Adiell

XXX.XXX.142.52
Ahoj, chtěla bych poradit. Máme fenku australského ovčáka 7 a půl měsíce. Hned od jejích 2 měsíců jsme postupně cvičili základní povely (sedni, pac, lehni, přivolání atd.), všechno krásně zvládala, za vše jsme chválili a dávali pamlsek jako odměnu. Ve 3 měsících jsmezačali chodit na cvičák, kde nás pořád chválí, že je moc šikovná, krásně reaguje na pamslky atd., postupně jsme i doma přidávali další a další cviky a kravinky jako chcíp, styď se atd. Nedávno přiša puberta a fenka si začala hrát na hluchou, takž se snažíme trvat na povelu, dokud ho nesplní a pak samozřejmě hodně chválíme atd. Můj první dotaz se týká přivolání. Když jí vypustím mezi její smečkou kamarádů a oni si hrajou a dovádí a já jí pak potřebuju přivolat, nemám šanci. Jsou lepší dny, kdy přijde ale jsou dny kdy s ní prostě nehnu. Vím, že je častým řešením stopovačka a prostě jí přitáhnout, ale moc se mi do toho nechce, bojím se, že by si pejsci v zápalu boje mohli ublížit, když dovádí. Ona je natolik přátelská, že vidí jakhokoli psa a hned by se k němu hrnula (na sídlišti jí máme samozřejmě na vodítku), hrne se i ke kolemjdoucím a tak. Jak jí máme tohle odnaučit? Většnou jí rázně řeknu nesmíš a stáhnu jí k sobě, ale bohužel prostě kohokoli vidí, hned by za ním šla. A náš druhý problém je právě v tom cvičení za pamlsky. Mám pocit, že cvičí jen kvůli jídlu a ne že by jí to bavilo nebo tak. Když mám v ruce pamslek, tak dělá snad i kotouli aniž bych něco řekla hlavně aby ho dostala, když nemám nic, tak jí to musím říct 10x aby to udělala. Můžete mi s tím nějak poradit prosím? Vím, že je ještě malá a říkám si, že ty pamlsky se nám třeba ještě podaří odbourat, ale to přivolání a chtění se kamarádit s kýmkoli mě štve :/
Děkuju předem :).
Všechno špatně.
Nerozumím tomu, že krásně reaguje na pamlsky. Pamlsek je něco navíc, super odměna ne lákadlo. Prvotní je pochvala. Jestli cvičíte jen s pamlskem v ruce, tak bohužel jste jí de facto nenaučili vůbec nic. Jak trvat na povelu dokud ho nesplní? Vždy musí poslechnout na první povel a je na vás jak to uděláte. Přivolání platí ten jeden jediný povel, pokud víte, že jí nezavoláte, tak to ani nezkoušejte a dojděte si pro ní. Bohužel jste nadělala tolik chyb, že teď bude práce je odstranit. Nesvádějte to na pubertu, je to jen a jen špatný výcvik. Špatná motivace, nedůslednost, prostě všechno.
Trošku to nechápu, vždyť chodite od 3 měsíců na cvičák. To už nechodíte? Co Vám poradili tam? Nebo cvičíte pořád se stejným množstvím pamlsků? My chodíme tedy až od šestého měsíce cvičit, ale začínali jsme s dost velkým odmeňováním pamlsky a pochvalou, počet pamlsků postupně snižujeme nebo odměňujeme hrou s míčkem a podobně.
Iliena
napsal(a):
Trošku to nechápu, vždyť chodite od 3 měsíců na cvičák. To už nechodíte? Co Vám poradili tam? Nebo cvičíte pořád se stejným množstvím pamlsků? My chodíme tedy až od šestého měsíce cvičit, ale začínali jsme s dost velkým odmeňováním pamlsky a pochvalou, počet pamlsků postupně snižujeme nebo odměňujeme hrou s míčkem a podobně.
Ono pokud chodí na nějaký špatný cvičák, tak se není čemu divit. Viděla jsem psa, který chodil dva roky na cvičák, a nedokázal si ani sednout. U nás na cvičáku máme fenku, která krásně poslouchá, ale paní je z ní nešťastná, protože poslouchá jen na cvičáku a nikde jinde ne. Je to tím, že paní s ní nikde jinde necvičí, prostě si myslí, že ji stačí cvičit jen jednou týdně na cvičáku a to opravdu nestačí.
Jinak souhlasím s Anonymx - pokud vím, že pes povel nesplní, nedávám ho. Pokud už to ke mě dám, a pes nepřijde tak si pro něj jdu a dostane vynadáno, po chvíli ho znovu pustím, zopakuji povel a hroozně pochválím, že už to udělal správně. To ale platí jen u psa, který už opravdu ví, co ten povel znamená - pokud neví, co to ke mě je, nemá to cenu. Když si hraje se psy a potřebujete přivolat, skuste běžet od ní někam pryč, tleskat křičet, vydávat různé zvuky a teprve až se na Vás podívá a budete vědět, že přiběhne dejte ten povel ke mě. Pak pochvala a zase pustit, aby si nespojila to ke mě s tím, že hned půjde na vodítko a už si nebude hrát.
A s tím chozením za psy a lidmi. Musí pochopit, že za nimi může pouze pokud vy jí to dovolíte. Psa odmalička učím, že vodítko je prostě prověšené a a netahá se na něm. Pokud je na volno, tak mu dám povel k noze - u štěnátka pořád držím pamlsky u čumáčku a dávám mu je. Postupně prodlužuju invervaly mezi dáváním pamlsků. Nakonec hoodně pochválím a dám zase volno.
Adiell
jak tu bylo řečeno - nelákejte na pamlsek, pamlskem odměňujte. Není to hele co mám, udělej, ale: Udělej a pak dostaneš. Začněte od začátku, začněte cvičit doma v klidu, v pokoji, kde vás nic neruší. A necvičte tak, že lákáte, ale odměňujte. Dejte si klidně pamlsky na skříň, ať je nemáte u sebe. Když pes provede cvik - začněte něčím lehčím a tím co fenku baví - moc pochvalte a sáhněte pro odměnu. Když bude dobře reagovat takhle, dejte si pamlsky třeba do předsíně. Pochopitelně někde v dosahu. Po provedeném cvičení moc moc hezky pochvalte a šup pro odměnu. Cílem je, aby pes pcohopil, že odměna přijde, že bude, ale že pamlsky nejsou vždy hned v ruce. Pak, až feňule pochopí, snižujte počet pamlsků. Důležití je, střídat počet odměněných x neodměněných. Aby si pes nezvykl, že - po prvním neodmění, ale po druhým jo, takže někdy odměnit hned, někdy po třetím provedení, někdy dvě za sebou... atd. Až tohle zmákněte, přeneste to ven.
Pokud fenka řádí s kámošema, nemá cenu ji opravdu volat, je nutné si pro ni dojít, pochválit a zase pustit, případně zkusit klidně na vodítku nějaký jednoduchý cvik, moc pochválit a šup zase jí pustit. To že jí pustíte za kámošema je v tom případě totiž odměna. A ona se naučí, že když vám bude věnovat pozornost, může jít pak zase klíďo řádit dál.
Zrzavci
napsal(a):
Adiell
jak tu bylo řečeno - nelákejte na pamlsek, pamlskem odměňujte. Není to hele co mám, udělej, ale: Udělej a pak dostaneš. Začněte od začátku, začněte cvičit doma v klidu, v pokoji, kde vás nic neruší. A necvičte tak, že lákáte, ale odměňujte. Dejte si klidně pamlsky na skříň, ať je nemáte u sebe. Když pes provede cvik - začněte něčím lehčím a tím co fenku baví - moc pochvalte a sáhněte pro odměnu. Když bude dobře reagovat takhle, dejte si pamlsky třeba do předsíně. Pochopitelně někde v dosahu. Po provedeném cvičení moc moc hezky pochvalte a šup pro odměnu. Cílem je, aby pes pcohopil, že odměna přijde, že bude, ale že pamlsky nejsou vždy hned v ruce. Pak, až feňule pochopí, snižujte počet pamlsků. Důležití je, střídat počet odměněných x neodměněných. Aby si pes nezvykl, že - po prvním neodmění, ale po druhým jo, takže někdy odměnit hned, někdy po třetím provedení, někdy dvě za sebou... atd. Až tohle zmákněte, přeneste to ven.
Pokud fenka řádí s kámošema, nemá cenu ji opravdu volat, je nutné si pro ni dojít, pochválit a zase pustit, případně zkusit klidně na vodítku nějaký jednoduchý cvik, moc pochválit a šup zase jí pustit. To že jí pustíte za kámošema je v tom případě totiž odměna. A ona se naučí, že když vám bude věnovat pozornost, může jít pak zase klíďo řádit dál.
No pokud budu mit pamlsky v predsini, pes splni povel, pochvalim a pujdu pro ne, bude jeste vedet ze to dostal za ten povel? Jinak teda ja stene odvolam I kdyz si hraje, ale trenujeme to uplne od miminka a vi co ten povel znamena, samozrejme pokud to pes nevi je to zbytecne. My to hodne trenujeme na cvicaku, ze pustime stenata hrat a odvolavame.
marcelaamax
napsal(a):
No pokud budu mit pamlsky v predsini, pes splni povel, pochvalim a pujdu pro ne, bude jeste vedet ze to dostal za ten povel? Jinak teda ja stene odvolam I kdyz si hraje, ale trenujeme to uplne od miminka a vi co ten povel znamena, samozrejme pokud to pes nevi je to zbytecne. My to hodne trenujeme na cvicaku, ze pustime stenata hrat a odvolavame.
Asi jsem to napsala dost blbě - jasný, že ta cesta k pamlskům nesmí trvat dlouho - brala jsem to podle sebe, kdy udělám úkrok, krok z pokoje do předsíně, kde mi leží nachystané pamlsky při ruce. Jde o to, aby pes pochopil, že odměna přijde, ale ne hned. A hlavně že nemusí pamlsky vidět. Dobře na to pomáhá právě třeba klikr, kterým psa nejdříve člověk naučí to, co klikr znamená, tedy klik=odměna. A posléze pes pochopí, že jednak klik je záloha na odměnu, že to je jednak označení toho správného, co měl udělat, a taky znamení, že odměna přijde. A taky umožňuje krásně prodloužit dobu trvání cviku, tedy, že pes nejdřív dostane odměnu ihned po sednutí, a postupem času tu dobu sezení prodlužujeme, tedy klik nepřijde hned, okamžitě, jak je zadnice na zemi, ale chvilku poté, pak delší, delší chvilku. (klikr není nutnost, pochopitelně lze použít slovní označení, ale ten klikr bývá pro psy čitelnější).
ad to odovolání ze hry- jasný, že pokud se to trénuje od prtěte, tak je to pak o něčem jinén.
Zrzavci
napsal(a):
Asi jsem to napsala dost blbě - jasný, že ta cesta k pamlskům nesmí trvat dlouho - brala jsem to podle sebe, kdy udělám úkrok, krok z pokoje do předsíně, kde mi leží nachystané pamlsky při ruce. Jde o to, aby pes pochopil, že odměna přijde, ale ne hned. A hlavně že nemusí pamlsky vidět. Dobře na to pomáhá právě třeba klikr, kterým psa nejdříve člověk naučí to, co klikr znamená, tedy klik=odměna. A posléze pes pochopí, že jednak klik je záloha na odměnu, že to je jednak označení toho správného, co měl udělat, a taky znamení, že odměna přijde. A taky umožňuje krásně prodloužit dobu trvání cviku, tedy, že pes nejdřív dostane odměnu ihned po sednutí, a postupem času tu dobu sezení prodlužujeme, tedy klik nepřijde hned, okamžitě, jak je zadnice na zemi, ale chvilku poté, pak delší, delší chvilku. (klikr není nutnost, pochopitelně lze použít slovní označení, ale ten klikr bývá pro psy čitelnější).
ad to odovolání ze hry- jasný, že pokud se to trénuje od prtěte, tak je to pak o něčem jinén.
Jo tak to jo Já bych do předsíně konkrétně letěla z patra . Jinak taky to delam tak, ze mam pamlsky odložené někde, kde je nevidí a na procházkách po kapsách. Ale když trénuju třeba obraty, tak je mám připravené v ruce, abych to furt nelovila v kapse.
Jinak ten klikr, mám ho doma, chtěla jsem to skusit, ale nikdy jsem s tím nepracovala a tak nevím, abych tím něco nezkazila. Nemáte typ, třeba na nějaké internetové stránky kde by to bylo uplně pro neznalce popsané?
marcelaamax
napsal(a):
Jo tak to jo Já bych do předsíně konkrétně letěla z patra . Jinak taky to delam tak, ze mam pamlsky odložené někde, kde je nevidí a na procházkách po kapsách. Ale když trénuju třeba obraty, tak je mám připravené v ruce, abych to furt nelovila v kapse.
Jinak ten klikr, mám ho doma, chtěla jsem to skusit, ale nikdy jsem s tím nepracovala a tak nevím, abych tím něco nezkazila. Nemáte typ, třeba na nějaké internetové stránky kde by to bylo uplně pro neznalce popsané?
anonymx
napsal(a):
Uvedeny odkaz na videa je dobra propagace, ale zadavatelce tezko pomuzou. Jinak staci zadat do vyhledavace a najdete milion odkazu. Ale to vas nenauci pracovat se psem. Delate naprosto zasadni chyby a klikr vam nepomuze.
Propagace čeho? Je to jen odkaz na videa kde je dost srozumitelně popsán postup nácviku na klicker.
https://www.youtube.com/watch?v=WHJxkxS7ax4.
anonymx
napsal(a):
Uvedeny odkaz na videa je dobra propagace, ale zadavatelce tezko pomuzou. Jinak staci zadat do vyhledavace a najdete milion odkazu. Ale to vas nenauci pracovat se psem. Delate naprosto zasadni chyby a klikr vam nepomuze.
Ten odkaz byl poslám mě, nejsem zadavatelka. Nebo jestli je to na mě, tak jaké zásadní chyby dělám?
marcelaamax
napsal(a):
Ad ty pamlsky a časování - ano taky mám situace, kdy chci mít pamlsek rychle připravený. Ale to právě s klikrem ani nepotřebujete. Pro psa je právě klikr ta záloha na odměnu. V počátcích se kliká a odměňuje velmi rychle - tedy klik+okamžitá odměna. Pes se tzv. nakliká. Spojí si zvuk klikru s tím, co následuje. Až si pes projde tím, že cyklus kli+odměna bere/vnímá všude, můžete trochu prodloužit dobu mezi kliknutím a podáním pamlsku (tedy už ho nemám např. v misce, v ruce, ale v kapse, v pamlskovníku, odkud to přeci jen trošku trvá i když jsme sebe rychlejší. Pak můžete už trošku zase prodloužit tu dobu, nemusíte zběsile hrabošit v pamlskovníku, ale v klidu prostě vyndat a trošku to i o páááár chvilinek natáhnout, než ho podáte. Ale ne pochopitelně moc. No.
A pak prostě psu na jednoduchém triku ukážete psu, jak to je celé, tedy že za akci - správnou akci, následuje klik a pochvala, odměna. Doporučuje se začít s papírovou krabicí, kdy vaším cílem je třeba aby pes do ní vlezl a sedl si. Začnete tak, že jakákoliv interakce s krabicí - pohled, dotyk tlapkou, krok ke krabici - záleží na psu - odkliknete a odměníte. Pes rychle zjistí, že "aha, když jsem udělal tohle, byl klik, zkusím to teda znovu!" a ono to vyjde , pak postupně zvyšujete po kouskách nároky, už nestačí např. pohled, a když pes zjistí, že pohled teď nefachá, zkusí něco jiného-např. dotek tlapkou, tlamičkou, hlavu sehne ke krabci-cokoliv. a zase klik, odměna. Později to bude už jen dotek tlapkou, později, to že dá tlapku dovnitř... postupně se dostanete k tomu, ž epes vleze do krabice a tam si sedne. Je moc fajn pozorovat toho psa, jak mu drtí mozkovna ty informace, jak se tím propracovává, jak má radost, že to vymyslel. Vše co se pes naučí tímhle způsobem pak dělá mnohem rád a ochotněji, než to k čemu byl doveden klasickou cestou. Vždy si vezměte to co chcete aby pes udělal jako film a rozfázujte si to na políčka-jednotlivé kroky a podle toho postupujte - viz. ta krabice.
Zrzavci
napsal(a):
Ad ty pamlsky a časování - ano taky mám situace, kdy chci mít pamlsek rychle připravený. Ale to právě s klikrem ani nepotřebujete. Pro psa je právě klikr ta záloha na odměnu. V počátcích se kliká a odměňuje velmi rychle - tedy klik+okamžitá odměna. Pes se tzv. nakliká. Spojí si zvuk klikru s tím, co následuje. Až si pes projde tím, že cyklus kli+odměna bere/vnímá všude, můžete trochu prodloužit dobu mezi kliknutím a podáním pamlsku (tedy už ho nemám např. v misce, v ruce, ale v kapse, v pamlskovníku, odkud to přeci jen trošku trvá i když jsme sebe rychlejší. Pak můžete už trošku zase prodloužit tu dobu, nemusíte zběsile hrabošit v pamlskovníku, ale v klidu prostě vyndat a trošku to i o páááár chvilinek natáhnout, než ho podáte. Ale ne pochopitelně moc. No.
A pak prostě psu na jednoduchém triku ukážete psu, jak to je celé, tedy že za akci - správnou akci, následuje klik a pochvala, odměna. Doporučuje se začít s papírovou krabicí, kdy vaším cílem je třeba aby pes do ní vlezl a sedl si. Začnete tak, že jakákoliv interakce s krabicí - pohled, dotyk tlapkou, krok ke krabici - záleží na psu - odkliknete a odměníte. Pes rychle zjistí, že "aha, když jsem udělal tohle, byl klik, zkusím to teda znovu!" a ono to vyjde , pak postupně zvyšujete po kouskách nároky, už nestačí např. pohled, a když pes zjistí, že pohled teď nefachá, zkusí něco jiného-např. dotek tlapkou, tlamičkou, hlavu sehne ke krabci-cokoliv. a zase klik, odměna. Později to bude už jen dotek tlapkou, později, to že dá tlapku dovnitř... postupně se dostanete k tomu, ž epes vleze do krabice a tam si sedne. Je moc fajn pozorovat toho psa, jak mu drtí mozkovna ty informace, jak se tím propracovává, jak má radost, že to vymyslel. Vše co se pes naučí tímhle způsobem pak dělá mnohem rád a ochotněji, než to k čemu byl doveden klasickou cestou. Vždy si vezměte to co chcete aby pes udělal jako film a rozfázujte si to na políčka-jednotlivé kroky a podle toho postupujte - viz. ta krabice.
Dovoluji si docela dost oponovat.
1/ klikr - stejně jako odměna, bystří psi okamžitě zjistí, není klikr, nebude odměna.
2/ Pochvala funguje naprosto stejně.
3/ Nikdy nikdo na žádném cviku neprokázal, že díky vámi popisovanými způsoby výcviku dělá pes cviky radostněji a ochotněji než klasickou cestou (pravda, nevím co míníte tou klasickou cestou).
4/ Vše je nesmírně zdouhavé a velmi náročné na načasování kliknutí, Pokud psovod neumí psa v patřičný moment pochválit, nikdy nemůže ani s klikrem dosáhnout úspěchu.
anonymx
napsal(a):
Dovoluji si docela dost oponovat.
1/ klikr - stejně jako odměna, bystří psi okamžitě zjistí, není klikr, nebude odměna.
2/ Pochvala funguje naprosto stejně.
3/ Nikdy nikdo na žádném cviku neprokázal, že díky vámi popisovanými způsoby výcviku dělá pes cviky radostněji a ochotněji než klasickou cestou (pravda, nevím co míníte tou klasickou cestou).
4/ Vše je nesmírně zdouhavé a velmi náročné na načasování kliknutí, Pokud psovod neumí psa v patřičný moment pochválit, nikdy nemůže ani s klikrem dosáhnout úspěchu.
Oponujte, klildně. odpovím vám.
1/ není to pravda, cvičím jak s klikrem, tak bez něj, odměnou je někdy pamlsek, někdy hození míčku, někdy pochvala- záleží na psu. A nemám rozhodně problém, že by si některý z nich dovodil- není klikr= není odměna. A věřte mi, nemám doma tupce. ostatně žádný pes není tupec, je to jako s dětmi - vždy o individuálním přístupu.
2/ ne. Klirk není pochvala, pletete se. Klikr je co ? Marker.
3/ no ano, nikdo to zatím věděcky nezkoumal, ale zkuste si popovídat s lidmi, kteří tu cestu změnili a uvidíte, co vám řeknou.
4/ není.Zdlouhavé to rozhodně není, to připadá každému, kdo s klikrem nepracuje. A pokud se člověk naučí s klikrem pracovat, jde to začátečníkům právě mnohem líp s tím klikrem, protože pochopít to, že to je označení momentu toho co pes správně provedl.
To by bylo na dlouhé lokte. Věřte mi, že mě klikr velmi zaujal a vím o tom docela dost a mohu objektivně posoudit výsledky různých metodik.
1/ Pokud to s klikrem opravdu, ale opravdu umíte, pes si spojitost nevytvoří. Ale to je stejné jako se vším. Kolika lidem pes prostě bez pamlsku, míčku, pochvaly "vadne"...
2/ V našem pojetí výcviku klikr pochvalu nahrazuje, protože máme systém pochval.
3/ Jistě, říkat může kdo chce co chce a věřím, že někomu to pomohlo, ale to ještě zdaleka neznamená, že lze paušálně tvrdit, že takto naučené je radostnější a ochotnější.
4/ To je nesmysl. Např. vámi popisovaná krabice. Psa do ní navedu, odměním. Umí během jednoho tréninku a ochotně a radostně.
anonymx
napsal(a):
To by bylo na dlouhé lokte. Věřte mi, že mě klikr velmi zaujal a vím o tom docela dost a mohu objektivně posoudit výsledky různých metodik.
1/ Pokud to s klikrem opravdu, ale opravdu umíte, pes si spojitost nevytvoří. Ale to je stejné jako se vším. Kolika lidem pes prostě bez pamlsku, míčku, pochvaly "vadne"...
2/ V našem pojetí výcviku klikr pochvalu nahrazuje, protože máme systém pochval.
3/ Jistě, říkat může kdo chce co chce a věřím, že někomu to pomohlo, ale to ještě zdaleka neznamená, že lze paušálně tvrdit, že takto naučené je radostnější a ochotnější.
4/ To je nesmysl. Např. vámi popisovaná krabice. Psa do ní navedu, odměním. Umí během jednoho tréninku a ochotně a radostně.
No ono je to o tom, zda s tím klikrem umíte pracovat. A taky jakým způsobem, znovu opakuju, klikr není odměna - viz
V našem pojetí výcviku klikr pochvalu nahrazuje,
pak používáte klikr jinak, než jak fungovat má. Správně je to pouhé označení, pochvalu nenahrazuje, ani odměnu.
že lze paušálně tvrdit, že takto naučené je radostnější a ochotnější.
pokud nemáte sama srovnání, těžko můžete soudit.
Psa do ní navedu, odměním. Umí během jednoho tréninku a ochotně a radostně.
Pokud psa do krabice navedete a budete ho učit tímto způsobem, jak píšete, tak pak vám bude vše následně probíhat zdlouhavě, protože pes prostě nebude umět to krokování, které je ve výsledku nakonec rychlejší a pes je prostě nadšenější. Já neříkám, že když psa navedete, nebude pracovat radostně. Ale věřte, že pes, který se naučí pracovat tou cestou o které se zmiňuju já - je to prostě jiné. Nicméně každého věc, mně je šumafuk, jak to psa učíte vy, jen pořád nechápu, proč dokola tuhle cestu zavrhujete i pro ostatní?
Ad 1/ je to jako se vším, člověk se to musí naučit, někdo pro to má nadání, zvládne to hned a může pracovat sám, někdo ne a musí mu někdo ukázat tu cestu.
Kliknuti psovi rika " ano, delas to dobre, eventualne pokracuj" a my misto toho rekneme "ano", intenzita je vzdy stejna jen intonace se muze menit podle potreby. To neni ukoncujici pochvala.
Mohu soudit-ja potrebuji aby psi vse provadeli v plnem soustredeni, ale s drajvem a tady je pamlsek mala.motivace.Spojeni klikru s mickem bylo u mych i par dalsich psu jaksi kontraproduktivni. Na naklikani psmlskem se sice soustredili, cvicili radostne ale naboj jaksu chybel. Pri naklikani na micek zase ztraceli plnou koncentraci.
A krabice-vase tvrzeni je nesmyslne. Prave jsem to zkusila. Nemam tak velkou krabici a tak jsem pouzila umelohmotnou prepravku. Na 5. pokus fena radostne hupsla dovnitr a sedela na povel "krabice" ktery dosud nikdy neslysela.
Nezavrhuji tuto cestu. Je skvela pro hry se psy, zabaveni psa i majitele. Ale pro lidi, kteri nedokazi ani zaklad neni klikr zachrana. A nutnost naprosto spravneho nacasovani je mnohem narocnejsi nez dodrzet klasicky postup.
anonymx
napsal(a):
Kliknuti psovi rika " ano, delas to dobre, eventualne pokracuj" a my misto toho rekneme "ano", intenzita je vzdy stejna jen intonace se muze menit podle potreby. To neni ukoncujici pochvala.
Mohu soudit-ja potrebuji aby psi vse provadeli v plnem soustredeni, ale s drajvem a tady je pamlsek mala.motivace.Spojeni klikru s mickem bylo u mych i par dalsich psu jaksi kontraproduktivni. Na naklikani psmlskem se sice soustredili, cvicili radostne ale naboj jaksu chybel. Pri naklikani na micek zase ztraceli plnou koncentraci.
A krabice-vase tvrzeni je nesmyslne. Prave jsem to zkusila. Nemam tak velkou krabici a tak jsem pouzila umelohmotnou prepravku. Na 5. pokus fena radostne hupsla dovnitr a sedela na povel "krabice" ktery dosud nikdy neslysela.
Nezavrhuji tuto cestu. Je skvela pro hry se psy, zabaveni psa i majitele. Ale pro lidi, kteri nedokazi ani zaklad neni klikr zachrana. A nutnost naprosto spravneho nacasovani je mnohem narocnejsi nez dodrzet klasicky postup.
Tak myslím, že tu nikdo nepsal o tom, že by klikr byla záchrana pro lidi, co dokáží ani základ.
Já se chci se psem věnovat sportovce, to bych chtěla dělat jako do teď na pamlsky a míček, ale pak ho taky doma učim různý ty kravinky a na to jsem chtěla zkusit ten klikr. Je dobrý to takhle kombinovat, nebo radši cvičit jednou metodou?
Jestli se chcete opravdu aktivne venovat sportovce, tak moc prostoru na "kravinky" asi mit nebudete, pes si doma rad odpocine.. Ale to uvidite sama. Ale jestli vam dobre pracuje a umite motivovat, tak proc si to komplikovat klikrem? Ale uprimne receno asi by to prilis nevadilo. Jen psovi v tom trosicku udelate zmatek. Ja osobne bych to nedelala.
anonymx
napsal(a):
Jestli se chcete opravdu aktivne venovat sportovce, tak moc prostoru na "kravinky" asi mit nebudete, pes si doma rad odpocine.. Ale to uvidite sama. Ale jestli vam dobre pracuje a umite motivovat, tak proc si to komplikovat klikrem? Ale uprimne receno asi by to prilis nevadilo. Jen psovi v tom trosicku udelate zmatek. Ja osobne bych to nedelala.
Aha, no sportovce se chci věnovat. Dvakrát týdně to trénujem na cvičáku, a každej den odpoledne doma nebo venku. A pak právě po večerech zkoušíme ty "kravinky". Myslíte, že není dobré dělat obojí?
marcelaamax
napsal(a):
Tak myslím, že tu nikdo nepsal o tom, že by klikr byla záchrana pro lidi, co dokáží ani základ.
Já se chci se psem věnovat sportovce, to bych chtěla dělat jako do teď na pamlsky a míček, ale pak ho taky doma učim různý ty kravinky a na to jsem chtěla zkusit ten klikr. Je dobrý to takhle kombinovat, nebo radši cvičit jednou metodou?
Běžně cvičím psy na pamlsky a pochvalu, co se týká poslušnosti a pachových prací, ale právě na učení blbinek využívám klikr. Pro psy to znamená, že nečekají nečinně na povel, ale aktivně se zapojují a sami přemýšlejí, čím si klik a následný pamlsek zasloužit. Mě ta kombinace přijde naprosto v pořádku.
anonymx
napsal(a):
Aha, takze stopy a obrany nedelate? A mate psa na fotce?
Pokud nemate ambice na vrcholovy vycvik a tedy opravdu intenzivni trenink, tak klidne blbinky i treba s klikrem.
Jo obrany děláme taky - teda teď momentálně máme pauzu, protože přezubuje. No a stopy zatím děláme jen tak, že vyšlapu metr na metr, naházím žrádlo, udělám úkrok pryč a pes hledá. Vím, že už je potřeba začít se tomu věnovat víc, ale nikdy jsem stopy nedělala tak nevím jak na to, v pondělí mi to cvičitelka na cvičáku ukáže a zkusíme si to.
Jinak jako chci dělat zkoušky, a i na cvičáku mi říkaj, že v tom psovi prostě něco je, že krásně pracuje, že by byla škoda to nevyužít. Takže nevím jak moc nám to půjde, každopádně věnovat se tomu chci.
anonymx
napsal(a):
Aha, takze stopy a obrany nedelate? A mate psa na fotce?
Pokud nemate ambice na vrcholovy vycvik a tedy opravdu intenzivni trenink, tak klidne blbinky i treba s klikrem.
Pachové práce jsou i stopy, obrany nadělám, momentálně mám jen malé psy. Vrcholový výcvik už nedělám, ale dělávala jsem a mimo výcvik i ty blbinky, pouze tehdy ještě nebyl znám klikr. Ona ta hra a motivování psů k vlastnímu myšlení je podle mě stejně důležité jako výcvik.
anonymx
napsal(a):
Tak se snazte a hodne uspechu.
Aritim-pokud psa chystate na mistrak tak toho ma dost on i vy a na "blbinky" neni cas ani kapacita. Ale jinak, proc ne. Ale ja mam na to "vlastni mysleni" jiny nazor. Ale to sem nepatri.
Děkuji. No na mistrák my bysme se ani chystat nemohli, je to kříženec. Pořizovala jsem si ho s tím, že když nám to půjde, a bude ho to bavit, budem se tomu věnovat, když ne tak ne. Ale zdá se, že jeho to hrozně baví a mě taky, tak to zkusíme
anonymx
napsal(a):
Tak se snazte a hodne uspechu.
Aritim-pokud psa chystate na mistrak tak toho ma dost on i vy a na "blbinky" neni cas ani kapacita. Ale jinak, proc ne. Ale ja mam na to "vlastni mysleni" jiny nazor. Ale to sem nepatri.
Ehm, kolik procent pejskařů se asi tak chystá na mistrák? A kolik z nich se tady ptá na základní principy výcviku? Já to tu beru jako poradnu pro začínající pejskaře, tudíž bez ambicí k vrcholovému výcviku. Jsem ráda za každého človíčka, který je ochotný se psovi věnovat a naučit ho něco víc, než chodit na vodítku a venčit se mimo byt.
anonymx
napsal(a):
A krabice-vase tvrzeni je nesmyslne.
jak myslíte. Já se přít nebudu, mně stačí, že vím svoje, Vy pořád celou dobu tvrdíte dokola, že to nefunguje. To že to nefunguje vám, neznamená, že to nefunguje vůbec. Tož asi tak.
anonymx
napsal(a):
Ale funguje, ono v podstatě funguje všechno, ale všechno má také svá pro a proti. Ale vadí mi jakékoliv paušalizování a vnucování klikru začátečníkům, kteří mají jakékoliv problémy.
Nevšimla jsem si, že bych někomu něco vnucovala. Jen jsem tu možnost zmínila, na zadavatelce je, jak se s problémem popasuje. A věřte, že právě pro lidi, kteří mají často problém jak a kdy psa pochválit, bývá klikr dobrým pomocníkem.
Tak když vám to funguje, proč to nepoužíváte? Tomu nerozumím. pokud mi něco funguje a dobře funguje, tak to použiju. Pokud to tedy neublíží.
anonymx
napsal(a):
Ale já píšu, že mi to de facto nefunguje. Nebo spíš nefunguje tak, jak potřebuji. To, že to neublíží je krásné, ale pro provedení cviků dle stanovených kritérií kdy potřebuji naprostou přesnost a zároveň drajv je naprosto nevyhovující.
Tomu nerozumím, protože zrovna přesnost a drajv je to, co klikr umí, ale to je jedno.
anonymx
napsal(a):
No nemyslim, to vim na 1000%. Ani jeden pes necvici na klikr a ti co to zkusili od toho ustoupili a ne proto, ze by to neumeli. Pro nektere cviky je super, ale neni mozne pro psa pouzit v poslusnosti kombinaci systemu a na stopach a obranach uz vubec ne.
Určitě, určitě. Já vám to neberu. Je to váš názor.
Když už tady jste u toho klikru , co říkáte na tuto knihu ? http://d1.cdn.szn.cz/1/img/25/15/08/28/65/24/394x554_UnQQnT.jpg?w=350&h=350.