Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2015 21:42
milannn

XXX.XXX.90.222

Dnes mi byla položena zajímavá otázka.. Můj známý je myslivec a rád by si pro tento účel pořídil psa - jagdteriéra (částečně i proto, že se mu nabízí zajímavý jedinec). Problém je ale v tom, že už psa doma mají, středoasiata. Mám SAO taky a ptal se mě, jestli je možné mít tyto dva na jednom dvoře, a to s tím, že předpokládá, že rozdíl ve velikosti je takový, že problém nebude. Já si toto nemyslím a naopak mu jakoukoli kombinaci psa k psovi SAO nedoporučuju. Snad jedině nějakého submisivního beránka, což ovšem JGT rozhodně není. Myslím si, že vzhledem k ostrosti a tvrdosti JGT, by k jeho jednoduchému podřízení nedošlo a pohodové soužití by byla spíš náhoda. Ale možná se mýlím, protože vycházím z chování svého psa + pár jiných, co znám.

Jaký na to máte názor? Máte někdo JGT + tolik většího psa? Díky za vaše názory a zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.9.2015 21:55

milannn napsal(a):
Dnes mi byla položena zajímavá otázka.. Můj známý je myslivec a rád by si pro tento účel pořídil psa - jagdteriéra (částečně i proto, že se mu nabízí zajímavý jedinec). Problém je ale v tom, že už psa doma mají, středoasiata. Mám SAO taky a ptal se mě, jestli je možné mít tyto dva na jednom dvoře, a to s tím, že předpokládá, že rozdíl ve velikosti je takový, že problém nebude. Já si toto nemyslím a naopak mu jakoukoli kombinaci psa k psovi SAO nedoporučuju. Snad jedině nějakého submisivního beránka, což ovšem JGT rozhodně není. Myslím si, že vzhledem k ostrosti a tvrdosti JGT, by k jeho jednoduchému podřízení nedošlo a pohodové soužití by byla spíš náhoda. Ale možná se mýlím, protože vycházím z chování svého psa + pár jiných, co znám.

Jaký na to máte názor? Máte někdo JGT + tolik většího psa? Díky za vaše názory a zkušenosti.

Moji známí kdysi chovali TD, pak si pořídili Českého teriéra, po dvou měsících ho museli chovateli vrátit.
Takže na to mám stejný názor jako Vy.

16.9.2015 22:46

milannn napsal(a):

Několik Sao znám a jagošů taky a můj názor je ten že jedině opačné pohlaví, jinak to fungovat nebude.

16.9.2015 23:14
hunter

XXX.XXX.22.6

JGT mám a musím uznat, že většinou pro "ránu" nejdou nijak daleko. Dnes už ubývá těch vyložených šílenců, což je dobře, ale stále jsou impulzivnější než většina plemen. Při správné socializaci není problém ho začlenit do smečky a sám rvačku nezačíná, pokud ho druhý jedinec nevyprovokuje. I feny jsou ostřejší. Nicméně SAO neznám, takže těžko můžu soudit zda se k sobě budou hodit. Ale stále platí, že kus od kusu se povahově liší.
Já osobně bych vybíral z jiných plemen, nejspíš další alternativa by měl být border teriér, přeci jen jsou klidnější, případně foxteriér nebo hladkosrstý jezevčík, předpokládám, že chce psa na práci pod povrchem, ale i nad ním. Pokud však známý shání psa na naháňky, vybíral bych některého z honičů.

17.9.2015 00:15
milannn

XXX.XXX.90.222

Myslím, že chce takového univerzála do lesa, na škodnou + občas dosled, JGT je asi srdcovka. SAO, kterého má dcera + potažmo celá rodina, se určitě nezbaví, je to člen rodiny, takže tuším, že žádný správný lovečák s drivem by to neměl lehké.

K tomu jezevčíkovi - jiný známý má hladkosrsťáka, takového, jakého asi máte na mysli - pes z pracovní linie (sice ne lovecky vedený) a i když jezevce nemusím, tak je to krásný pes, radost se dívat. Občas k nám jezdí a seznamka se SAO nevyšla ani na X-tý pokus. Vše bylo o.k., jen se nesměl přiblížit moc ke dveřím, moc ke mě, k místu, kde mívá žrádlo už vůbec ne a když jsme si mysleli, že už to bude lepší a venku si ho nevšímal, tak jezevec zavrčel a skončilo to šitím.

Podle mě má správný lovecký pes drive a ten jaksi nejde dohromady s povahou SAO. Ten chce mít klid, ničeho si nevšímá, ale jen do doby, než mu něco začne vadit nebo je něco jinak, než by mělo být.

17.9.2015 06:31

"Snad jedině nějakého submisivního beránka"
tak nějak, či spíše ovečku, pakliže SAO je samec, ale i tak to bude vždycky ALE...

17.9.2015 18:22
koňadra

XXX.XXX.128.31

Pokud chce milann opravdu loveckého psa, tj. psa, který není bačkora (a bačkora je mu v lese k ničemu) a má správné lovecké srdce, tak takový pes těžko může být na jednom dvoře se SAO. A je jedno je-li to jagteriér, jezevčík, foxteriér... Jsou jen dvě řešení - fena a pes, nebo dva kotce. Nebo alespoň jagteriéra do kotce, ale tak, aby k němu SAO nemohl - jsou schopni si to "vyříkat" i skrz pletivo, a to by nedopadlo dobře.

17.9.2015 18:34
milannn

XXX.XXX.90.222

koňadra napsal(a):
Pokud chce milann opravdu loveckého psa, tj. psa, který není bačkora (a bačkora je mu v lese k ničemu) a má správné lovecké srdce, tak takový pes těžko může být na jednom dvoře se SAO. A je jedno je-li to jagteriér, jezevčík, foxteriér... Jsou jen dvě řešení - fena a pes, nebo dva kotce. Nebo alespoň jagteriéra do kotce, ale tak, aby k němu SAO nemohl - jsou schopni si to "vyříkat" i skrz pletivo, a to by nedopadlo dobře.

Souhlas, mám na to stejný názor. Jen malinko opravím, nejedná se o psa (JGT) pro mě, já tak blízko k myslivosti nemám smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík