Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

rosano

10.11.2015 13:02
rosano

XXX.XXX.64.204

Dobrý den,

mám takový dotaz, jde spíš o zvědavost. Mám anglického kokra a nedávno jsem si vyslechla "odborné rady" ohledně chovu. Předem upozorňuji že psa mám vykastrovaného, což dotyčná nevěděla. Říkala, že když bych chtěla chovat, tak musím se psem na výstavy a že musí mít splněné lovecké zkoušky a to samé i fena. No a že musím být registrovaná v klubu a že abych mohla chovat musím si pozvat poradce chovu a ten mi prý schválí, zda se ti daní jedinci mohou spářit. Mě by čistě ze zvědavosti zajímalo co je na tom pravdy. Chápu, že nějaké výstavy by pes splnit musel a taky chápu, že zřejmě musí dosáhnout určitého hodnocení, ale ten zbytek mi nějak nesedí. Opravdu nechci chovat ani množit, jen jsem zvědavá.
Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2015 13:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každé plemeno má svůj chovatelský klub, který popisuje standard plemene a určuje podmínky chovu. Zadejte do vyhledávače a dozvíte se to úplně přesně, aniž by to bylo jedna paní povídala.

rosano

10.11.2015 13:45
rosano

XXX.XXX.64.204

Děkuji.

10.11.2015 13:54
tlupa

XXX.XXX.106.11

Něco z toho je pravda, něco ne.

Ano, pes musí být nejdřív uchovněný - tedy splnit určité podmínky, kterými prokazuje, že je vzhledem, povahou, pracovními vlohami i zdravím vhodný pro chov. Podmínky chovnosti si určuje každý klub jinak (i u téhož plemene se můžou podmínky trochu lišit podle toho, pod kterým klubem ho uchovníte). U KCHLS musí anglický kokršpaněl splnit následující:
http://www.kchls.cz/index.php/podminky-uchovnni/219-podminky-uchovneni-ac
(tedy lovecká zkouška není povinná)

Registrovaná v klubu být nemusíte, ale nečlenové klubu mají vyšší poplatky než členové.
Poradce chovu nemůže povolit nebo zakázat, jakým psem chce chovatel krýt (to se děje jen u plemen s řízeným chovem, a těch je velmi málo - jde o některá vzácná a málopočetná plemena). Může jen poradit a doporučit, ale výběr krycího psa je jen a pouze na chovateli.

10.11.2015 14:03
balisek

XXX.XXX.7.13

Podmínky chovnosti kokra najdete zde:
http://www.cockerclub.cz/index.php?jazyk=cs&stranka=podminky

Chovatelský a zápisný řád pak zde:
http://www.cockerclub.cz/dokumenty/chov_zap_rad.pdf

Registrace chovného jedince v klubu je povinná (neplést s členstvím majitele). Krycí list Vám opravdu musí podepsat poradce chovu, ale určitě kvůli tomu nebude jezdit k choveli domů - vše se řeší poštou nebo elektronickou korespondencí. Neschválit krytí může pouze ze závažných důvodů, pokud by odporovalo CHŘ.

10.11.2015 14:28
inusanka

XXX.XXX.98.58

Neschválit krytí, pokud by byla možná příbuzenská plemenitba...
U kokrů bych třeba až tak netrvala na loveckých zkouškách, ale spíše na hodnocení charakteru. A to asi nejen u nich, je to dost opomíjené, ale bylo by dobré.

10.11.2015 14:36
tlupa

XXX.XXX.106.11

inusanka napsal(a):
Neschválit krytí, pokud by byla možná příbuzenská plemenitba...
U kokrů bych třeba až tak netrvala na loveckých zkouškách, ale spíše na hodnocení charakteru. A to asi nejen u nich, je to dost opomíjené, ale bylo by dobré.

Schválí, musí. I když nechtějí. Naše poradkyně chovu si rvala vlasy, když jí přišel krycí list na spojení, kde rodiče měli ze svých čtyř prarodičů tři společné a jen jednoho rozdílného... ale schválila to, nic jiného jí nezbylo.

Neschválit můžou jen v případě, kdy je například nedodržený věkový limit pro krytí nebo tak něco.

Přidejte reakci

Přidat smajlík