Mám 1,5 roku starého psa - jezevčíka drsnosrstého. Poslední dobou se začal chovat velice podivně. Psa vezmu do náruče, nebo si ke mně sám skočí na klín. Je milý, přítulný, mazlí se, olizuje mě. Po nějaké době, aniž bych mu zadal jakoukoliv příčinu, začne vrčet. Ačkoliv ho v tuto chvíli hladím, uklidňuji ho klidným slovním projevem, jeho agresivita se vystupňuje až do velice agresivního vrčení, a cenění zubů, přičemž ale občas i zakňučí, případně mně olízne, a zdá se, jakoby mu to bylo líto, že je zlý, přesto ale jeho agrese pokračuje, a stupňuje se. Když už jsou jeho projevy hodně zlé, pošlu ho na místo, případně ho sundám dolů na zem. Pes okamžitě poslechne, a jde na místo. Pokud ho jenom sundám na zem, okamžitě si lehá na záda a je přítulný. Vůbec tomuto chování nerozumím, a potřeboval bych poradit, co mám se psem dělat, aby byl v pohodě. Ať přemýšlím sebevíc, stále nemohu přijít na to, kde je ten spouštěč, který v něm agresivitu probouzí. Ještě musím podotknout, že pes je jinak velmi milý, přítulný, a úplně špičkově poslouchá. Rád se mnou lehává na gauči, chodí na procházky, je špičkový při výcviku. Není agresivní na jiné lidi, ani zvířata. Neporadil by mě někdo? Předem moc děkuji za případnou radu, či názor. Roman.
Uživatel s deaktivovaným účtem

roman.adam
napsal(a):
Mám 1,5 roku starého psa - jezevčíka drsnosrstého. Poslední dobou se začal chovat velice podivně. Psa vezmu do náruče, nebo si ke mně sám skočí na klín. Je milý, přítulný, mazlí se, olizuje mě. Po nějaké době, aniž bych mu zadal jakoukoliv příčinu, začne vrčet. Ačkoliv ho v tuto chvíli hladím, uklidňuji ho klidným slovním projevem, jeho agresivita se vystupňuje až do velice agresivního vrčení, a cenění zubů, přičemž ale občas i zakňučí, případně mně olízne, a zdá se, jakoby mu to bylo líto, že je zlý, přesto ale jeho agrese pokračuje, a stupňuje se. Když už jsou jeho projevy hodně zlé, pošlu ho na místo, případně ho sundám dolů na zem. Pes okamžitě poslechne, a jde na místo. Pokud ho jenom sundám na zem, okamžitě si lehá na záda a je přítulný. Vůbec tomuto chování nerozumím, a potřeboval bych poradit, co mám se psem dělat, aby byl v pohodě. Ať přemýšlím sebevíc, stále nemohu přijít na to, kde je ten spouštěč, který v něm agresivitu probouzí. Ještě musím podotknout, že pes je jinak velmi milý, přítulný, a úplně špičkově poslouchá. Rád se mnou lehává na gauči, chodí na procházky, je špičkový při výcviku. Není agresivní na jiné lidi, ani zvířata. Neporadil by mě někdo? Předem moc děkuji za případnou radu, či názor. Roman.
Nemá bolesti? Třeba v určité poloze v té náruči nebo tak.

roman.adam
napsal(a):
A děje se to jen, když je s vámi na gauči?

napsal(a):
A děje se to jen, když je s vámi na gauči?
Omlouvám se, v náručí nebo na klíně?

roman.adam
napsal(a):
Dělá to venku, i doma. Prostě takhle začne reagovat, když ho zvednu ze země, tak si říkám, že se mu to třeba nelíbí, ale dřív byl v pohodě, a hlavně nedělá to hned, ale až po určité době. Tak fakt nevím...Dřív byl úplně v pohodě!
Dřív je dřív, evidentně to nemá rád a nejdřív Bás upozorňuje, že se mu to nelíbí (olizováním se, vrčením) a když ho dáte dolů, je zase v pohodě, ale pokud byste ho dolů nedal(trýznil ho tím), tak by Vás i kousnul, ale není to jeho vina. Prostě ho respektujte a nezvedejte.
napsal(a):
Dřív je dřív, evidentně to nemá rád a nejdřív Bás upozorňuje, že se mu to nelíbí (olizováním se, vrčením) a když ho dáte dolů, je zase v pohodě, ale pokud byste ho dolů nedal(trýznil ho tím), tak by Vás i kousnul, ale není to jeho vina. Prostě ho respektujte a nezvedejte.
Ale pán píše že olizuje jeho ne olizuje se. a taky že to dělá i když si kněmu vyskočí sám.
Já bych se možná přikláněla k bodlince. Nezačne vrčet v momentě když ho hladíte v určitém místě? Možná že ho prravdu něco bolí.
roman.adam
napsal(a):
Pokud pes dříve nejevil známky agrese a toto se děje při chování psa(braní do náruče-změny polohy), tak bych mu nechala udělat orthopedické vyšetření páteře. Jezevčíci jsou všeobecně velice náchylní na onemocnění páteře - vychýlení obratlů...výhřez plotének. Vypadá to, že psa opravdu v určité poloze bolí záda-tato poloha je přímo spojená s manipulací psa v náručí-páteř v tu chvíli nemá oporu dolních končetin a při jakékoli diagnostické abnormalitě prostě bolí. Opravdu bych se psem absolvovala rentgenové vyšetření páteře, kde se dá včas odhalit i léčit případné onemocnění, lépe v počátku, než by bylo pozdě. Znám dost případů, kdy neléčené obtíže zapřičinily i pozdější ochrnutí pejska.

roman.adam
napsal(a):
No, myslím, že máte pravdu. Udělám to tak, a nebudu ho zvedat ze země, abych ho netrápil, protože jinak je to úplně super pes, a mám ho moc rád. Paradox je, že když ležím na gauči, tak si ke mě sám vleze, položí se na záda, a je úplně v pohodě...Jinak díky moc za radu!
pro klid duše ho můžete prohmatat nebo vzít na rtg, zda je v pořádku, ale myslím, že byste to poznal i jinak, že ho něco bolí.

roman.adam
napsal(a):
No, problém je v tom, že on začne po nějaké době vrčet, ikdyž se ho vůbec nedotýkám, a jenom na mě leží. Je to trochu, jako kdyby to byli dva psi v jednom...
Prostě ho nechovejte, já taky svojí 43kg fenu nechovám v náručí nebo na klíně.
roman.adam
napsal(a):
No, problém je v tom, že on začne po nějaké době vrčet, ikdyž se ho vůbec nedotýkám, a jenom na mě leží. Je to trochu, jako kdyby to byli dva psi v jednom...
Ale to je při problémech s páteří logické. Vy, pokud vás budou bolet záda, nebo budete mít i obyčejný hexnšus, tak taky budete mít největší problémy vsedě a vleže-když se budete chtít třeba otočit, či hnout s nezpevběnou páteří-např, skřípnutý nerv, ploténky apod.Pokud není s páteří něco v pořádku, nastává svalová tenze, smrštění fascií, podráždění nervů - bolest.
Já bych tedy stejně jako Felow vzala na vyšetření páteře. Máme také jezevčíka,7 let, a bolavá záda dává najevo mimo jiné právě protivnou náladou a neochotou se nechat zvednout. Jinak nevím jak ho zvedáte, ale nám bylo řečeno, že pokud je nutné psa zvedat do náruče, tak ho máme zvedat rovnoměrně pod zadními i předními tlapkami a držet ho co nejvíc narovnaného. Zvedání jenom pod zadkem - takové to zkroucené je na záda špatné.
nexxi
napsal(a):
Tak ono už jenom to, jeslti pes sedí na Vás může vyvolat nějaké přesezení něčeho.. pokud nemáte dvěsta kilo, že se rozplácnete a utvoříte na gauči souvislou plochu :D prostě pes nesedí na rovném, nějak se může krčit, kroutit..
"...pokud nemáte dvěsta kilo, že se rozplácnete a utvoříte na gauči souvislou plochu..."
šavlozubka
napsal(a):
Já bych tedy stejně jako Felow vzala na vyšetření páteře. Máme také jezevčíka,7 let, a bolavá záda dává najevo mimo jiné právě protivnou náladou a neochotou se nechat zvednout. Jinak nevím jak ho zvedáte, ale nám bylo řečeno, že pokud je nutné psa zvedat do náruče, tak ho máme zvedat rovnoměrně pod zadními i předními tlapkami a držet ho co nejvíc narovnaného. Zvedání jenom pod zadkem - takové to zkroucené je na záda špatné.
Souhlasím, také bych ho vzala na vyšetření, nemusí to být nic vážného, třeba si jen trochu hnul záda..
Shodou okolností chodíme teď s jedním po vyhození zad na srovnání Dornovou metodou.
Oni jezevčíci /shodou okolností mám také drsňáky/ jsou někdy opravdu hodně hákliví na to, jak je zvedáte /jedna z mých fenek to absolutně nesnáší i když už vzhledem k věku a výšce gauče, jí dělá velké potíže tam vyskočit/.
Ale také tam může být nějaký pohyb, který ho zabolí, když vám leží na klíně.
A jiného psa nemáte, že by si vás před ním jakoby "hlídal"? Ty mrňavý potvory bývají někdy majetničtí
Za svůj život jsem měl mnoho jezevčíků a tohle chování může mít mnoho příčin. U drsňáků jsem se s podobnými projevy setkal, musím říct, že manipulaci moc nemusí, zvedání do výšky jim není příjemné- nejspíš protože jsou celý život tak nízko u země
Máte navíc puberťáka, který občas zkouší, co mu projde. Pokud se naučí, že stačí zavrčet a vy ho necháte, navíc ho podporujete konejšením, tak to bude dělat i nadále. Zabere si místo, vy ho chcete sundat (popřípadě trochu upravit do lepší polohy na svém klíně), zavrčí a dosáhne svého a může zůstat. Když ho nekompromisně pošlete na vámi určené místo, dojde mu, že to, co dělá nebude mít úspěch.
Může v tom být samozřejmě i zdravotní faktor, nejčastěji je to opravdu páteř, nebo svalové zranění zad. Tento spouštěč byste však našla i prohmatáváním psa, u svalového zranění se to však hledá obtížněji. Na druhou stranu se dají rozpoznat při větším fyzickém výkonu, který není spojený s "adrenalinem" - stačí ho utahat na procházce hrou a poté bedlivě sledovat jeho pohyb při zpáteční cestě.
V neposlední řadě to může mít na svědomí i psychická porucha.
Osobně bych se klonil k první variantě, podobné chování jsem viděl u drsňáků mnohokrát.