Je ale potřeba dávat pozor na hady, v těsné blízkosti jsme v hromadě větví několikrát viděli zmiji. Pokud vám nejde ale vysloveně o Tatry, tak bych doporučoval Súlovské skály kousek od Bytče. Krásná příroda, zajímavě modelované skály, zříceniny hradů, kousek jsou Rajecké Teplice, Žilina apod. Když budete mít zájem, pošli odkaz na vycházky a tůry v okolí. Na obrázku je, letecký" pohled na ubytování v Jasné a skalní brána u Súlova.

27.8.2015 11:20

Dasvo napsal(a):
Navíc ve Vysokých Tatrách smí psi pouze po magistrálu, výš ne! Nevím, jací jste turisti, ale taky bych hlasoval spíš pro Nízké.

Kdepak jste na tom nesmyslu byl?
http://spravatanap.sk/web/index.php/2012-08-24-09-59-24/vodenie-psa-v-tanape.

27.8.2015 12:01
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kdepak jste na tom nesmyslu byl?
http://spravatanap.sk/web/index.php/2012-08-24-09-59-24/vodenie-psa-v-tanape.

No, zjevně to tak docela nesmysl není když to "ešte donedávna" platilo, že?! nicméně děkuju za upřesnění, o tomto novém jsem nevěděl.
Nic to ale nemění na mém přesvědčení že se psem do vysokých Tater ne.

27.8.2015 14:05
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Určitě se s vaším příspěvkem dá souhlasit. Nízké Tatry jsou moc hezké, ovšem bohužel místní úřady a podnikatelé dělají všechno proto, aby tomu tak nebylo. Byli jsme v Demänovské dolině a na Chopku zrovna v době, kdy se stavěla nová lanovka a pohled na rozrytý vrchol a zaparkovaná nákladní auta a bagry určitě nepatřil k zážitkům, na které se nezapomíná. Navíc se v lokalitě na můj vkus hodně kácí a nádherní ticho hor ruší zvuky motorových pil. A pokud na turistický chodník vjede těžká technika, tak se mění v půlmetrovou vrstvu bahna. K hřebenové tůře jenom tolik, že nikde po cestě (kromě chat) není zdroj vody, tak je s tím potřeba počítat a vzít pití i pro pejska. Cesta je vyložena placáky, mezi kterými jsou mezery, kde si může pes zachytit nohu a navíc jsou kameny dost ochozené a za mokra kloužou. Viděli jsme několik pádů, které naštěstí skončily jenom modřinami a odřeninami. Byli jsme ubytovaní v Jasné (http://www.chatyjasna.sk/sk/) v chatkách s vlastním sociálním zařízením, nedaleko je několik restaurací, kousek je to na lanovku na Chopok, do jeskyní i k Vrbickému plesu. Je ale potřeba dávat pozor na hady, v těsné blízkosti jsme v hromadě větví několikrát viděli zmiji. Pokud vám nejde ale vysloveně o Tatry, tak bych doporučoval Súlovské skály kousek od Bytče. Krásná příroda, zajímavě modelované skály, zříceniny hradů, kousek jsou Rajecké Teplice, Žilina apod. Když budete mít zájem, pošli odkaz na vycházky a tůry v okolí. Na obrázku je, letecký" pohled na ubytování v Jasné a skalní brána u Súlova.

To ste tam museli byť v zlej dobe akurát keď stavali lanovku samozrejme že niekde kde sa robí hlavne s ťažkou technikou nebude ticho a pokoj. Myslím že to mohlo byť tak 2-3 roky dozadu, teraz to tam je už OK žiadne stavenisko chodievame tam dosť často v zime lyžovať a v lete na turistiku. To že beriem pre psa vodu je pre mňa samozrejmosť, avšak práve na chate na chopku a potom aj na Ďumbieri nám zrovna vodu pre psíka dali. Chodí tam so psami kopec ľudí samozrejme po kameňoch treba dávať pozor no nie je to celý úsek a vo VT je to podstatne horšie. A nižšie položené túry vedú po lesných cestách. Pekné sú aj iné miesta ja milujem aj Oravu, no zadávateľka sa pýtala na Tatry :) Hady môžu byť všade treba dávať na psíkov pozor.

27.8.2015 15:01

Souhlasím, bylo to tak před 3 roky. I my potkali na hřebenovce spoustu psů, bylo docela parné léto, na vrcholu Ďumbieru bylo odpoledne skoro 29 stupňů, celá cesta vede nad hranicí lesa, nemyslím si, že by to bylo pro psy to nejlepší. Lidi někdy nemají soudnost, zažili jsme yorkšíra na cestě ze Spálené doliny k Roháčským plesům. Vzhledem k terénu a velikosti psa bych to bral jako týrání. A cestování v hlavní sezóně má vždycky jisté nevýhody. Byli jsme v Demänovské jaskyňi slobody. Ve skupině nás bylo mezi 80 - 100 lidmi i s malými dětmi, které to nebavilo. Výklad průvodkyně tudíž nebyl slyšet a i když na konci šla další pracovnice jeskyní, ta se spíš soustředila na to, aby někdo nefotil bez povolení. Jediné co jsme na začátku prohlídky slyšeli, bylo, aby se nikdo nesnažil fotit bez zaplacení, protože jsme sledováni kamerou. Tak velký bratr šmíruje i pod zemí. Jeskyně je moc hezká, ale taková prohlídka spíš od další návštěvy odradí.

27.8.2015 20:23
noemi

XXX.XXX.64.236

Pro supika
Ta skalní brána v Súlovskách se jmenuje gotická...ještě je na delší trase skalní okno - Obrovská brána a od ní se jde strmě dolů k Šarkaní díře.

Pro gabush
Pro výletík se psem ideální - http://www.treking.cz/regiony/sarkania-diera.htm
Nevrhala bych se hned do Tater, na Slovensku je opravdu spousta krásných míst, kde nejsou takové masy lidí jako ve Vysokých Tatrách.

Nízké Tatry taky neznamenají jen Demänovskou dolinu.

Moje srdcovka je Velká Fatra - rozsáhlé zakulacené kopečky. Kromě zmijí bacha na medvědy .

28.8.2015 10:02
hillary

XXX.XXX.74.222

gabush napsal(a):
Zvažujeme dovolenou v tatrách, protože Slovensko vůbec neznáme, ráda bych se zeptala na osvědčená místa ubytování, kde bez problému se ubytujete i s psím parťákem. Nejde nám o vysokohorské túry, ale rádi bychom ubytování měli jako výchozí bod odkud můžeme vyjít a vrátit se - procházky, plesa... aby to na pejska nebylo moc. Je to sice kříženka Ovčáka, ale chceme abychom si spolu všichni udělali klidnou a hezkou dovolenou někde v horách.
Moc děkuji za případné tipy.

Vysoké Tatry úplně v pohodě, byli jsme s CC, před dvěma lety a bomba, ale chce to jet, až nejsou parna mít sebou vždy dostatek vody, atd., i když se dají vybírat trasy, kde jsou potůčky, apod. Ubytování se dá sehnat i na místě, případně v soukromí. Co můžu doporučit, jsou Belianské tatry, tam je to taky super, i pro psa. Určitě lze udělat tůry a výšlapy dle možností psa, po šutrech šplhat nemusíte, my si taky vrcholky odpustili a spokojení byli všichni.

28.8.2015 10:05
hillary

XXX.XXX.74.222

hillary napsal(a):
Vysoké Tatry úplně v pohodě, byli jsme s CC, před dvěma lety a bomba, ale chce to jet, až nejsou parna mít sebou vždy dostatek vody, atd., i když se dají vybírat trasy, kde jsou potůčky, apod. Ubytování se dá sehnat i na místě, případně v soukromí. Co můžu doporučit, jsou Belianské tatry, tam je to taky super, i pro psa. Určitě lze udělat tůry a výšlapy dle možností psa, po šutrech šplhat nemusíte, my si taky vrcholky odpustili a spokojení byli všichni.

Ještě foto z Belianských i Vysokých..

28.8.2015 10:07
hillary

XXX.XXX.74.222

hillary napsal(a):

Ještě dodatek - samozřejmě člověk musí znát možnosti svého psa, stejně jako zdravotní stav / fyzičku.. Pokud chodíte tůry, pes se umí chovat, nevadí mu kamzíci a jiná zvěř, chůze na vidítku (ideálně postroj), tak bez problémů.:) Ale souhlasím, že na Slovensku je nádherných míst opravdu spousta..

28.8.2015 14:58
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Chtěla jsem napsat něco, co už ale koukám psali asi dva lidé přede mnou. Myslím, že právě v Tatrách je výskyt zmijí opravdu vysoký. My byli v Podbanském, jako teenager jsem sbírala borůvky, u toho dřepěla a najednou se mi mezi nohama jak jsem dřepěla s varovným syčením proplazila zmije - učebnicově zbarvená. Jelikož mám z hadů fobii, tak tato dovolená už pak pro mě proběhla v atmosféře obav... Jiná moje kamarádka mi popisovala, že dělali v Tatrách (nevím ale v kterých) podvečerní a večerní vycházky i se psem - tehdy měli jezevčíka. A říkala mi, že to byla síla - vstoupili na cestu...a z rozehřáté asfaltky se jim přímo před očima cca pár desítek cm od nich začali hemžit prý snad desítky zmijí - rychle se plazily pryč z dosahu event. predátora. Vždy jsme si s tou kolegyní říkaly, jak by to asi bylo, kdyby psa uštkla...? Musí dostat sérum? Neví někdo?

28.8.2015 15:39
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

fikovnice napsal(a):
Chtěla jsem napsat něco, co už ale koukám psali asi dva lidé přede mnou. Myslím, že právě v Tatrách je výskyt zmijí opravdu vysoký. My byli v Podbanském, jako teenager jsem sbírala borůvky, u toho dřepěla a najednou se mi mezi nohama jak jsem dřepěla s varovným syčením proplazila zmije - učebnicově zbarvená. Jelikož mám z hadů fobii, tak tato dovolená už pak pro mě proběhla v atmosféře obav... Jiná moje kamarádka mi popisovala, že dělali v Tatrách (nevím ale v kterých) podvečerní a večerní vycházky i se psem - tehdy měli jezevčíka. A říkala mi, že to byla síla - vstoupili na cestu...a z rozehřáté asfaltky se jim přímo před očima cca pár desítek cm od nich začali hemžit prý snad desítky zmijí - rychle se plazily pryč z dosahu event. predátora. Vždy jsme si s tou kolegyní říkaly, jak by to asi bylo, kdyby psa uštkla...? Musí dostat sérum? Neví někdo?

Ani lidi nedostávají, stejné je to u psů. Asi záleží na velikosti psa, velikosti zmije...Většinou stačí tableta na alergii typu Zyrtec.

28.8.2015 16:00

fikovnice napsal(a):

Kam až jsme se od Tater dostali Popisovaný případ více zmijí na jednom místě je snad jenom v době páření. Kdysi jsem pozoroval pod Vírskou přehradou páření slepýšů a to opravdu bylo klubko, hadů". Mě spíš překvapilo, že se v literatuře uvádí, že je zmije plachá a před člověkem včas uteče. Narazili jsme v Velkých Karlovic na zmiji přímo uprostřed cesty a i když jsem nad ní kroužil nohou v pohorce, tak jenom syčela, ale odplazit se nenamáhala. Jinak u nás je hodně zmijí třeba na Šumavě. Je potřeba si dávat pozor hlavně na prosluněné skalky, zbytky zdí z původních chalup nebo hrází z kamení vysbíraného na polích původních obyvatel. Pro psy speciální sérum neexistuje a jak už psala Lesní žínka záleží na velikosti, stáří a zdravotním stavu psa, kam ho zmije kousne, popřípadě ročním období. Zjara je jed účinnější.
http://www.bullshelp.eu/index.php/clanky/590-ustknuti-psa-zmiji.

28.8.2015 19:47
noemi

XXX.XXX.64.236

hillary napsal(a):

Jen se zeptám - ony už Belianky nejsou chráněné?...pokud vím, vedl tam jediný oficiální turistický chodník díky ochraně prostředí, chodník byl jednosměrný a platilo se za vstup (stejně jako je to běžné v Polských Tatrách).

29.8.2015 12:15
hillary

XXX.XXX.44.91

noemi napsal(a):
Jen se zeptám - ony už Belianky nejsou chráněné?...pokud vím, vedl tam jediný oficiální turistický chodník díky ochraně prostředí, chodník byl jednosměrný a platilo se za vstup (stejně jako je to běžné v Polských Tatrách).

Nn, otevřeli je. Byli jsme před dvěmi lety. Potkali jsme dokonce stráž a jen požádali, ať dodržíme vodítko a popřáli krásný den.:).

29.8.2015 12:59

noemi napsal(a):
Pro supika
Ta skalní brána v Súlovskách se jmenuje gotická...ještě je na delší trase skalní okno - Obrovská brána a od ní se jde strmě dolů k Šarkaní díře.

Pro gabush
Pro výletík se psem ideální - http://www.treking.cz/regiony/sarkania-diera.htm
Nevrhala bych se hned do Tater, na Slovensku je opravdu spousta krásných míst, kde nejsou takové masy lidí jako ve Vysokých Tatrách.

Nízké Tatry taky neznamenají jen Demänovskou dolinu.

Moje srdcovka je Velká Fatra - rozsáhlé zakulacené kopečky. Kromě zmijí bacha na medvědy .

Díky za upřesnění, přece jenom jsme tam byli tak před 9 lety a člověk na ledaco zapomene. Ovšem kousek pod Šarkani dírou byl uprostřed cesty pořádný balvan. Shora se to dalo v nejhorším případě sjet po zadku ale nahoru to byl docela zážitek. Bylo na to upozorňováno i v knižním průvodci po Súlovských skalách.
A nevíte náhodou, jestli už byla propojena Kysucká lesní železnice s Oravskou větví. Byli jsme tam asi před 5 lety a tvrdili nám, že to během roku má být hotové. Ale nějak to zapadlo a ani na internetu jsem nenašel, jestli se to opravdu podařilo a provoz byl obnoven na celé lesní železnici.

29.8.2015 13:55
noemi

XXX.XXX.64.236

Díky za upřesnění, přece jenom jsme tam byli tak před 9 lety a člověk na ledaco zapomene. Ovšem kousek pod Šarkani dírou byl uprostřed cesty pořádný balvan. Shora se to dalo v nejhorším případě sjet po zadku ale nahoru to byl docela zážitek. Bylo na to upozorňováno i v knižním průvodci po Súlovských skalách.
A nevíte náhodou, jestli už byla propojena Kysucká lesní železnice s Oravskou větví. Byli jsme tam asi před 5 lety a tvrdili nám, že to během roku má být hotové. Ale nějak to zapadlo a ani na internetu jsem nenašel, jestli se to opravdu podařilo a provoz byl obnoven na celé lesní železnici.

Netuším, bohužel jsem teď na Slovensko přestala jezdit.
Navíc - my jsme se pohybovali spíše po hřebenech hor, takže železnice i lanovky byly krapet mimo náš zájem

Nicméně - našla jsem tohle a podle názvu bych laicky dedukovala, že ke spojení došlo , ovšem netuším datum jeho vzniku (myslím toho článku).
http://www.kysuckemuzeum.sk/index.php/expozocie-muzea/historicka-lesna-uvraova-eleznica-hluz.

29.8.2015 14:50

Článek vzniknul jistě po r.2000, ale popisuje situaci v době největšího rozmachu úzkorozchodných lesních železnic v minulém století. Provoz po 1.úvrať byl už v době opětovného zprovoznění jako historické železnice. Bohužel ani na stránkách Kysuckého muzea není o spojení ani čárka, tak bych to tipoval na jeden velký tunel, ve kterém zmizely finanční prostředky, tak jak je to ve vlastech českých a slovenských zvykem.
Že byste patřila k těm zapřisáhlým turistům, kteří vyznávají jenom pohyb po vlastních nohou a ti co použijí lanovku jsou podle nich žabaři?

29.8.2015 15:00
noemi

XXX.XXX.64.236

Článek vzniknul jistě po r.2000, ale popisuje situaci v době největšího rozmachu úzkorozchodných lesních železnic v minulém století. Provoz po 1.úvrať byl už v době opětovného zprovoznění jako historické železnice. Bohužel ani na stránkách Kysuckého muzea není o spojení ani čárka, tak bych to tipoval na jeden velký tunel, ve kterém zmizely finanční prostředky, tak jak je to ve vlastech českých a slovenských zvykem.
Že byste patřila k těm zapřisáhlým turistům, kteří vyznávají jenom pohyb po vlastních nohou a ti co použijí lanovku jsou podle nich žabaři?

Tak nějak, ale začala jsem s touto aktivitou hodně pozdě... a drželo mě to cca 7 let (kdy jsme měli partičku a byli na Slovensku i 2x v měsíci).

Po pořízení psů šla tato aktivita tak trochu stranou, protože se nutno zajišťovat hlídání...teď už zcela
Taky známí se dostali do období druhé mízy , takže mi zůstala max návštěva hradů a zámků. Případně občas výšlap do Beskyd a Jeseníků.

Jít hřeben Nízkých Tater z Korytnice na Ďurkovou, pak pokračovat na Ďumbier, případně na Štefaničku... a potkat za den 2 človíčky má své nenahraditelné kouzlo (i když chápu, že pro někoho nepochopitelné).

Vychylovku znám v podstatě jen z ukazatelů, když jsme přes Starou Bystřici projížděli na MF nebo směr Roháče.
Samozřejmostí byla zastávka v Zázrivé na nitě, tehdy ještě prodávané babičkami u cesty pouze s chladicími přenosnými taškami...později už vznikající stánky tohle kouzlo nahradily komercí.

29.8.2015 15:35

Tak jsme na tom podobně, jak jsme si pořídili psiska, už byly omezeny výlety. Ovšem 2x do měsíce na Slovensko, to tiše závidím. Máme ho taky docela prochozené až snad na Vihorlat, který byl přece jenom trochu z ruky a právě Velkou Fatru. Tam je problém, že je značená hřebenovka, na kterou se napojují střídavě cesty z údolí. Ale pokud bych byl někde v oblasti ubytovaný, tak bych se z jednodenního výletu těžko vracel. Na vojně jsme dělali geodetické práce zhruba v oblasti mezi Starou Lubovní, Spišskou Novou Vsí a Prešovem, byli jsme tam 5 měsíců a mohli jsme tak poznat jak krásnou přírodu, tak i fajn lidi. No a když jsme měřili ve zdejším vojenském prostoru, tak jsme nepotkali za celý den ani ty dva lidi.
No dneska už několikadenní výlet natěžko po slovenských horách přece jenom nechám mladším.
Ale i v Jeseníkách nebo Beskydech se dají podniknout tůry, kde není moc turistů. Třeba kolem Sušiny u Kralického Sněžníku nebo hřebenovka Rychlebských hor, tam spíš narazíte na jelena nebo divočáka. Ale třeba i na Súlovských skalách, když jsme byli mimo sezónu, tak jsme potkávali pořád stejných 5 lidí. Jenom ta nadmořská výška je jiná.

29.8.2015 15:51
noemi

XXX.XXX.64.236

Hřebenovka VF se dá právě krásně projí přímo z Ružomberoku nebo z Bílého Potoka (opravdu doporučuji). Přespat se dá na Smrekovici, druhý den na Borišově (my jsme to před 7 lety šli za jeden den ), no a pak je možností vícero.
Jestli neznáte, doporučuji - opravdu krásný relax (snad jen občas, jak jsem psala - s medvědy v zádi, či v "přédi").

Jeseníky a Beskydy jsou fajn. Já vlastně občas vezmu auto a jedu 40 km na naši oblíbenou stezku kolem potoka pod Mazákem. Je to na něco přes hoďku, v chládku a psi jsou nadšení.
V Jeseníkách jsem si oblíbila trasu Malá Morávka - Karlov - Mravencovka - Jelení Studánka - Vysoká hole - Ovčárna - Karlova Studánka...a pak stopem pro auto (jsem si myslela, že letos mi promočené po přeháňce s bouřkou nikdo nezastaví - v závislosti na věk a rostoucí hmosnost ), ale kupodivu jsem byla ochotně zavezena až k autu ...hodným lidem touto cestou moc děkuji. Ještě chtěli dokonce vzít i našeho psa ...k tomu jsem ale neměla odvahu).

V Súlovkách je to krásné jít místo na Šarkaňku vlevo k vodopádu...zvláště zajímavé je pak vylézt k němu nahoru a neumět se dostat dolů ...ale já jsem vždycky případ k pohledání .

A v Beskydech mám ještě oblíbenou trasu - Mosty u Jablunkova - Bílý Kříž - Visalaje (pokud neznáte, tak taky moc fajn)...i když není úplně bez lidí. Pak je ale nutno dostat se autobusem do FM minimálně na vlak. Auto je tady přítěží.

29.8.2015 16:28

Na Fatru bych asi nedostal manželku, ta je schopna vidět medvěda i v Hostýnských vrších
V Jeseníkách je pěkná hřebenovka z Ramzové přes Šerák, Keprník, Červenohorské sedlo, Švýcárnu, Jelení studánku buď do Malé Morávky nebo pokračovat od Jelení studánky přes Břidličnou horu a Ztracené kameny na Skřítek s přespáním na Švýcárně nebo Barborce.
V Beskydech nebo spíš Javorníkách z Bumbálky buď směrem na Bílý Kříž nebo před Velký Javorník na Kohútku, po cestě je spousta možností ubytování a sejít dolů se dá taky na hodně místech. Hezká cesta s výhledy je z Bumbálky přes Třeštík a Vysokou na Soláň a Čarták. No a že nemusí být stopování vždycky to pravé, o tom svědčí naše příhoda z Karlové Studánky. Byli jsme ubytovaní v Karlově a já měl naplánovanou túru s jednou manželčinou kolegyní z Ovčárny, Divokým dolem k dolní nádrži přehrady Dlouhé stráně, k Františkově myslivně, Jelení studánce a přes Alfrédku a Mravencovku do Karlova. Vzhledem k úrodě borůvek pěkná celodenní túra. Manželka s druhou kolegyní si prošly Karlovu Studánku a přes Hvězdu a Malou Morávku šly do Karlova. Jenomže jak tak chodily po K.Studánce, tak si všimly vyhlášky obecního úřadu, že na lesní silničce u Videl bylo nalezeno odstavené auto se zavražděnou ženou, která zřejmě v noci vzala stopaře a policie hledá svědky. No a když si pak šlapaly od lesem u Hvězdy, tak se z křoví vynořil nějaký chlápek a ženský nasadily takové tempo, že by jim záviděl leckterý olympionik. A nevymluvili jsme jim, že to nebyl vrah.

29.8.2015 16:39
noemi

XXX.XXX.64.236

Na Fatru bych asi nedostal manželku, ta je schopna vidět medvěda i v Hostýnských vrších
V Jeseníkách je pěkná hřebenovka z Ramzové přes Šerák, Keprník, Červenohorské sedlo, Švýcárnu, Jelení studánku buď do Malé Morávky nebo pokračovat od Jelení studánky přes Břidličnou horu a Ztracené kameny na Skřítek s přespáním na Švýcárně nebo Barborce.
V Beskydech nebo spíš Javorníkách z Bumbálky buď směrem na Bílý Kříž nebo před Velký Javorník na Kohútku, po cestě je spousta možností ubytování a sejít dolů se dá taky na hodně místech. Hezká cesta s výhledy je z Bumbálky přes Třeštík a Vysokou na Soláň a Čarták. No a že nemusí být stopování vždycky to pravé, o tom svědčí naše příhoda z Karlové Studánky. Byli jsme ubytovaní v Karlově a já měl naplánovanou túru s jednou manželčinou kolegyní z Ovčárny, Divokým dolem k dolní nádrži přehrady Dlouhé stráně, k Františkově myslivně, Jelení studánce a přes Alfrédku a Mravencovku do Karlova. Vzhledem k úrodě borůvek pěkná celodenní túra. Manželka s druhou kolegyní si prošly Karlovu Studánku a přes Hvězdu a Malou Morávku šly do Karlova. Jenomže jak tak chodily po K.Studánce, tak si všimly vyhlášky obecního úřadu, že na lesní silničce u Videl bylo nalezeno odstavené auto se zavražděnou ženou, která zřejmě v noci vzala stopaře a policie hledá svědky. No a když si pak šlapaly od lesem u Hvězdy, tak se z křoví vynořil nějaký chlápek a ženský nasadily takové tempo, že by jim záviděl leckterý olympionik. A nevymluvili jsme jim, že to nebyl vrah.

Super - usmívám se, všechny uvedené trasy jsem prošla. Zvláště zajímavý byl před 10 lety Divoký důl, kdy jsem tudy šla sama s 10-tiletou dcerou v šílené mlze z Pradědu. Pro strach jsem opravdu neměla uděláno .
Bumbálka - Bílý kříž (nekonečná ), Bumbálka - hotel Portáš (super), přespali jsme a ráno jsme to vzalii na Čarták (jsou tam na hřebenu 2 ) a zpět na Bumbálku. Taková Vysoká již potmě - taky budu dlouho vzpomínat .

Taky jsem ukecala kámošku, že vyrazíme na Pulčíny, kde 100% nejsou medvědi a můžeme být se psy v klidu (samozřejmě hned 1. cedule upozorňovala na jejich výskyt).
Taky Velký Javorník v Javorníkách a Ztratenec kousek od něj - i tady se už medvěd v roce tuším 2010 toulal...

Takže ty uvedené hrady a zámky (ovšem bez psů ) voní bezpečím

29.8.2015 17:54
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Kam až jsme se od Tater dostali Popisovaný případ více zmijí na jednom místě je snad jenom v době páření. Kdysi jsem pozoroval pod Vírskou přehradou páření slepýšů a to opravdu bylo klubko, hadů". Mě spíš překvapilo, že se v literatuře uvádí, že je zmije plachá a před člověkem včas uteče. Narazili jsme v Velkých Karlovic na zmiji přímo uprostřed cesty a i když jsem nad ní kroužil nohou v pohorce, tak jenom syčela, ale odplazit se nenamáhala. Jinak u nás je hodně zmijí třeba na Šumavě. Je potřeba si dávat pozor hlavně na prosluněné skalky, zbytky zdí z původních chalup nebo hrází z kamení vysbíraného na polích původních obyvatel. Pro psy speciální sérum neexistuje a jak už psala Lesní žínka záleží na velikosti, stáří a zdravotním stavu psa, kam ho zmije kousne, popřípadě ročním období. Zjara je jed účinnější.
http://www.bullshelp.eu/index.php/clanky/590-ustknuti-psa-zmiji.

Tady nešlo tuším o pářící období a zmije nebyly v klubku. Bylo to večer, asfaltka byla po dni vyhřátá a zmije se tam vyhřívaly - prý opravdu v takovém počtu, že jak šli, tak se jedna za druhou odplazovaly jim z cesty. Kolegyně se hadů nebojí, tak jí věřím, že nepřeháněla.

29.8.2015 18:18
noemi

XXX.XXX.64.236

fikovnice napsal(a):
Tady nešlo tuším o pářící období a zmije nebyly v klubku. Bylo to večer, asfaltka byla po dni vyhřátá a zmije se tam vyhřívaly - prý opravdu v takovém počtu, že jak šli, tak se jedna za druhou odplazovaly jim z cesty. Kolegyně se hadů nebojí, tak jí věřím, že nepřeháněla.

Tak to kolegyně nebyla v Polských Tatrách, kde je přímo na zmijí louce upozornění. Cestou se kapličce jich na nás koukalo snad tisíc zmijích očí, tak jsme to s dcerou vzaly úprkem zpět.
Při další návštěvě už to bylo bez němých pozorovatelů .

29.8.2015 20:56

noemi napsal(a):
Tak to kolegyně nebyla v Polských Tatrách, kde je přímo na zmijí louce upozornění. Cestou se kapličce jich na nás koukalo snad tisíc zmijích očí, tak jsme to s dcerou vzaly úprkem zpět.

Brrr tak to snad radši toho medvěda

29.8.2015 21:21
noemi

XXX.XXX.64.236

Brrr tak to snad radši toho medvěda

Tak stezka s výraznou cedulí upozorňující na zvýšený výskyt medvědů byla kousek opodál

http://adrianwozniak.com/blog/index.php/tag/dolina-chocholowska/.

29.8.2015 21:54
jazzinka

XXX.XXX.35.182

Jen k té Smrekovici na Fatře - turistická ubytovna je zavřená, přespat se dá v hotelu za "smluvní cenu (letos nás to stálo 30EUR/ 2 lidi se snídaní). Psa tam ale asi pustí za smluvní cenu jen malého, můj čsv musel přespat v autě. Na Borišově z něj taky nebyly nejdřív nadšení (mají tam 3 vlastni psy), ale nakonec si ho tam naopak chtěli nechat smajlík
Fatra je taky srdcovka, ale si je lepší počítat s bivakováním/spaním na salaších.
A medvědi tam sice podle poškrábaných stromů jsou ( i když spíš na turčianském hřebeni), ale potkali jsme jen zmiji a ta se nám klidila z cesty, přestože jsem fakt šlápla těsně vedle ní.

29.8.2015 23:08
noemi

XXX.XXX.64.236

jazzinka napsal(a):
Jen k té Smrekovici na Fatře - turistická ubytovna je zavřená, přespat se dá v hotelu za "smluvní cenu (letos nás to stálo 30EUR/ 2 lidi se snídaní). Psa tam ale asi pustí za smluvní cenu jen malého, můj čsv musel přespat v autě. Na Borišově z něj taky nebyly nejdřív nadšení (mají tam 3 vlastni psy), ale nakonec si ho tam naopak chtěli nechat smajlík
Fatra je taky srdcovka, ale si je lepší počítat s bivakováním/spaním na salaších.
A medvědi tam sice podle poškrábaných stromů jsou ( i když spíš na turčianském hřebeni), ale potkali jsme jen zmiji a ta se nám klidila z cesty, přestože jsem fakt šlápla těsně vedle ní.

Fakt? Tak to je škoda, my jsme tam naposledy spali v roce 2011. Medvěd šel před námi pod Krížnou (Repište je prý místo s vysokým výskytem medvědů), ale kluci mi to raději řekli až potom...jsem se jen divila, proč stojí a tlučou holemi (pak přiznali, že jim do smíchu taky moc nebylo).
Pak jsme na Donovalském hřebenu potkali asi pytláky - schovaní v prohlubni - jsem měla málem mrtvici .

Na Borišově je stále stejný chatař?...vysoký a hubený - tuším Ivan (ale jméno si možná pletu).

29.8.2015 23:13
noemi

XXX.XXX.64.236

Pro supika
Tady jsou pro představu a inspiraci fotky s kopečky VF (velká neznamená vyšší, ale rozsáhlejší - aby to někoho neodradilo, nejvyšší hora Ostredok má "jen" 1592 m, na rozdíl od Velkého Kriváně na MF se 1709 m).

http://stanislavkan.blog.sme.sk/c/63526/Tip-na-vylet-Majerova-skala-Krizna-Kralova-studna.html

29.8.2015 23:26
fikovnice

XXX.XXX.240.1

noemi napsal(a):

Tak "Noemi" řeknu Vám, že já bych asi začala v takovém případě produkovat "freezing" - mám z hadů prostě čirou a šílenou fobii (nevím proč) a v případě, kdy jsem u nás na zahradě spatřila "jen" užovku tlustou jak "prasátko", tak jsem oněměla a zmrzla na místě. Mám to vyzkoušené - jde o můj typ úleku - neječím, nevolám o pomoc (tedy až na výjimky, kdy mě třeba chtěli obohatit naši snědší spoluobčané a jeden z nich mě začal škrtit "v kravatě"), ale stojím jak "zmrazená" či "opařená" .

29.8.2015 23:28
fikovnice

XXX.XXX.240.1

noemi napsal(a):

...ale jak čtu Váš příspěvek, víte, že se mi cosi vybavuje, že kolegyně byla možná právě v Polských Tatrách...? Oni jsou hodně turisticky založení, psa brávají s sebou, a myslím, že to bylo právě tam (tedy nemyslím konkrétní zmijí louku), ale Polské Tatry.

29.8.2015 23:33
fikovnice

XXX.XXX.240.1

noemi napsal(a):
Fakt? Tak to je škoda, my jsme tam naposledy spali v roce 2011. Medvěd šel před námi pod Krížnou (Repište je prý místo s vysokým výskytem medvědů), ale kluci mi to raději řekli až potom...jsem se jen divila, proč stojí a tlučou holemi (pak přiznali, že jim do smíchu taky moc nebylo).
Pak jsme na Donovalském hřebenu potkali asi pytláky - schovaní v prohlubni - jsem měla málem mrtvici .

Na Borišově je stále stejný chatař?...vysoký a hubený - tuším Ivan (ale jméno si možná pletu).

Tak já mám vzpomínku na medvědy v Podbanském. Mnoho a mnoho let zpátky - snad 30let (hrůza!), kdy tam snad byli přemnožení. Bydleli jsme na chatě našeho kamaráda - chata bez elektřiny, bez vody, celkem taková romantika. Když jsme mu vraceli klíče, tak až pak nám řekl jejich historku: něco venku opékali či rožnili, když se nablízku objevil medvěd, kterého asi přilákala vůně jídla. Prý nastal šílený zmatek, všichni o překot do chatky, cpali se jeden přes druhého, pro jistotu i zamkli a tu najednou si všimli, že v tom zmatku zapomněli venku...babičku! Už byla nějaká hůře mobilní...no naštěstí vše skončilo šťastně, na babičce si medvěd nepochutnal. Ani nevím jak je to s výskytem medvědů v Podbanském a vůbec v Nízkých Tatrách teď...?

30.8.2015 08:41
jazzinka

XXX.XXX.35.182

noemi napsal(a):

My teda holema mlátili skoro celou cestu preventivně ;-)
Ano, na Borišově je asi chatár stejný, prý jim ale pes nějakých turistů nedávno pokousal jejich psa, tak se nejdřív cukali. Ale pak už to bylo v pohodě a naopak nám nabízeli kloubní výživu apod., když zjistili, že je mému psu 12 a ještě ho táháme po kopcích smajlík Prý je jen lepší si spaní se psem předem rezervovat.
fotky kdyžtak zde http://jazzinka.rajce.idnes.cz/Velka_Fatra_2015/#

a pro zadavatele:
Ještě mohu doporučit Oravu, taky příjemné kopečky, vcelku málo lidí...

30.8.2015 09:30
noemi

XXX.XXX.64.236

jazzinka napsal(a):
My teda holema mlátili skoro celou cestu preventivně ;-)
Ano, na Borišově je asi chatár stejný, prý jim ale pes nějakých turistů nedávno pokousal jejich psa, tak se nejdřív cukali. Ale pak už to bylo v pohodě a naopak nám nabízeli kloubní výživu apod., když zjistili, že je mému psu 12 a ještě ho táháme po kopcích smajlík Prý je jen lepší si spaní se psem předem rezervovat.
fotky kdyžtak zde http://jazzinka.rajce.idnes.cz/Velka_Fatra_2015/#

a pro zadavatele:
Ještě mohu doporučit Oravu, taky příjemné kopečky, vcelku málo lidí...

Jéééé, salaš pod Suchým tedy prokoukla. My jsme tam spali v době, kdy ještě nebyla opravená střecha, takže celou noc tloukl uvolněný plát, žebřík v té době někdo spálil...vím, že ji pak začali vylepšovat.
Pak jsem šli jednou jen kolem bez noclehu a to jsme si záměrně táhla pánvičku, slaninu a cibuli...a to byla pak udělaná na ohni ta pravá turistická pochoutka ...sakryš, budu muset někoho ukecat, ať se mnou ještě vyrazí na nějaký horský hřeben .

Ještě mohu doporučit následující...Vcelku adrenalinová trasa v 1. půlce zcela bez lidí na v NT - z Demänovské doliny na Sinou, a pak na Polanu...cestou jsou pak 2 borůvkové palouky. Jeden z nich bych v době, kdy jsme šly zcela bez borůvek - obrán medvědy . Následující hřeben na Polanu v obsazení já, dcera 14 let a kamarádka, kdy během 5 minut padla bělostná mlha a na turistickém chodníku se krásně rýsovaly otisky medvědice s medvídětem v kombinaci s mými prostonárodními písněmi v naději, že chlupáči nejsou hudebně nadaní a nebudou se chtít přidat, je dalším nezapomenutelným zážitkem mé turistické "kariéry"...nicméně - výhodu to mělo. Když jsme pak zvládly i část hlavního NT hřebene přes Děreše, na Kamenné chatě byl snad 1 človíček...a místní proslulý bylinkový čaj vážně neměl chybu . I když to možná tehdy chtělo spíše štamprli .

30.8.2015 09:30

No vida, jak se nám diskuze rozproudila, koukám, že i na pejskařském webu se najdou zanícení turisti
Pro fíkovnici: Já čekal happyend, že když jste se pak podívali z okna, tak babička seděla a medvědem svorně u ohně a pojídali dobroty, které jste tam nechali No a co se týká medvědů v Nízkých Tatrách, tak podle informací v knižním průvodci a získaných od jeskyňářů ve Stanišovské jeskyni dochází k setkání s medvědem hodně v Jánské dolině (u Liptovského Jána).
No a ještě něco ke zmijím. Před lety jsem byl s dcerou s CK Kudrna v Rumunském Banátu. Tak je docela hojná zmije růžkatá. Za celou dobu jsme viděli jednu malou, ale rozhodně se nechovala nijak bázlivě. Ale vyprávěl průvodce, že když kdysi nocovali pod širákem u vodních mlýnků za Gernikem, tak ráno vypadla mladá zmije růžkatá jedné účastnici ze spacáku.
No a pro pobavení i poučení přikládám okopírovanou stížnost jednoho taky turisty z webu jeseniky.net.

Bohužel musím konstatovat, že přestože je v Jeseníkách jedinečná příroda a vše moc krásné, tak pro turisty se toho hodně zanedbává. Služby jsou na velmi dobré úrovni ve městech a hotelech, ale značení tras, jejich schůdnost atd. jsou velmi špatné. Bohužel se nám nepovedlo najít prakticky nic, jelikož ukazatele najednou končili, na rozcestí chyběly prakticky vždy a také není nikde značena obtížnost tras a jejich schůdnost, vzdálenosti apod. V navigacích také není možné nic moc najít (což bude zřejmě špatná komunikace s výrobci).
S tímto jsme se již setkali vícekrát, ale v Jeseníku (ve městě je vše značeno bezvadně, ale následně v lese nic) je to tragické. Když jsme viděli např. jakou trasou se mělo jít k vodopádům u Pradědu, tak jsem ty maminky s dětmi a důchodce dosti litoval (před koncem jsme to vzdali i my, jelikož terén byl již dosti nebezpečný).
Chtělo by to více myslet na turisty a ne na kamzíky.
Jinak příroda opravdu nádherná a stojí za to.

tomu je opravdu těžké něco dodat.

30.8.2015 10:45
noemi

XXX.XXX.64.236

Pro supika
To u nás máme vše krásně značeno

30.8.2015 12:21

noemi napsal(a):
Pro supika
To u nás máme vše krásně značeno