Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2015 21:57
Trisy

XXX.XXX.150.23

Zdravím,
máme již 4 letou fenku Německého ovčáka a známí nám chce darovat ročního psa NO, který má částečný policejní výcvik, takže umí poslouchat. Doufám, že by fenka ho přijmula do rodiny, ale co řeším jsou procházky. Možnost venčit odděleně nezle, jelikož s nimi budu chodit jen já a nikdy jsem ještě dva psy najednou nevenčila. Nejprve jít s jedním a poté s druhým je blbost a oba nevím jak. Můžete mi prosím poskytnout nějakou radu? Jak si je např. i držet na krátko blízko u těla, když jdu třeba kolem domů, kde na nás štěkají psi nebo na silnici.
Předem děkuji za Vaše odpovědi.

27.9.2015 22:42
tapina

XXX.XXX.211.105

No jestli jsou oba dva aspoň základně zvládlí ve smyslu, že vědí, že jsou u nohy/ na vodítku a že nemůžou vystřelit za těmi štěkajícími psy, za kočkou, atd., tak by to nemusel být problém. Asi si nově příchozího psa nejprve prověřte víckrát samostatně, ať plus minus víte, co od něho můžete čekat. Případně zapracujte na tom, co nebude úplně ok. Ať můžete jít vklidu, bez stresu. Když se budou snášet, tak není problém aby šli po boku. Ideál pokud umí u nohy bez vodítka, aspoň jeden. Když vedu dva psy, mám je oba na stejně straně.
Letos jsem hlídala kamarádce fenku o hodně menší, než je ta má, z toho jsem tedy měla docela obavy, protože jsem ji musela vodit na vodítku, že bych jí třeba mohla nechtíc já nebo má fenka přišlápnout, ale taky jsme to zvládly, až jsem se divila, jak perfektně se sžily.
Podle mě je ale ideální venčit společně psy podobné velikosti. Dělala jsem to tak s fenami, nebo i fena+pes, i co se viděli poprvé. Pokud měli aspoň základ, vždy to šlo, oni se srovnaj, nesmíte z toho dělat víc, než o co jde.

I když i při vypuštění z vodítka můžou nastat různě specifické situace, které by se vám s jedním psem nestaly.

Snad to nebude takové drama. Hodně zdaru ;-).

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2015 01:10

Nebojte se toho - měla jsem dva psy spolu rok a venčila je společně, nebo jsem venčila společně tři psy - jednoho svého a dva maminčiny. Vše velká plemena. Všichni psi byli zvyklí na chůzi u levé nohy (úplná samozřejmost, že), vodítka jsem spojila tak, aby mi šla dobře do ruky a nebyl problém. Vždycky ale chodili všichni s náhubkem. Já to tak dělám, že venčím psy s náhubkem, u nás procházka = náhubek. I proto, že je pouštím na volno.

28.9.2015 08:36
anonymx

XXX.XXX.231.136

Pokud musite prochazet rusnejsi ulice nebo kolem psu a psy fyzicky nezvladnete, tak to nepujde. Jedine- nalozit do auta a odjet ze zacatku na klidnejsi misto a tam trenovat. Pod pojmem "castecny policejni vycvik" si neumim predstavit co pes muze umet a hlavne proc ho dava pryc? A co harani?

28.9.2015 08:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Umí všechno.
Částečně.

Neregistrovaný uživatel

28.9.2015 08:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

anonymx napsal(a):
Pokud musite prochazet rusnejsi ulice nebo kolem psu a psy fyzicky nezvladnete, tak to nepujde. Jedine- nalozit do auta a odjet ze zacatku na klidnejsi misto a tam trenovat. Pod pojmem "castecny policejni vycvik" si neumim predstavit co pes muze umet a hlavne proc ho dava pryc? A co harani?

Pod pojmem "castecny policejni vycvik" si neumim predstavit co pes muze umet a hlavne proc ho dava pryc?
to znamená, že byl nejspíš chystaný pro výkup, ale neprošel - tzn. že umí základní povely na vodítku, měl by mít nějaký sociál a nějakej základ obran.
Spíš bych se pídila po tom, proč ho vyřazují, protože u NO to v roce bývá nejšastěji protože nevýjdou RTG

28.9.2015 09:40
anonymx

XXX.XXX.231.136

Taky bych to tak videla. Az na to, ze poslusnost neni podstatna, jen kousani a aport. Takze pes, ktery neumi de facto vubec nic a jeste ma zavazny problem.

Neregistrovaný uživatel

28.9.2015 09:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ničeho se neboj, jen je potřeba, aby oba uměli přivolání.
Venčím na ráz 3 psy (od listopadu 4) a jakmile něco, psiska přivolám, pozapínám vodítko a jdem. Pokud nic, lítaj na volno Samozřejmě z dohledu je nepouštím, jakmile se někdo více vzdálí, volám je zpátky. Jen musíš mít opravdu oči všude
Navíc jsou to ovčáci s těma nebude problém, kór, když má aspoň jeden policejní výcvik...

28.9.2015 09:59
anonymx

XXX.XXX.231.136

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ničeho se neboj, jen je potřeba, aby oba uměli přivolání.
Venčím na ráz 3 psy (od listopadu 4) a jakmile něco, psiska přivolám, pozapínám vodítko a jdem. Pokud nic, lítaj na volno Samozřejmě z dohledu je nepouštím, jakmile se někdo více vzdálí, volám je zpátky. Jen musíš mít opravdu oči všude
Navíc jsou to ovčáci s těma nebude problém, kór, když má aspoň jeden policejní výcvik...

Vtipne... vzhledem k dotazu fena neumi vubec nic, pes take ne a zadavatelka je naprosty laik. Uz si to zive pradstavuju...

28.9.2015 10:06
tapina

XXX.XXX.211.105

anonymx napsal(a):
Vtipne... vzhledem k dotazu fena neumi vubec nic, pes take ne a zadavatelka je naprosty laik. Uz si to zive pradstavuju...

Z čeho usuzujete, že fena neumí nic?

28.9.2015 10:40
anonymx

XXX.XXX.231.136

Dost dobre nechapu, proc by se nekdo s vycvicenou fenou obaval 2. vycviceneho psa.

28.9.2015 11:00
tapina

XXX.XXX.211.105

anonymx napsal(a):
Dost dobre nechapu, proc by se nekdo s vycvicenou fenou obaval 2. vycviceneho psa.

Tak třeba právě proto, že neví, o čekat od toho druhého psa. Čekala nějaké praktické rady, třeba aby to "nepodělala" nějak od začátku... Víc důvodů proč by se na to mohla ptát. Spíš by bylo normální se zadavatelky zeptat - jak venčíte vaši fenu? Co umí ten pes? Už jste s tím psem někde byla, viděla jste ho, jak reaguje na jiné psy? Než apriori, ve 3. osobě, odsoudit.

Ale chápu, že máte letité zkušenosti, s tím že je podle Vás většina lidí úplně nemožná a poznáte to z jednoho dotazu.

Podle mě je laik každý, kdo daný obor nevystudovat, nebo se mu nevěnoval jako hlavní životní náplni.

Většina internetových diskusí ( resp. všechny volně přístupné) je o tom, že diskutují laici s laiky, ne?

Neregistrovaný uživatel

28.9.2015 12:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

anonymx napsal(a):

Proto píšu, že je potřeba aby oba psi uměli přivolání...
Což jde ruku v ruce s poslušností...

28.9.2015 13:17
anonymx

XXX.XXX.231.136

Trisy napsal(a):
Zdravím,
máme již 4 letou fenku Německého ovčáka a známí nám chce darovat ročního psa NO, který má částečný policejní výcvik, takže umí poslouchat. Doufám, že by fenka ho přijmula do rodiny, ale co řeším jsou procházky. Možnost venčit odděleně nezle, jelikož s nimi budu chodit jen já a nikdy jsem ještě dva psy najednou nevenčila. Nejprve jít s jedním a poté s druhým je blbost a oba nevím jak. Můžete mi prosím poskytnout nějakou radu? Jak si je např. i držet na krátko blízko u těla, když jdu třeba kolem domů, kde na nás štěkají psi nebo na silnici.

Tak znova- jak je vycvicena fena? Rocni pes bude nabity energii a pravdepodobne neumi nic. Jestlize musite prochazet rusnejsi ulici a kole.m psu, tak je na voditku jako laik.nezvladnete. nejlepe kazdeho do jedne ruky a za obojek. Jakmile vas na voditku roztahnou, tak je proste neudrzite. Pes je zvykly pracovat, takze cvicak je nutnost a ihned oba naucit chodit volne u nohy, coz asi ve vasem pripade bude problem. Jak je na tom fena s poslusnosti?

28.9.2015 13:18
anonymx

XXX.XXX.231.136

Tapina- ja opravdu laik nejsem.

28.9.2015 13:21
tapina

XXX.XXX.211.105

anonymx napsal(a):
Tapina- ja opravdu laik nejsem.

Však já neříkám, že Vy jste. Říkám jen, že je to otevřené fórum, tak tu bude laiků víc jak těch odborníků. A své k tématu chcou říct u ti i ti.

28.9.2015 13:41
anonymx

XXX.XXX.231.136

Samozrejme, ale pokud nekdo polozi takovy dotaz zde, je to 100 % laik. Kdyby cvicila fenu, tak si umi poradit. Takze fena asi nic moc v poslusnosti a k tomu rocni pes, zrejme pracak s problemem, taky nevycviceny. Co tak asi muze zadavatelku cekat? Velikanske problemy.

28.9.2015 14:06
Trisy

XXX.XXX.150.23

Děkuji těm, kteří mi dali slušné rady. Laik možná jsem možná nejsem. Fena na výbornou zvládá povel ke mně (okamžitě poslechne) a sedni, u nohy umí chodit nejlépe s vodítkem, tento povel neumí úplně nejlíp, ale od malička co jsme s ní chodili na procházky se nevzdálí nad 5 metrů, když někde na poli vidím srnku či zajíce ihned na zavolání přiběhne. Bydlíme na vesnici a na procházky chodíme do úvozu a na pole, ale někdy s ní chodím delší procházky, které vedou přes vedlejší ves a kde je potřeba ji mít na vodítku nebo když přecházíme silnici. Fena většinou ke štěkajícím psům netáhne, spíše mě táhne dopředu od nich, ale když na nás štěkají z obou stran silnice neví kam dřív má jít, proto ji chytnu u obojku a jdeme po jedné straně, na jednoho psa jsme zvyklá udržím ho i jednou rukou, ale dva jsem ještě nikdy nevenčila, a proto jsem se tu chtěla zeptat. Psa jsem ještě neviděla, jen se mi o něm zmínila kamarádka, která ví, že naše rodina má ráda NO-čka. Čekám až mi pošle fotky a více infa. Zatím to není jisté, že si ho vezmeme, ale přemýšlíme o tom. Naše rodina už několikrát měla dva psi, ale s nimi jsem na procházky já ještě nechodila, proto nevím co to vše obnáší.

28.9.2015 14:12
anonymx

XXX.XXX.231.136

Trisy-promin; ale kolik ti je a kolik vazis? 2 NO 70 Kg. Uprimne- v zadnem pripade si toho psa neber. Tomu psovi prochazky stacit nebudou a co harani?

28.9.2015 14:15
Trisy

XXX.XXX.150.23

Fenu jsme doma cvičili sami, ale v štěněcích letech byla trochu tvrdohlavá a něco naučit bylo ze začátku složité (tím se nechci vymlouvat na psa). Ve vesnici či na rušnější silnici ji mám na krátko u nohy a jinak na volném prostranství ji pouštím na volno. Na zavolání ihned přiběhne. A chození u nohy stále zkoušíme dopilovat. A na vodítku chodí bez problémově, jak bylo řečeno, nevím proč, ale od psů raději táhne dál než-li k nim.

28.9.2015 14:19
Trisy

XXX.XXX.150.23

anonymx napsal(a):
Trisy-promin; ale kolik ti je a kolik vazis? 2 NO 70 Kg. Uprimne- v zadnem pripade si toho psa neber. Tomu psovi prochazky stacit nebudou a co harani?

Je mi 18 a vážím 70 kilo při výšce 168cm. Zde jsem se chtěla zeptat jen na rady ohledně venčení, více podrobností budu probírat s otcem, který je odborník, jelikož se NO-čkům věnoval a vychoval a i cvičil už několik štěňat.

28.9.2015 14:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Když fena netahá na vodítku - sice píšete, že vás táhne pryč - tak bych se toho nebála. Naučte jí na ty psy kašlat, zvolte nějaké rčení ve stylu - kašli na ně, jsou to pitomci a snažte se, aby jim nevěnovala pozornost. Nejdřív bych šla se psem zvláš´t, jestli si ho vezmete, abyste zjistila, jak on reaguje a co umí. Pozor na přenesenou agresi, kdyby na ty záploťáky reagoval. Venčila jsem dva velké psy v Praze i tady a zase máme (nejen) dva NO a je pohoda.

28.9.2015 14:24
Trisy

XXX.XXX.150.23

scylla napsal(a):
Když fena netahá na vodítku - sice píšete, že vás táhne pryč - tak bych se toho nebála. Naučte jí na ty psy kašlat, zvolte nějaké rčení ve stylu - kašli na ně, jsou to pitomci a snažte se, aby jim nevěnovala pozornost. Nejdřív bych šla se psem zvláš´t, jestli si ho vezmete, abyste zjistila, jak on reaguje a co umí. Pozor na přenesenou agresi, kdyby na ty záploťáky reagoval. Venčila jsem dva velké psy v Praze i tady a zase máme (nejen) dva NO a je pohoda.

Děkuji za radu. Fena na ně jak vy říkáte tak trochu kašle. Ne že by přímo mě táhla, ale cítím to ve vodítku, jak k nim nechce. Když je vidím ze dvora, jak jdou kolem nás, to je se z nich může zbláznit, ale na procházkách je to v pohodě.

28.9.2015 14:44
anonymx

XXX.XXX.231.136

Trisy- otec je tedy odbornik, tak ti nejlepe poradi a urcite by i pomohl. Tvoje fena na ne "nekasle", je bazliva a nejista (chovani za a pred plotem). Rocni pes bude neco naprosto jineho. Hlavne zjisti proc ho chteji darovat, to vypada na zavazny problem. A jak budes resit harani? Ptam se uz po nekolikate.

28.9.2015 14:48
Trisy

XXX.XXX.150.23

Je možné, že se asi budou stěhovat, ale 100% zatím nevím. Problém je ten, že během týdne jsem na psy sama, jelikož táta je řidič kamionu, takže je doma jen na víkendy. Jinak zahradu máme rozdělenou na 2 části, takže je možnost během hárání mít psy oddělené.

28.9.2015 15:03
anonymx

XXX.XXX.231.136

Trisy- oddelenou opravdu tak, ze se pes k fene nedostane? Plot podhrabe, preskoci, prokouse. Eventualne i pres pletivo muze nakryt. Musela bys mit opravdu bytelny a zabezpeceny kotec nebo fenu vykastrovat. Pes navic bude vyt, stekat.. Nedelej to. Budes mit vic problemu nez radosti. Navic o tom psovi nevis nic.s fenou mas uz pohodu a to by skoncilo. A jeste eventualni stehovani....nedelej to.

28.9.2015 20:24
koňadra

XXX.XXX.128.31

Trisy napsal(a):
Je mi 18 a vážím 70 kilo při výšce 168cm. Zde jsem se chtěla zeptat jen na rady ohledně venčení, více podrobností budu probírat s otcem, který je odborník, jelikož se NO-čkům věnoval a vychoval a i cvičil už několik štěňat.

Upřímně: vůbec nechápu, proč hledáte rady tady? Váš otec je odborník, jak píšete, rozumí NO, zná samozřejmě vás i poměry, v jakých žijete, zná i vaši fenu a možná i toho psa (a když nezná, tak když ho uvidí, tak si určitě dokáže udělat rychle úsudek), takže on jedině vám může dát relevantní radu. Jestli vám otec řekne, že to zvládnete, tak není co řešit. Tady nikdo nemůže vědět všechny okolnosti, nezná vás, vašeho psa atd. atd., takže vám nikdo nemůže dát lepší radu než váš otec.

29.9.2015 09:53

Pokud je alespoň jeden pes poslušný nechápu proč by v tom měl být problém.

29.9.2015 09:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Trisy napsal(a):
Je možné, že se asi budou stěhovat, ale 100% zatím nevím. Problém je ten, že během týdne jsem na psy sama, jelikož táta je řidič kamionu, takže je doma jen na víkendy. Jinak zahradu máme rozdělenou na 2 části, takže je možnost během hárání mít psy oddělené.

Jestli je zabezpečení dostatečné, bude to v pohodě, případně můžete fenu na dobu hárání zavřít domů, aby se k ní pes nedostal. Dva psi, kteří spolu dobře vycházejí jsou radost. Podívejte se nejdřív na psa a jeslti si sednete, nebála bych se toho. Mám druhou desítku let nejméně dva psy, psa a fenu, a není problém.

29.9.2015 11:17
anonymx

XXX.XXX.27.66

To že nás spousta má bez problémů víc psů neznamená, že to bude bez problémů i tady. Pes je na 99,9% pracák, který se asi tak úplně nevyvedl a to může být obrovský problém. Takovému ročnímu psovi procházky stačit nebudou, cvičilo se s ním a je na to zvyklý. Bude se nudit a navíc je mu rok, vycvičený není ani zdaleka a asi si málokdo dovede představit nudícího se pracáka = likvidační četa křížená s neřízenou atomovou střelou. To je pes pro někoho, kdo se mu bude věnovat maximálně a cvičit a cvičit a cvičit a pracovat a ne chodit na procházky. Navíc vedle bázlivější fenky naroste a potěš pánbu.

Neregistrovaný uživatel

29.9.2015 13:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

anonymx napsal(a):
To že nás spousta má bez problémů víc psů neznamená, že to bude bez problémů i tady. Pes je na 99,9% pracák, který se asi tak úplně nevyvedl a to může být obrovský problém. Takovému ročnímu psovi procházky stačit nebudou, cvičilo se s ním a je na to zvyklý. Bude se nudit a navíc je mu rok, vycvičený není ani zdaleka a asi si málokdo dovede představit nudícího se pracáka = likvidační četa křížená s neřízenou atomovou střelou. To je pes pro někoho, kdo se mu bude věnovat maximálně a cvičit a cvičit a cvičit a pracovat a ne chodit na procházky. Navíc vedle bázlivější fenky naroste a potěš pánbu.

Záleží co je to za psa, teď jsem měla kšefťandu NO - ta byla hrozně hodná, bezproblémová, ale úplně blbá (a že by se předřela to taky ne), takže jako rodinný pes by byla naprosto ideální zvíře, protože jí naprosto stačily procházky, co jsem ji naučila to automaticky dělala, a vůbec nic nevymýšlela, neb jí na to nestačila mozková kapacita...
Pokud by pes o kterém píše zadavatelka něco podobnýho, tak proč ne.

29.9.2015 22:47
Zrzavci

XXX.XXX.127.20

Trisy napsal(a):
Zdravím,

Diskuzi jsem jen proběhla. Důležité je, aby měl člověk velmi dobře zvládnutého psa, který už doma je. Tzn, by si jistý, že se na něj může spolehnout, až bude řešit příchozího. I kdyby jen pro první dny. Musíte vědět, že když svého původního psa /fenu přivoláte, přijde. Že nebude nikde bufetit, že nebude honit jiná zvířata, že... x běžných věcí. Prostě musíte mít volné ruce /jako byste venčila jen jednoho psa/. Protože - hlavně v těch prvních dnech - musíte zjistit, jak funguje ten nově příchozí. Musíte mít oči položené hlavně na něm. Jak reaguje, co dělá,... atd. Musíte zjistit o čem to s ním je. Už nějaké návyky - zlozvyky má. A vy je musíte najít, a začít s nimi pracovat. Fenu z útulku jsem si brala po pořádné úvaze a s tím, že na mého prvního psa je doopravdy 100% spolehnutí ve všem /přivolání, zastavení, nebufetění, nepraní se s ostatními, nehonění zvěře... atd prostě to byl parťák na kterého jsem se mohla spolehnout, že ho nemusím řešit a dá mi volné ruce pro druhého psa/. Nikdy totiž nevíte s jakou výbavou dospělý pes přijde, nevíte, co mu dali a hlavně nedali do vínku v jeho prvním domově.

Přidejte reakci

Přidat smajlík