gitule vrtule
napsal(a):
Klasická kolie, jak jí známe.
Zo staršej témy: https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1294685/kolie-dlouhosrsta-chs#a2299291
Při velkém zjednodušení, tak že americké kolie mají jiný standart, měly by být cca o 10 cm vyšší. Nemají tak bohatou srst a jinak se výstavně upravují na hlavě. A i hlavu mají takovou jinou, pro nás takovou hrubší.. ale pokud není provedena ta výstavní úprava po americku, není to tak výrazné. Mohou u nich být i jiné barvy - bílá a sable-merle, kteréžto barvy u našeho typu kolií pod FCI být nesmí. Ale v některých evropských zemích je i možné, že FCI uzná vyjímku pro bílou kolii, záleží zřejmě na tom, jaký má na to názor příslušný klub v jaké které zemi. U nás to možné není. A také by měl rozdíl v povaze amerických koliích, píše se, že jsou ostřejší, temperamentnější a pracovnější. A trpí na jiné nemoci než ty evropské.. co jsem slyšela. Do Evropy se dá dovézt americká kolie a plemenná kniha dané země by ji měla zapsat tak, že by spadala pod FCI. Aby však byla uchovněna a mohla se zúčastňovat výstav pod FCI, musel by to být jedinec méně standarní v typu americké kolie - a nedorostlý. Musel by odpovídat standartu kolie FCI. Fakt je, že v některých evropských zemích se kolie při uchovnění vůbec neměří.. že otázka výšky tam není podstatná. U nás předpokládám, že by byl problém s dovozem takového jedince, nedoporučovala bych to tomu, kdo by měl zájem se zúčastňovat výstav pd FCI. I v naší republice jsou už dlouhosrsté kolie s částí americké krve, jsou chovné a docela i výstavně úspěšné. Zkušení zahraniční chovatelé vybrali správného amerického prapředka.. A některou kolii s 25% americké krve už nepozná nikdo...! Jinak je možný čistý chov amerických kolií pod hlavičkou speciálního zahraničního klubu - ale tomu já nerozumím...
Inak v ČR chová táto CHS: http://www.lugaru.eu/o_nas.html
Mne sa páči rozhodne viac než tie moderné výstavné guličky, ale čo som sa strela, tak sú u nás americké kólie chovateľmi moderných typov skorej kameňované ako neštandardné a škaredé...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mně se americká kolie líbí víc než skotská kolie. Je vyšší, a vypadá více jako původní kolie. I povahově je mi sympatičtější.
Jirikaty

XXX.XXX.230.177
Měli jsme vybraného pejska americkou kolii z české chovné stanice, ale bohužel nám volala majitelka že štěňátko cca v 1 měsíci umřelo, prý fena měla zánět a to štěně se prý napilo a ten zánět chytlo od ní a umřelo...Nakonec jsme si vybrali dlouhosrstou kolii, ale už ne americkou...a jsme šťastní..máme veselé krásné zdravé štěně..

Zdravím všechny,
vytahuji starší téma, jelikož uvažuji do budoucna o psu z výše zmíněné chovatelské stanice. Je to údajně jediná chovka v ČR, která chová americké kolie. Co mě zajímá...jaký máte na chovku názor? I když pominu vysokou pořizovací cenu štěněte, docela mě odrazuje, že mají AKC papíry, tudíž asi nebude moc velká možnost účastnit se akcí v ČR. Neříkám, že se chci nutně věnovat výstavám a do budoucna psa uchovňovat (ale člověk nikdy neví), ale přece jen to může být asi omezující. Další věc je, že všichni většinou varují, že jiné, než FCI papíry jsou prakticky k ničemu. Volala jsem si asi rok zpátky s chovatelkou a ta mi říkala, že se u nás AKC akce pomalu rozšiřují, ale upřímně se v tom neorientuji a nevím, co je na tom pravdy a účastnit se akcí v zahraničí (pokud by to nebylo hned u sousedů) bych asi zájem úplně neměla.
Samozřejmě bych si mohla pořídit klasickou evropskou kolii s FCI papíry a ušetřit si asi tak spoustu problémů...ALE...ty americké mají v sobě jakousi úplně jinou...jiskru bych až řekla...určitě bych chtěla krátkosrstého psa a rozdíl mezi "naší" kraťandou a americkou kolií mi přijde docela velký ať už ve stavbě těla, "majestátnosti", povaze. Přijde mi že ty americké mají i úplně jiný obličej a výraz a pro mě to z nich dělá úplně jiného psa, jestli mi rozumíte . Po rozmluvě s chovatelkou by to byl ideální pes pro nás, ale ty papíry...pořád nevím, co si o nich myslet :/. Ne, že bych se musela rozhodnout hned zítra, ona i čekací doba na štěně, ještě k tomu krátkosrsté, je poměrně dost dlouhá .
napsal(a):
Zdravím všechny,
vytahuji starší téma, jelikož uvažuji do budoucna o psu z výše zmíněné chovatelské stanice. Je to údajně jediná chovka v ČR, která chová americké kolie. Co mě zajímá...jaký máte na chovku názor? I když pominu vysokou pořizovací cenu štěněte, docela mě odrazuje, že mají AKC papíry, tudíž asi nebude moc velká možnost účastnit se akcí v ČR. Neříkám, že se chci nutně věnovat výstavám a do budoucna psa uchovňovat (ale člověk nikdy neví), ale přece jen to může být asi omezující. Další věc je, že všichni většinou varují, že jiné, než FCI papíry jsou prakticky k ničemu. Volala jsem si asi rok zpátky s chovatelkou a ta mi říkala, že se u nás AKC akce pomalu rozšiřují, ale upřímně se v tom neorientuji a nevím, co je na tom pravdy a účastnit se akcí v zahraničí (pokud by to nebylo hned u sousedů) bych asi zájem úplně neměla.
Samozřejmě bych si mohla pořídit klasickou evropskou kolii s FCI papíry a ušetřit si asi tak spoustu problémů...ALE...ty americké mají v sobě jakousi úplně jinou...jiskru bych až řekla...určitě bych chtěla krátkosrstého psa a rozdíl mezi "naší" kraťandou a americkou kolií mi přijde docela velký ať už ve stavbě těla, "majestátnosti", povaze. Přijde mi že ty americké mají i úplně jiný obličej a výraz a pro mě to z nich dělá úplně jiného psa, jestli mi rozumíte . Po rozmluvě s chovatelkou by to byl ideální pes pro nás, ale ty papíry...pořád nevím, co si o nich myslet :/. Ne, že bych se musela rozhodnout hned zítra, ona i čekací doba na štěně, ještě k tomu krátkosrsté, je poměrně dost dlouhá .
S plemenem ani s touto chs žádnou zkušenost nemám, ale vzhledem k tomu, že pokud je administrativně všechno v pořádku, tak FCI uznává rodokmeny AKC, takže pokud nekdo v Evropě chová na AKC - bude v tom nějaký háček.
Vím o lidech, co chovají jiná rozšířenější plemena na AKC a vždy to je z důvodu, že je zvíře z nejakého důvodu neuchovnitelné (ať už neco nesedí v dokumentaci nebo kvůli vadám).
Já bych do toho nešla.

Já jsem v tomhle trochu mimo, ale když bych si dovezla psa z Ameriky s AKC rodokmenem, tak by mi ho FCI (pokud by bylo vše v pořádku) mělo uznat?
Ono jde i o to, že am. kolie má v AKC i jiný standard než evropské kolie, určitě co se týče velikosti a povolených barev, možná i něco dalšího. Takže, když pes nebude vyhovovat FCI standardu, tak by AKC rodokmen uznat asi neměli?
napsal(a):
Já jsem v tomhle trochu mimo, ale když bych si dovezla psa z Ameriky s AKC rodokmenem, tak by mi ho FCI (pokud by bylo vše v pořádku) mělo uznat?
Ono jde i o to, že am. kolie má v AKC i jiný standard než evropské kolie, určitě co se týče velikosti a povolených barev, možná i něco dalšího. Takže, když pes nebude vyhovovat FCI standardu, tak by AKC rodokmen uznat asi neměli?
Pokud je Americká kolie samostatně plemeno, tak se žádá na ČMKU o registraci nově chovaného plemene, kdy se po schválení normálně zavede plemenná kniha a respektuje se standatd země původu. Poté se buď chová pod klubem malopočetných plemen nebo si založí klub vlastní. Podrobný postup je na stránkách ČMKU.
AKC je FCI uznávaná autorita, takže pokud je vše ohledně importu v pořádku a zvirata odpovídají standardu, tak není důvod, proč by jejich chov FCI v Evropě nezaštítila.

Velice děkuji za odpověď, jsem zase o něco chytřejší :)

napsal(a):
Velice děkuji za odpověď, jsem zase o něco chytřejší :)
Já kdybych chtěla mít jasno, tak se zeptám na ČMKU.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pod FCI se neuznaná plemena běžně chovají
A neměla by být v těch neuznaných plemenech? Anebo alespoň v nějaké jiné zemi, ale pod FCI. Ale ten pes z odkazu má "chovnost čmku". Zajímavé. U leoparda mohu kliknout na plemennou knihu, kolie tam není vůbec. Nebo to neumím najít :D
napsal(a):
A neměla by být v těch neuznaných plemenech? Anebo alespoň v nějaké jiné zemi, ale pod FCI. Ale ten pes z odkazu má "chovnost čmku". Zajímavé. U leoparda mohu kliknout na plemennou knihu, kolie tam není vůbec. Nebo to neumím najít :D
Nestudovala jsem Váš odkaz, ale pokud má pes opravdu chovnost ČMKU, pak to znamená, že se plemeno u nás pod ČMKU už chová a tím pádem je ten chov v ČR pod AKC ještě podezřelejší.
Já bych se ale v tomto fakt obrátila na ČMKU - nikdo neposkytne relevantnější informace.

tam se samozřejmě obrátím, ale nemůže to být tím, že kolie jako taková se u nás normálně chová, problém je ale ten, že americké linie jsou v jiném typu a nesplňují standard evropské kolie? Americká kolie není zvláštní plemeno, je to jen typ kolie (?), kde v Americe mají jiný standard, stejně tak nerozlišují jako zvláštní plemeno krátkosrstou kolii a normálně kříží krátkosrsté a dlouhosrsté mezi sebou. A tím, že tenhle konkrétní pes se vešel do evropského standardu, může být chovný pod FCI?
Znovu říkám, že to je můj laický názor :D ...
napsal(a):
tam se samozřejmě obrátím, ale nemůže to být tím, že kolie jako taková se u nás normálně chová, problém je ale ten, že americké linie jsou v jiném typu a nesplňují standard evropské kolie? Americká kolie není zvláštní plemeno, je to jen typ kolie (?), kde v Americe mají jiný standard, stejně tak nerozlišují jako zvláštní plemeno krátkosrstou kolii a normálně kříží krátkosrsté a dlouhosrsté mezi sebou. A tím, že tenhle konkrétní pes se vešel do evropského standardu, může být chovný pod FCI?
Znovu říkám, že to je můj laický názor :D ...
Tohle vám fakt nejlíp reknou na ČMKU, ale pokud je to tak jak píšete, pak je řešením vybrat si psa v americkém typu s pp pod FCI.

Americká kolie je většinou větší a často jinak zbarvená Lassie. ČMKU standard říká:
Celobílá nebo převažující bíla je vysoce nežádoucí. A další drobnosti..
Takže tady takového psa neuchovníte. A výstavy asi nic. Ten pes Patchie je právě barevný..
Když rozjedete chov a potomci budou celobílí, tak zas tady nebudou chovní. Ale jinak na celém světě, kde jsou zvyklí i na něco jiného než FCI, jo :-)
Tak se rozhodnout podle plánů.. ale teda bílá Lassie je strašná :D

"Americká" kolie se bere prostě jako kolie a posuzuje se podle evropského standardu. Šance je někde v zahraničí, kde kluby na klubovkách uplatňují v případě těchto psů přímo AKC standard. Před časem to někdo řešil, ale jak to mají ve vztahu k FCI, netuším.

OT: https://www.csfd.cz/film/802792-lassie-se-vraci/prehled/
"zajímavosti"
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!