Karolínaa

XXX.XXX.205.2
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli tady má či měl někdo problémového psa. V červnu tohohle roku jsem přišla našeho labradora, a tak jsem chtěla prázdné místo v srdci zaplnit dalšími psími oči. V jednom nedalekém útulku jsem našla pejska, který mě absolutně uchvátil. Ale není úplně vyrovnané povahy. Nesnese fyzický nátlak a korekce je možná pouze slovně. Nesnese psy a je to trošku "psychouš". Má panický strach ze střelných ran a nemá rád ruch. Psy jsme měli doma odjakživa, ale všechny jsme měli od malička dobře socializované a bezproblémové. A protože jsem už pěkných pár let u koní, zajímá mě, jestli by s pejskem šlo pracovat na principu pozitivní motivace jako u koní, a jeho stav by šel důslednou socializací zlepšit. jestli se nějakým způsobem dá ovládat jeho strach, například fixací na páníčka //Páníček se nebojí a říká že je tohle správně, budu mu věřit a zkusím to// Máte s "nápravou" podobného pejska někdo zkušenost? Jde naučit ignorace ostatních psů?
Děkuji za všechny rady, ráda budu i za odkazy které například pomohli Vám, Vaše vlastní zkušenosti uvedené na příkladu... Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám púvodní plemeno a nic jiného než pozitivní motivace nefunguje a člověk musí být ohromný diplomat. :) Měla jsem kdysi na dočasce mladého dobrmana z útulku, na kterého pomalu nešlo zvýšit hlas a klidným jednáním a motivací se srovnal celkem rychle. Ostatně i teď se řídím tím, že i kdyby mi ruply nervy, nikdy na psa zbytečně nezařvu, pokud to není nutné.
Karolínaa
napsal(a):
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli tady má či měl někdo problémového psa. V červnu tohohle roku jsem přišla našeho labradora, a tak jsem chtěla prázdné místo v srdci zaplnit dalšími psími oči. V jednom nedalekém útulku jsem našla pejska, který mě absolutně uchvátil. Ale není úplně vyrovnané povahy. Nesnese fyzický nátlak a korekce je možná pouze slovně. Nesnese psy a je to trošku "psychouš". Má panický strach ze střelných ran a nemá rád ruch. Psy jsme měli doma odjakživa, ale všechny jsme měli od malička dobře socializované a bezproblémové. A protože jsem už pěkných pár let u koní, zajímá mě, jestli by s pejskem šlo pracovat na principu pozitivní motivace jako u koní, a jeho stav by šel důslednou socializací zlepšit. jestli se nějakým způsobem dá ovládat jeho strach, například fixací na páníčka //Páníček se nebojí a říká že je tohle správně, budu mu věřit a zkusím to// Máte s "nápravou" podobného pejska někdo zkušenost? Jde naučit ignorace ostatních psů?
Děkuji za všechny rady, ráda budu i za odkazy které například pomohli Vám, Vaše vlastní zkušenosti uvedené na příkladu... Děkuji
S pejskem se rozhodně pracovat dá. Fyzické korekce nejsou třeba, ani zvyšování hlasu a podobně.
V první řadě se snažte získat jeho důvěru, to znamená, aby se chodil k vám schovat nebo vyhledával pokyn, radu, jak se má chovat. Na rozdíl od tzv. pozitnví motivace ho nikdy nenechávejte v nejistotě, aby si na něco přišel sám, ale veďte ho a učte. Na takové pejsky je dobré mít pohodlný, širší, přiměřeně utažený obojek a permanentí vodítko, venku třeba stopovačku, doma vodítko bez kroužků a ozdob, aby se nezachytávalo za nábytek. Pomocí toho vodítka nebo stopovačky můžete pejskovi napovídat se splněním vašich požadavků, za které ho pak můžete jenom chválit. Venku má vodítko nebo stopovačka tu výhodu, že je nejen navigace, ale hlavně pojistka, aby vám v panice z rámusu neutekl nebo nenapadl jiného psa. Pracujte dobře s jeho reflexním obloukem. Doma postupně zaveďte rušnější domácnost - upadne vám příbor, poklička, bouchnete sáček a tak, nenecháte psa někam zalézat, nebudete ho utěšovat ani chlácholit. Půjdete mu příkladem - vy se půjdete podívat na to, čeho on se bojí a on přijde za vámi. Nelákat na pamlsky, ani takovým tím strašně falešnm tónem ve stylu strýček ti dá bonbonek. Nepoužívat přehnané, pištivé pochvaly, chovat se přiměřeně a chválit pro psa příjemnou formou a upřímně. Oni faleš poznají.
Nefixovat psa na žrádlo, neodebírat mu wellfare a nepřidělovat mu ho jako odměnu.
Půjde to a nebude to tak těžké.
Mimochodem, pohybuji se u koní skoro 40 let a svého jsem si nedávno odstěhjovala ze stáje, kde začali používat tzv. PM, protože něco takového bych koni neudělala.

"A protože jsem už pěkných pár let u koní, zajímá mě, jestli by s pejskem šlo pracovat na principu pozitivní motivace jako u koní, a jeho stav by šel důslednou socializací zlepšit"
Samozřejmě že se dá!
Ale do jaké míry při jak intenzivní práci, to už záleží na "všem" - jakým dílem se na jeho chování podílí labilní nervová soustava, jakou špatné zkušenosti, jakou dejme tomu plemenné znaky(např. negativní postoj k cizím psům...) jak umíte používat (a chápete) pozitivní podmiňování, jak se umíte stát autoritou - vůdcem, jaké máte možnosti řídit výchovu atd. atd.
Karolíno, pokud jste někde ze S Moravy, tak bych se obrátila sem :
http://www.koira.cz/
A určitě bych si sehnala a četla a četla dokola tuhle knihu : http://treninkjerozhovor.cz/
A v každém případě bych si teď přečetla těchto pár řádků : http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=test-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004
zamyslela se, co tím chce básník říct a pak bych se tím doživotně řídila (není špatné vztáhnout třeba i na výchovu dětí...).
Karolínaa

XXX.XXX.205.2
Pejsek bude nejspíše RTWxDalmatin, slečny z útulku u něj píší i ohaře. Je mi jasné že jisté problémy budou způsobeny danými plemeny, ale u těch mě právě zajímá ta ignorace. Za materiály děkuji, určitě pročtu
Karolínaa
napsal(a):
Pejsek bude nejspíše RTWxDalmatin, slečny z útulku u něj píší i ohaře. Je mi jasné že jisté problémy budou způsobeny danými plemeny, ale u těch mě právě zajímá ta ignorace. Za materiály děkuji, určitě pročtu
FOTKU! FOTKU! FOTKU!
Moc, moc prosííím...
Ne, vážně by mě zajímalo, jak vypadá kříženec rotvajlera a dalmatina.
Karolínaa

XXX.XXX.205.2
Je nádherný ♥ Úplně mi zamotal hlavu, a i přes tu složitou povahu, si pro něj doufám dojdu.
Karolínaa

XXX.XXX.205.2
Že jo... A na útulku je napsáno pouze dalmatin x ohař
Mockrát děkuji a doufám že ano.

Co dodat, VYJÍMEČNÝ, PŘEKRÁSNÝ PES.

Karolínaa, fakt unikát