Klaraaa
XXX.XXX.152.17
Dobry den potrebovala bych strasne moc a rychle poradit chceme si poridit Bigla ale nevadi ze by byl v byte? Dotoho mame stridavou peci, takze bych ho casto prevazela s jednoho bytu do drueho chtela jsem se zeptat skodi to tomu psovi? Z jednoho bytu do druheho?
Predem dekuji zabodpoved.
Klaraaa
XXX.XXX.152.17
Skodi to kazdemu plemenu?
Tatka chce bigla ale ja bych se o nej starala mam stridavou peci a musim si ho brat kvuli venceni.
Bígl je náročný pejsek.
Jestli ho otec nepotřebuje na práci, zvolte si jiné plemeno.
Dobře ti radím. Byli byste pravděpodobně nešťastní všichni.
Snadněji se žije např. s kavalírkem.
Vyber si nějaké společenské, poslušné plemeno.
Hlavně ne HONEM - HONEM, ale hezky s rozvahou.
Je nutné si uvědomit, že bígl je loveckým psem, po staletí chovaným pro práci honiče.
Ve volné přírodě proto od něj nemůžeme očekávat bezmeznou poslušnost ovčáckého psa. Dostane-li se na čerstvou stopu zvěře, pravděpodobně zapomene na své dobré vychování a veškeré snahy o přivolání či pronásledování psa jsou většinou odsouzeny k neúspěchu.
Pokud je to ovšem ještě štěně, nedoporučuje se ho venčit bez vodítka,
několika lidem se stalo, že se zatoulal.
O loveckých schopnostech bígla není pochyb. S radostí zvládá všechny úkoly
odpovídající náplni práce honiče, na stopě je excelentní.
Bígl je tvor temperamentní, vyžadující pohyb a zaměstnání. Od malička je důležité jej cvičit v přivolávání. Pokud narazí na stopu, je problém jej odvolat a nezřídka mizí i na celé hodiny.
(i dny).
Se štěnětem se běhá ven snad každou hodinu.
Běhá se i v noci.
Musí se naučit čistotnosti.
Nesmí se mu podařit udělat potřebu doma.
Nechápe, že může 1x doma, pak zas venku a doma ne.
Čůrá často, musí se běhat, ze začátku pořád.
Kdo by bígla cvičil ? (lovecky nebo jinak ?)
Otec nebo ty ?
Procházka jen tak mu brzy stačit nebude.
Nedělej to - bígla neber.
Kdo poctivě neběhá se štěnětem, obyčejně dopadne,
jako u pejska na posledním obrázku. Fuj.
http://www.sbazar.cz/DKobikova/detail/13513847-daruji-stene-krizenec-krysarik-s-grifonem-male.
Klaraaa
XXX.XXX.152.17
A kdybychom si poridili treba kavalíra skodi mu stridava pece? Jako ze by semnou byl chvili tam v tom byte a chvili v tam tom.. Mam stridavou peci jinak to nemuzu udelat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Klaraaa
napsal(a):
A kdybychom si poridili treba kavalíra skodi mu stridava pece? Jako ze by semnou byl chvili tam v tom byte a chvili v tam tom.. Mam stridavou peci jinak to nemuzu udelat.
Pes není kočka, která je vázaná na místo. Pes je vázaný na pána, takže když budeš ty její pán, bude s tebou cestovat kamkoliv. Ale co na to maminka ? Souhlasí s tím, že u ní budeš vždy týden se psem ? Ten týden kdy budeš u ní, ti s ním bude muset pravděpodobně pomáhat. Např. poslední venčení před spaním. Při pořízení psa s ním musí souhlasit všichni členové rodiny ( i když rozdělené ).
A ani já bych nedoporučila bígla. jsou to opravdu samostatné jednotky. ten kavalrek by byl určitě lepší. A nebrala bych úplně malé štěně ( ale pozor - také ne zkaženého odrostence ).
Klaraaa
XXX.XXX.152.17
Jeste se tak rozhodujem mamka rikala ze mi ho povoluje tatka rikal ue si zitra z mamkou potadne promluvi tatka kdyz psa tak chce bigla ja ho chcu taky ale chci i Kavalira takze ja jsem radsi pro toho kavalira
Ale takhle ja mu dam vsechem svuj cas.., např kdyb to byl bigl tak: rano snim oujdu ven na hodinu ze skoly prijcu cca ve 15:00 jak kdy a zajdu snim treba na 2 hodiny ja jsem mu ochotna venovat vsechen svuj cas bojim se ale toho jak to vydrzi nez prijdu ze skoly nekdy tam jsem do 16:00
Jak zvladne byt dva dny tam, dalsi dva dny zase tam...
Je to náročné. Třeba si zvykne lehce, třeba ne.
Může ječet,
bude-li doma sám - jen si trochu
zvykne, zase stěhování....
Nikdo neví, ale rozhodně jednoduché to nebude.
Nepíšeš, kolik ti je - co zvládneš.
Co bude až vyjdeš základku a půjdeš na intr?
Nemusí to být zrovna kavalír. Vyber si něco malého,
co ti příbuzní ochotně pohlídají, bude-li třeba.
A představ si, navečer je brzy tma, třeba týden
"prší sníh" - jak ten pejsek vypadá.
Opře se o nábytek, o stěnu...
V noci má průjem - musí se ven.
Dobře si to rozvaž.
Klaraaa
XXX.XXX.152.17
Jeste se tak rozhodujem mamka rikala ze mi ho povoluje tatka rikal ue si zitra z mamkou potadne promluvi tatka kdyz psa tak chce bigla ja ho chcu taky ale chci i Kavalira takze ja jsem radsi pro toho kavalira
Ale takhle ja mu dam vsechem svuj cas.., např kdyb to byl bigl tak: rano snim oujdu ven na hodinu ze skoly prijcu cca ve 15:00 jak kdy a zajdu snim treba na 2 hodiny ja jsem mu ochotna venovat vsechen svuj cas bojim se ale toho jak to vydrzi nez prijdu ze skoly nekdy tam jsem do 16:00
Jak zvladne byt dva dny tam, dalsi dva dny zase tam...
Klaraaa
XXX.XXX.152.17
Dostatek pohybu bych mu dala tatka by snim chodil na hory ja na dlouhe prochazky...problem je ta stridava pece jestli by mu to ublizovalo...
Víš, procházky stačí lidem.
Pes chce práci.
Unavit tělo, ale i hlavu.
Ptala jsem se, kdo bude cvičit.
Nebo dělat nějaký psí sport.
Dáš mu všechen čas ?
Snad máš nějaké aktivity, sport, hudebka, jazyky ?
Příprava do školy !
Uvidíš, že toho času až tolik není.
Veterina je drahá i když je pes zdravý.
Odčervit, odblešit, očkovat, jaro - obojek na klíšťata a blechy.
Nedejbože, když omarodí.
Přijdeš na veterinu, pozdravíš a už je to za 300, -.
+ prohlídka a léky.
Bígla fakt ne, kolik Tě je? Bígl neni pro každého. Kavalír naopak super, jsou klidní, víceméně gaučáci ale bígl je lovecké plemeno. Pokud ho chce otec tak at ho má non stop. Pokud to má být tvůj pes tak spíš vybrat společenské plemeno. kavalírku jsme měli, cestování nebyl problém, jí to bylo jedno kde byla, hlavně že tam někdo s ní byl Fakt to promysli at nejsi neštastná ty a i pejsek. Raději vybrat lehce zvladatelného psa a kavalír fakt super pes, doma nic nezničila a klidas
Střídavá péče psovi nevadí, zvykne si v obou bytech, to je úplně jedno. Ale jak už tu píšou přede mnou, bígl je především lovecký pes, hodně umíněný, temperamentní a někdy i docela ostrý.Poslušnosti naučit jde, ale dá to práci. měla sem ho 14 let, nebyl to jednoduchý pes a určitě by nerespektoval dítě. nevím kolik je ti let, jaké máš zkušenosti, ale pokud nechcete dělat lovecký výcvik /ani tam bych ti ho nedoporučovala / vyberte si jiné plemeno.
Asi chápu proč chce táta bígla. Není moc velký, je úpravný, tím že je hladkosrstý. A je to sportovně vypadající pes. Proto byl tolik rozšířený a oblíbený. Jen je to opravdu honič, v podstatě odkázaný na flexi vodítko. Vypuštěn zmizí, v lepším případě se vrátí vyběhaný za pár hodin, v tom horším za pár dní a někdy dokonce zraněný. Přemýšlela jsem směrem k menšímu, hladkosrstému, sportovnějšímu psu s jednodušší povahou :
Možná by alternativou byl český strakatý pes, nebo bostonský terier.
V rodině máme bígla a musím bohužel přiznat, že pes je celý život - už má 6,5let - při venčení na vodítku, nikdy puštěn nebyl, protože by ho asi majitel už nedohonil Když zůstane sám doma, je všechno uklizené, zamčené, pevně upevněné, aby se nikam do skříní ani šuplíků nedostal, jinak zdemoluje kdeco Majitelé jsou tzv. panelákovci. Takže za mě - bígla do bytu, pokud nejste myslivec, NIKDY
rapotacka11
napsal(a):
Malý pinč je taky skvělý. (můj názor)
Ale radím : neunáhlovat se,
vše víc než dobře promyslet,
jestli PES vůbec ano.
To je, jen aby si tatínek nevybral toho většího - německého !
Klaraa - kolik je ti let? 12?
Bígl je pro tebe naprosto nevhodné plemeno. Nezvládneš ho tak, aby soužití s ním bylo bezproblémové. Nezvládnou ho mnozí dospělí, nakonec i tady v diskuzi se to dočteš. Jestli jsi vydyndala na rodičích psa jako úlitbu za újmu, kterou ti svým rozvodem způsobili, zaměř se, zaměřte se, na plemena společenská, která jsou na výchovu obecně jednodušší a vstřícnější. Kavalír je dobrá volba, pak taky pudl, francouzský buldoček, bostonský teriér. Krátkosrstá plemena není nutné upravovat, ale vyčesávat ano, a krátké chlupy se všude zapichují. Dlouhosrstá plemena je třeba často česat, upravovat, ale chlupy jdou v domácnosti dobře uklidit.
Pokud táta nechce vyloženě společenského psa, možná by se tobě i tátovi líbil český strakatý pes, je bíglovi trochu podobný a budete s ním mít opravdu jednodušší pořízení.V úvahu by mohl připadnout třeba i kokršpaněl, americký určitě, ale i anglický je mnohem zvladatelnější než bígl. Podívejte se také na knírače, s ti se cvičí opravdu dobře, malý možná i střední. Psů je spousta jen si vybrat. Bígl je pěkný pes to je pravda, chovat v bytě se dá, to zas musím odporovat těm co říkají že ne, záleží na tom jak ho kdo vychová. Ovšem opravdu málokdo má na to aby z něj vycvičil poslušného psa, ale dá se to, existují.Nevím kolik je ti roků a jaké zkušenosti ze psy má táta a také nevím co si představuješ že budeš se psem kromě procházek dělat, bígl se ti totiž vykašle na agility, dogdancing a podobné věci co dneska děvčata většinou se psy dělají, je to pravý lovečák a v tom je velmi dobrý, pokud by jsi se s ním opravdu chtěla věnovat lovecké kynologii pod vedením někoho zkušeného tak si pořid fenku, jsou zvládnutelnější.
Samozřejmě, že se dá chovat v bytě.
Napsala jsem, že ne. Holka momentálně touží-nemyslí.
Chytne se kdejaký naděje, psa prosadí a za půl roku
se ho budou chtít zbavit, až pozná, že to není
jen muchlování.
Až zjistí, že ho nepřivolá,
že doma špiní, řve a ničí a že štěně potřebuje
rok - dva spoustu času !
Trochu lepší by bylo, kdyby byla v RD...
Chce to vše zvážit, pak vzít atlas a dobře vybírat,
dle toho co pes potřebuje, co mu může
nabídnout. Nemusí to být hned a ani na
vánoce, vydrží klidně do jara. Nakoupí si pomalu
potřeby a o to větší bude mít radost až se dočká.
Kokřík taky není úplně jednoduchý pro dítě.
Aspoň co znám, oba typy.
Přidávám se k předchozím, bígl není vůbec vhodné plemeno. Byl po staletí šlechtěn k tomu, aby při navětření stopy vypnul poslech a běžel po stopě. Jsou to sice fajn psi, roztomilí, milí a mazliví, ale ten lovecký pud v nich je hluboce zakořeněný a je velmi těžké až nemožné zvládnout ho výchovou. Vybírala bych mezi víceméně společenskými plemeny - mimo zmíněného kavalírka by připadal v úvahu třeba papillon, některý z menších velikostních rázů špice...
Stěhování psu nevadí - pes se fixuje na pána, ne na místo.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.209.61
Zakladatelko - podle mého žádnému psu nevadí střídavá péče, pokud bude fixován na Tebe, Ty budeš jeho panička, bude Tě následovat kamkoli a kdekoli s Tebou bude šťastný.
Samostatnou otázkou ale je volba plemene, jak jsi nastínila situaci, přijde mi, že potřebuješ spíš univerzálnějšího parťáka. Za mě - šeltie. Podá úctyhodný sportovní výkon, můžeš s ní dělat cokoli, zároveň Ti ale nezdemoluje byt, když občas nebude čas na vybití její energie.
rapotacka11
napsal(a):
Bígl je náročný pejsek.
Jestli ho otec nepotřebuje na práci, zvolte si jiné plemeno.
Dobře ti radím. Byli byste pravděpodobně nešťastní všichni.
Snadněji se žije např. s kavalírkem.
Vyber si nějaké společenské, poslušné plemeno.
Hlavně ne HONEM - HONEM, ale hezky s rozvahou.
Je nutné si uvědomit, že bígl je loveckým psem, po staletí chovaným pro práci honiče.
Ve volné přírodě proto od něj nemůžeme očekávat bezmeznou poslušnost ovčáckého psa. Dostane-li se na čerstvou stopu zvěře, pravděpodobně zapomene na své dobré vychování a veškeré snahy o přivolání či pronásledování psa jsou většinou odsouzeny k neúspěchu.
Pokud je to ovšem ještě štěně, nedoporučuje se ho venčit bez vodítka,
několika lidem se stalo, že se zatoulal.
O loveckých schopnostech bígla není pochyb. S radostí zvládá všechny úkoly
odpovídající náplni práce honiče, na stopě je excelentní.
Bígl je tvor temperamentní, vyžadující pohyb a zaměstnání. Od malička je důležité jej cvičit v přivolávání. Pokud narazí na stopu, je problém jej odvolat a nezřídka mizí i na celé hodiny.
(i dny).
Bígl je specifický honič, spíše "štváč". Oproti ostatním honičům má velmi špatný orientační smysl a pokud to umocníte blbou radou "štěně nevenčit bez vodítka", tak mizí na hodiny a dny. Jinak o loveckých schopnostech bígla je mnoho pochyb a nezvládá úkoly honiče, na drobnou by mohl být využitelný.
- tohle jsou takové ty obecná moudra, které napíše někdo do encyklopedie, i když plemeno nikdy neviděl.
Jinak téměř každé plemeno může žít v bytě a střídavá péče psům nedělá problém. Každopádně i já bych poradil otci, že na treky do hor se najde vícero vhodnějších plemen.
hunter
napsal(a):
Bígl je specifický honič, spíše "štváč". Oproti ostatním honičům má velmi špatný orientační smysl a pokud to umocníte blbou radou "štěně nevenčit bez vodítka", tak mizí na hodiny a dny. Jinak o loveckých schopnostech bígla je mnoho pochyb a nezvládá úkoly honiče, na drobnou by mohl být využitelný.
- tohle jsou takové ty obecná moudra, které napíše někdo do encyklopedie, i když plemeno nikdy neviděl.
Jinak téměř každé plemeno může žít v bytě a střídavá péče psům nedělá problém. Každopádně i já bych poradil otci, že na treky do hor se najde vícero vhodnějších plemen.
K českému strakáči: máme fenku v rodině, je větší než bígl, byt demolovala důkladně a pokud se jí dost nevěnovali, dokonce začala zdrhat k příbuzným za psí kamarádkou...Není to moc dobrá náhrada.
lesnížínka
napsal(a):
K českému strakáči: máme fenku v rodině, je větší než bígl, byt demolovala důkladně a pokud se jí dost nevěnovali, dokonce začala zdrhat k příbuzným za psí kamarádkou...Není to moc dobrá náhrada.
Přesně, jedna paní (dospělá!) chodí venčit do parku strakáče.Psovi se fakt věnuje (cvičák, treky,...), ale má dost problémy se základní poslušností.Nehledě na to, že pes se rve se samci a na každou fenu naskakuje.Všechno doma zničil, a když ho nechá samotného (vyvenčeného a ''unaveného''), řve na celý barák.O aktivitě ani nemluvím, tu bych při rovnala někam pod borderu.
Paní v žádném případě není spokojená.Chtěla středního krátkosrstého psa do bytu, s tím, že se mu bude průměrně věnovat.Nestačí to, trpí oba.Radím jedině společenské plemeno.V ŽÁDNÉM případě bígla!
milannn
napsal(a):
Proč průšvih? Já myslím, že spíš je průšvih tatínek na horách s maličkým pinčem
A kolik trpasličích pinčů znáte? To je totiž naprosto neutahatelné stvoření, většinou v tom dobrém závislé na páníkovi. Jakákoliv procházka či tůra vzbudí akorát nadšení. A jako chovatelka - do nezkušených rukou a do střídavé péče německý pinč skutečně NE. Trpasličí klidně, naopak by mi přišel dost vhodný.
conie
napsal(a):
A kolik trpasličích pinčů znáte? To je totiž naprosto neutahatelné stvoření, většinou v tom dobrém závislé na páníkovi. Jakákoliv procházka či tůra vzbudí akorát nadšení. A jako chovatelka - do nezkušených rukou a do střídavé péče německý pinč skutečně NE. Trpasličí klidně, naopak by mi přišel dost vhodný.
No jo, ale trpasličím pinčem se přece nedá chlubit před spolužáky, ten není cool...
Do výběru by mohli přidat kromě stále zmiňovaného kavalíra např. brabantíka, malého knírače nebo osrstěnou variantu čínského chocholatého psa či osrstěného malého peruánského naháče. A dost často se zapomíná na povahově úžasné a většinou i velmi zdravé pudlíky - 4 velikosti a mnoho barev na výběr.
Vůbec nejde o to, že bych měl něco proti trpasličímu pinči, možná naopak. Ani jsem neměl na mysli, že by nezvládal tůry po horách, ty mj. zvládala i naše čivava. Jde spíš o tom, jak "moc" se trp. pinč hodí k chlapovi, samotnému.. ![]()
Jinak, ta plemena, která tady navrhujete, se možná líbí/zdají vhodná vám, ale myslím, že je potřeba, aby se zadavatelka s rodinou spolu domluvili, jaký pes se jim vlastně líbí (velikost, druh srsti, povaha) a teprve potom se dá radit. Osobně mi bígl a kavalír připadnou na hony vzdálení, tedy kromě toho, že jsou oba strakatí.
Clayton
napsal(a):
Přesně, jedna paní (dospělá!) chodí venčit do parku strakáče.Psovi se fakt věnuje (cvičák, treky,...), ale má dost problémy se základní poslušností.Nehledě na to, že pes se rve se samci a na každou fenu naskakuje.Všechno doma zničil, a když ho nechá samotného (vyvenčeného a ''unaveného''), řve na celý barák.O aktivitě ani nemluvím, tu bych při rovnala někam pod borderu.
Paní v žádném případě není spokojená.Chtěla středního krátkosrstého psa do bytu, s tím, že se mu bude průměrně věnovat.Nestačí to, trpí oba.Radím jedině společenské plemeno.V ŽÁDNÉM případě bígla!
A je to opravdu český strakatý. Nebo už jsou někde jinde, podle původu by to měl být pohodový, zvladatelný pes.
napsal(a):
A je to opravdu český strakatý. Nebo už jsou někde jinde, podle původu by to měl být pohodový, zvladatelný pes.
Taky znám jednu strakáčku a úplně pohodová a zvladatelná taky není... Co se píše v encyklopediích, je věc jedna, realita bývá trošku jinde.
napsal(a):
Je to čistokrevný pes s registrací, nebo jak se tomu říká.(nemají vyloženě PP, jsou neuznaní) Dokonce se, když byl pes štěně, aktivně zúčastnili i několika výstav, chodili na srazy...
Ale já znám osobně pouze tohoto jednoho psa, takže bych nerada soudila plemeno, ale evidentně je jich více problémových...