Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2015 19:53

Dobrý den, dnes jsem byla s moji fenkou venku a kousek od nas dvakrat praskla petarda. Ona je z toho vzdy na silvestra vydesena. A dneska rychle letela domu a od ty doby se klepe, moc toho nesnedla, stale se nekde snazi schovavat apod. Poradili byste prosim, jestli je mozne ji nejak uklidnit? Moc dekuji

aha

26.11.2015 06:45
aha

XXX.XXX.41.2

Situace kdy potichounku pomalinku chodíte kolem fenky, litujete jí, to situaci ještě zhorší.Dáváte jí tím najevo, že se něco děje a je třeba se bát. Dělala bych si z ní srandu, že je posera a dál bych to neřešila. Začala bych pracovat na tom, aby se petard nebála.

26.11.2015 06:53
Hodonak

XXX.XXX.126.173

No super... ještě si ze psa dělat srandu a zesměšňovat ho? A ještě bych prosil o upřesnění - jak se psem pracovat, aby se nebál neočekávaného výbuchu petardy?

26.11.2015 07:10
evis

XXX.XXX.74.184

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, dnes jsem byla s moji fenkou venku a kousek od nas dvakrat praskla petarda. Ona je z toho vzdy na silvestra vydesena. A dneska rychle letela domu a od ty doby se klepe, moc toho nesnedla, stale se nekde snazi schovavat apod. Poradili byste prosim, jestli je mozne ji nejak uklidnit? Moc dekuji

Náš pesan je taky hodně vylekaný, když to někde bouchne a Silvestr bude jeho první.. Mám z toho docela bobky, protože štěká, je vyděšený a nepomohly ani snahy zaujmout hračkou, mlskou, prostě nějakým odvedením pozornosti. Mělo by se dělat, jako že nic, přejít to, ale ani u nás to dobře nejde. Litování a nějaké chlácholení asi význam moc nemá, a zvažuju jak tomu čelit

26.11.2015 07:13
scylla

XXX.XXX.109.99

Měli jste ho připravovat od léta, teď už je to na bachovky.

aha

26.11.2015 07:24
aha

XXX.XXX.41.2

Hodonak, postupně na výbuchy psa zvykat, např. pouštět kdykoli během dne zvuky ohňostrojů a petard a při tom si doma užívat srandu se psem, hrát si, cvičit a hlavně z toho nedělat vědu, že pejsek se chudinka bojí. Ze začátku jen potichu, až to pes začne zvládat, tak zvýšit level. Jak ale píše scylla, mělo se začít dřív.

26.11.2015 09:15
evis

XXX.XXX.74.184

scylla napsal(a):
Měli jste ho připravovat od léta, teď už je to na bachovky.

Jsme kousek od polí, kde jsou hony, takže nic neznámého to není, ale od začátku tak reaguje. Líbí se mi ten nápad od aha - nahrávky, díky.

26.11.2015 09:26
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pokud ž je reakce takového stupně, tak nějaké nahrávky, bachoky nebo cokoliv jiného nepomůže. Jediné - veselého silvestra prožít někde kde to nehrozí (my se nebojíme, ale preventivně jsme v lesích a polích). Nebo veterinární přípravky na spaní, je nutné vyzkoušet předem. Tohle je potřeba řešit při sebemenší reakci na jakýkoliv zvuk, pokud už má pes panickou hrůzu je na všechno pozdě.

26.11.2015 09:51
evis

XXX.XXX.74.184

anonymx napsal(a):
Pokud ž je reakce takového stupně, tak nějaké nahrávky, bachoky nebo cokoliv jiného nepomůže. Jediné - veselého silvestra prožít někde kde to nehrozí (my se nebojíme, ale preventivně jsme v lesích a polích). Nebo veterinární přípravky na spaní, je nutné vyzkoušet předem. Tohle je potřeba řešit při sebemenší reakci na jakýkoliv zvuk, pokud už má pes panickou hrůzu je na všechno pozdě.

Je to odrostlé štěndo, nelámala bych hůl nad jakýmkoliv vyzkoušením možností. Ano, i na vet přípravky jsem myslela, ale to až jako poslední možnost. Jsme také kousek od přírody, ne však úplně bez chalup, kde by se neslavilo. A od 22:00 kdy lidi začnou blbnout, do 02:00 rána by se asi neprocházel ani ten nejaktivnější pes, co je zvyklý na denní a noční režim

aha

26.11.2015 10:20
aha

XXX.XXX.41.2

Anonymx - tím že by se před problémem uteklo, se nevyřeší. Teď se bude bát Silvestra, potom přijde bouřka a střelba... není jednodušší na tom zapracovat a odstranit strach úplně? Nebude to hned, určitě to dá práci, ale myslím si, že to za to stojí. Veterinární tlumící přípravky, kdy pes je v deliriu a nemůže pořádně koordinovat pohyb, ač mozek mu funguje a střelbu vnímá a prožívá nepříjemné pocity, bych taky nevolila.

26.11.2015 10:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

No ti naši jo a klidně i déle, ale pro nás je to opravdu super oslava nového roku. Letos budeme mít malá štěňata a ty to nezvládnou, tak to budu muset nějak vymyslet. o domu se nevejdeme, asi to budou muset přežít částečně venku v autě. Achjo.

26.11.2015 10:28
evis

XXX.XXX.74.184

anonymx napsal(a):
No ti naši jo a klidně i déle, ale pro nás je to opravdu super oslava nového roku. Letos budeme mít malá štěňata a ty to nezvládnou, tak to budu muset nějak vymyslet. o domu se nevejdeme, asi to budou muset přežít částečně venku v autě. Achjo.

Tak štěňata vystavená rachotu bych do auta nedala, i kdyby měla být v ložnici ale co já vím, třeba to snesou líp, než ti velcí..

26.11.2015 10:59
anonymx

XXX.XXX.27.66

Myslela jsem to tak, že budeme venku v lesích. Velcí to celé prolítají a mrňata po chvilkách, v autě si oddychnou.
Strach ze střelby je velmi problematický. Je nutné rozlišovat stupeň reakce, pokud už je ve fázi panického strachu už se s tím opravdu nedá nic dělat. Tady už náprava není možná. Pokud je reakce mírnější, lze na tom zapracovat. Ale i to je obtížné, zvykáte psa a do toho vám nečekaně někde něco bouchne a veškerá práce je v...
Silvestr je velký průšvih. Pokud bych měla bázlivého psa, řešila bych to opravdu intenzivně, ale silvestru bych se vyhnula, opravdu radši utéct do polí.

26.11.2015 12:32

"A ještě bych prosil o upřesnění - jak se psem pracovat, aby se nebál neočekávaného výbuchu petardy? "
no systematicky desenzitizovat

26.11.2015 13:33
Hodonak

XXX.XXX.126.173

"A ještě bych prosil o upřesnění - jak se psem pracovat, aby se nebál neočekávaného výbuchu petardy? "
no systematicky desenzitizovat

Kimíkovi před rokama blbec puberťák hodil mega petardu přímo pod nohy. Od té doby šílí, jenom když zaslechne v dálce bouchání... Šest roků se toho bojí, a nic nepomůže. Uslyší v dálce petardu, propadá panice a utíká domů. A že už jsem teď první slyšel! U nás to bouchá zhruba od půlky prosince až do desátého ledna, prakticky pořád. A nejvíc pitomců to chodí odpalovat do prostoru městem určeného k volnému pobíhání psů..

26.11.2015 14:01

Hodonak napsal(a):
Kimíkovi před rokama blbec puberťák hodil mega petardu přímo pod nohy. Od té doby šílí, jenom když zaslechne v dálce bouchání... Šest roků se toho bojí, a nic nepomůže. Uslyší v dálce petardu, propadá panice a utíká domů. A že už jsem teď první slyšel! U nás to bouchá zhruba od půlky prosince až do desátého ledna, prakticky pořád. A nejvíc pitomců to chodí odpalovat do prostoru městem určeného k volnému pobíhání psů..

Měli jsme to podobně, věkem se to stupňovalo, to je nezapomněl, každý Silvestr to bylo horší, stačilo když slyšel to pískání před ránou. Trvalo to do té doby než docela ohluchl stářím.
Před tím reakci na střelbu ( při zkoušení na cvičáku ) neměl.

26.11.2015 15:54

Máme to stejně, jak píše Hodonak - když ji bylo asi 6 měsíců, hodili ji to přímo před čumák. Od té doby má panickou hrůzu. Na cvičáku se střílelo, aby si psi zvykli. Od té doby jsem ji tam tahla, protoze uz z dalky se vzpirala a pak tam nic nechtela delat. Premyslela jsem o tech tabletach proti stresu alavis, nema nekdo zkusenost? Dekuji.

26.11.2015 22:00
noemi

XXX.XXX.64.236

Hodonak napsal(a):
No super... ještě si ze psa dělat srandu a zesměšňovat ho? A ještě bych prosil o upřesnění - jak se psem pracovat, aby se nebál neočekávaného výbuchu petardy?

U nás se nepodařilo ani po 7 letech. Jediné co zabralo, když se pes dal na útěk, bylo otočit se a jít opačným směrem. Pes sice ve stresu, ale vrátil se. Na vodítku to nešlo vůbec.

Vloni na Silvestra jsme objevili kouzlo homeopatik...tak uvidíme, zda letos budou opět úspěšné.

Na neočekávaný výbuch petardy to bohužel není.

26.11.2015 23:56
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Loni jsme u staršího jezevčíka trénovali cca začátkem listopadu. To mu bylo asi 5 měsíců. Manžel s dětma odpaloval petardy a já se psem u nohy na druhý straně hřiště. Chce to být v pohodě, aby pes vycítil, že panička je v klidu. Žádný utěšování nebo přehnaná pozornost. Takhle jsme párkrát potrénovali a na Silvestra pes akorát zvedl hlavu, kouknul, co se děje a chrápal dál.

Jinak mě napadá, jestli by u tréninku nepomohl druhý pes, který je 100% v klidu. Třeba my takhle odbourali strach z auta, kdy starší jezevčík slintal a zvracel už po 2 km. Homeopatika ani prášky na nevolnost pro psy nezabraly. Pes byl akorát jak přiblblej, sotva došel po svých k autu. Co máme druhýho jezevčíka, tak je v pohodě.

27.11.2015 00:12
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Třeba u nás bouchaj petardy hlavně děcka, když jdou ze školy. Tak to jde vysledovat a venčit v jinou dobu. Na Silvestra zatáhnout žaluzie, rozsvítit a pustit televizi.
Jinak se vyrábí tzv. No Stress Spot on, tuším že je to zn. Beaphar. A nebo dělaj antistresové obojky s heřmánkem a levandulí. Ale jestli to zabírá netuším.

27.11.2015 07:03

"jestli by u tréninku nepomohl druhý pes, který je 100% v klidu"
ano, můj pes takhle dělal "figuranta" brutálně bázlivé feně NO. Ale pozor, on pro ni byl od jejich prvního setkání něco jako "táta", bylo vidět, že ho velmi respektuje jako autoritu.

Jinak na to odnaučování strachu, krom teda obecně přivykání na hluk, je dobré protipodmiňování = přeměna negativního podnětu v pozitivní (zjednodušeně bouchne petarda=dostaneš flák krkovičky...v podstatě totéž, jako když naklikáváš psa, když chceš pracovat s klikrem, jenom místo kliku bude bum). Přitom je nutné začít se zvukem v takové vzdálenosti, kdy ho pes taktak vnímá (tudíž potřebuješ pomocníka bouchače) a dle reakcí psa vzdálenost snižovat. A samozřejmě jde o dlouhodobý trénink.

27.11.2015 09:33
kmichaal

XXX.XXX.35.136

Jakkoliv, ale jedno je jisté: HLAVNĚ ŽÁDNÁ LÍTOST! Pes se učí kognitivně a jakmile bude mít tento zvuk spojený s bezstarostným prostředím a nikoli s úzkostí a strachem, nebude se bát. Psi jsou na napjatou atmosféru velmi citliví. Můžu říct, že jsem to trénoval odjakživa sám. I před lety se psy u našich. Jak zde bylo již správně poznamenáno, pouštění zvuku petard z přijímačů, aby to vypadalo, že je venku ohňostroj, dozajista v rámci socializace pomůže tomuto dost rozšířenému problému předcházet. Taky jsem občas při hře nebo při cvičení jen tak mimoděk hodil někam do škarpy nebo dolů z mostku petardu, aby byl zvyklý na neočekávané zvuky. Párkrát jsem si i vystřelil z plynové pistole. Dá se to naučit.

27.11.2015 11:13
anonymx

XXX.XXX.27.66

Nedá, pokud je reakce opravdu panický strach tak vám nepomůže vůbec nic. Dá se jen všemi možnými opatřeními zmírnit reakci psa, ale naučit ho nebát se prostě nelze.

29.11.2015 19:19
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Máme to stejně, jak píše Hodonak - když ji bylo asi 6 měsíců, hodili ji to přímo před čumák. Od té doby má panickou hrůzu. Na cvičáku se střílelo, aby si psi zvykli. Od té doby jsem ji tam tahla, protoze uz z dalky se vzpirala a pak tam nic nechtela delat. Premyslela jsem o tech tabletach proti stresu alavis, nema nekdo zkusenost? Dekuji.

Máme to podobné s útulkačkou, prosinec je ve městě peklo, začíná to na Mikuláše a končí na 3 krále. Fenka se bojí a snaží se prchat, ani se nechce venčit. V prosinci ji venčíme téměř pořád na vodítku, aby neměla tendenci prchat (i když ona naštěstí prchá směr vchodové dveře domu, ale nikde není napsáno, že jednou prchne jiným směrem a skončí někde na silnici). Jako lidi neřešíme nějaké petardy a ohňostroje, nelitujeme ji, nepomáhá nic. Nejklidnější je v koupelně uprostřed bytu, tak tam prostě většinu prosince "bydlí". Během roku na petardu nebo bouřku reaguje stylem, že se "zamyslí", poslouchá a zjistí, že třeba další rána nepřijde, tak se uklidní a jde venku dál nebo doma radši vleze do pelíšku a naslouchá. Ale prosinec je peklo. Před ní jsme měli samé fenky, kterým to nevadilo, chodily o půlnoci ven s námi na ohňostroj. Ona je prostě posera, i když žije s těma odvážnýma, kterým je to jedno. Takže nelitujeme, venčíme, ale necouráme se zbytečně dlouho venku a chodí na vodítku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík