Zdravím, chtěla bych poradit co mám udělat aby mi doma přestal výt pes? Byl zvyklý být s druhým psem, ale bydlím sama a zvykám ho naučit samostatnosti, doma nic neudělá nerozkouše ale vyje. Mám ročního čínského naháče. Vyzkoušela jsem zapnutou televizi, míček co zabaví a dává pamlsky, ale nic. Kamarádka my doporučila eletricky obojek, ale já z toho mám strach, že mu nějak ublížím.Děuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

makysek
napsal(a):
Zdravím, chtěla bych poradit co mám udělat aby mi doma přestal výt pes? Byl zvyklý být s druhým psem, ale bydlím sama a zvykám ho naučit samostatnosti, doma nic neudělá nerozkouše ale vyje. Mám ročního čínského naháče. Vyzkoušela jsem zapnutou televizi, míček co zabaví a dává pamlsky, ale nic. Kamarádka my doporučila eletricky obojek, ale já z toho mám strach, že mu nějak ublížím.Děuji za rady.
To by mě zajímala spojitost samota+EO.

napsal(a):
To by mě zajímala spojitost samota+EO.
Tam je asi myšlený takový ten protištěkací. Pes vydá zvuk a ono ho to ťafne. Pes možná bude časem ticho, ale bude v ještě větším stresu. Pes není zvyklý na samotu a taková pomůcka mu nepomůže.
makysek
napsal(a):
Nechte mu namíchat bachovky na míru tady www.umarkety.cz a půjde to i bez obojku.

makysek
napsal(a):
Můžete mi doporučit co mám udělat? děkuji.
Zkuste najít ve starších diskuzích, řešilo se to tu mockrát. Viz : separátní úzkost, štěně samo doma...atd.
"Jak zbavit psa vytí?" - inu můžete mu vyřezat hlasivky třeba. Lepší bude spíš pracovat na příčině. Ta je jasná, byl zvyklý na psího parťáka a stýská se mu. Pes je pes, králíka si časem dá třeba k obědu.
Rada? Jediná. Ač naháč, stále pes. Takže utahat ho. Unavit ho. Fyzicky = důkladná vycházka a vylítání, ne jen nechat psa vyčurat šup domů. Psychicky = různé aktivity během této vycházky, nemyslím nějaký dril, ale hry ala oběhni strom, najdi mi ponožku, schovám se ti a hledej si mě, nácvik dalších věcí atp. Domů by pak měl přijít roční, příjemně unavený pes, který bude rád, že bude mít od paničky a bude moci spát. A nebude výt. Podobný program i odpoledne. V podvečer.
Pes se sám s králíkem či míčkem či TV nezabaví, potřebuje k tomu parťáka. Tím jste pro něj teď vy, takže je to ve vaší kompetenci mu najít dostatečnou činnost, která by ho unavila.

ag
napsal(a):
"Jak zbavit psa vytí?" - inu můžete mu vyřezat hlasivky třeba. Lepší bude spíš pracovat na příčině. Ta je jasná, byl zvyklý na psího parťáka a stýská se mu. Pes je pes, králíka si časem dá třeba k obědu.
Rada? Jediná. Ač naháč, stále pes. Takže utahat ho. Unavit ho. Fyzicky = důkladná vycházka a vylítání, ne jen nechat psa vyčurat šup domů. Psychicky = různé aktivity během této vycházky, nemyslím nějaký dril, ale hry ala oběhni strom, najdi mi ponožku, schovám se ti a hledej si mě, nácvik dalších věcí atp. Domů by pak měl přijít roční, příjemně unavený pes, který bude rád, že bude mít od paničky a bude moci spát. A nebude výt. Podobný program i odpoledne. V podvečer.
Pes se sám s králíkem či míčkem či TV nezabaví, potřebuje k tomu parťáka. Tím jste pro něj teď vy, takže je to ve vaší kompetenci mu najít dostatečnou činnost, která by ho unavila.
On ten stres, štěkání a vytí je pro psa hodně vysilující a přesto štěká a vyje. Rada je opravdu těžká, snad jen to, začít zvykat na samotu, jako u maličkého štěněte.
Byla jsem v podobné situaci, jen šlo o staršího psa, když mu umřela družka, štěkal a vyl do úmoru. Zůstával sám jen 4 hodiny a kdybych to neřešila, tak by umřel vyčerpáním. Naštěstí jsem ho mohla brát s sebou do práce a tak pak doma sám nemusel zůstávat.
Jak orionka nade mnou napsala, vytí psa "odstranila" tím, že ho bere všude s sebou, aby nemusel být sám. Znám taky takové lidi - jejich pes chodil s paničkou 15 let (!) denně do práce (to měla štěstí, že si ho tam mohla brát), nemohli jít jako rodina společně nikam, kam nemohl pes... psa měli rádi, ale když konečně chcípl, oddychli si, a to dokonce tak moc, že i když se přestěhovali nedávno z bytu do RD, tak už žádného psa nechtějí. Podle mých zkušeností se prostě vytí a štěkání o samotě jen tak nedá odstranit, unavit psa nepomůže. I kdyby zadavatelka s ním ráno běhala 2 hodiny, tak pes se dopoledne z únavy vyspí a co pak? Myslím, že ani parťák tomu nezabrání - budou se vzájemně budit a budou výt dva. Je otázka, proč pes vyje, podle mne, ať začne výt z jakéhokoliv důvodu, pokud se ta příčina neostraní hned v začátku, tak se z toho časem stane prostě zlozvyk. A na ten může (ale nemusí) pomoct jen protištěkací obojek. Nemusí být hned elektronický, ale někdy stačí ultrazvukový, nebo spreyový. Jsou ale značně odolní jedinci, na které prostě neplatí nic, ani ten elektronický. Obojky zpravidla fungují na principu - zvukový signál - impuls (ať už výboj, stříknutí spreye). Pes si toto dokáže vychytat a štěká, nebo vyje jen do toho zvukového signálu. Pak na chvíli přestane a znovu. Naštěstí u 90 % zvířat protištěkací obojek zabere. Pes při použití protištěkacího obojku možná bude chvíli ve stresu, ale časem - když to zabere - se zbaví svého zlozvyku. Má snad být ve stresu raději majitelka a s ní celý panelák? A nejen den, týden, ale roky? Nedivím se, že potom nějaký soused raději takového psa otráví. Já naštěstí už nemám sousedy, tak už ho nepotřebuji, ale byly doby, kdy mě pomohl a několika známým také. Vytí a štěkání psa v bytovém domě skutečně problém je - a velký. Mnohdy to znamená se psa zbavit - a třeba by to obojek vyřešil, ale protože se lidi obávají, aby pes náhodou neutrpěl újmu, tak to raději ani nezkusí a psa dají pryč. Myslím, že mnohdy zbytečně.
Scylla tady pořád propaguje bachovky, ale jednou jsem je zkusila u bázlivého štěněte a nepomohly vůbec. Já vím, Scyllo, že co nepomůže mně, může pomoct někomu jinému, ale ještě jsem tady nečetla od nikoho jiného, že by to někomu pomohlo.
koňadra
napsal(a):
Jak orionka nade mnou napsala, vytí psa "odstranila" tím, že ho bere všude s sebou, aby nemusel být sám. Znám taky takové lidi - jejich pes chodil s paničkou 15 let (!) denně do práce (to měla štěstí, že si ho tam mohla brát), nemohli jít jako rodina společně nikam, kam nemohl pes... psa měli rádi, ale když konečně chcípl, oddychli si, a to dokonce tak moc, že i když se přestěhovali nedávno z bytu do RD, tak už žádného psa nechtějí. Podle mých zkušeností se prostě vytí a štěkání o samotě jen tak nedá odstranit, unavit psa nepomůže. I kdyby zadavatelka s ním ráno běhala 2 hodiny, tak pes se dopoledne z únavy vyspí a co pak? Myslím, že ani parťák tomu nezabrání - budou se vzájemně budit a budou výt dva. Je otázka, proč pes vyje, podle mne, ať začne výt z jakéhokoliv důvodu, pokud se ta příčina neostraní hned v začátku, tak se z toho časem stane prostě zlozvyk. A na ten může (ale nemusí) pomoct jen protištěkací obojek. Nemusí být hned elektronický, ale někdy stačí ultrazvukový, nebo spreyový. Jsou ale značně odolní jedinci, na které prostě neplatí nic, ani ten elektronický. Obojky zpravidla fungují na principu - zvukový signál - impuls (ať už výboj, stříknutí spreye). Pes si toto dokáže vychytat a štěká, nebo vyje jen do toho zvukového signálu. Pak na chvíli přestane a znovu. Naštěstí u 90 % zvířat protištěkací obojek zabere. Pes při použití protištěkacího obojku možná bude chvíli ve stresu, ale časem - když to zabere - se zbaví svého zlozvyku. Má snad být ve stresu raději majitelka a s ní celý panelák? A nejen den, týden, ale roky? Nedivím se, že potom nějaký soused raději takového psa otráví. Já naštěstí už nemám sousedy, tak už ho nepotřebuji, ale byly doby, kdy mě pomohl a několika známým také. Vytí a štěkání psa v bytovém domě skutečně problém je - a velký. Mnohdy to znamená se psa zbavit - a třeba by to obojek vyřešil, ale protože se lidi obávají, aby pes náhodou neutrpěl újmu, tak to raději ani nezkusí a psa dají pryč. Myslím, že mnohdy zbytečně.
Scylla tady pořád propaguje bachovky, ale jednou jsem je zkusila u bázlivého štěněte a nepomohly vůbec. Já vím, Scyllo, že co nepomůže mně, může pomoct někomu jinému, ale ještě jsem tady nečetla od nikoho jiného, že by to někomu pomohlo.
Ze zkušenosti kamarádů též vím, že na cca těch 90% psů ten obojek zabere a po dvou třech týdnech už ho nikdy použít nemuseli. Ale znám i několik psíků, kteří buď princip nepochopili nebo jim z toho nějak hrabalo, nevím. Prostě je reakce obojku natolikm překvapila, že spustili ještě víc, obojek znovu zareagoval, znovu další stresová reakce, další jekot. Byla jsem toho svědkem osobně, je fakt, že konkrétně tuto fenku považuju opravdu za "méně inteligentní" - ale nebýt majitelka poblíž a nesundat jí to, zřejmě by se z toho zcvokla. Měli pak dlouhou dobu problém nandat jakýkoliv obojek, museli na půl roku přejít na vodění na kšírech, jinak byla fenka ve stresu a strachem bez sebe, jen obojek položili na krk (obyčejný). Takže možná vyzkoušet, ale rozhodně ne nasadit a zmizet do práce. Zpočátku je rozhodně nutno mít kontrolu a vidět jak pes na impuls reaguje. Já mám teď tréž doma psího ublafance, co se k nám s tímto zlozvykem jako starouš již dostal, naštěstí zvládáme pomalu odnaučování i bez toho.
fawnalee
napsal(a):
Ze zkušenosti kamarádů též vím, že na cca těch 90% psů ten obojek zabere a po dvou třech týdnech už ho nikdy použít nemuseli. Ale znám i několik psíků, kteří buď princip nepochopili nebo jim z toho nějak hrabalo, nevím. Prostě je reakce obojku natolikm překvapila, že spustili ještě víc, obojek znovu zareagoval, znovu další stresová reakce, další jekot. Byla jsem toho svědkem osobně, je fakt, že konkrétně tuto fenku považuju opravdu za "méně inteligentní" - ale nebýt majitelka poblíž a nesundat jí to, zřejmě by se z toho zcvokla. Měli pak dlouhou dobu problém nandat jakýkoliv obojek, museli na půl roku přejít na vodění na kšírech, jinak byla fenka ve stresu a strachem bez sebe, jen obojek položili na krk (obyčejný). Takže možná vyzkoušet, ale rozhodně ne nasadit a zmizet do práce. Zpočátku je rozhodně nutno mít kontrolu a vidět jak pes na impuls reaguje. Já mám teď tréž doma psího ublafance, co se k nám s tímto zlozvykem jako starouš již dostal, naštěstí zvládáme pomalu odnaučování i bez toho.
Souhlasím. Mohou být i nervově labilní jedinci, kteří to neustojí a zůstanou-li sami s obojkem na krku bez opory v páníčkovi, tak jim může hrábnout. Ale jsem přesvědčena, že to se týká jen mizivého procenta psí populace. Přesto to chce raději vždy napřed vyzkoušet - dát psovi obojek, odejít z domu a někde poblíž poslouchat, co se děje, příp. sledovat nějak přes web kameru.
makysek
napsal(a):
Jenže mám naháče a má strašně slabou kůži a ten obojek má dvě výbojky a to nesnese ani normální obojek aby neměl sedřenou kůži.
Existují spreyové a ultrazvukové protištěkací obojky. Pak už jedině být stále se psem, nebo ho dávat někam do psí školky, nebo k někomu na hlídání... a ještě je mizivé procento naděje, že ho to vytí třeba přejde časem. Je mladý - jak dlouho byl s druhým psem a jak dlouho je bez něj? Třeba časem zapomene na toho druhého a budete-li ho zároveň postupně učit samostatnosti, MOŽNÁ výt přestane - jestli tedy vyje jen proto, že je najednou sám a pokud se z toho nestane zlozvyk.
Máme ročního pejska a teď už tři týdny druhého (3 měsíce starého). Nebudu se dlouze rozepisovat. Zkrátka i mojí vinou, protože jsem byla cca 2 měsíce doma než jsem šla znovu do práce, byl starší pes málo zvyklý na samotu. Dlouho jsme trénovali, byly děsně malé pokroky. Manžel si pak bral štěně i do práce, nebo když už se to nedalo (webkameru jsme měli na chodbě), tak upaloval domů z práce a byl s ním třeba půl hodiny a pak zase utíkal do práce. Prostě bylo to děsný. Nakonec jsem koupila protištěkací obojek (to bylo po asi 5 měsících co jsme ho měli doma) - používali jsme jenom zvukový signál. A fakt to zabralo. Po cca měsíci jsme obojek defacto nepotřebovali. Hafanovi došlo, že v bytě se neštěká, nevyje. Fakt ale je, že dýl jak 3 hodiny samoty bylo i pak na něho moc. Jak se to překročilo, tak začal skákat na oblečení na věšácích, skákat po skříňkách, chovat se úzkostně atd. Tak jsme to vyřešili pořízením druhého hafíka. A nastala těžká pohoda - buď spolu blbnou nebo spí když nejsme doma. A dokonce se ten první zklidnil i při cestování autem. Než jsme dojeli na zahradu, tak už po jednom kilometru začal slintat. A teď je naprosto v klidu.
Pročetla jsem diskuse, že to pomůže prý na 50% nebo že v horší polovině případů starší pejsek naučí toho druhého taky výt a štěkat. U nás to ale zabralo.
Můj osobní názor je, že pejska protištěkací obojek úzkosti nezbaví. Jenom ho to naučí neprojevovat se vytím a štěkáním. Zároveň to ale chce postupně zvykat a trénovat samotu. Utahat, chodit sem a tam z bytu a zpátky. Nevítat, neloučit se. Spousta věcí.
Kolegyni z práce na pejska protištěkací obojek taky zabral, ale pejsek stres ventiloval jinak. Hrabal zeď až měl tlapky do krve, tak nakonec pejsek putoval k babičce.

Hodně záleží na tom, proč pes štěká. Když štěká z nudy, protože ho něco vydráždí a pod., tak asi většinou protištěkací obojek pomůže. Ale když štěká a vyje z úzkosti, tak tomu moc nevěřím. Tam bych u mladého psa volila způsob postupného navykání na samotu, jako u štěněte.
To vytí a štěkání z úzkosti je pro psa samo o sobě nepříjemné, únavné a kdyby mohl, tak by lehnul a spal, ale úzkost mu nedá ( nevím, jestli to nezní příliš hystericky, líp to napsat nevím ).
Já mohu protištěkací obojek doporučit a vůbec se toho nebát. Na našeho štěkáče zabral okamžitě.V bytě paneláku jsem to musela řešit touto cestou a pes hned pochopil a nijak mu to neubližuje. Jsou prostě štěkací plemena a jiné řešení pro nás nebylo. Pejsek žádné stresy z obojku nemá, pokud se vybere ten správný produkt a nastavení. Máme klid sousedi se usmívají a já se v klidu vyspím.
iwet
napsal(a):
Já mohu protištěkací obojek doporučit a vůbec se toho nebát. Na našeho štěkáče zabral okamžitě.V bytě paneláku jsem to musela řešit touto cestou a pes hned pochopil a nijak mu to neubližuje. Jsou prostě štěkací plemena a jiné řešení pro nás nebylo. Pejsek žádné stresy z obojku nemá, pokud se vybere ten správný produkt a nastavení. Máme klid sousedi se usmívají a já se v klidu vyspím.
Není to o tom správném produktu a nastavení, je to hlavně o povaze psa. Některý je prostě takový hysterák, že ho použití protištěkače může fakt po psychické stránce zcela odrovnat. Pokud je pes vyrovnaný a štěkáním či vytím si řeší nudu, tak ju, to fakt zabírá, v tom máte pravdu. Pokud ale pesan ječí z důvodu separační úzkosti, tj. stresu, může ho to fakt po psychické stránce zcela rozložit a je to akorát na další a další problémy. Jde o to znát svého psa a vědět co si u něj lze dovolit a co už ne. Jenže v tom má dost lidí problém, neumí to odhadnout. Já kdybych našemu "štěkači" nasadila protištěkací obojek, je z něj za pár hodin, možná i dříve totální psycická troska. Je to prostě pes, který je velmi "vzrušivý", reaguje naprosto na vše podstatně přehnaněji než naši ostatní psi, ať už v radosti, ve strachu. Prostě jeho práh citlivosti na podněty je úplně někde jinde, než u našich dalších, i když jde o totéž plemeno. Navíc k nám přišel již dospělý i s dost zlozvyky. Odbouráváme postupně, třeba to jeho štěkání mě děsně štve, ale vím, že obojkem bych tomu fakt nepomohla. Takže napřed je nutno vědět proč pes štěká, jaký k tomu má důvod. Znát jeho povahu a míru citlivosti, zda je to prostě pohodář a flegmouš, který se jen doma nudí. Nebo zda je to zvířátko totálně vykklepané a vystresované z důvodu samoty. To jsou dvě opravdu nesrovnateůlné situace a každou je třeba řešit jinak.