Dobrý den všem,
můj dotaz bude asi trochu hloupý, ale zkusím to i tak . Mám asi pětiletého psa, křížrence z útulku (na útulku strávil dva roky, co bylo předtím nevím, teď ho mám třetím rokem) a děláme spolu agility. V poslední době máme ale takový problém, pes mi na první dvě tratě vybíhá velice nesoustředěný. Odbíhá mi do oblouků, nemohu říst, že čuchá, ale má tendence výrazně zpomalovat a hlavu má blíže u země. Dohromady se dá až tak na třetí sekvenci, tam už je schopný pracovat vcelku normálně. Upozorňuji, že před výkonem se s ním samozřejmě rozcvičím, dáme chůzi u nohy, nějaký ten oční kontakt a snažím se s ním tahat o peška. A právě v tom tahání také narážím na neustále problémy. Jeho výkony jsou značně nestálé - někdy se tahá s chutí a jindy se potáhá m´pár vteřin a pak se jednoduše otočí a jde si po svých a čuchá. Vždycky jsem se s ním snažila cvičit jen do té doby, kdy ho to baví, teď už se jeho chuť přetahovat zase o kousek zlepšila, bohužel ale na hračku nijak nereaguje na rušných místech, tam si ani hrát nechce. Cvičím s ním proto na jídlo, ale toho taky kolikrát nebere (ne, nelákám psa na pamlsek) a stejně když cvičíme na jídlo, jde do útlumu, s hračkou má drive. Myslíte, že by pomohlo postupně přecházet z nerušného prostředí do toho rušnějšího?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Podle popisu - netlačíš moc na pilu?
Pes je již od začátku spíše takový "salámista", motivovat ho je opravdu těžké. S druhým psem jsem nikdy takový problém neměla, tenhle už byl na prvních lekcí motivovaný spíše neustálým hrabáním, nebo rejděním okolo. Dříve to bylo lepší, chodili jsme na cvičák, kde byli psi od začátku do konce uvázaní a na place se prostě pracovalo. Teď jsme jinde, kde všichni ostatní pouští psy navolno (já ne) a nechají je už na začátku běhat po cvičáku, kolikrát i trať dopředu očúrá kdejaká fena. I když jsou jiní na trati, kde kdo má psa venku z kotce, nemůže to být tím? Samozřejmě tím nesmívám vinu ze sebe, primárně se ptám co jsem udělala špatně já, že nám to nefunguje. Když jsme ale normálně venku, hraje si normálně a je schopný taky normálně pracovat.
TRPĚLIVOST PŘEDEVŠÍM. Nemám sice tolik zkušeností jako ostatní, ale měla jsem podobný problém, taky s útulkáčem. Já se vždycky snažím při analýze problému zaměřit na sebe, resp. co bych měla udělat JÁ pro to, aby se mnou pes lépe pracoval? A naopak - co jsem udělala špatně já, že se mnou pes nechce pracovat?
Psi pobíhající na volno jsou pro nesoustředěného psa jistě na dvě věci, sama příliš takovým cvičákům nefandím, cvičák je od slova "cvičit", na socializaci je čas jindy, ale to tak okrajově, každý to vidí jinak.
U mě byl jeden z největších problémů moje psychické rozpoložení, mám někdy panické záchvaty a psi na ně reagují negativně, hraní by pro mělo být pokaždé super, nikdy ne z povinnosti. A že jde v agility na pamlsky? To nějak vadí? Kolikrát pro mě bylo lepší vzít vořecha na pamlsky než to lámat přes koleno a tlačit mu hračku, když je evidentně rozrušený z dění okolo. Že ze začátku čuchá? Nelamte si hlavu, jestli už se na třetí sekvenci napravil a běží normálně, je to pokrok. Asi bych i více jezdila do nových prostředí, klidně ať tam běhá pomalu na pamlsky. A určitě bych si domluvila i individuálky s odborníkem, ti vám dají hodně.
Mě třeba pomohlo udělat si i režim, doslova si napsat denní aktivity se psy, abych je nepřetěžovala. Pokud si s Vámi jindy pes hraje, asi nemáte odhad a fakt na tu pilu asi tlačíte.