Mamky známá si pořídila stěně a chce odmemne poradit, jak ho cvičit atd. Takže jsem se vás chtěla zeptat, jaké povely potřebuje pes na vesnici. Napadlo mě přivolání, sedni, zůstaň, chození na vodítku ( chůzi u nohy asi ne ) a nesmíš. Napadá vás ještě něco, co by ten pes měl ještě umět? Plus ji chci něco povědět o granulích a mase. A řeknu ji stránky na cvičák na který chodím já. A o socializace. Napadá vás ještě něco, co bych ji měla říct?
Psočka
napsal(a):
Mamky známá si pořídila stěně a chce odmemne poradit, jak ho cvičit atd. Takže jsem se vás chtěla zeptat, jaké povely potřebuje pes na vesnici. Napadlo mě přivolání, sedni, zůstaň, chození na vodítku ( chůzi u nohy asi ne ) a nesmíš. Napadá vás ještě něco, co by ten pes měl ještě umět? Plus ji chci něco povědět o granulích a mase. A řeknu ji stránky na cvičák na který chodím já. A o socializace. Napadá vás ještě něco, co bych ji měla říct?
Poridit knihy.
Psočka
napsal(a):
To nejdůležitější - ať nehledá šablony a návody, ale pracuje s pejskem citem a rozumem a má ho ráda, pak nemůže celkem nic pokazit, neučí ho zákazové povely.
scylla
napsal(a):
To nejdůležitější - ať nehledá šablony a návody, ale pracuje s pejskem citem a rozumem a má ho ráda, pak nemůže celkem nic pokazit, neučí ho zákazové povely.
Scyllo, to je zase rada! Když napíšete "neučit ho zákazové povely", co si z toho má vzít někdo, kdo psům zjevně tak moc nerozumí? Že si pes jako může dělat co chce? Takových, co "neučí zákazové povely" a vychovávali psy "jen s láskou", jsem už viděla! Všichni měli rozmazlené čokly, kteří byli na obtíž svému okolí.
Jinak s první části věty - neřídit se jen šablonama a návody, souhlasím. Někteří to tak dělají a potom píší sem na diskusi zoufalé dotazy, proč je jejich pes nemá rád, když oni přece "vchází první do dveří, oni rozhodují o tom, kdy pes bude jíst, oni rozhodují o tom, kdy se smí pes pomazlit... atd. atd.". Vychovat psa je také o nějakém citu pro věc (ten, bohužel, není každému dán) a o obyčejném selském rozumu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psočka
napsal(a):
A co tvůj pes už jsi ho vycvičila ? Pokud ano tak asi víš co má umět pes. Ale připadá mě jen že se chceš tady těmi odpovědmi uklidnit že i když neumí nic tak na vesnici to stačí.
napsal(a):
A co tvůj pes už jsi ho vycvičila ? Pokud ano tak asi víš co má umět pes. Ale připadá mě jen že se chceš tady těmi odpovědmi uklidnit že i když neumí nic tak na vesnici to stačí.
Tak na vesnici je to opravdu v mnohém jednodušší a pes toho tolik umět nemusí. Co mne tak napadá: nemusí umět jezdit na eskalátorech, v dopravních prostředcích - pokud mají auto. Proplétat se davy lidí, pokud s ním neplánuju navštěvovat kulturní akce...Prostě dobře socializovat, základní poslušnost a ovladatelnost by měla stačit.

Psočka
napsal(a):
A co je to za pejska?

lesnížínka
napsal(a):
Tak na vesnici je to opravdu v mnohém jednodušší a pes toho tolik umět nemusí. Co mne tak napadá: nemusí umět jezdit na eskalátorech, v dopravních prostředcích - pokud mají auto. Proplétat se davy lidí, pokud s ním neplánuju navštěvovat kulturní akce...Prostě dobře socializovat, základní poslušnost a ovladatelnost by měla stačit.
To je pravda.Jinak co vidím já jako nutné i u vesnického psa. Přivolání, chůze na vodítku, povely sedni, lehni a odložení.Jinak ještě považuji za nutné naučit na náhubek, jízdu autem nebo jiným dopravním prostředkem kvůli možné návštěvě veterináře. A zároveň i venkovního psa naučit na chování v bytě, třeba v případě nemoci, operace apod.prostě může nastat situace že bude nutné psa vzít dovnitř. a zároveň taky naučit psa být o samotě někde v uzavřeném prostoru, chodba, kotec apod. bez toho aby ničil, řval a dobýval se ven, i tohle se někdy hodí.
napsal(a):
To je pravda.Jinak co vidím já jako nutné i u vesnického psa. Přivolání, chůze na vodítku, povely sedni, lehni a odložení.Jinak ještě považuji za nutné naučit na náhubek, jízdu autem nebo jiným dopravním prostředkem kvůli možné návštěvě veterináře. A zároveň i venkovního psa naučit na chování v bytě, třeba v případě nemoci, operace apod.prostě může nastat situace že bude nutné psa vzít dovnitř. a zároveň taky naučit psa být o samotě někde v uzavřeném prostoru, chodba, kotec apod. bez toho aby ničil, řval a dobýval se ven, i tohle se někdy hodí.
Jo, jo, naši venkovní psi se také umí v domě chovat vzorně, ale to mi přijde jako samozřejmost a patří to k výchově psa jako takové. Problém je, naučit je v domě být, protože je jim horko(jsou prostě otužilí) a nevydrží to. Přiznám se, že s náhubkem neumí, respective jsem to nikdy nezkoušela, ale jsou v pohodě, tak snad by i to zvládnuli. Nikdy nebyl problém, ani na veterině, jsou naučení, že na ně kdokoliv sahá, kdokoliv sáhnout může, tak z toho nějsou nijak na větvi. Také mne kdysi napadlo, že by se mohli naučit ty jiné dopravní prostředky(auto, vlak a potažmo ty eskalátory) ale pak jsem to zamítnula s tím, že pravděpodobnost nutnosti využití těchto prostředků se rovná pravděpodobnosti, že si na nich něco udělají...tak jsem se na to vy...
Ono je to složitější. Takže vám to tady cely psát nechci, proč se zeptala zrovna mě. Má nějakého voříška. Ja jsem ji řekla, že by bylo dobře ho naučit par základních povelů... Ano svého psa nemam skvěle vycvičeného, ale na to, že je to můj první pes, kterého jsem opravdu cvičila jenom já, tak jsem naprosto spokojená. Prostě neumí dokonale chodit u nohy, zatim neumí 100% přivolání ( ale od těch synek se nám to jednou povede ), neumí nosit aport. Ale mě to, co umí stačí ( až na to přivolání ). Asi nejsem ten nejlepší člověk, který by měl radit, ale nechci, aby ten pes byl jen na dvorku a nic se s nim nedělalo.
Stěhovat se určitě nebudou. Protože tej holce je 35, má rodinu a asi před rokem si kompletně zrekonstruovali barák.
scylla
napsal(a):
Naopak, ať každý začátečník hledá šablony a návody, resp. knihy. Kdyby to dělal každý, tak je ve zdejší diskuzi o 30% dotazů méně. Bohužel člověk nemůže hned jamovat, když neumí zahrát ani tón. Jen to chce i nad výběrem návodů trošku přemýšlet a zjistit, co u konkrétního psa bude fungovat.
V zásadě je nejdůležitější přivolání a chůze na vodítku, od toho se všechno odvíjí.
nexxi
napsal(a):
Taky jsme žili na vsi a pak se stěhovaly do města.. a taky jsme to zvládly. ještě tu nepadlo a viděla bych to jako důležité, ač na vesnici neskutečně opomínejné - at naučí psa nosit košík. nikdy neví, kdy se jí to bude hodit, at už v tom městě, na veterině..
JKdyž jsem četla košík, napadlo mne, že když půjdou třeba na jablka či třešně Ano souhlasím, na škodu to určitě nebude.
balisek
napsal(a):
Nějak nerozumím otázce. Přece nejde o to, kde majitelka bydlí. Pes na vesnici musí umět totéž co pes ve městě - tj. mít alespoň základní ovladatelnost.
Protože většina vesnice je tak malá, že prostě nějakým stylem na vodítku přejdete pár metrů a vypustíte psa..takže většina psů tam stačí ke mě, fuj, sedni.. pokud jsou zdraví, na veterinu nechodí, jednou za rok společné očkování u obecního úřadu, dělobuchy na vsi taky moc nepotkáte.. a na některých vesnicích nepotkáte skoro ani jiné psy.. to je jiné, než když žijete v paneláku a v každým třetím bytě pes..
zase naopak co mám zkušenost já, viděla jsem pár městských psů který vylekal traktor..
a jinak za sebe..čubina žila na vsi odmalinka.. a je lekavá atd.. jako ne kvůli tý vsi, ale prostě jako povahově.. co jsme se přestěhovali do města a začla žít v ruchu, tak přestala spoustu věcí řešit.
Psočka
napsal(a):
Tak já v tom rozdíl trošku vidím, nemusí umět chodit u nohy na ulici, nemusí jezdit autobusem atd.
Co clovek vi, ze zivot prinese. Nastudujte neco o socializaci, pes z toho co pozna jako stene, cerpa cely zivot, cim vice situaci s pozitivnim dopadem zazije, tim lepe.
Psočka
napsal(a):
Tak já v tom rozdíl trošku vidím, nemusí umět chodit u nohy na ulici, nemusí jezdit autobusem atd.
Jak to, že ne? Chodit ukázněně na vodítku má umět každý pes (běžný společenský pes však nepotřebuje předpisovou chůzi u nohy).Totéž platí pro veřejnou dopravu. Ač bydlím ve městě, psa vozím prakticky výhradně autem. Přesto jsem se s ním tu a tam z "výchovných" důvodů svezu tramvají, busem nebo metrem, protože nikdy nevím, kdy se to bude hodit.
balisek
napsal(a):
Jak to, že ne? Chodit ukázněně na vodítku má umět každý pes (běžný společenský pes však nepotřebuje předpisovou chůzi u nohy).Totéž platí pro veřejnou dopravu. Ač bydlím ve městě, psa vozím prakticky výhradně autem. Přesto jsem se s ním tu a tam z "výchovných" důvodů svezu tramvají, busem nebo metrem, protože nikdy nevím, kdy se to bude hodit.
Myslíte si, že když se doteď o psa vůbec nezajimali, že když jim řeknu, aby ho naučili ukázněně, že si ze mně sednou na p*del? To fakt ne, já jim chci ukázat, jen to nejzákladnější, co je podle mě důležité pro normální provoz. Já jsem ráda, že mě aspoň vyslechnou a snad si z toho něco vezmou. To nejsou takový ti zapálení pejskari, jako vy tady.

Psočko - mezi slepými jednooký králem, že...
Kdysi existovala jedna jediná kniha pro začátečníky, a to ve slovenštině: "400 rád pre milovníky psov". Polopatistická i s obrázky... když jsem si pořizovala prvního vysněného psa, v 15ti letech, měla jsem ji pochopitelně pročtenou a (pravda) připadala mi už tehdá trochu jednoduchá.
Koukám, že dneska by to byla plnohodnotná literatura pro jakýkoliv věk...
Co máme poradit vaší známé? Leda snad, ať psa naučí na všechny možné i nemožné situace, včetně auta, vlaku, návštěvy veta, hospody, hotelu... vesnických radovánek... nejde o to, co může ten pes v reálu zažít... jde o to, že KAŽDÁ naučená situace toho psa obohatí (a majitelce se to možná jednou může hodit)...
Na ty ostatní dotazy na internetu existuje hafo odkazů, tak ať studuje...
koňadra
napsal(a):
Scyllo, to je zase rada! Když napíšete "neučit ho zákazové povely", co si z toho má vzít někdo, kdo psům zjevně tak moc nerozumí? Že si pes jako může dělat co chce? Takových, co "neučí zákazové povely" a vychovávali psy "jen s láskou", jsem už viděla! Všichni měli rozmazlené čokly, kteří byli na obtíž svému okolí.
Jinak s první části věty - neřídit se jen šablonama a návody, souhlasím. Někteří to tak dělají a potom píší sem na diskusi zoufalé dotazy, proč je jejich pes nemá rád, když oni přece "vchází první do dveří, oni rozhodují o tom, kdy pes bude jíst, oni rozhodují o tom, kdy se smí pes pomazlit... atd. atd.". Vychovat psa je také o nějakém citu pro věc (ten, bohužel, není každému dán) a o obyčejném selském rozumu.
Podle mého názoru a dost letité zkušenosti je pro začátečníka vysloveně kontraproduktivní, když si nacpou hlavu spoustou teorie z knih typu když pejsek udělá tento pohyb, znamená to tohle a vy musíte udělat tamto, případně knih typu Od štěněte ke psu a tak dále, pak je nešťastný pes i člověk. Každý z nás má oči, uši, mozek, a měl by se naučit je dobře používat. Vychovat psa je v první řadě o selském rozumu a o citu, o ničem jiném. A také o dodržování jednoho strašně starého pravdila - co nechceš, aby dělali tobě, nedělej psovi. Sem patří i to vcházení do dveří, krmení při výcvku a bohužel sem už také patří klece, puštění z vodítka za odměnu, jídlo za odměnu a různé kontroly na zbytek světa.

Scyllo, dovolím si oponovat. Svého prvního psa jsem vychovala a cvičila hlavně podle knihy Výcvik psa od Karla Hartla. Když jsem začala, bylo mi 14 let. Na cvičák jsem sice taky chodila, ale víc mi dala kniha.
To je jedna z mála kvalitních knih, co se dají sehnat. To je fakt. Ale určitě jste nejela jen podle šablony. Já se setkávám často s tím, že někdo dbal na to, aby byl pes poslední - buzeroval u jídla, pes jedl poslední, nesměl na gauč a tak dále, a on na mě vrčí, on mě nerespektuje... a dělal jsem to podle knihy té a té. Já se zeptám Proč jste to dělali? No přece proto, že se to tam píše.... Takže lidově řečeno, protože bagr. To je naprosto na nic přístup. Dnes je to ještě - protože se to píše v Shapingu nebo to říkal na semináři člověk ten a ten. Já se ptám - funguje vám to? Ne. Tak proč to děláte? Co vám na to říká pes? Jak říká pes... a je to celé v háji. Pak je práce na tom, aby si člověk všiml, co mu říká pes, naučit ho na to reagovat a je to doma.

Scyllo, v té knize ale takové blbosti, které zmiňujete, nejsou. Taky věřím na zdravý rozum a cit. A na to, že člověk, který nemá takový cit, by si psa pořizovat neměl, i když se mu psi líbí.
Psočka
napsal(a):
NIKDY
člověk neví, se se může stát.
Pes může skončit v útulku a dobrák,
co by si ho vzal, má dopadnout takto ?
Vzali jsme si do péče cca 3 letého pejska, kterého ale za žádnou cenu nedokážeme naučit chodit na vodítku. Nikdy v životě k tomu nebyl vedený, jelikož.....
scylla
napsal(a):
To je jedna z mála kvalitních knih, co se dají sehnat. To je fakt. Ale určitě jste nejela jen podle šablony. Já se setkávám často s tím, že někdo dbal na to, aby byl pes poslední - buzeroval u jídla, pes jedl poslední, nesměl na gauč a tak dále, a on na mě vrčí, on mě nerespektuje... a dělal jsem to podle knihy té a té. Já se zeptám Proč jste to dělali? No přece proto, že se to tam píše.... Takže lidově řečeno, protože bagr. To je naprosto na nic přístup. Dnes je to ještě - protože se to píše v Shapingu nebo to říkal na semináři člověk ten a ten. Já se ptám - funguje vám to? Ne. Tak proč to děláte? Co vám na to říká pes? Jak říká pes... a je to celé v háji. Pak je práce na tom, aby si člověk všiml, co mu říká pes, naučit ho na to reagovat a je to doma.
Jenže "všimnout" si co říká pes a hlavně umět to správně vyhodnotit neumí nikdo ze začátečníků as už vůbec ne u prvního psa. Viz: múj pes je agresivní, dominantní,...
Ono to " co nechceš aby dělali tobě, nedělej psovi" sice krásně zní, ale pokud to slyší laik, tak to může znamenat cestu do pekel.
Psočka
napsal(a):
Proč rozdělovat psy na psy vesnické a městské? Každý pes by měl být socializovám (lidi, jiná zvířata, pochopitelně psi, hromadné dopravní prostředky, auto, manipulace atd.) Dále minimálně základní výbava- tedy super přivolání, zmiňované základní prvky, sedni lehni, čekej, zůstaň, umět chodit na vodítku. Rozhodně bych učila to, že z branky se co? Nevybíhá ale hezky čeká, až se řekne, jdeme - usnadní to život (vím, jak bojuje kolegyně se svým psem, že musí furt hlídat, aby někdo neotevřel branku, když je na zahradě pes). že se neštěká jako magor, když kolem jede cyklista, auto, běží děti, že ze země se nežere, že zvěř se nehoní.