Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Způsobů je několik...
Buď v přepravce, na kšírech nebo v kufru (oddělen mříží nebo sítí) nebo vozejk za psy - což je dnes nejbezpečnější způsob dopravy.
Pokud je pes na kšírech nebo na volno v kufru, měl by mít koš (to mi sdělil hasič a potvrdil policajt i holky, co jezdí sanitkama). Proč by měl mít koš? Aby se s ním dalo v případě nehody manipulovat. Jen málokdo strčí ruku k nezajištěnému psovi, který je v šoku. Nikdy člověk neví, co pes udělá a být v kůži hasiče a nechat se dobrovolně pokousat cizím psem, to fakt není žádná lábuš...
Psa v přepravce odlifrujete z auta během chvíle - je zajištěn v přepravce a s přepravkou se dá manipulovat, vozejk se psama odpojíte od auta, ale se psem na volno v autě a ještě zaseklým pásem v přesce, nic moc... Proto se nedivím, že díky těmto neštěstí umírá i taková spousta psů. Nikdo se dobrovolně nenechá pokousat, ani hasič, ani policajt a pustit psa z auta (např. na dálnici), také nepřipadá v úvahu - ohrožení dalších řidičů....
Nelze myslet jen na to, jak obejít zákon, ale jde přece o to, jak zabezpečit svého miláčka!
Za mě na psa do auta přepravka, na víc velkých psů vozejk...
Máme pro psa přepravku, ale použili jsme ji jen výjimečně, když jsme jeli autem někoho jiného společně na hory. Pes z ní moc nadšený nebyl, i když jsme ho v ní zvykali. Jinak ho vozíme na postroji připnutém na takový ten speciální kšír co vypadá úplně jako pás v autě, akorát je to přídavná část k pásu právě na psa. Zkrátka sedí normálně na sedadle na dece, bezpečně připoután, může koukat z okýnka a je spokojený. Ale to co tu píše wulfina mě vůbec nenapadlo, je vidět, jak je člověk blbý, to s tím košíkem je opodstatněné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

S tím košíkem mě to taky nenapadlo, ale pravda to je. No my košík ani nevlastníme, ještě se nepodařilo ho sehnat. A bylo by mě líto psa, když si představím že tam leží v kufru s košíkem. CHystám se spíš pořídit nějakou tu přepravku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
S tím košíkem mě to taky nenapadlo, ale pravda to je. No my košík ani nevlastníme, ještě se nepodařilo ho sehnat. A bylo by mě líto psa, když si představím že tam leží v kufru s košíkem. CHystám se spíš pořídit nějakou tu přepravku.
Tak za mě raději s košem (na který, když je pes naučen, tak ho spíš nevnímá), než psa nechat zahynout třeba při požáru automobilu...
snehula
napsal(a):
Máme pro psa přepravku, ale použili jsme ji jen výjimečně, když jsme jeli autem někoho jiného společně na hory. Pes z ní moc nadšený nebyl, i když jsme ho v ní zvykali. Jinak ho vozíme na postroji připnutém na takový ten speciální kšír co vypadá úplně jako pás v autě, akorát je to přídavná část k pásu právě na psa. Zkrátka sedí normálně na sedadle na dece, bezpečně připoután, může koukat z okýnka a je spokojený. Ale to co tu píše wulfina mě vůbec nenapadlo, je vidět, jak je člověk blbý, to s tím košíkem je opodstatněné.
V případě cestování se psem v autě neřeším jestli je ze způsobu přepravy pes nadšený nebo ne. Psy vozím v přepravkách, a to nejen z důvodu bezpečnosti, ale i jejich vzájemné nesnášenlivosti, pořádku v autě apod. Vozím je tak od malička, takže když někam jedu, do přepravky jednoduše strčím malé štěně (žádné zvykání a lákání na piškotek a podobné opičárny nedělám) a později už ho tam ani nemusím strkat - všichni naši psi tam lezou sami. Jednak vědí, že jim stejně nic jiného nezbývá a druhak to většinou znamená cestu za nějakou jejich zábavou. A s tím košíkem mě to taky nenapadlo, ale je to fakt opodstatněné. Nicméně stejně si nedovedu představit, že bych psa dala jen tak do kufru - v košíku. Ani ty košíky nemám, psi na ně nejsou zvyklí. Ale snad se ty přepravky při autonehodě nerozpadnou a psi zůstanou v nich.
Dost často se setkávám s tím, že lidi řeší, že jejich (dospělý) pes do přepravky za žádnou cenu nechce, že ho tam nemohou dostat, že se mu tam nelíbí... nechápu, proč nezačnou hned od štěněte? Ale i starý pes se dá zvyknout, je to prostě o trpělivosti a důslednosti.
Já jsem jeden z těch nezodpovědných hazardérů. Pokud jedu krátkou vzdálenost s jedním nebo dvěma psy, tak si leží na zadních sedačkách nepřipoutaní. Pokud jedu delší trať tak používám kšíry.
Zákon je v tomto ohledu strašně vágně formulovaný, nesmí být ohrožené ani osoby ani přepravovaná zvířata (tuším §52). Jestli budete mít jen oddělený zavazadlový prostor mříží a psa volně v kufru, tak nějaký aktivista vám flastr může dát a obhájí si to.