Border teriér (11 měsíců) - značkuje doma

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

VojtaZak

14.10.2015 13:57
VojtaZak

XXX.XXX.140.247

Dobry den, mam skoro rocniho bordika, ktery je povahou bazlivejsi, hodne fixovany na me, bydlime s pritelkyni a 2 fenkami (bulici).

Bohuzel od prvniho dne mel vsude po dome hadry (rodinne neshody, kdy jsem byl velmi proti, bohuzel jinam jsem jit nemohl), celou dobu si to vycitam a od 2 mesicu cura a kadi doma, cca 3 mesice zpet zacal i znackovat (pelechy holek, roh skrine, periny). Cvicime i samotu, kdyz byval sam tak hodne vyvadel, nyni uz je klidnejsi, ale vzdy musi byt zavreny v kenele, kam si sam radostne skace, ovladatelny povelem cekej (uklidni se a nevyvadi), pak ho pustim a pochvalim a hned jdeme ven at si oznackuje a vyblbneme se.

Chci se zeptat, jdu na to dobre, aby se odnaucil doma chcát a kakat, pritelkyne i ja jsme z toho zoufali, aby kazdy druhy den se pralo, proto jsme ho zabezpecili, chodim po 4h domu, takze se vyvencime a vyblbneme. Ale prejde to? Porad doufam, ze je to i dospivanim. Cvicime povely, umime ke mne, cekej, zustan, k noze, na tohle je perfektni, super pes, ale tohle me dost boli a nevim co uz zkusit.

P.S. Kdyz dojde pritelkyne a nekdy i ja tak se trepe, rychle dycha a kvici, nastesti je daleko klidnejsi tim ze se to snazim uklidnovat, povely ho uklidni a je fajn. Jen se bojim, aby mu to psycho pri prichodu neublizilo.

Dekuju za jakekoli rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2015 15:50

Něco bude špatně, nejen to značkování. Border terier by měl být samostatný sebevědomý psík. Však má samostatně pracovat v lese. Měl by být celkem průbojný a ostrý a ne uzlíček nervů. Nemůže to být tím, že se bojí těch buliček ? Neterorizují ho ?
Netrestáte ho ?

14.10.2015 16:03
koňadra

XXX.XXX.128.31

Váš popis je trošku zmatený a neúplný. Nicméně stejně se všeobecně na takové dotazy dá dost těžko napsat něco, co bude mít smysl. Bylo by potřeba znát širší souvislosti, ale hlavně vidět psa jak se chová, jak se k němu chováte vy.

Nepochopila jsem, co myslíte těmi hadry po bytě - to byly hadry na čůrání toho psa? Pokud ano, tak špatně. S tím venčením byste se asi měl vrátit na začátek. Pokud pes snáší dobře pobyt v kleci, tak bych z toho vycházela. I když jinak nejsem příznivec dlouhodobých pobytů psa v kleci! Doufám tedy, že na BRT máte klec alespoň velikosti na vlčáka! Zavírat ho do pidi klece považuji za týrání. Předpokládám, že v kleci se váš pes nevyvenčí. Začala bych tím, že bych ho zavřela do klece na noc. Ráno bych ho vzala ven - ideálně třeba i vynést v náručí, aby nestihl potřebu vykonat v bytě. Venku dlouhá procházka, pes by měl být dokonale vyvenčen, ale i unaven. Po návratu domů nechat běhat po bytě (pod dohledem), pokud jdete do práce, tak zavřít do klece. Po návratu vyvenčit, nechat pořádně vylítat, potom nechat běhat po bytě - předpokládám, že tak starý pes by mohl vydržet min.2 hodiny bez vyvenčení, potom zavřít do klece - než doma udělá louži. Večer psa opět vyvenčit, potom třeba ještě před spaním... Samozřejmě, že jiný režim bude, když budete v práci, jiný o víkendu. Prostě střídat dlouhé pobyty venku s kratším běháním po bytě - jinak zavřít do klece. Doba, kdy pes bude moci běhat po bytě aniž by něco udělal, by se měla prodlužovat. Jednoho dne se obejdete bez klece. Vzhledem k tomu, že máte možnost psa venčit každé 4 hodiny, tak by se to mělo povést. Chce to trpělivost, za případnou kalamitu doma ho netrestejte, váš pes je bázlivý a tímto tomu nepomůžete. Okřikla bych ho jedině v případě, že by se chystal značkovat. Pokud pes bude běhat volně po bytě, prostě ho musíte stále sledovat. Čím méně se mu podaří doma udělat louží, tím lépe. Pokud bude chtít značkovat, okřiknout ho, pokud se bude chtít vyvenčit, popadnout ho a vynést ven. Jestli na to sledování psa nemáte čas (pracujte na PC, díváte se na televizi), psa raději zavřete. Místa, kde značkoval, pořádně omyjte, třeba i vodou s octem, příp. nějakým jiným účinným přípravkem (psa, který by značkoval doma, nemám, ale třeba někdo zde poradí). Tohle je běh na dlouhou trať a náročné na vaši důslednost a trpělivost. U malého štěněte se to dá zvládnout lépe než u staršího, který už navíc má svoje zlozvyky, ale to je vám asi jasné.

Odchody a příchody se psem neřešte! Žádné loučení ani vítání. Prostě psa zavřete a běžte do práce. Po návratu ho jednoduše vezměte z klece a běžte ven - tam se s ním klidně vyblbněte.

A jinak vám doporučuji najít si v okolí dobrého kynologa, který vám poradí na základě širších informací, souvislostí a konkrétně uvidí, jak se váš pes v daných situacích chová. Jinak je to vaření z vody. Dobrého kynologa vám možná někdo tady poradí - pokud napíšete přibližně odkud jste.

Možná ještě bude problém i v těch fenkách, i když všeobecně pes s fenami by se měl snést velmi dobře, ale pes má asi hodně submisivní povahu.

Prostě chce to opravdu odborníka.

VojtaZak

14.10.2015 21:11
VojtaZak

XXX.XXX.239.35

Moc diky za info, psal jsem to v rychlostu tak ted upresnim. Hadry - mysleno jak pisete, byl bohuzel cely dum prostreny hadrama, protoze se moje mamina bala, aby ji nekde nenacural, nevykakal se a nedokazáa pochopit, ze je to spatne, moje chyba, ze jsem do takoveho prostredi Baka prinesl.

Jinak fenky buliku jsou kastrovane, jedna bazliva (te se neboji) a druha hodne dominantni, hlavne na jidlo to ma potrebu mit vsechno, vzdy si ho srovna, on se kolikrat zastavi nez aby prosel kolem ni, ale jinak spolu vychazi, jsou moc hodny.

Priznam se, ze jsem ho nekolikrat potrestal (zarval na nej, dal na zadek), ale vzdy kdyz jsem ho u neceho nacapal, kdyz mel potrebu zdrhat napriklad.

Jsem z Brna, popravde Vas nepotesim byva v kenele, na tech par hodin bych to urcite nenazval tyrani, Baka vybeham a on lezi a spi, jen je pak psychicky rozhozeny, kdyz dojdu tak knuci a trepe se.

Jinak je super psik, povely zvlada perfektne, kdyz vidi psa, tak kolem skace a provokuje ho, vystekava a pak spolu litaji. Prijde mi, ze je porad stene.

Pritelkyne ma znamou kynolozku, zkusime to tedy s ni probrat.

VojtaZak

14.10.2015 21:17
VojtaZak

XXX.XXX.239.35

14.10.2015 21:26
lev

XXX.XXX.253.186

Značkování, např. nábytku, rohu apod., nemá s venčením nic společného. To je teritorální pud, který je velmi silný, zvláště u malých psů. Pokud je jeden pes doma, tak se to většinou zvládá, pokud je jich víc, bývá to horší. Krom toho máte puberťáka, který není moc povahově vyrovnaný. Obraťe se na odborníka, třeba něco vymyslí, ale ani kastrace, kterou s oblibou radívají, není účinná.

14.10.2015 21:39
Zrzavci

XXX.XXX.127.70

Border teriér je lovečák, pracák. Tvrdé plemeno. Jaké je jeho denní vyžití? Jsou to psi odolní, tvrdí, potřebují opravdu vyžití. Neříkám, že to řeší vše, ale pes, který má v genech zakódovanou tvrdou práci, nasazení a odolnost, opravdu potřebuje nějak pracovat - neříkám, že musí myslivcovat, ale musí mít něco, co mu tuto činnost opravdu nahradí. Jen tak procházky, pár hození klacků a pár opakování povelů mu neumožní vypustit páru. Mám ohaře - nemyslivcujem, ale mají možnsot své vlohy uplatnit rozvíjet a "pracovat". Mám známou, je v majetku tří border teriérů - všichni vč. veteránky makají (agility) a je vidět rozdíl mezi nimi a dvěma fenkami, které mají důchodci tady na sídlišti a fenky se "proběhnou" tak jako na flexině. Zkuste se, prosím, zaměřit na to, aby měl pes možnost vypustit páru, stejně tak, jako možnost relaxovat, odpočívat.

14.10.2015 22:38

Zrzavci napsal(a):
Border teriér je lovečák, pracák. Tvrdé plemeno. Jaké je jeho denní vyžití? Jsou to psi odolní, tvrdí, potřebují opravdu vyžití. Neříkám, že to řeší vše, ale pes, který má v genech zakódovanou tvrdou práci, nasazení a odolnost, opravdu potřebuje nějak pracovat - neříkám, že musí myslivcovat, ale musí mít něco, co mu tuto činnost opravdu nahradí. Jen tak procházky, pár hození klacků a pár opakování povelů mu neumožní vypustit páru. Mám ohaře - nemyslivcujem, ale mají možnsot své vlohy uplatnit rozvíjet a "pracovat". Mám známou, je v majetku tří border teriérů - všichni vč. veteránky makají (agility) a je vidět rozdíl mezi nimi a dvěma fenkami, které mají důchodci tady na sídlišti a fenky se "proběhnou" tak jako na flexině. Zkuste se, prosím, zaměřit na to, aby měl pes možnost vypustit páru, stejně tak, jako možnost relaxovat, odpočívat.

Přesně tak, bordík je velice dobrý pracovní pes. Ale opravdu mu nestačí to co běžnému voříškovi, jen tak se poflakovat po bytě, občas si zacvičit, občas jít na procházku. Potřebuje makat, když nemá to co potřebuje tak psychicky strádá a od toho se odvíjí problémy.

14.10.2015 22:45
Zrzavci

XXX.XXX.127.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přesně tak, bordík je velice dobrý pracovní pes. Ale opravdu mu nestačí to co běžnému voříškovi, jen tak se poflakovat po bytě, občas si zacvičit, občas jít na procházku. Potřebuje makat, když nemá to co potřebuje tak psychicky strádá a od toho se odvíjí problémy.

Vidím to teď u nás. Vižlí mlaďas má klidový režim (zvracení, nachlazení) - jedeme 4 den.... bytem lítá magor, který metá kozelce s čímkoliv co popadne. Stejně tak 13,5 roku stará vižlí fenka po operaci. To co ten "starý" pes předvádí? . Já jsem za to ráda, je to pro mě známka toho, že je v pohodě. Ale prostě psi, zvyklí po generace pracovat, pracovat prostě musí. Je jedno jak, ale měli by mít možnost ventilace toho, co do nich člověk za ty roky šlechtění vložil.

14.10.2015 22:50
koňadra

XXX.XXX.128.31

VojtaZak napsal(a):
Moc diky za info, psal jsem to v rychlostu tak ted upresnim. Hadry - mysleno jak pisete, byl bohuzel cely dum prostreny hadrama, protoze se moje mamina bala, aby ji nekde nenacural, nevykakal se a nedokazáa pochopit, ze je to spatne, moje chyba, ze jsem do takoveho prostredi Baka prinesl.

Jinak fenky buliku jsou kastrovane, jedna bazliva (te se neboji) a druha hodne dominantni, hlavne na jidlo to ma potrebu mit vsechno, vzdy si ho srovna, on se kolikrat zastavi nez aby prosel kolem ni, ale jinak spolu vychazi, jsou moc hodny.

Priznam se, ze jsem ho nekolikrat potrestal (zarval na nej, dal na zadek), ale vzdy kdyz jsem ho u neceho nacapal, kdyz mel potrebu zdrhat napriklad.

Jsem z Brna, popravde Vas nepotesim byva v kenele, na tech par hodin bych to urcite nenazval tyrani, Baka vybeham a on lezi a spi, jen je pak psychicky rozhozeny, kdyz dojdu tak knuci a trepe se.

Jinak je super psik, povely zvlada perfektne, kdyz vidi psa, tak kolem skace a provokuje ho, vystekava a pak spolu litaji. Prijde mi, ze je porad stene.

Pritelkyne ma znamou kynolozku, zkusime to tedy s ni probrat.

Psa jste potrestal, když měl chuť zdrhat. No, taky to není tak úplně správný postup. Pochopil za co je trestán? Vůbec nejhorší je psa potrestat, pokud se mu podaří utéct a potom se vrátí. Pes nepochopí, že dostal za to, že utekl, ale za to, že se vrátil. Mnoho lidí si myslí, že pes ví, že dostal za to, že utekl - vždyť on se tváří tak provinile! Bodejť by se netvářil - když z páníčka srší vztek. Na to ten pes reaguje, ale ne na to, proč ten vztek je.

Pes se klepe a kňučí - to by chtělo vidět. Ono je různé klepání a kňučení. Někteří z mých psů se někdy taky klepou a kňučí - když jsou nervózní, protože se na něco těší. Váš pes se může klepat z podobných důvodů - těší se, že ho vysvobodíte z kenelky. A nebo má úplně jiný důvod. To takhle prostě nepoznám. A mimochodem: nešlo by přece jen tu kenelku nahradit pořádnou klecí? Třeba zde http://www.zoohit.cz/shop/psi/prepravky_doplnky_auto/klece?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=39350 se dá koupit za rozumné peníze - velikost nejméně 90 cm na šířku.

Doufejme, že známá vaší přítelkyně skutečně psům rozumí a dokáže vám poradit. Nejspíš by to chtělo, aby navštívila i vaši domácnost a udělala si obrázek o chování vašeho psa.

14.10.2015 22:59
hunter

XXX.XXX.22.6

S tím vyžitím souhlasím, i když je to o jedinci. Já soudit podle otcova psa, tak bych ho "doporučil" i někomu, kdo sotva leze. V lese je to neskutečný drak, ale doma (jediný otcův mazánek, který nebydlí v kotci, ale v domě) o něm nevíte a celou dobu se válí u křesla, kde sedá otec. Ani nemá tak velký zápřah, aby byl neustále utahaný...
Taky bych se k přikláněl, že máte doma trochu labilního psa, kterého jste nenaučili čistotě. Což bude běh na dlouho trať a spousta hlídání.
Třes a kňučení při příchodu domů nemusí být nic hrozného, viz koňadra. Moje nejmladší mě vítá také podobným stylem.

14.10.2015 23:20

..."Priznam se, ze jsem ho nekolikrat potrestal (zarval na nej, dal na zadek), ale vzdy kdyz jsem ho u neceho nacapal, kdyz mel potrebu zdrhat napriklad..."
Roční border terier, který není moc vychovaný, bude mít potřebu, normální potřebu, zdrhat, kdykoliv se octne v lese, u lesa, na louce, v parku, kde narazí na zvířecí stopu. Poznáte to podle toho, že jede s nosem po zemi. ( I v Lužánkách běhají zajíci - no možná králíci ) a border terier je lovecký pes s velice dobře zachovanými loveckými vlohami.

VojtaZak

15.10.2015 03:58
VojtaZak

XXX.XXX.239.35

Dekuju za nazory, my jezdime na kole a behame (to miluje) takze i kdyz nedelame lovecke veci, ma sportovni vyziti. A i presto je tam problem. Prvotni chyba byly ty hadry, coz mi asi vsichni zde odsouhlasi. No, musime se s tim poprat a doufat, ze to je i naznak dospivani, coz mi bylo i tak receno.

VojtaZak

15.10.2015 04:28
VojtaZak

XXX.XXX.239.35

Tady pro predstavu i vsichni spolecne.

15.10.2015 07:03

"Taky bych se k přikláněl, že máte doma trochu labilního psa, kterého jste nenaučili čistotě"
Značkování není nečistota, souhlas s příspěvkem "lev", u labila je to tím labilněním (nějaké hnutí mysli = hodím značku).
Nějak z textu nechápu - v nepřítomnosti lidí je v kenele takže neznačkuje/nemočí? Pokud je problém jenom v přítomnosti lidí, tak při náznaku, že se chystá, okamžitě bafnout a ven, pochválit...Důsledně a pokud možno vždy.

15.10.2015 07:36

VojtaZak napsal(a):
Dekuju za nazory, my jezdime na kole a behame (to miluje) takze i kdyz nedelame lovecke veci, ma sportovni vyziti. A i presto je tam problem. Prvotni chyba byly ty hadry, coz mi asi vsichni zde odsouhlasi. No, musime se s tim poprat a doufat, ze to je i naznak dospivani, coz mi bylo i tak receno.

No sportovní vyžití, běhání u kola není pro takového psa nic. On potřebuje pohyb ale při tom potřebuje i myslet. nic neunaví psa tak jako když musí zaměstnat hlavu. Přesně jak psala na de mnou uživatelka s maďarskými ohaři, prostě povahy psů jsou různé ale když narazíte na opravdu psa který má chut do práce a nemá činnost je to neštěstí. Sama mám pouze labradora, ovšem labradora s pracovními geny a nedovedu si představit tu pohromu kdyby si tohle zvíře vzal jenom někdo na gauč, jako tomu u mnohých je.Jinak to klepání a kńučení, může být z radosti, ze strachu, z neklidu těžko říct když psa neznáme. Můj pes tohle dělá na břehu u vody když má jít pro aport, třeba.Potrestání za to že zdrhá je špatně, nutné je naučit ho nezdrhat.Měla sem možnost poznat dost těhle psů a jsou to skvělí psi, njen je nutné je vychovat. Nos těmi hadry, nevím, odmala učím všechny psy co jsme kdy měli nejprve na hadr pak ven a problém s tím nemám. Ted jde o to jestli močí nebo značkuje. Může to být dospívání, může to být pro to že máte ještě dvě feny, někteří psi to dělají. švagrův pes např značkuje v bytě právě kvůli zbývajícím fenám. nevymočí se ale když má možnost, označí skřín, gauč, křeslo a je mu osm let, má výcvik, ale tohle se ho odnaučit nepovedlo, prostě je venku.

VojtaZak

15.10.2015 08:42
VojtaZak

XXX.XXX.239.35

Ne, tady me nekdo nepochopil. Bak je v kenele pouze kdyz nejsme doma, kdyz doma jsme nebo je v pritomnosti lidi tak nic nedela. Staci se jen vzdalit a zmizet. Jinak kenelu ma myslim dostatecne velkou 120x70.

Cvicime kazdy den, snazime i hledat pamlsky, hracky at zamestnava hlavu. Kazdopadne diky za rady, prosim o uzamknuti nebo smazani.

15.10.2015 09:04

Border terier bude další nešťastné lovecké plemeno, z kterého se lidi budou snažit dělat mazlíka. Kde se vzal, tu se vzal. Kdo před pár lety věděl, jak vypadá border terier a že existuje. Proč lidi na mazla ( i sportovního ) bez lesa nevolí jiné sportovní, ale společenské plemeno.

15.10.2015 09:17

VojtaZak napsal(a):
Ne, tady me nekdo nepochopil. Bak je v kenele pouze kdyz nejsme doma, kdyz doma jsme nebo je v pritomnosti lidi tak nic nedela. Staci se jen vzdalit a zmizet. Jinak kenelu ma myslim dostatecne velkou 120x70.

Cvicime kazdy den, snazime i hledat pamlsky, hracky at zamestnava hlavu. Kazdopadne diky za rady, prosim o uzamknuti nebo smazani.

Ale ano, pochopili to všichni, jen vy nechápete. Máte kvalitního loveckého psa, jemu nestačí být uzavřený na ploše metr krát metr a ve vaší přítomnosti hledat pamlsky a hračky.je to lovecký pes, potřebuje pracovat, dělat dohledávky, tím jsem myslela zaměstnat hlavu, uběhat terén, používat nos, přemýšlet. pamlsek pod kobercem najde i laboratorní potkan. když jste chtěli psa na mazlíka, měli jste si pořídit bišonka, nebo čivavu nebo jiné společenské plemeno, je jich dost a uspokojili by jste je procházkou a schováváním hraček. Lidi si pořizují pracovní psy a pak se diví že chtějí pracovat, je to smutné.

VojtaZak

15.10.2015 09:52
VojtaZak

XXX.XXX.239.35

Ale ano, pochopili to všichni, jen vy nechápete. Máte kvalitního loveckého psa, jemu nestačí být uzavřený na ploše metr krát metr a ve vaší přítomnosti hledat pamlsky a hračky.je to lovecký pes, potřebuje pracovat, dělat dohledávky, tím jsem myslela zaměstnat hlavu, uběhat terén, používat nos, přemýšlet. pamlsek pod kobercem najde i laboratorní potkan. když jste chtěli psa na mazlíka, měli jste si pořídit bišonka, nebo čivavu nebo jiné společenské plemeno, je jich dost a uspokojili by jste je procházkou a schováváním hraček. Lidi si pořizují pracovní psy a pak se diví že chtějí pracovat, je to smutné.

Co to tady placate?! Vycitate mi, ze jsem si zvolil loveckeho psa, ktery potrebuje pohyb a zamestnat (mimochodem taky zalezi na povaze psa, ze. Vy taky nejste stejny clovek jako treba sousedka od vedle), protoze ten potrebuje zamestnat a pohyb a kdyz vam rikam, ze spolu behame a bezi u kola (a nejezdime po meste, prosim) tak mi zacnete vnucovat Vase presvedceni, ze lovecky pes musi byt jen do lesa a lovit. Ja si vybral aktivniho spolecnika, ktery mi bude delat partaka na sport. Vybral jsem si bazlivejsi stene a diky chybe zezacatku mu nejspis narostlo presvedceni, ze curat a kakat na hadry doma se taky odpousti (venku kaka a cura naprosto v pohode). Bordik je uzasny v tom, ze se perfektne hodi do rodiny, k detem a je vdecny za kazdou chvilku s panem. Kdyz se mi nechce, proste se schouli k memu hrudniku a spime. Stejne tak, kdyz jdeme ven na kolo a nebo "pracovat" je spokojeny.

Nepsal jsem tady proto, aby jste me poucovala/poucoval jake plemeno si vybrat a k cemu slouzi. Verte mi, ze jsem mesice studovani a setkavani s lidmi s timto pejskem jen tak neprolezel. Mam psa, ktery ma bohuzel problem, ale nesouvisi s malou aktivitou (nema potrebu nicit, litat a byt nezvladatelny), ja pozadal o radu, co delat, kdyz mi cura na postel a znackuje doma. V kenele je v klidu, kdyz dojdu je stastny a po vyvenceni si lehne a chrni.

Ostatnim vsak dekuju za rady.

15.10.2015 10:53
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

VojtaZak napsal(a):
Co to tady placate?! Vycitate mi, ze jsem si zvolil loveckeho psa, ktery potrebuje pohyb a zamestnat (mimochodem taky zalezi na povaze psa, ze. Vy taky nejste stejny clovek jako treba sousedka od vedle), protoze ten potrebuje zamestnat a pohyb a kdyz vam rikam, ze spolu behame a bezi u kola (a nejezdime po meste, prosim) tak mi zacnete vnucovat Vase presvedceni, ze lovecky pes musi byt jen do lesa a lovit. Ja si vybral aktivniho spolecnika, ktery mi bude delat partaka na sport. Vybral jsem si bazlivejsi stene a diky chybe zezacatku mu nejspis narostlo presvedceni, ze curat a kakat na hadry doma se taky odpousti (venku kaka a cura naprosto v pohode). Bordik je uzasny v tom, ze se perfektne hodi do rodiny, k detem a je vdecny za kazdou chvilku s panem. Kdyz se mi nechce, proste se schouli k memu hrudniku a spime. Stejne tak, kdyz jdeme ven na kolo a nebo "pracovat" je spokojeny.

Nepsal jsem tady proto, aby jste me poucovala/poucoval jake plemeno si vybrat a k cemu slouzi. Verte mi, ze jsem mesice studovani a setkavani s lidmi s timto pejskem jen tak neprolezel. Mam psa, ktery ma bohuzel problem, ale nesouvisi s malou aktivitou (nema potrebu nicit, litat a byt nezvladatelny), ja pozadal o radu, co delat, kdyz mi cura na postel a znackuje doma. V kenele je v klidu, kdyz dojdu je stastny a po vyvenceni si lehne a chrni.

No já nemyslím, že Habe plácá. Bordíci jsou opravdu malé elektrárničky. Velmi výkonné elektrárničky. A pro jejich celkovou - tedy nejen fyzickou, ale také psychickou pohodu, musí dostat dostatečné vyžití. Když pes dostane fyzickou zátěž, navíc mladý pes nadupaný energií, je po chvíli odpočinku zas nabitý jak leidenská láhev. Oni potřebují opravdu i řádně zaměstnat hlavu. Jak píšu nemusí dělat zrovna opravdovou lovečinu, ale měl by mít možnost něčeho adekvátního a to úplně podle Vašeho popisu nemá. Neberte to ve zlém. Je to jen rada, mně to může být jedno. Ale předpokládám, že byste rád, aby byl co nejvíc v pohodě. On ten pes, jak se učí, jak pracuje, roste také jeho sebevědomí, utužuje se vazba s páníčkem a pes když pak přijde domů, břinkne s sebou na pelíšek a užívá si pohodičky a nemá různé nápady.

15.10.2015 11:11

VojtaZak napsal(a):

Za 45 let života jsem mě prošlo rukama asi 20 psů, žádný z nich nemusel být zavřený v kenelce a nikdy v životě se nám doma nestala ani u psů rodičů a prarodičů že by se některý vymočil do postele jak uvádíte. Tohle pro mě znamená dost velký problém mezi majitelem a psem. Ani nalezení voříšci z cigánských osad zvyklí žít na smetišti bez jakékoliv výchovy nám nemočili doma. Nevím jestli je to pro vás dost srozumitelné, ale ten pes vám dává najevo že není spokojen a něco mu velmi chybí. Co to asi u loveckého psa bude ? Neříkám že každý lovecký pes musí být nutně využíván v myslivosti, ale měl by. A pokud ne musíte mu tu činnost nahradit něčím adekvátním, což podle mě opravdu není to že za váma běží u kola nebo hledá poschovávané pamlsky. Jsou i lovecká plemena která tak trochu zespolečenštěla a práce pro ně už není až tak prioritní, ovšem vybral jste si špatně, bordík stále patří k těm pracovně velmi kvalitním.

15.10.2015 11:18
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Za 45 let života jsem mě prošlo rukama asi 20 psů, žádný z nich nemusel být zavřený v kenelce a nikdy v životě se nám doma nestala ani u psů rodičů a prarodičů že by se některý vymočil do postele jak uvádíte. Tohle pro mě znamená dost velký problém mezi majitelem a psem. Ani nalezení voříšci z cigánských osad zvyklí žít na smetišti bez jakékoliv výchovy nám nemočili doma. Nevím jestli je to pro vás dost srozumitelné, ale ten pes vám dává najevo že není spokojen a něco mu velmi chybí. Co to asi u loveckého psa bude ? Neříkám že každý lovecký pes musí být nutně využíván v myslivosti, ale měl by. A pokud ne musíte mu tu činnost nahradit něčím adekvátním, což podle mě opravdu není to že za váma běží u kola nebo hledá poschovávané pamlsky. Jsou i lovecká plemena která tak trochu zespolečenštěla a práce pro ně už není až tak prioritní, ovšem vybral jste si špatně, bordík stále patří k těm pracovně velmi kvalitním.

Jo. VIdím u nás na sídláku ty bohužel nespokojené teroše (Hrubo, hladko srsté a i ty bordíky). Vtipný je, že ve všech třech případech je mají navíc po dvou. Je-li to kombinace fena/fena - řežou se jako koně (zrovna minulý týden jsem potkala paničku s proraflou rukou, jak se je snažila od sebe dostat) Ano, jasně, teroši jsou cholery a rychle vzplanou, leč tento způsob života, kterého se jim dostalo bohužel k jejich psychické pohodě fakt nepřispívá..

15.10.2015 18:28

Kvalitního?

Přidejte reakci

Přidat smajlík