karlito
napsal(a):
Dobry den. Jak velky rozdil mezi granulemi premium a superpremium? Krome financniho. Je ten rozdil v kvalite markantni? Diky hezky den.
Rozdíl mezi granulemi "premium" a "superpremium" je v tom, co se zrovna výrobcům chtělo napsat na pytel. Kvalitu granulí nedělá to, jesti jsou "premium", superpremium" nebo "ultrapremium", ale jaké mají složení. Tam jsou rozdíly v kvalitě skutečně propastné - od granulí z chemicky obarveného plesnivého obilí a kafilerního tuku až po granule z čistého masa v bio kvalitě.
Rozdíl je opravdu ve složení. Výrobci vědí, že prodává především obal. Proto na přední strany dávají ta velká krásná označení "Premium" a "Superpremium" "XXXpremium". Většina nakupujících je "houpá", nechají se tím nechytat a výrobci to moc dobře vědí. Doporučuji číst složení. Procenta jednotlivých složek granulí pak poznáte díky pořadí psaným ve složení (pokud bude na prvním místě MASO - granule budou převážně masové; masová MOUČKA či výrobky z masa nebo já nevím, výrobky z živočišných surovin, tak máte granule ze zobáků, kůží, kostí, chrupavek, to vše namleté na hnusnou růžovou kaši, která se do granulí zamíchá; pokud máte na prvním místě složení obiloviny, platíte za šrot, který je z velké většiny lepený vším možným, jen ne masem.) Proto čtěte složení, sledujte množství proteinů a nepodléhejte reklamě... :).
laine
napsal(a):
Rozdíl je opravdu ve složení. Výrobci vědí, že prodává především obal. Proto na přední strany dávají ta velká krásná označení "Premium" a "Superpremium" "XXXpremium". Většina nakupujících je "houpá", nechají se tím nechytat a výrobci to moc dobře vědí. Doporučuji číst složení. Procenta jednotlivých složek granulí pak poznáte díky pořadí psaným ve složení (pokud bude na prvním místě MASO - granule budou převážně masové; masová MOUČKA či výrobky z masa nebo já nevím, výrobky z živočišných surovin, tak máte granule ze zobáků, kůží, kostí, chrupavek, to vše namleté na hnusnou růžovou kaši, která se do granulí zamíchá; pokud máte na prvním místě složení obiloviny, platíte za šrot, který je z velké většiny lepený vším možným, jen ne masem.) Proto čtěte složení, sledujte množství proteinů a nepodléhejte reklamě... :).
Opravila bych pár drobných omylů: masová moučka je pomleté sušené maso. Jen z čerstvého masa není technologicky možné granule vyrobit (mluvím o bezobilných granulích samozřejmě) - kvalitní masové granule jsou vždycky kombinace čerstvého masa a masové moučky. Ty hnusy, o kterých píšete, se nazývají "vedlejší živočišné produkty", "živočišné proteiny", "výrobky z drůbeže" apod.
A pokud je na prvním místě ve složení čerstvé maso, i tak můžou být granule převážně z obilí - čerstvé maso se počítá včetně obsahu vody a po vysušení se smrskne tak na pětinu, takže ve výsledných granulích ho může být jen troška.
Http://www.psikrmivoradce.cz/lexikon-surovin/masova-moucka/
V některých státech předpisy nezakazují obsah odpadních produktů v masové moučce, jako kůže, kopyta, peří, kosti, chlupy, rohy, štětiny atd. Proto je dobré vědět, jaké jsou předpisy v zemi výrobce nebo se výrobce prostě zeptat.