Sibiřský husky - je pro mě vhodný?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aničkaxy

4.11.2015 00:13
Aničkaxy

XXX.XXX.59.54

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli je pro mě sibiřský husky vhodné plemeno, sice jsem pročítala i starší diskuse, ale radši se zeptám. Jsem sportovně založený člověk, který miluje běh, dlouhé tůry apod a přemýšlela jsem nad pořízením si psa, konkrétně huskyho, protože je to velmi aktivní pes a já bych chtěla zkusit i některé ze psích sportů jako canicross, dogtrekking, bikejöring... Mimo jiné jsem jednoho huskyho hlídala, když byl páníček pryč a mám pocit, že je to prostě "moje krevní skupina". Vím že jsou svéhlavý, nemůžu ho pustit z vodítka, že je to atomová bomba na čtyřech nohách a stejně s ním pracuji ráda. Ráno vstávám v 5 a jdu běhat, takže vzít huskouna a unavit ho by nebyl problém. Jenže odcházím z domu v cca 7:30 a vracím se kolem 17. A přemýšlím, zda by vydržel tak dlouho sám? Samozřejmě bych mu pořídila nějaké hračky, aby se alespoň na chvíli zabavil. Ale vydrží tak dlouho sám? Když bych se vrátila, tak bych se mu zase několik hodin věnovala, vím, že se to dá skloubit se školou, brigádou, i nějakými zájmovými aktivitami. Víc času už mít asi nikdy nebudu a v důchodu si pořizovat sibiřana taky neni to pravý ořechový :D Bydlel by v domě, s tím, že by mohl chodit po chodbě i do některých pokojů. Je pro mě husky vhodný? Nechci toho psa zbytečně trápit. Pokud to nepůjde, tak si ho nepořídím, nešťastných psů a psů v útulcích je dostatek, opravdu k nim nechci přidávat další nebohou duši.
Hezký den,
Anička.

4.11.2015 09:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Sibiřský husky - je pro mě vhodný?
""""""""""""""""""""""""""""""""

Nepochybně.
Ideální podmínky.
Ideální pes, vhodný vlastně pro každého.

4.11.2015 09:11
Felow

XXX.XXX.188.103

Aničkaxy napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli je pro mě sibiřský husky vhodné plemeno, sice jsem pročítala i starší diskuse, ale radši se zeptám. Jsem sportovně založený člověk, který miluje běh, dlouhé tůry apod a přemýšlela jsem nad pořízením si psa, konkrétně huskyho, protože je to velmi aktivní pes a já bych chtěla zkusit i některé ze psích sportů jako canicross, dogtrekking, bikejöring... Mimo jiné jsem jednoho huskyho hlídala, když byl páníček pryč a mám pocit, že je to prostě "moje krevní skupina". Vím že jsou svéhlavý, nemůžu ho pustit z vodítka, že je to atomová bomba na čtyřech nohách a stejně s ním pracuji ráda. Ráno vstávám v 5 a jdu běhat, takže vzít huskouna a unavit ho by nebyl problém. Jenže odcházím z domu v cca 7:30 a vracím se kolem 17. A přemýšlím, zda by vydržel tak dlouho sám? Samozřejmě bych mu pořídila nějaké hračky, aby se alespoň na chvíli zabavil. Ale vydrží tak dlouho sám? Když bych se vrátila, tak bych se mu zase několik hodin věnovala, vím, že se to dá skloubit se školou, brigádou, i nějakými zájmovými aktivitami. Víc času už mít asi nikdy nebudu a v důchodu si pořizovat sibiřana taky neni to pravý ořechový :D Bydlel by v domě, s tím, že by mohl chodit po chodbě i do některých pokojů. Je pro mě husky vhodný? Nechci toho psa zbytečně trápit. Pokud to nepůjde, tak si ho nepořídím, nešťastných psů a psů v útulcích je dostatek, opravdu k nim nechci přidávat další nebohou duši.
Hezký den,
Anička.

Huskymu je nejlépe venku a pracovat, pracovat, pracovat...

4.11.2015 09:11
lev

XXX.XXX.253.186

Nejlepší je jeho šílené vytí.

4.11.2015 09:14
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Je mu nejlépe venku. A musí se utahat, denně.

Mě by to vytí zabíjelo.

4.11.2015 09:56
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Shodnu se s rapoťačkou, kdy si myslím, že husky není vhodný pes skoro pro nikoho, pokud to není musher či Monte Kvasnica. A to píšu já, majitelka samojeda Právě proto, že mám zkušenosti, co takovýto pes obnáší. Jsem doma, celé dny pracuju na zahradě, minimálně těch 8hodin jsem venku s nima, i když se jim samozřejmě věnuju jen chvilkama, většinu času dělám a oni polehávají kolem a čekají, kdy se konečně půjde na prochajdu. A také samojed není takové torpédo, jako husky. Toto plemeno bych si do domu nikdy nevzala, podle mne tam trpí. Na CZ Psa kdysi chodila holčina, co měla samojeda v Praze v bytě, ale víc už o nich nevím. Vůbec si to nedovedu představit, můj vydrží v baráku maximálně 15minut a už stepuje u dveří, že chce ven. Pravda, my máme přetopeno, není tu ani studená chodba(máme podlahové topení) ale stejně - je mu prostě pořád horko. Do boudy vleze maximálně, když je mokrá chumelenice či liják. Tato plemena jsou myšlením nezávislá, nepotřebujou ležet celé dny pánovi v nohách, přijdou si pro pomuckání a jde si lehnout na místo, které jemu vyhovuje - nejlíp venku, kde má přehled, co se kde šustne. V sousedství mají mladou huskynu a ta výt začíná a už si mi ostatní sousedé stěžovali, nejhorší když hárá. Já mám psy dva, takže nevyje z nudy, vyje jen při háravkách v okolí. Za vyběhání je vděčný, to nepochybně, ale unavit ho nemáte šanci. Přijde z 15km prochajdy a za 10minut se tváří, že se pořád nic neděje a mělo by se někam jít...

4.11.2015 10:14
pvc

XXX.XXX.37.200

Ve vašem případě bych spíš uvažovala o ohařovi, případně ESP - evropském saňovém psovi. V domě trpět nebude a dobu, kdy budete v práci, prospí. Přitom vyhovují vašim požadavkům na pohyb, navíc při troše snahy ho budete moci pustit i z vodítka .

4.11.2015 10:19
anonymx

XXX.XXX.27.66

A jak byste řešila štěně při vašem časovém vytížení?

4.11.2015 10:46
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Huskyho si teď pořídili starší důchodci u nás v činžáku... Prý je donutí chodit na častější procházky do parku... Ten park - všechny cestičky v něm, je 350 kroků... A oni bydlí cca 50 metrů od něj. Už teď je mi toho štěnda líto.

4.11.2015 10:48
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Mně je líto i jejich sousedů z baráku.

4.11.2015 13:30
vetpet

XXX.XXX.40.239

...no já nevím, ale pokud uvažujete o koupi štěněte, je to vražedné ho nechat víc jak 9 hod zavřené v bytě...Osobně si myslím, že toto plemeno není vůbec vhodné do bytu a je to pes prahnoucí spíš po psí společnosti než po lidské, proto je taky tak hlučný, pokud není ve smečce.Pokud jste takto prac. vytížená, spíš bych volila už dospělejšího vyrovnaného psa, ne štěně.Nelze říci, které plemeno by se k vám hodilo, protože koupit si aktivního psa, který by vyhovolal vašim sportovním aktivitám a v době vaší nepřítomnosti si pěkně spořádaně lehl do pelíšku a tam celých (!) 9 hod. čekal na váš příchod-to asi nelze, takový neexistuje.Každý tvor potřebuje společnost a nechávat tak dlouho psa samotného je podle mne přinejmenším nehezké.

4.11.2015 13:37
lizbeth

XXX.XXX.213.21

vetpet napsal(a):
...no já nevím, ale pokud uvažujete o koupi štěněte, je to vražedné ho nechat víc jak 9 hod zavřené v bytě...Osobně si myslím, že toto plemeno není vůbec vhodné do bytu a je to pes prahnoucí spíš po psí společnosti než po lidské, proto je taky tak hlučný, pokud není ve smečce.Pokud jste takto prac. vytížená, spíš bych volila už dospělejšího vyrovnaného psa, ne štěně.Nelze říci, které plemeno by se k vám hodilo, protože koupit si aktivního psa, který by vyhovolal vašim sportovním aktivitám a v době vaší nepřítomnosti si pěkně spořádaně lehl do pelíšku a tam celých (!) 9 hod. čekal na váš příchod-to asi nelze, takový neexistuje.Každý tvor potřebuje společnost a nechávat tak dlouho psa samotného je podle mne přinejmenším nehezké.

Blbost, pokud máte vhodné plemeno, zvykne si na váš rozvrh...jsem v práci i s cestou vždy 9 hodin, fena prostě spí..když přijdu dříve má ještě zalepené oči, o víkendu když se náhodou podaří být celý den doma a lenošíme, stejně většinu dne fena prospí i když tam jsme...mluvím o tom, že po práci samozřejmě následuje kontakt se psem (a to ne jen půl hodiny si hrát a obejít barák).

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2015 14:01

S haskounem mám zkušenost pouze jednu jedinou...teta měla fenečku v činžáku v praze (u Letenské pláně...ráno cca hodinová prochajda, odpolko 2-3 hodiny lítala na pláni s ostatními pesany, byli tam docela sehraná smečka větších psů a večer opět cca hodina (na vodítku) o víkendech na chalupě...zahrada, procházky...neměli jediný problém.

4.11.2015 14:02
Clayton

XXX.XXX.104.9

Absolutně souhlasím s lesnížínkou.Husky je vhodný jenom do spřežení.Miluje svou smečku a zápřah, bivakování na sněhu..., jinak trpí oba (jak pán, tak pes).

4.11.2015 14:13
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

No, jmenuje se Sibiřský, ne Bytový, to už hovoří samo za sebe, ne smajlík

7.11.2015 13:43
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lev napsal(a):
Nejlepší je jeho šílené vytí.

To tedy ano! Co si jej sousedi pořídili, tak o tyto "úžasné" zvuky není nouze, za celý život jsem nepoznala víc a hlasitěji vyjícího psa!

7.11.2015 13:45
fikovnice

XXX.XXX.99.69

pvc napsal(a):
Ve vašem případě bych spíš uvažovala o ohařovi, případně ESP - evropském saňovém psovi. V domě trpět nebude a dobu, kdy budete v práci, prospí. Přitom vyhovují vašim požadavkům na pohyb, navíc při troše snahy ho budete moci pustit i z vodítka .

O ohařovi? To mě tedy nenapadlo, pokud pro něj slečna nebude mít náležité vyžití. Je plno vhodnějších plemen! A další "neplemena" čekají v útulcích...

7.11.2015 13:47
fikovnice

XXX.XXX.99.69

joanne.s napsal(a):
Mně je líto i jejich sousedů z baráku.

Jako sousedka majitelů huskouna potvrzuji - stran tohoto se ze mě stala nešťastná sousedka, naštěstí jen na chalupě. A to si na vytí stěžují mnooohem vzdálenější lidi z vesnice. Mmch. huskoun má nulové vyžití, furt čučí přes plot, do toho vyje, občas krátká procházka!

7.11.2015 15:08
nexxi

XXX.XXX.228.56

fikovnice napsal(a):
O ohařovi? To mě tedy nenapadlo, pokud pro něj slečna nebude mít náležité vyžití. Je plno vhodnějších plemen! A další "neplemena" čekají v útulcích...

A já bych náhodou spojila obojí zmíněné ve vašem příspěvku. co mix ohaře z utulku? osobně mám mix výmara, ne sice z utulku, ale paní prostě neuhlídala fenu ovčáka a ta se zamilovala do výmara.. mám doma zvíře, který běhá a tahá v postroji vyloženě srdcem.. po náročným pracovním dni, kdy si jdeme zaběhat a vidím, jak ji to baví, otočí se ke mně za běhu s takovým úsměvem a šťastným pohledem.. to je vyloženě vzpruha pro duši.. navíc je to lehký dlouhonohý pes, takže běh je mu také vlastní.. a navíc my máme jako bonus po tom ovčákovi i podsadu ;)

7.11.2015 15:13
fikovnice

XXX.XXX.99.69

nexxi napsal(a):
A já bych náhodou spojila obojí zmíněné ve vašem příspěvku. co mix ohaře z utulku? osobně mám mix výmara, ne sice z utulku, ale paní prostě neuhlídala fenu ovčáka a ta se zamilovala do výmara.. mám doma zvíře, který běhá a tahá v postroji vyloženě srdcem.. po náročným pracovním dni, kdy si jdeme zaběhat a vidím, jak ji to baví, otočí se ke mně za běhu s takovým úsměvem a šťastným pohledem.. to je vyloženě vzpruha pro duši.. navíc je to lehký dlouhonohý pes, takže běh je mu také vlastní.. a navíc my máme jako bonus po tom ovčákovi i podsadu ;)

Jj, tak to já jsem všema deseti pro vzetí si psa z útulku, i když to v sobě samozřejmě nese rizika. A ten psí úsměv znám - vždy mě to zahřeje u srdce.

7.11.2015 17:32
Majka14

XXX.XXX.207.135

Já měla sibiřského huskyho - pes netahací, svéhlavý a nezávislý (přesněji řečeno neposlušný). Hlučný tedy nebyl vůbec, mnoho pohybu také nevyžadoval, ale možná jsem měla výjimku. Teď mám shora zmiňované ESP - prima psi - sedli jsme si narozdíl od huskouna. Nicméně jsou stvoření přímo pro závody a nejsou to moc psi vhodní na dlouhé tratě, dogtreking apod. Mají neskutečnou energii, výbušnost a do běhu vloží maximum a může být pěkný průšvih, když psa vezmete na vzdálenost, na kterou nemá natrénováno.
Mezi huskounem a ESP jsem měla tzv. alaskány - aljašské husky - taková střední cesta mezi sibiřským huskym a ESP. Jsou to poctiví pracanti vyšlechtění pro běh na delší tratě. Na rozdíl od sibiřského husky nejsou šlechtění pro vzhled ale pro pracovní vlastnosti, takže je zde mnohem menší pravděpodobnost, že narazíte na lenocha. Navíc jsou povahově "psovitější", ochotnější spolupracovat s člověkem a poslušnější.
To jen takový exkurz do tažných plemen.. Kámenem úrazu je pracovní doba chovatelky. Za takových podmínek se dá chovat pes těžko..

7.11.2015 17:49
shavoid

XXX.XXX.152.1

Majka14 napsal(a):
Já měla sibiřského huskyho - pes netahací, svéhlavý a nezávislý (přesněji řečeno neposlušný). Hlučný tedy nebyl vůbec, mnoho pohybu také nevyžadoval, ale možná jsem měla výjimku. Teď mám shora zmiňované ESP - prima psi - sedli jsme si narozdíl od huskouna. Nicméně jsou stvoření přímo pro závody a nejsou to moc psi vhodní na dlouhé tratě, dogtreking apod. Mají neskutečnou energii, výbušnost a do běhu vloží maximum a může být pěkný průšvih, když psa vezmete na vzdálenost, na kterou nemá natrénováno.
Mezi huskounem a ESP jsem měla tzv. alaskány - aljašské husky - taková střední cesta mezi sibiřským huskym a ESP. Jsou to poctiví pracanti vyšlechtění pro běh na delší tratě. Na rozdíl od sibiřského husky nejsou šlechtění pro vzhled ale pro pracovní vlastnosti, takže je zde mnohem menší pravděpodobnost, že narazíte na lenocha. Navíc jsou povahově "psovitější", ochotnější spolupracovat s člověkem a poslušnější.
To jen takový exkurz do tažných plemen.. Kámenem úrazu je pracovní doba chovatelky. Za takových podmínek se dá chovat pes těžko..

Alaskána jsem mmj. viděla i na agility a podával celkem slušné výkony, co si pamatuji. Dají se vůbec sehnat v ČR?

7.11.2015 17:53
Clayton

XXX.XXX.104.9

Majka14 napsal(a):

Jo, tahacího husky abych lupou pohledala.Nedávno jsme byli na závodech a paní tam v kategorii canicross vláčela malamuta za sebou (těsně po startu, takže únava to nebyla), táhnul se jak starej jezevčík... Teď už lidi z husky udělali neposlušné chundelaté výstavní bárbíny.
V útulku je nepřeberné množství psů vhodných na běhání.Většina útulkových psů (pro Vás bohudík) tahá na vodítku-nebudete ho muset učit tahat.Když si vezmete dospělého psa, hned můžete zapřahat, nemusíte čekat, až vyroste.Mimochodem, v útulku nejsou jen kříženci labradora a NO, bývají tam moc hezcí psi, někdy i čistokrevní (třeba uvláčeli majitele na vodítku... ).

7.11.2015 18:22
manbea

XXX.XXX.18.54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S haskounem mám zkušenost pouze jednu jedinou...teta měla fenečku v činžáku v praze (u Letenské pláně...ráno cca hodinová prochajda, odpolko 2-3 hodiny lítala na pláni s ostatními pesany, byli tam docela sehraná smečka větších psů a večer opět cca hodina (na vodítku) o víkendech na chalupě...zahrada, procházky...neměli jediný problém.

Nebyla to Cita - Václavíkovi ?

7.11.2015 18:43
Mamutka

XXX.XXX.166.2

Clayton napsal(a):
Jo, tahacího husky abych lupou pohledala.Nedávno jsme byli na závodech a paní tam v kategorii canicross vláčela malamuta za sebou (těsně po startu, takže únava to nebyla), táhnul se jak starej jezevčík... Teď už lidi z husky udělali neposlušné chundelaté výstavní bárbíny.
V útulku je nepřeberné množství psů vhodných na běhání.Většina útulkových psů (pro Vás bohudík) tahá na vodítku-nebudete ho muset učit tahat.Když si vezmete dospělého psa, hned můžete zapřahat, nemusíte čekat, až vyroste.Mimochodem, v útulku nejsou jen kříženci labradora a NO, bývají tam moc hezcí psi, někdy i čistokrevní (třeba uvláčeli majitele na vodítku... ).

A malamut je husky nebo co?

7.11.2015 20:15
čada

XXX.XXX.96.254

Měla jsem fenu huskyho, dožila se skoro 15 let, taky mám spoustu známých, co ho mají. Takže si troufám trochu poradit. Husky v bytě bych nedoporučovala, hlavně v létě chuchvalce chlupů a to ne trocha, i když ho budete vyčesávat, tak jsou to hromady. Plus je to prostě pes venkovní, který je v zimě schopný spat venku na zemi zapadaný sněhem, i když má krásnou boudičku.
Jsou to lovci, všechno co se hýbe, je s ním v nebezpečí - kačeny, slepice, kočky, ježci,...
Soužití s ostatními psy - většinou v pohodě, ale vyjímky se najdou. Je sice smečkový, ale jako jediný pes v domácnosti netrpí, stačí, když s ním chodíte na cvičák, případně ven s kamarády co mají taky psy. Jinak 9 hodin o samotě vydrží, u štěněte mu musíte samozřejmě zajistit častější krmení, ale všichni majitelé psů chodí do práce a pes se vašemu dennímu režimu přizpůsobí. (Jinak štěňata potřebují větší péči a čas ať jde o jakékoliv plemeno, nejen u huskouna). To je teď moderní přežitek, že pes musí být neustále s vámi. Většinu času co jste v práci nebo ve škole jednoduše prospí. Když ho ráno a večer vyběháte, bude v pohodě. Mě tahala fena i na kole, hlavně musíte běhat po měkkých površích, aby jste mu neodrovnali klouby. Přivolání téměř žádné, pes je to nezávislý. Co se týká ohaře, což tu někteří doporučovali, tak mám teď dva - jsou mnohem náročnější než husky. Potřebují totiž zaměstnat hlavu, nejen unavit, jinak vymýšlí kraviny. A to ti moji jsou hodní a vycvičení. Ale je spousta takových, co když jde páníček do práce mu mezitím zdemolují byt a štěkají na celé kolo. Takže z mého pohledu - husky jen venkovní, plus hodně pohybu - jsou to zlatíčka. Pokud chcete ohaře - to není pes jen na sport, musí pracovat, cvičit, jinak je to neřízená střela. Rozhodnout si to musíte sama. Ale rozhodně bych to řešila vyloženě s lidmi, co konkrétní plemena mají anebo měli, protože mají určité zkušenosti. Taky nemůžu třeba radit pořiďte si ovčáka, protože jsem ho v životě neměla

7.11.2015 23:31
Clayton

XXX.XXX.104.9

Mamutka napsal(a):
A malamut je husky nebo co?

To sice ne, ale zažila jsem i husky, který v postroji chodil jak panelákový maltézák.
Malamuta v tahu jsem vlastně naživo neviděla nikdy.Max občas závodí samojedi.

7.11.2015 23:41
Mamutka

XXX.XXX.166.2

Použiju citát z mushing fóra, pod který se podepisuju smajlík
"Malamut je jako Harley ;D
Proste nebeha 35km/h ale ma svoje tempo, ale i svoje kouzlo, proste malamut je malamut ;)".

7.11.2015 23:54
Clayton

XXX.XXX.104.9

Mamutka napsal(a):
Použiju citát z mushing fóra, pod který se podepisuju smajlík
"Malamut je jako Harley ;D
Proste nebeha 35km/h ale ma svoje tempo, ale i svoje kouzlo, proste malamut je malamut ;)".

Rozhodně neříkám, že jsou špatní nebo hloupí, to bych si nedovolila... Jen si myslím, že tažný pes vypadá jinak, nic víc.Ale na toulky přírodou s Kvasnicou jsou určitě skvělí parťáci.

7.11.2015 23:59
nexxi

XXX.XXX.228.56

Clayton napsal(a):
Rozhodně neříkám, že jsou špatní nebo hloupí, to bych si nedovolila... Jen si myslím, že tažný pes vypadá jinak, nic víc.Ale na toulky přírodou s Kvasnicou jsou určitě skvělí parťáci.

Ono jde taky o to, co konkretne.bude pani se psem provozovat.zminuje kolo, canicross a dogtrek.to jsou vsecko aktivity, kde vse zavisi i na vykonu cloveka.takze pokud tu nekdo psal o tom, ze ESP jako netrenovany se muze prepalit.. tak muzu rict z osobni zkusenosti, ze pokud zacinaji se sportem pes a panicek oba od zacatku, tak pes.nebude ten, kdo.bude mit ze zacatku problem s fyzickou :D jine by to bylo.v pripade treba sani, karky.. proste tam, kde vykon podava hlavne pes.. ale jako pochybuju, ze bezny "clovek mestsky" by utavil nohateho psa pri behu..

8.11.2015 00:18
Mamutka

XXX.XXX.166.2

Clayton napsal(a):

Máte pravdu, že tažný pes na dvou až čtyřkilometrový závod vypadá jinak, to ano. Malamuti jsou původní tažné plemeno, kdy pomáhali přežít eskymákům, tím že jim pomáhali lovit a stěhovat věci. K jejich charakteru patří vlastnosti jako síla a vytrvalost, poslušnost, inteligence a lovecké schopnosti - nikde žádná rychlost. Původní dotaz byl k haskounovi, který má jinou povahu i jinou stavbu těla a proto jsem se ozvala.

8.11.2015 00:39
Clayton

XXX.XXX.104.9

Vím, že to moc nesouvisí s tématem, ale nedá mi to.Uznávají a respektují svého pána.Absolutně nejšťastnější psi na světě, aneb i takhle se venčí spřežení...
https://youtu.be/qFP28ANXLLA.

8.11.2015 01:22
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Clayton napsal(a):
Vím, že to moc nesouvisí s tématem, ale nedá mi to.Uznávají a respektují svého pána.Absolutně nejšťastnější psi na světě, aneb i takhle se venčí spřežení...

To je super video! Dívala jsem se na celé a měla jsem úsměv na tváři!

8.11.2015 06:09
Felow

XXX.XXX.188.103

fikovnice napsal(a):
To je super video! Dívala jsem se na celé a měla jsem úsměv na tváři!

Super sehraná smečka.

8.11.2015 08:31

Clayton napsal(a):

Ach jo, pochopte, že každé z původních tažných plemen - aljašský malamut, sibiřský husky a samojed vznikl za trochu jiným účelem, kladly se na něj trochu jiné požadavky. A protože tato plemena nestačila svou rychlostí lidem, co chtěli především závodit, začala se tato plemena křížit s ohaři a vznikl ESP. Pro sport. Přečtěte si o těch plemenech něco. V době boomu severských plemen v devadesátých letech tu byly závody s psím spřežením populární a tahala všechna tři plemena. Jenže boom už dávno opadl a tato plemena chovají jen lidé, kterým opravdu vyhovují. A tak, protože se odchovává daleko méně jedinců než v devadesátých letech, je jednak moc nepotkáte ani venku, ani na výstavách a ani na závodech. Tam to opanovali jednoznačně ESP, protože v rychlosti jim nemůže konkurovat nikdo. Ale na Šediváčkově longu AM i SH určitě uvidíte. A s trochou štěstí i samojedy.

8.11.2015 08:48
Majka14

XXX.XXX.207.135

Clayton napsal(a):

Jo, to jsou alaskáni od špičkového něměckého mushera. Klobouk dolů před ním, já tohle nedokázala ani se dvěma smajlík. Jinak jak se někdo ptal - v ČR se alaskáni dají sehnat vcelku bez problémů. Jen to chce zajet na závody a poptat se tam..

8.11.2015 09:08
Hodonak

XXX.XXX.83.106

Clayton napsal(a):

Paráda... ovšem, nevšiml jsem si, že by sebral byť jedno jediné houno... A že od patnácti psů jich musí být za jednu vyjížďku pořádná hromada!

ale stejně - smekám! Ale s takovouto smečkou projet třeba tady po městě, tak deset štěkajících myší, alias pseudojorků, se uvřeští k smri... stejně jak jejich paničky...

8.11.2015 09:36
Clayton

XXX.XXX.104.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ach jo, pochopte, že každé z původních tažných plemen - aljašský malamut, sibiřský husky a samojed vznikl za trochu jiným účelem, kladly se na něj trochu jiné požadavky. A protože tato plemena nestačila svou rychlostí lidem, co chtěli především závodit, začala se tato plemena křížit s ohaři a vznikl ESP. Pro sport. Přečtěte si o těch plemenech něco. V době boomu severských plemen v devadesátých letech tu byly závody s psím spřežením populární a tahala všechna tři plemena. Jenže boom už dávno opadl a tato plemena chovají jen lidé, kterým opravdu vyhovují. A tak, protože se odchovává daleko méně jedinců než v devadesátých letech, je jednak moc nepotkáte ani venku, ani na výstavách a ani na závodech. Tam to opanovali jednoznačně ESP, protože v rychlosti jim nemůže konkurovat nikdo. Ale na Šediváčkově longu AM i SH určitě uvidíte. A s trochou štěstí i samojedy.

To jistě, na Šediváčkovi zase neuvidíte jediného ESP.Tento závod je o obrovské vytrvalosti a odolnosti.Proto se tam jezdí rychlostí okolo 15 km/h.Zato např.na MČR Off snow jezdí ESP s tříkolkou klidně i okolo 45 km/h.
Právě proto si myslím, že pokud chcete psa vyloženě na běhání-sprinty na krátkou vzdálenost, pořídíte si akčního ESP.Pokud chcete jezdit longy a toulat se přírodou, tudíž kladete důraz na vytrvalost, určitě seveřana.Konkrétně na canicross severská plemena opravdu vhodná nejsou.

8.11.2015 10:43
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Clayton napsal(a):
To jistě, na Šediváčkovi zase neuvidíte jediného ESP.Tento závod je o obrovské vytrvalosti a odolnosti.Proto se tam jezdí rychlostí okolo 15 km/h.Zato např.na MČR Off snow jezdí ESP s tříkolkou klidně i okolo 45 km/h.
Právě proto si myslím, že pokud chcete psa vyloženě na běhání-sprinty na krátkou vzdálenost, pořídíte si akčního ESP.Pokud chcete jezdit longy a toulat se přírodou, tudíž kladete důraz na vytrvalost, určitě seveřana.Konkrétně na canicross severská plemena opravdu vhodná nejsou.

Pokud chcete jezdit longy a toulat se přírodou, tudíž kladete důraz na vytrvalost, určitě seveřana - ono tady s tím naším blbým počasím poslední dobou...už ani tohle doslova neplatí. Celé léto by jste se seveřanem mohli chodit maximálně noční...

8.11.2015 11:08
Clayton

XXX.XXX.104.9

lesnížínka napsal(a):
Pokud chcete jezdit longy a toulat se přírodou, tudíž kladete důraz na vytrvalost, určitě seveřana - ono tady s tím naším blbým počasím poslední dobou...už ani tohle doslova neplatí. Celé léto by jste se seveřanem mohli chodit maximálně noční...

To máte, bohužel, pravdu...

8.11.2015 12:06
Mamutka

XXX.XXX.166.2

lesnížínka napsal(a):

Mám doma asi extra exemplář, co se na léto převléká do odlehčeného :d.

8.11.2015 12:40
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Mamutka napsal(a):
Mám doma asi extra exemplář, co se na léto převléká do odlehčeného :d.

Malamut je v létě vážně tak vylínaný? Samojed, ačkoliv ho obden vyčesávám, ani tu podsadu celou neztratí Teď se mu brala krev a už je jak ovce, holou kůži mu těžce najdete, doktor měl problém i ho strojkem vyholit. Kolik malamutovi je?

8.11.2015 13:03
Mamutka

XXX.XXX.166.2

lesnížínka napsal(a):
Malamut je v létě vážně tak vylínaný? Samojed, ačkoliv ho obden vyčesávám, ani tu podsadu celou neztratí Teď se mu brala krev a už je jak ovce, holou kůži mu těžce najdete, doktor měl problém i ho strojkem vyholit. Kolik malamutovi je?

Jsou jí dva roky, a vylínala tak, že jsme dokonce jsem museli vytáhnout štěněcí postroj. Teď už je v zimním, jak se patří smajlík

18.2.2018 20:56
Petzo9

XXX.XXX.92.239

Ahojte Všetci. Aj ja mám skúsenosť so sibírskym huskym. Je to krásne plemeno pre veeelmi aktívnych ľudí, no tiež by som ich neodporučil do domu, pretože by sa tam trápili. V ideálnom prípade by mal mať husky okolo seba iných psov, pretože je veľmi sociálny. Ľudí, ktorí mu vedia zabezpečiť vhodné podmienky preto nie je veľa. Minule som o sibírskych husky čítal fajn článok, takže ak má niekto záujem o toto plemeno, oplatí sa prečítať: http://www.chovatelahospodar.sk/clanok/sibirsky-husky-291
Je poznať že to písal skúsený chovateľ...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík