Neumíme se venčit venku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

seltinka

20.11.2015 14:54
seltinka

XXX.XXX.77.122

Dobrý den,

prosím o radu. Máme 9 a půl týdne starou sheltii (psa). Teď v sobotu to bude třetí týden co je u nás doma. Prakticky za celou tu dobu se nevyčůral ani nevykakal venku. Doma sice svou potřebu koná aspoň na určeném místě, ale už z toho začínám být na prášky.
Mám zkušenosti s NO a BO malinou a oba dva se naučili svou potřebu vykonávat do týdne. Nevím jestli se středním plemenem je výchova na jiné bázi?

Prosím můžete mi poradit, pomoc, kde dělám chybu? Po jídle s ním chodím ven, po spánku s ním chodím ven a pořád nic. Venku po hodině naříká, že chce domů, no samozřejmě, protože doma se hned za dveřma udělá smajlík.

moc děkuji Zuzana.

20.11.2015 15:01
Maju2

XXX.XXX.182.186

A co venku děláte? Jestli z vás vyloženě necítí, že se od něj něco čeká a z toho má stres. Doma se vyčůrá hned a před vámi? Nebo si někam zaleze? A jak reagujete, když to udělá doma?

20.11.2015 15:07
rapotacka11

XXX.XXX.32.17

Proč není ještě u mámy ?

seltinka

20.11.2015 15:08
seltinka

XXX.XXX.77.122

Maju2 napsal(a):
A co venku děláte? Jestli z vás vyloženě necítí, že se od něj něco čeká a z toho má stres. Doma se vyčůrá hned a před vámi? Nebo si někam zaleze? A jak reagujete, když to udělá doma?

Venku běháme, chodíme, hrajeme si, seznamujeme se s okolím - je pořád venku takový vyjukaný. Na psy reaguje velice dobře, ale lidí se bojí (vyjímka je jeden z padesáti). Když přijdem suveréně přede mnou čurá na plenu. Nemůžu mu nadávat, protože by nevěděl čí je, nosím s sebou v kapsách i pamlsky, že až se "jednou" stane že se venku vyčůrá spustím aplaus, ale když neví že venku je to správně tak nemůžu doma nadávat. Nadávám za hoviša, typem Fůůůj, co to je. Ale má mě a háku, možná vteřinu lituje, ale hned zas letí s něčím si hrát...

seltinka

20.11.2015 15:12
seltinka

XXX.XXX.77.122

rapotacka11 napsal(a):
Proč není ještě u mámy ?

Jelikož je pes už u nás, je zbytečné komentovat. Obyčejně všechny štěňata se odebírají 6-8 týden. Maliňáka jsem si brala též v šestém, a už byl chudák poslední, protože sourozence rozebrali týden dřív. Prostě ho už máme doma, co Vám mám na to říct?

20.11.2015 15:17
anonymx

XXX.XXX.235.137

Takze bezpapiraci.

20.11.2015 15:19
fawnalee

XXX.XXX.229.100

rapotacka11 napsal(a):
Proč není ještě u mámy ?

V tomto věku už chápu, že je u nových majitelů. Jediné, co mě na tom děsí je to, že už je tam tři týdny, takže odebraný byl brzo.
Zadavatelko: prostě vydrž. Ono je něco jiného odebrat v 6ti týdnech větší plemeno a srovnávat to s šeltičkou. Velká plemena prostě v tomhle mají vývoj rychlejší, ale ani ta by neměla z domu jít před 50. dnem věku. U šeltie to byl prostě odběr moc brzo, pesan měl být minimálně do ukončení 8. týdne věku s mámou a sourozenci. Nepíšete taky zda byl pes od chovatele zvyklý vůbec chodit ven nebo byl jen někde doma v ohrádce. To je taky dost podstatné. Prostě vydržte, časem se podaří. Zatím neví co po něm chcete. Rada jediná, prostě zatnout zuby a vydržet venku tak dlouho dokud tu potřebu neudělá. V tomhle počasí se štěnětem chápu, že je to dost komplikované, člověk bude mít strach aby prcek nenastydnul. Ale jiná rada asi není. Musí pochopit co se po něm vlastně žádá, zatím to neví. Když ho vidíte doma, že jde na podložku konat potřebu, spojte mu to s nějakým povelem a chvalte i za tu podložku. Až si ten povel zafixuje doma, zkuste ho použít venku. Aby si spojil vykonání potřeby s určitým slovem. Uvidíte, že se to zlomí, jen mu dejte čas. Je to mimino.

20.11.2015 15:26
rapotacka11

XXX.XXX.32.17

seltinka napsal(a):
Jelikož je pes už u nás, je zbytečné komentovat. Obyčejně všechny štěňata se odebírají 6-8 týden. Maliňáka jsem si brala též v šestém, a už byl chudák poslední, protože sourozence rozebrali týden dřív. Prostě ho už máme doma, co Vám mám na to říct?

Co dodat ?
Nic.
Tímto jste řekla vše:
Máme 9 a půl týdne starou sheltii (psa). Teď v sobotu to bude třetí týden co je u nás doma.

seltinka

20.11.2015 15:49
seltinka

XXX.XXX.77.122

anonymx napsal(a):
Takze bezpapiraci.

Nene, s papírama. Ty předchozí, velké plemena byli bez papírů, nevím jestli se musí dodržovat nějaký jiný čas odběru když je s PP. V ten víkend si sourozence od majitelky brali všeci noví majitelé.

to Fawnalee: děkuji za reakci. Prostě vydržet, když už jsme ho tam viděli taky mi to přišlo brzo, ale co už teď naděláme smajlík. Je šikovný, že se všechno aspoň zvládlo s klidem.

20.11.2015 16:50
aritim

XXX.XXX.19.70

fawnalee napsal(a):
V tomto věku už chápu, že je u nových majitelů. Jediné, co mě na tom děsí je to, že už je tam tři týdny, takže odebraný byl brzo.
Zadavatelko: prostě vydrž. Ono je něco jiného odebrat v 6ti týdnech větší plemeno a srovnávat to s šeltičkou. Velká plemena prostě v tomhle mají vývoj rychlejší, ale ani ta by neměla z domu jít před 50. dnem věku. U šeltie to byl prostě odběr moc brzo, pesan měl být minimálně do ukončení 8. týdne věku s mámou a sourozenci. Nepíšete taky zda byl pes od chovatele zvyklý vůbec chodit ven nebo byl jen někde doma v ohrádce. To je taky dost podstatné. Prostě vydržte, časem se podaří. Zatím neví co po něm chcete. Rada jediná, prostě zatnout zuby a vydržet venku tak dlouho dokud tu potřebu neudělá. V tomhle počasí se štěnětem chápu, že je to dost komplikované, člověk bude mít strach aby prcek nenastydnul. Ale jiná rada asi není. Musí pochopit co se po něm vlastně žádá, zatím to neví. Když ho vidíte doma, že jde na podložku konat potřebu, spojte mu to s nějakým povelem a chvalte i za tu podložku. Až si ten povel zafixuje doma, zkuste ho použít venku. Aby si spojil vykonání potřeby s určitým slovem. Uvidíte, že se to zlomí, jen mu dejte čas. Je to mimino.

Když ho vidíte doma, že jde na podložku konat potřebu, spojte mu to s nějakým povelem a chvalte i za tu podložku

Já bych ho zkusila v tom okamžiku popadnout a znovu odnést ven, klidně i s tou podložkou. Ze začátku asi budete pendlovat tam a zpátky několikrát, ale jakmile se to párkrát podaří a pejska vždy pochválíte, budete na dobré cestě.

20.11.2015 16:52
fikovnice

XXX.XXX.99.69

rapotacka11 napsal(a):
Proč není ještě u mámy ?

To bylo první pro mě šokující info - štěně je od mámy pryč od 6,5 týdne?!

Neregistrovaný uživatel

20.11.2015 16:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

seltinka napsal(a):
Nene, s papírama. Ty předchozí, velké plemena byli bez papírů, nevím jestli se musí dodržovat nějaký jiný čas odběru když je s PP. V ten víkend si sourozence od majitelky brali všeci noví majitelé.

to Fawnalee: děkuji za reakci. Prostě vydržet, když už jsme ho tam viděli taky mi to přišlo brzo, ale co už teď naděláme smajlík. Je šikovný, že se všechno aspoň zvládlo s klidem.

Z jaké chovatelské stanice je?
Docela by mě to zajímalo, když přejímka vrhu je standardně po 7 týdnu života...

20.11.2015 16:55
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Jinak štěně mívá před čůráním předehru - začne neklidně pobíhat, přikrčovat se, v ten moment popadnout a i za cenu, že budete počůraná, event. pokaděná šupajdit ven - a tam chválit!

20.11.2015 16:56
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Z jaké chovatelské stanice je?
Docela by mě to zajímalo, když přejímka vrhu je standardně po 7 týdnu života...

Jé, Vy máte novou profilovku, nebo se mýlím?

Neregistrovaný uživatel

20.11.2015 17:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

fikovnice napsal(a):
Jé, Vy máte novou profilovku, nebo se mýlím?

jo, už nějaký pátek smajlík

20.11.2015 17:53
manbea

XXX.XXX.18.54

Mně se nějak nechce věřit, že je štěně s PP. Šeltinky jsou dost citliví pejsci a takto brzký odběr speciálně jim v psychice určitě neprospěje. To by měl zodpovědný chovatel a odborník na plemeno vědět.
K tomu venčení - šeltie jsou opravdu hodně učenlivé, když před vámi čůrá, slovně ho povzbuzujte povelem čůrej a pak tento povel opakujte i venku. Uvidíte, že za pár dní vám už bude venku čůrat skoro na povel, zvlášť když za to dostane něco dobrého (jestli je žravý).
Přeji hodně štěstí a radosti s tímto skvělým plemenem.

20.11.2015 22:20
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jo, už nějaký pátek smajlík

Vidíte, a já si toho všimla až dnes a to sem chodím celkem pravidelně ...

21.11.2015 15:25
nexxi

XXX.XXX.228.56

Osobně bych zkusila (klidně si na to kupte chirurgické rukavice;) ) z té počůrané hadry nebo novin, co máte doma, kousek odtrhnout a vzít ho sebou ven. čerstvě probuzené mrně hned chnapnete do náruče, v kapse sáček s tou počůranou hadrou, štěndo položte venku na trávu, položte před něj i tu hadru a třeba to zabere ;).

21.11.2015 21:11
fawnalee

XXX.XXX.229.100

aritim napsal(a):
Když ho vidíte doma, že jde na podložku konat potřebu, spojte mu to s nějakým povelem a chvalte i za tu podložku

Já bych ho zkusila v tom okamžiku popadnout a znovu odnést ven, klidně i s tou podložkou. Ze začátku asi budete pendlovat tam a zpátky několikrát, ale jakmile se to párkrát podaří a pejska vždy pochválíte, budete na dobré cestě.

No, ono dost záleží na tom zda je člověk v baráčku a stačí fofrem vyběhnout na zahradu, nebo je v paneláku třeba v desátém patře. To fakt stihnout nejde. Nevím jak to má zadavatelka. Někdy je prostě tak rychlé vynesení štěněte ven nemožné, tak lze naučit i mnou popsaným způsobem. Jen co přišlo domů nové štěně, zlomila jsem si kotník a s nohou v gypsu se dost blbě rychle běhá. Takže jsme chválili za použití podložky ve spojení s "venčícím" povelem. Prcek si to spojil v hlavince rychle, na povel to pak zvládal i venku a když poporostl, podložka se zrušila a vůbec mu to nepřišlo divné.

21.11.2015 22:42
lavacca

XXX.XXX.164.49

seltinka napsal(a):

Ano, v chovatelském řádě je odběr od 42.dne, tj. od 7 týdnů...rozumný chovatel nechá štěňata doma i déle. je mi to jasné, každý chtěl štěně na víkend a chovatelka využila, že je to v půlce a šup s nima pryč už v 6,5 týdnech.. Měla je nechat doma min. o ten týden déle. Je to dost podstatný týden ještě s mámou a sourozenci...no, ale teďka už to nevrátíte.

Za mě prostě vydržet a štěně ideálně venku rozběhat, atd. aby to už pustilo venku... nezažila jsem štěně, které by nebylo čistotné...to poslední brané z útulku jako 8 týdenní jak chtělo na wc, tak šlo ke dveřím a fňuklo, aby přilákalo pozornost, že už stojí u dveří (po probuzení a jídle se chodilo ven vždy, ale někdy prostě člověk něco dělal a nekoukal pořád na štěně a to si samo řeklo). Za celou dobu doma neudělal loužičku, apod. /to ta štěnda před ním obvykle 1-2 nehody doma spáchala :) /.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.11.2015 23:13

"Ano, v chovatelském řádě je odběr od 42.dne, tj. od 7 týdnů."..

Akorát, že je to 49. den

21.11.2015 23:19

Jinak vidím problém v té čůrací podložce. Má chudinka zafixováno ( už od chovatele ? kde byla štěnda tam ? - ohrádka v bytě ? zahrada ? ), že se čůrá doma na podložku.
Kdyby neměl čůrací podložku, začal by pobíhat, nevěděl by "kam s tím", vy byste ho vynesla...
Ale zas tu dost lidí psalo o dobrých zkušenostech s podložkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík