Dobrý den / Ahoj,
Chtěla bych se optat na nějaké fígle ke správné motivaci psa..
Jaký nastavit režim, aby pejska práce či trénink naprosto bavil a naplňoval? Aby byl rád, že může plnit povely a abych měla jeho plnou pozornost..?
Chápu, že je jistě za potřebí optimisticky naladění psovod, pamlsky, oblíbená hračka... Přesto se mi občas stává, že pejska výcvik nebaví, a jen znuděně plní povely, někdy je ani nedokončí a jde si lehnout, nebo ho zajímá něco jiného...
Ráda bych to změnila, aby byl výcvik pro pejska něčím skvělým a byl vždy rád, když se půjde cvičit.
Předem děkuji za přínosně rady, typy a zkušenosti:).
Mě třeba pomohlo si pořádně "nafackovat", na zapomenout na všechny zkoušky, závody a podobné kraviny a na cvičení jsem si vyhradila maximálně dva dny v týdnu a časově tak deset minut, pes udělal jeden až dva povely, co ho baví a tím jsme výcvik ukončili - poté se mohl věnovat nějaké oblíbené činnosti. Teď už ty intervaly jsme schopní prodloužit a přidat i něco nového, pes by NIKDY neměl odejít sám od sebe, asi na něj moc tlačíte. Někdy se pes odvrací i proto, že jsou nastaveny příliš vysoká kritéria.
acmod1
napsal(a):
Necvičíme nijak často a dlouho..1-2x týdně třeba 15 minut, takže vysokými nároky si myslím že to nebude :) ale děkuji za typ.
Mluvím z vlastní zkušenosti, protože se mi podařilo si takhle přetáhnout mojí neslyšící borderu. Doporučuju dát si třeba i měsíc (klidně déle) úplnou pauzu od cvičení a chodit třeba jenom na procházky a po psovi zkrátka nic nechtít.
Dobré je také si cvičení rozvrhnout, napsat si CO od psa budu chtít, JAK to od něj budu chtít a taky i drobnosti jako kde budu mít pamlsky (mě třeba pes kvůli mému nekonečnému lámání pamlsků taky ztratil chuť k práci)..
Ona ta kritéria nejsou jenom o tom, jak často cvičíte, je to hlavně o tom jakým způsobem cvičíte. Ví pes přesně, kdy je pochválen? Ví vždy přesně co má dělat? Kolikrát jsem viděla to, že pes byl zmaten neurčitou pochvalou (resp. pokaždé byl chválen jiným slovem), je dobré mít jedno slovo jako označení, vlastně jako klik.
Uživatel s deaktivovaným účtem

acmod1
napsal(a):
Dobrý den / Ahoj,
Chtěla bych se optat na nějaké fígle ke správné motivaci psa..
Jaký nastavit režim, aby pejska práce či trénink naprosto bavil a naplňoval? Aby byl rád, že může plnit povely a abych měla jeho plnou pozornost..?
Chápu, že je jistě za potřebí optimisticky naladění psovod, pamlsky, oblíbená hračka... Přesto se mi občas stává, že pejska výcvik nebaví, a jen znuděně plní povely, někdy je ani nedokončí a jde si lehnout, nebo ho zajímá něco jiného...
Ráda bych to změnila, aby byl výcvik pro pejska něčím skvělým a byl vždy rád, když se půjde cvičit.
Předem děkuji za přínosně rady, typy a zkušenosti:).
Hlavně je potřeba mít s radostí spolupracujícího psa.
acmod1
napsal(a):
Ano, sepsat si nějaké rozvržení je dobrý nápad.
Zeptám se, když se psem dotrenujete, co následuje za činnost?Odpočinek, hra, procházka..?
Po velkém tréninku na place mají psi klid i několik dní, po závodech vypínáme i na déle (procházkujeme), jinak po běžném tréninku je nechám vypnout, hrajeme si v průběhu tréninku, abych posílila hodnotu cvičení se mnou. Po netu se radí opravdu těžko, jinak doporučuji vám zakoupit si knížku "Shaping - i váš pes může být šampion" od Susan Garrett, super nadčasová kniha, která vám možná pomůže zodpovězet některé otázky, je ale primárně určena agiliťákům, potom třeba "Trénink je rozhovor" od Františka Šusty.

lesnížínka
napsal(a):
Nevím, jestli ostatní z dotazu pochopli, co máte za psa, ale jak píše Rájka999, je potřeba k tomu mít i vhodné plemeno. Já se mohla u samojeda na hlavu stavět a nebavilo ho nic, když už, tak nenejvíš 2x a dost.

lesnížínka
napsal(a):
Nevím, jestli ostatní z dotazu pochopli, co máte za psa, ale jak píše Rájka999, je potřeba k tomu mít i vhodné plemeno. Já se mohla u samojeda na hlavu stavět a nebavilo ho nic, když už, tak nenejvíš 2x a dost.
Je jasné, že ne každý pes, se na cvičení hodí. Měla jsem barzoje a jak píše lesnížínka, o samojedovi, tak s barzojem je to podobné. Hrdá princezna, s páníka si rozhodně na prd...l nesedne, osobnost, spíše kočičí povaha, velmi podobná saluce, vždy bude dělat jen to, co uzná za vhodné ONA princezna, nikdy se nepodbízela a slepě neposlouchala, nežebrala u stolu, např. při grilovačce, ležela opodál, když dáte, tak dáte, když ne, tak se nic neděje. Pro pomazlení a pohlazení, si přišla sama, když ONA chtěla, ne na povel. Ale uměla se taky smát, co jsem u jiných psů neviděla, při běhu na louce a tzv.lovu, byla šťastná, přiběhla, ohrnula horní pysky, cenila zuby a smála se, dělala to např. i při vítání, když jsme přišli domů z práce, prostě ve chvílích, kdy byla moc šťastná. Nebyla sama, vyrůstala a žila, ještě s dvěma N.O. Ale nějaká motivace, ji opravdu nezajímala. Toto je ale spíš téma, do vlákna saluki. CHtěla jsem napsat, svůj souhlas s tím samojedem.