Prosim o radu, jak naucit pubertalni stene na misto. Mam 13mesicni stene KAO. Posledni dobou je problem s povelem na misto a zavrenim do kotce. Vim, ze je ve veku, kdy zkousi, co si muze dovolit... A chce to duslednost a trpelivost, ale rada si necham poradit, pokud ma nekdo podobnou zkusenost. Pokud se tyka plemene, vim co mam doma. Je to super pes, ale do kotce je potreba ho nekdy zavrit. Nechci, aby si privolani spojoval s naslednym zavrenim do kotce. To pak na privolani radsi neprijde... Dekuji za rady k danemu tematu.
Radvajs
napsal(a):
Prosim o radu, jak naucit pubertalni stene na misto. Mam 13mesicni stene KAO. Posledni dobou je problem s povelem na misto a zavrenim do kotce. Vim, ze je ve veku, kdy zkousi, co si muze dovolit... A chce to duslednost a trpelivost, ale rada si necham poradit, pokud ma nekdo podobnou zkusenost. Pokud se tyka plemene, vim co mam doma. Je to super pes, ale do kotce je potreba ho nekdy zavrit. Nechci, aby si privolani spojoval s naslednym zavrenim do kotce. To pak na privolani radsi neprijde... Dekuji za rady k danemu tematu.
Záleží na tom, jak jste ji to učili dosud? Navíc "Nechci, aby si privolani spojoval s naslednym zavrenim do kotce. To pak na privolani radsi neprijde" - snad máte přivolání a povel na odchod do kotce jiný slovo, ne?
Základem je psovi kotec neznechutit - naopak ji naučit, že je to fajn místo, kde dostane mňamku a má tam svůj klid. Úplně běžně jsem tak štěňata učila pobyt v kotci, kdy jsem tam s nimi šla už se slovy "místo", jak se došlo do kotce pochvala a pamlsek. Sedla jsem si na začátek boudy (máme ji protaženou, aby mohly ležet i před boudou a nebyly na dlažbě) a mazlila. Pak jsem různě zavírala dveře. Někdy jsem v kotci zůstala, jindy jsem je tam nechala samotné - pro začátek pár minut, později na déle např. s kostí na zabavení. Pokud stávkovala, že do kotce ne (s pubertou to sem tam zkusila), dávala jsem je už u baráku na vodítko a pamlskem v ruce je tam odvedla, pomazlila a zavřela ji. Základem je, aby zavření v kotci nebrala jako trest. Běžně jsem tak ze začátku zavírala na pár minut, pak pustila, pohráli jsme si a tak různě. Střídat, aby nikdy nevěděla, kdy tam zůstane a kdy je to jen "zkouška". Velmi brzy pochopili, že vlastně v kotci v boudě to tak špatný není a v klidu tam se mnou jdou.
Na zavření do kotce mám povel "místo". Štěňatům nejprve házím do kotce nějakou mňamku, když tam za ní vlezou, tak zavřu a přes pletivo je pochválím, pohladím a odcházím. Za nějaký čas není potřeba ani pamlsek a za další čas, když jdu zavírat psy do kotce, každý stojí u toho svého a stačí jen otevřít - i bez povelu každý vleze kam má a vůbec nepřemýšlí o tom, že by tam snad nešli. Honit je, chytat a cpát do kotce je cesta do pekel, která k výsledku nevede.
Dekuji za rady a nazory. Pouzivam povel "misto", ale opravdu v posledni dobe to zrejme zkoudsi a nereaguje, spise ceka, stoji a ted bude co? Sedavam v kotci piju tam caj, mam pamlsky, no nic. Nahanet se nema smysl... Zabira to voditko, ale zase nechci, aby videl voditko a mel to spojene se zavrenim do kotce. Kotec je prostorny, velka bouda, vyhled primo na vchodove dvere... Kdyz ho zavru, velka pochvala, podrbani, nekdy tam i zustanu... No delam -myslim si -vse, co by mohlo psa motivovat, aby nebyl v kotci "za trest". Budu to zkouset nadale, doufam, ze vytrvalost se mi nakonec vyplati...
Radvajs
napsal(a):
Dekuji za rady a nazory. Pouzivam povel "misto", ale opravdu v posledni dobe to zrejme zkoudsi a nereaguje, spise ceka, stoji a ted bude co? Sedavam v kotci piju tam caj, mam pamlsky, no nic. Nahanet se nema smysl... Zabira to voditko, ale zase nechci, aby videl voditko a mel to spojene se zavrenim do kotce. Kotec je prostorny, velka bouda, vyhled primo na vchodove dvere... Kdyz ho zavru, velka pochvala, podrbani, nekdy tam i zustanu... No delam -myslim si -vse, co by mohlo psa motivovat, aby nebyl v kotci "za trest". Budu to zkouset nadale, doufam, ze vytrvalost se mi nakonec vyplati...
Jo, chce to fakt trpělivost. Zrovna teď mám taky takové "dárečky" - a rovnou 3. Naštěstí jsou šíleně žraví, takže když jdu krmit, už se nemohou dočkat až otevřu kotce a už jsou tam (každý ve svém). Ale když vidí, že hrnek s krmením nenesu... no, tak to bych je mohla taky nahánět po zahradě. Nezbývá jiná možnost než ty pamlsky, to zatím zabírá 100 %. Hraje roli i závist - co kdyby něco dostal ten druhý. Ovšem, když máte jen jedno štěně, tak tam to neuplatníte. A výcvik s přivoláním má také svoji cenu, stejně je to jeden z prvních cviků, které pes (vlastně už štěně) musí zvládnout. Někdy se stane, že zrovna pamlsek nemám, ale potřebuji je zavřít. Pak je zavolám, chytím a šupnu do kotce, zavřu a pochválím. Když je nezavírám pokaždé, když je přivolám, tak se nic nepokazí. Pokud to přivolání ještě není tak úplně jisté, tak si jednoduše sednu někde na zahradě a dělám, že mě vůbec nezajímají. Však oni přijdou, protože chtějí pohladit. Pak je chytnu, dám do kotce a pochválím. Chce to prostě vynalézavost, trpělivost a důslednost. Prostě, když je chci zavřít, tak je zavřu. Ale hlavně nesedím v kotci (to mne ani nikdy nenapadlo), protože když je dovnitř nenalákám, tak to je prostě totální neúspěch a pes si rychle zvykne na to, že když nepřijde, tak nemám žádnou páku, jak ho tam dostat. Pes musí jít do kotce sám - beze mne. Oni si zvyknou, že na místo je na místo a nemá cenu dělat obstrukce, stejně jim to nepomůže. Jestli pes pobyt v kotci bude považovat za trest, tak to bude záležet jen na vás - pokud k tomu tak budete přistupovat i vy. U nás je to tak, že kotec je prostě psův "domov" a - jak už jsem napsala - jdou tam sami úplně samozřejmě. Nikdo je nelituje. Prostě je čas, kdy mohou lítat po zahradě, je čas, kdy jdeme ven, je čas, kdy cvičíme, je čas kdy se válí po domě a je čas, kdy prostě budou v kotcích odpočívat.