Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.12.2015 20:49
sheepdog

XXX.XXX.131.110

Hezký večer všem,
moje babička má fenku krysaříka, cca 4 roky. Od léta prý někdy vyhledává tmavé kouty a schovává se, když byly vedra tak to přisuzovali tomu, že se chce schovat do stínu a ochladit se, nicméně to dělá stále. Před pár týdny fenku nemohli v bytě najít, nereagovala na volání, ani na zvonění zvonku (normálně na něj štěká).. Hledali ji asi 3 hodiny. Nakonec fenku našli v šatně, jak visí za přední nohy na šatní tyči mezi kabáty, prý byla "polomrtvá vysílením". Nahoru se dostala zřejmě po složeném žebříku, který tam byl opřený o zeď.. Dala se dohromady, ale je od té doby klidnější, už tolik neběhá a neštěká jako dřív. Nemáte někdo s něčím podobným zkušenost, nebo netušíte, co mohlo být příčinou takového stavu? Podle veterináře by mohlo jít o epilepsii. Mně se to zdá jako nějaká neurologická porucha, ale nikdy jsem o podobných projevech neslyšela. Na nějaká vyšetření půjdou po Novém roce.

28.12.2015 20:59
lev

XXX.XXX.253.186

sheepdog napsal(a):
Hezký večer všem,
moje babička má fenku krysaříka, cca 4 roky. Od léta prý někdy vyhledává tmavé kouty a schovává se, když byly vedra tak to přisuzovali tomu, že se chce schovat do stínu a ochladit se, nicméně to dělá stále. Před pár týdny fenku nemohli v bytě najít, nereagovala na volání, ani na zvonění zvonku (normálně na něj štěká).. Hledali ji asi 3 hodiny. Nakonec fenku našli v šatně, jak visí za přední nohy na šatní tyči mezi kabáty, prý byla "polomrtvá vysílením". Nahoru se dostala zřejmě po složeném žebříku, který tam byl opřený o zeď.. Dala se dohromady, ale je od té doby klidnější, už tolik neběhá a neštěká jako dřív. Nemáte někdo s něčím podobným zkušenost, nebo netušíte, co mohlo být příčinou takového stavu? Podle veterináře by mohlo jít o epilepsii. Mně se to zdá jako nějaká neurologická porucha, ale nikdy jsem o podobných projevech neslyšela. Na nějaká vyšetření půjdou po Novém roce.

Mě to přijde jako sranda - pes vysící ve vzduchu na tyči - jak se tam asi udrží ? A pokud by měla epileptická záchvat, tak při tom jde do křečí...

28.12.2015 21:40
sheepdog

XXX.XXX.131.110

lev napsal(a):
Mě to přijde jako sranda - pes vysící ve vzduchu na tyči - jak se tam asi udrží ? A pokud by měla epileptická záchvat, tak při tom jde do křečí...

Jo asi to zní vtipně, ale nepřijde mi to jako úplně normální chování, aby takový pidipes vylezl metr a půl vysoko a několik hodin zde visel, aniž by se ozval, zakňučel, nebo se pustil a spadl na zem. Byla zřejmě nějak zapřená v těch visících kabátech, jen předníma packama se křečovitě držela té tyče.. Mně se to na epileptický záchvat taky nezdá, ale úplně v pohodě mi ta fenka taky nepřijde. Ještě k tomu to zalézání do tmavých míst a celková změna chování... Nevím co si o tom myslet, proto se tu ptám.

28.12.2015 22:33
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ty tmavé kouty...u lidí bych řekla migréna(máme hojně v rodině) takže za mně ano, něco neurologického to vypadá. Ono u psů, jsou zřejmě všechny neurologické projevy, tak trochu zhrnuty pod epilepsii. Měla bych asi spíš obavu z nádoru na mozku.

28.12.2015 22:40
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Řekla bych, ze ma hydrocephalus.

28.12.2015 23:04
sheepdog

XXX.XXX.131.110

Lexaurin napsal(a):

Hydrocephalus se může poprvé projevit u takto starého psa? Všude píšou, že se projevuje u štěňat nejčastěji do 1 roku.

29.12.2015 13:45
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Toto mi na epilepsiu nevyzerá. Určite by som na vašom mieste vyhľadala dobrého veterinára, ktorý vás neodbije bez poriadneho vyšetrenia. Ak to nemáte moc ďaleko do Brna tak vrelo dopourčujem MVDr. Šrenka - klinika Jaggy.

29.12.2015 14:05
sheepdog

XXX.XXX.131.110

katkaa1 napsal(a):
Toto mi na epilepsiu nevyzerá. Určite by som na vašom mieste vyhľadala dobrého veterinára, ktorý vás neodbije bez poriadneho vyšetrenia. Ak to nemáte moc ďaleko do Brna tak vrelo dopourčujem MVDr. Šrenka - klinika Jaggy.

Díky, jsme z Brna takže je tam s fenkou odkážu. Jen nevím jak se postaví k ceně za vyšetření, řekla bych že se to neobejde bez magnetické rezonance a její cena není pro důchodce zrovna příznivá

29.12.2015 14:45
katkaa1

XXX.XXX.187.26

sheepdog napsal(a):
Díky, jsme z Brna takže je tam s fenkou odkážu. Jen nevím jak se postaví k ceně za vyšetření, řekla bych že se to neobejde bez magnetické rezonance a její cena není pro důchodce zrovna příznivá

Sú tam veľmi milý, ak bude potrebný takýto zákrok tak vám cenu dopredu vyrátajú a povedia vám aké sú možnosti. My sme tam pred rokmi boli práve na MR.

29.12.2015 16:20
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

sheepdog napsal(a):

Já bych konstatovala asi toto: pokud se pes vyšetří a přijde se na nádor...je to bezvýchodné. Epilepsie se při, divných" případech většinou ani 100% nestanoví, ale léky na ni nejspíš dostanou a bude se čekat, jestli se pes zlepší. Takže bych klidně tu rezonanci zamítnula. To píšu poté, co mi umřel po tříměsíčním lítání a všemožném vyšetřování a léčení pes. Po této zkušenosti už bych s druhým psem na veterinu nešla. Teď jsem přesvědčená, že jsme tím jeho konec jen uspíšili. Pokud má pes vážnou chorobu umře a nedopustím už ty pro něj nepříjemné procedury kolem. Nemluvím o akutních stavech, jako jsou otravy, torze, pyometře apod.

29.12.2015 17:30
nexxi

XXX.XXX.228.56

My měli psa s nádorem na mozku a ono se to diagnostikovat i tím, že se udělají všechny ostatní vyšetření, kterými tenkrát náš pes netrpěl. už si nepamatuju co, ale byla v tom i krev, celková prohlídka.. s tím, že pokud vyjde všechno negativně, je to nádor na mozku.. druhá věc je, že "naštěstí" mu tenkrát když mu toto diagnostikovali, už bylo jedenáct let. léčbou se skoro uplně zastavily záchvaty a dožil se krásného věku a naštěstí do posledních chvil v plné síle a náladě smajlík

30.12.2015 09:14
katkaa1

XXX.XXX.187.26

lesnížínka napsal(a):
Já bych konstatovala asi toto: pokud se pes vyšetří a přijde se na nádor...je to bezvýchodné. Epilepsie se při, divných" případech většinou ani 100% nestanoví, ale léky na ni nejspíš dostanou a bude se čekat, jestli se pes zlepší. Takže bych klidně tu rezonanci zamítnula. To píšu poté, co mi umřel po tříměsíčním lítání a všemožném vyšetřování a léčení pes. Po této zkušenosti už bych s druhým psem na veterinu nešla. Teď jsem přesvědčená, že jsme tím jeho konec jen uspíšili. Pokud má pes vážnou chorobu umře a nedopustím už ty pro něj nepříjemné procedury kolem. Nemluvím o akutních stavech, jako jsou otravy, torze, pyometře apod.

To hovoríte preto, lebo ste vedeli diagnózu, lenže pokiaľ psovi niečo je a vy neviete čo tak sa s tým ťažko uspokojíte. Ja by som určite psa vyšetriť dala a potom sa rozhodla či liečiť alebo nie. Môže to byť niečo celkom iné ako si všetci myslíme a teda mne by to spávať nedalo pokiaľ by som si nebola istá že to čo pes má sa nedá liečiť.

30.12.2015 10:44
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

katkaa1 napsal(a):
To hovoríte preto, lebo ste vedeli diagnózu, lenže pokiaľ psovi niečo je a vy neviete čo tak sa s tým ťažko uspokojíte. Ja by som určite psa vyšetriť dala a potom sa rozhodla či liečiť alebo nie. Môže to byť niečo celkom iné ako si všetci myslíme a teda mne by to spávať nedalo pokiaľ by som si nebola istá že to čo pes má sa nedá liečiť.

Ne ne právě, umřel, aniž by jsme se diagnozu dozvěděli. Umřel by stejně a nemusel to všechno podstupovat...

30.12.2015 10:49
Prestige

XXX.XXX.71.69

A nemůže se něčeho bát? To byla sama v bytě, když ji našli ve skříni? jinak to opravdu vypadá na nějakou neurl. poruchu.

30.12.2015 11:37
sheepdog

XXX.XXX.131.110

Prestige napsal(a):
A nemůže se něčeho bát? To byla sama v bytě, když ji našli ve skříni? jinak to opravdu vypadá na nějakou neurl. poruchu.

Nebyla sama, byla doma celá rodina. Nevím jestli se může něčeho bát, ale pokud vím tak na neznámé a nějak podezřelé věci spíš štěká než aby se schovávala, a že by se takto začala projevovat při strachu až po letech co ji mají, to se mi moc nezdá

31.12.2015 07:46
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Lexaurin napsal(a):

Ježkovy voči, proč by kvůli hydrocefalu měla jít fenka viset mezi kabáty?

31.12.2015 10:34
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lev napsal(a):

Podle mě nešlo o epileptický záchvat, byť těch je mnoho druhů a při některých psi (nebo lidi) ani nemusí křečovat. Připadne mi to jako by fena z hrůzy (?) se snažila někam schovat (do výšky?).
A ano - fotofobie - strach, nesnášenlivost světla - bývá u migrén (jak již někdo psal), typická je při podráždění mening (mozkových obalů). Každopádně - záhada...

31.12.2015 10:36
fikovnice

XXX.XXX.99.69

fikovnice napsal(a):
Podle mě nešlo o epileptický záchvat, byť těch je mnoho druhů a při některých psi (nebo lidi) ani nemusí křečovat. Připadne mi to jako by fena z hrůzy (?) se snažila někam schovat (do výšky?).
A ano - fotofobie - strach, nesnášenlivost světla - bývá u migrén (jak již někdo psal), typická je při podráždění mening (mozkových obalů). Každopádně - záhada...

...ještě dodatek - když tu už někdo zmiňoval i možnost mozkového tumoru, tak se mně s tím zasociovala možnost třeba halucinací (ty jsou u koček a psů prokázány).

2.1.2016 18:01
tapina

XXX.XXX.211.33

Osobně bych začala pořádným celkovým vyšetřením. Neurologické příznaky mohou být od spousty chorob, které nemusejí mít primárně zdroj v nervové soustavě.
Například různá onemocnění ledvin, jater, cukrovka a jiné - a tato onemocnění jdou docela dobře poznat vcelku levným vyšetřením krve.
To než se pustíte do CT, MR aj. specializovaných vyšetření...

Přidejte reakci

Přidat smajlík