atamanka
napsal(a):
Http://tn.nova.cz/clanek/muz-si-vzal-z-utulku-psa-ten-ho-za-par-hodin-roztrhal-na-kusy.html.
Výjimka potvrzující pravidlo.
Dám tady protiklad - veřejností nazývaná bojová plemena ...
http://bullshelp.eu/index.php/nasli-domov.
Uživatel s deaktivovaným účtem

noemi
napsal(a):
Výjimka potvrzující pravidlo.
Dám tady protiklad - veřejností nazývaná bojová plemena ...
http://bullshelp.eu/index.php/nasli-domov.
Obdivuji každého, kdo k tomu má odvahu, umění a zvládne to. Na takového psa bych si netroufla. Nebála bych se ani tak o sebe, jako o svoje blízké a o okolí. Jak píše Rap.., nikdy bych nevěděla, co může psa vytočit.
( Měli jsme v sídlišti malou fenečku z útulku, milovala děti, běhala za nimi a nesnášela chlapy ve světlých kabátech - baloňácích, převlečnících. Na ty zle útočila - byla malinká a nikdy se nic nestalo, jen majitelka měla nepříjemnosti.).

Je blbost aby člověk třeba bez zkušeností vzal v útulku velkého psa o kterém nic neví a odvezl si ho domů do bytu.Tohle je vina i pracovníků útulku neměli by dávat psa který by mohl být nebezpečný komukoliv, myslím tím velkého psa, nemyslím 20 kilového vořecha. Ten člověk měl třeba dobrou vůli, měl rád psy, ale nemusel s nimi umět zacházet apod. Pokud si chce někdo osvojit třeba rotvajlera tak by měl absolvovat v útulku pár návštěv, věnovat psovi čas, seznámit se, vzít ho na procházky, trošku ho poznat a pak si ho teprve odvést domů. Ne ho popadnout s tím že je to hodný plyšák, protože to ošetřovatelky řekly a pak se divit co udělá.
U nás v útulku (Cheb) nedají takového psa komukoliv kdo si přijde..U psů typu bull, rtw, atd je vždy napsáno, "pro zkušeného", nebo "znalce plemene" a u takových psů je Myslím lepší, trávit s ním nějaký čas v útulku, nebo ho chodit zatím vencit a seznamovat se v jeho známém prostředí a pak teprve si ho odvézt.já osobně pejsky z útulku měla a stále mám, ale na tyto plemena ač jsou to krásní psi, nevzala bych si je, protože nevím co si nesou z minulosti a vím na co mám, a na co už ne.Pravda, zmrvit se dá každý pes, ale menší kříženec případně napáchá menší "škody", než pes velký.Lidi by měli trochu přemýšlet..
I když to není nic k opakování, dovolím si přidat svoji zkušenost se psem z útulku. Po dvou velššpringšpanělech se můj manžel konečně dopracoval do stadia velký pes a k mé převeliké radosti jedno z vybraných plemen byl novofundlandský pes. Bylo to v době, kdy začalo Chcete mě a rozvoj práce s útulky a my zvolili psa z útulku. Bylo to trochu jako z telenovely - v sobotu jsme se rozhodli, v pondělí oslovili Ligu na ochranu zvířat a v sobotu jsme si jeli pro mladého pejska. Když jsme přijeli do útulku, naše průvodkyně jela pro klíče a do té doby nic moc psí manžel koukal do okna z jedné strany a z druhé na něj koukal nádherný pes. Paní vedoucí přišla s klíčema, psa půjčila manželovi, aby si vyzkoušeli, jestli jim to půjde. Hoši odešli a já jsem byla přesvědčená, že odjíždíme se psem... Ano, pracovala jsem s velkými zvířaty a měla jsem opodstatněnou představu, že jsem schopna číst jejich chování. Takže jsme naložili padesátikilového psa do Škodovky 120 na zadní sedadlo mezi dvě malé děti a jeli jsme 60 km domů...Až o hodně let později mi došlo, jak jsem zahazardovala, ale opravdu od prvního dne byl ten pes součástí naší rodiny, nikdy se na nás ani špatně nepodíval a nikdy jsem nemusela litovat, že jsme si ho tehdy přivezli. Nikomu bych takový postup nedoporučila, ale jsem ráda, že má důvěra nebyla zklamána.

inusanka
napsal(a):
I když to není nic k opakování, dovolím si přidat svoji zkušenost se psem z útulku. Po dvou velššpringšpanělech se můj manžel konečně dopracoval do stadia velký pes a k mé převeliké radosti jedno z vybraných plemen byl novofundlandský pes. Bylo to v době, kdy začalo Chcete mě a rozvoj práce s útulky a my zvolili psa z útulku. Bylo to trochu jako z telenovely - v sobotu jsme se rozhodli, v pondělí oslovili Ligu na ochranu zvířat a v sobotu jsme si jeli pro mladého pejska. Když jsme přijeli do útulku, naše průvodkyně jela pro klíče a do té doby nic moc psí manžel koukal do okna z jedné strany a z druhé na něj koukal nádherný pes. Paní vedoucí přišla s klíčema, psa půjčila manželovi, aby si vyzkoušeli, jestli jim to půjde. Hoši odešli a já jsem byla přesvědčená, že odjíždíme se psem... Ano, pracovala jsem s velkými zvířaty a měla jsem opodstatněnou představu, že jsem schopna číst jejich chování. Takže jsme naložili padesátikilového psa do Škodovky 120 na zadní sedadlo mezi dvě malé děti a jeli jsme 60 km domů...Až o hodně let později mi došlo, jak jsem zahazardovala, ale opravdu od prvního dne byl ten pes součástí naší rodiny, nikdy se na nás ani špatně nepodíval a nikdy jsem nemusela litovat, že jsme si ho tehdy přivezli. Nikomu bych takový postup nedoporučila, ale jsem ráda, že má důvěra nebyla zklamána.
Asi to bylo tím, že nebyl internet a nečetla jste hrůzné příběhy na Fauně
Možná ani na nově jich tolik nebylo a vůbec - tenkrát byli psi normálnější.

scylla
napsal(a):
Protože je lidi tolik nekazili.
A protože jich byla - desetina ?
Byl to rok a půl starý fudlák, nikdy jsme nezjistili, jak se vůbec dostal na ulici. Nic moc neznal, neuměl chodit do schodů, byl menší a hlavně nenasvalený. Byl po dopravní nehodě, v době odběru se ještě doléčoval. Od útulku jsme věděli, že je velmi komunikativní a žádné problémy s ním neměli. Ovšem pravda je, že psů v útulcích strašně přibylo
Ad agrese u NF - bohužel i zde se do chovu dostala, není to časté, ale občas se stane. Kdyby se bývala stala u našeho následného psa, který měl metrák, tak to by byla asi ohromná legrace.

Rok a půl starý fundlák je stále štěně, krom toho tihle psi jsou mírumilovní a snášenliví takže se nijak nedivím že to dopadlo dobře.
Super, jeden případ na celé zeměkouli a teď díky TV Nova velcí psi v útulku shnijou...
Měla jsem v dočasce 2 velké psy - fenu čsv jsem si brala od předchozí majitelky s tím, že jí napadla, fena RTW byla přes známého a naopak známá jako dobračka.
Ani s jednou nevznikl žádný problém, ČSV chodila první dva dny s košíkem, abych si ověřila, že se chová slušně, RTW ho nafasovala na chvíli, kdy jsem jí čistila zánět uší a zavrčela. Ani s jednou za celou dobu nevznikl žádný problém.
Stejně tak kamarádka má z útulku druhou velkou fenku a nikdy na nikoho nezaútočily. Přijde mi mnohem častější útok psa na vlastní majitele, kteří ho měli od štěněte a zkazili si ho sami...

jazzinka
napsal(a):
Super, jeden případ na celé zeměkouli a teď díky TV Nova velcí psi v útulku shnijou...
Měla jsem v dočasce 2 velké psy - fenu čsv jsem si brala od předchozí majitelky s tím, že jí napadla, fena RTW byla přes známého a naopak známá jako dobračka.
Ani s jednou nevznikl žádný problém, ČSV chodila první dva dny s košíkem, abych si ověřila, že se chová slušně, RTW ho nafasovala na chvíli, kdy jsem jí čistila zánět uší a zavrčela. Ani s jednou za celou dobu nevznikl žádný problém.
Stejně tak kamarádka má z útulku druhou velkou fenku a nikdy na nikoho nezaútočily. Přijde mi mnohem častější útok psa na vlastní majitele, kteří ho měli od štěněte a zkazili si ho sami...
Ale oni tam neshnijou, jen by si je tam odtud neměl brát každý jouda který se rozhodne že má rád pejsky. Bohužel v mém okolí znám několik takových lidí, tedy hlavně žen co si vzali z útulku větší psy a neumějí s nima zacházet, a jsou postrachem okolí. To by snad bylo lepší kdyby je ti psi sežrali
napsal(a):
Ale oni tam neshnijou, jen by si je tam odtud neměl brát každý jouda který se rozhodne že má rád pejsky. Bohužel v mém okolí znám několik takových lidí, tedy hlavně žen co si vzali z útulku větší psy a neumějí s nima zacházet, a jsou postrachem okolí. To by snad bylo lepší kdyby je ti psi sežrali
Jenže v tom článku píšou, že dotyčný si se zvířaty rozuměl a že pes se v útulku choval slušně. Neboli výsledek je, že i přes pozitivní projevy psa v útulku a zkušenosti nového majitele se stala tragédie. Takže část lidí se začne zbytečně bát (jak je vidět už v příspěvcích tady).
Vámi uvedené ženy jistě nejsou pro okolí o nic nebezpečnější než takové, které si psa pořídily od štěněte jako hračku/místo dítěte a on jim přerostl přes hlavu (v mém okolí též několik).
Takže to sdělení by mělo být: "zvažte své schopnosti, než si pořídíte psa" a ne " neberte si velké psy z útulku", jak zatím vyplývá z této diskuze.
napsal(a):
Ono, by také bylo fajn, kdyby útulkoví lidé všichni fungovali tak, jak mají. Mám zkušenost jen s kočičími útulky. Jeden skvělý a ve druhém - paní mi nebyla schopná o kočkách a jejich povahách nic říct, koukala jen abych zaplatila adopční poplatek, za nemalý peníz si ještě u ní přikoupila stelivo, na které byl zvyklý, a vypadla.
Osobně bych si velkého psa vzala spíš z depozita či menšího soukromého útulku a to z toho důvodu, že tam buď bývají po dočasných péčích v rodinách či v menším počtu, takže se o nich ošetřovatel z jejich chování dozví víc než u psa, který jde 1x za den ven v areálu útulku. Tak se dá dobře odhadnout, kam se pes hodí, apod. i když nikdy člověk nemá 100% jistotu, že neudělá něco, čím psovi připomene špatné doby a pes se po něm ožene, i když mu nijak ublížit nechce, ale už prostě očekává něco špatnýho...
Navíc bych si stejně vzala psa max. do 35-40 kg, aby na ním měl člověk fyzickou výhodu (ač třeba doma nyní máme 65 kilovou fenu a ta je úplně v pohodě, ale tu máme přece jen od jejích 3 měsíců..).

jazzinka
napsal(a):
Jenže v tom článku píšou, že dotyčný si se zvířaty rozuměl a že pes se v útulku choval slušně. Neboli výsledek je, že i přes pozitivní projevy psa v útulku a zkušenosti nového majitele se stala tragédie. Takže část lidí se začne zbytečně bát (jak je vidět už v příspěvcích tady).
Vámi uvedené ženy jistě nejsou pro okolí o nic nebezpečnější než takové, které si psa pořídily od štěněte jako hračku/místo dítěte a on jim přerostl přes hlavu (v mém okolí též několik).
Takže to sdělení by mělo být: "zvažte své schopnosti, než si pořídíte psa" a ne " neberte si velké psy z útulku", jak zatím vyplývá z této diskuze.
Pes se mohl chovat v útulku slušně třeba proto, že se tam o psy staraly ženy. Mohl mít zlou zkušenost s muži, pak stačilo, že nový majitel udělal pohyb, vzal do ruky...a psa to vyprovokovalo k útoku.
lavacca
napsal(a):
Osobně bych si velkého psa vzala spíš z depozita či menšího soukromého útulku a to z toho důvodu, že tam buď bývají po dočasných péčích v rodinách či v menším počtu, takže se o nich ošetřovatel z jejich chování dozví víc než u psa, který jde 1x za den ven v areálu útulku. Tak se dá dobře odhadnout, kam se pes hodí, apod. i když nikdy člověk nemá 100% jistotu, že neudělá něco, čím psovi připomene špatné doby a pes se po něm ožene, i když mu nijak ublížit nechce, ale už prostě očekává něco špatnýho...
Navíc bych si stejně vzala psa max. do 35-40 kg, aby na ním měl člověk fyzickou výhodu (ač třeba doma nyní máme 65 kilovou fenu a ta je úplně v pohodě, ale tu máme přece jen od jejích 3 měsíců..).
Z OS bych si psa nevzala ani náhodou, právě kvůli dočaskám, protože si nedělám iluze o úrovni péče o psy a o tom, co se se psy v dočaskách děje. Psy dávám lidem, kteří jsou ochotni chvíli se psem být a hlavní slovo m pes - buď ty lidi bere nebo ne.