pajajs

XXX.XXX.143.14
Zdravím.
Chtěl bych své štěně BoC (3.1.6 měsíců) začít krmit BARFEM, ale nemám s tím moc zkušeností. Teď krmíme granulema Brit Care puppy all breed. Na stránce Manwe.eu mám vše pročtené i vypočítané dávky. Zajimá mě, jestli na BARF přejít hned ze dne na den, nebo to nějak míchat? Vím, že ze začátku se má začít drůbežím a kosti dávat až tak od 2. týdne. Což mě přivádí k otázce, nebude štěněti ten 1. týden chybět vápník z kostí? Krmil bych masem od Vetamixu (u nás v Hradci mají prodejnu). Dále mě dost znejistila diskuze na téma "syrové kuřecí". Poprosím nějaké rady do začátku od zkušených BARFařů, děkuju.
pajajs
napsal(a):
Zdravím.
Chtěl bych své štěně BoC (3.1.6 měsíců) začít krmit BARFEM, ale nemám s tím moc zkušeností. Teď krmíme granulema Brit Care puppy all breed. Na stránce Manwe.eu mám vše pročtené i vypočítané dávky. Zajimá mě, jestli na BARF přejít hned ze dne na den, nebo to nějak míchat? Vím, že ze začátku se má začít drůbežím a kosti dávat až tak od 2. týdne. Což mě přivádí k otázce, nebude štěněti ten 1. týden chybět vápník z kostí? Krmil bych masem od Vetamixu (u nás v Hradci mají prodejnu). Dále mě dost znejistila diskuze na téma "syrové kuřecí". Poprosím nějaké rady do začátku od zkušených BARFařů, děkuju.
Obecně platí, že pes má mnohem kyselejší prostředí žaludku než člověk, tudíž si poradí i s viry a parazity. Zvlášť pokud se jedná jen o ty, co přežijí hluboké zmrazení po min 48 hodin.
Rozhodně bych doporučil pořídit i knihy od paní Novosádové, vše o přechodu na barf jak u dospělých, tak u štěněte je tam popsáno velmi podrobně a jsou tam popsána i řešení možných problémů atd., takže se budete mít vždy kam podívat.
Jinak řečeno, nemyslím si, že se do dá popsat takhle z hlavy do jednoho diskuzního příspěvku.
Pokud se bojíte nedostatku vápníku, můžete podávat nějaký z kloubních výživových doplňků.
pajajs
napsal(a):
Zdravím.
Já vždycky se štěnětem začala bez přechodu, tady rovnou po příchodu k nám- a vždy bez problémů. Jasně, každý bude radit to své. Finále rozhodnutí je na vás.
Štěněti za první týden vápník z kostí chybět nebude :). Živiny pes získává v delším časovém horizontu, kdy se všechno "sčítá", jeden týden nehraje roli, to je podstata "normálního" krmení masem.S kostmi ale začínejte fakt opatrně, záleží i na tom, jaké kosti to budou (na začátku bych je radši vždycky pomlátila paličkou- třeba kuřecí krky). Velké kloubové kosti dávám na hraní a žužlání psům ihned- ideálně i se zbytky masa.
Navíc radím: k masu dodávejte např. hydrolyzovaný kolagen, namleté skořápky (příp. zakápnuté citr. šťávou), případně střídejte se spec. přípravky s obsahem vápníku a fosforu pro barfisty.
Masem krmím spoustu let a nikdy jsem u psů neřešila problémy ze syrového kuřecího. Kuřecí kupuju v krámě pro lidi- většinou chlazené skelety. Stojí to pár korun a je to skvělé. Lidi to sice žerou vařené, ale nechci si představit, že by to mohlo obsahovat něco horšího než případnou salmonelu- a s tou by si zdravá šelma měla poradit bez problémů. Stejně se každému občas stane, že na procházce pes sežere nějaký fujtajbl (a s tím si žaludek barfujícího psa poradí lépe než psa granulkáře).
Obecně: kdysi v době předgranulové jsme všichni krmili masem a věděli jsme o správném poměru P:Ca jen tak matně (a jen někteří). Chápu, že na začátku tápete, ale uvidíte, časem se otrkáte a budete si to užívat.
Šarina - Navíc radím: k masu dodávejte např. hydrolyzovaný kolagen, namleté skořápky (příp. zakápnuté citr. šťávou), případně střídejte se spec. přípravky s obsahem vápníku a fosforu pro barfisty. - proč? U každého masa(a předpokládám, že člověk, co má nastudováno, nebude krmit jen kusem masa) jsou kosti a chrupavky, proto dávat kolagen a skořápky je naprosto zbytečné, včetně ostatních doplňků. To je maximálně tak pomoc výrobcům těchto doplňků...to vám řekne i rozumný veterinář. Můj se například kroutil jak had, když jsem mu řekla, že krmím BARFem a že rozhodně jen granule krmit nebudu, ale když jsem se za čas ptala, jestli psu na kulhání mám tedy koupit nějaký ten Alavis, odpověděl, že pokud krmím masem je to naprosto zbytečné - tělo si navíc nic nestřádá a stejně ho nevyužije.
pajajs

XXX.XXX.143.14
Šarina
napsal(a):
Já vždycky se štěnětem začala bez přechodu, tady rovnou po příchodu k nám- a vždy bez problémů. Jasně, každý bude radit to své. Finále rozhodnutí je na vás.
Štěněti za první týden vápník z kostí chybět nebude :). Živiny pes získává v delším časovém horizontu, kdy se všechno "sčítá", jeden týden nehraje roli, to je podstata "normálního" krmení masem.S kostmi ale začínejte fakt opatrně, záleží i na tom, jaké kosti to budou (na začátku bych je radši vždycky pomlátila paličkou- třeba kuřecí krky). Velké kloubové kosti dávám na hraní a žužlání psům ihned- ideálně i se zbytky masa.
Navíc radím: k masu dodávejte např. hydrolyzovaný kolagen, namleté skořápky (příp. zakápnuté citr. šťávou), případně střídejte se spec. přípravky s obsahem vápníku a fosforu pro barfisty.
Masem krmím spoustu let a nikdy jsem u psů neřešila problémy ze syrového kuřecího. Kuřecí kupuju v krámě pro lidi- většinou chlazené skelety. Stojí to pár korun a je to skvělé. Lidi to sice žerou vařené, ale nechci si představit, že by to mohlo obsahovat něco horšího než případnou salmonelu- a s tou by si zdravá šelma měla poradit bez problémů. Stejně se každému občas stane, že na procházce pes sežere nějaký fujtajbl (a s tím si žaludek barfujícího psa poradí lépe než psa granulkáře).
Obecně: kdysi v době předgranulové jsme všichni krmili masem a věděli jsme o správném poměru P:Ca jen tak matně (a jen někteří). Chápu, že na začátku tápete, ale uvidíte, časem se otrkáte a budete si to užívat.
K těm kuřecím skeletům. Dáváte to samotné jenom s přílohou, nebo k tomu přidáváte maso, nebo kosti?
lesnížínka
napsal(a):
Šarina - Navíc radím: k masu dodávejte např. hydrolyzovaný kolagen, namleté skořápky (příp. zakápnuté citr. šťávou), případně střídejte se spec. přípravky s obsahem vápníku a fosforu pro barfisty. - proč? U každého masa(a předpokládám, že člověk, co má nastudováno, nebude krmit jen kusem masa) jsou kosti a chrupavky, proto dávat kolagen a skořápky je naprosto zbytečné, včetně ostatních doplňků. To je maximálně tak pomoc výrobcům těchto doplňků...to vám řekne i rozumný veterinář. Můj se například kroutil jak had, když jsem mu řekla, že krmím BARFem a že rozhodně jen granule krmit nebudu, ale když jsem se za čas ptala, jestli psu na kulhání mám tedy koupit nějaký ten Alavis, odpověděl, že pokud krmím masem je to naprosto zbytečné - tělo si navíc nic nestřádá a stejně ho nevyužije.
Skořápky nekupuju, spotřebovávám ty z kuchyně, kolagen (hydrolyzovaný) dávám, protože mi přijde, že to neuškodí. Ostatně ho jím i sama. Můj vet se nekroutil, krmení masem schvaluje a propaguje, ale např. ty skořápky mi poradil sám. Co se týká kostí, tak asi doporučený poměr nedodržuju a množství chrupavek v mase si neodvažuju posoudit, tím méně nějak vážit (tak i proto ty skořápky a kolagen). Nekupuju mletiny (až na kachnu hrubomletou), ale krmím kusovým z jatek.
O tom je taky kouzlo krmení masem: každý má svůj systém.
Šarina
napsal(a):
Přílohy nedávám, jen nadrcenou zeleninu. Skelety mají masa i kostí dost, takže tam přidávám jen olej, aby mi to moc psy nezacpalo... a střídám je s jiným masem.
Někdy dám jen zeleninu, někdy i přílohu(rýži, kroupy, proso, těstoviny..) někdy třeba nedám ani zeleninu, jen bylinky. Krmím skelety, mletiny, ořezy, vepřová žebra, hrtany, krůtí chrupky, krky.. Teď samojedovi nejvíc chutnají kuřecí krky a křídla, poněvadž on odjakživa nerad kouše větší kosti. Někdy přileju olej, někdy rozvařím lněné semínko, někdy přihodím hrst máku...vajíčko...Chtěla jsem ještě přikoupit kelpu, až se dostanu někam do zdravé výživy. Jinak doplňky nedávám, sama je nejím.
Zdravím, já přidám svou zkušenost. My jsme si v listopadu pořídili štěně obřího plemene a byli hjsme rozhodnuti krmit masem. Od chovatelky byl zvyklý na granule a vařené. Když jsem viděla, že adaptace probíhá na výbornou, dostal prostě mleté syrové a tím jsme začali barfovat. Ze začátku jsem z kostí krmila hlavně krky skelety akřídla (kuřecí) vždy nasekané na drobné kousky a někdy nadrcené. Po asi 14 dnych jsem mu už dala celý kus křídla a neřešila. Zvládl to bravůrně. Asi jaky vy jsme řešila dostatek Ca, tak jsem od Manwe dokoupila nějaké doplňky, pak hydr. kolagen oleje atd. Zpočátku jsem to dávala vše naráz denně, ale pak jsem se s chovatelkou pobavila a ta říkala, že nemáme přehánět, že méně je někf¨dy více. Od té doby doplňky vždy střídám, každý den má něco jiného. Mám děsný strach z těch DKK, DLK a OCD, prošlapů a křivých nohou a pořád ho pozoruji, ale když vidím, že pěkně prospívá tak to bude snad v poho. Jsem ráda, že jsme na mase, opravdu je radost mu chystat stravu. Navíc zácpou ani průjmy zatím neptrpěl, obilniny dávám jen občas, raději přidám zeleninu, nebo během dne ovoce. Asi tak. Jsem v tom taky nováček, hodně mi pomohla kniha p. Novosadové a zkušeností jiných chovatelů. Navíc vy už máte starší štěně, takže zase lépe...
Ještě k tomu strachu: naprosto chápu, měla jsem ho také. Jenže jsem to podělala nejspíš tím, že jsem na BARF nepřešla dřív, protože mi psi průjmovali, neprospívali a já pořád měnila a měnila granule, dva roky. Možná nemít tak blbý start do života, mohl tu náš Berrynek ještě být. Samojed má trochu prošlapy na předních tlapkách a s tím spojené degenerativní změny a bolesti, ale ten už přišel ve špatném, stavu od chovatele, už se to nedalo úplně ovlivnit. Příští štěně bych bez rozmýšlení okamžitě převedla na BARF.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Dkk, Dlk je víceméně genetická záležitost, ale samozřejmě špatným krmením to lze ovlivnit...
Nicméně, prošlapy, křivé hnáty, prohlý hřbet - to vše bude následek tvé chyby...
Pokud štěněti se střídaj značky granulí (každá má svou receptůru, proto není dobré granule střídat) - to vede akorát k problému - každá značka má jiné % proteinů, tuků, CA:P... A je jasné, že pokud se poměry stále mění je z toho prostě problém. Takže vybrat si jedny granule a jima krmit.)
U barfu, pokud nebudeš znát správné poměry, štěně poroste hodně blbě a budou z toho rovněž problémy...
Kamarádka taky tvrdila, jak její fundlandici vybarfuje (jak všechno ví, vše si přečetla - postupuje přesně podle knížky), jak z ní bude úžasná chovná fena... No, feně jsou 3 roky, má prošlapy (spěnky se jí téměř dotýkají podlahy), má nohy vytočené (jak přední, tak zadní) a z chovné feny je brutální troska, která má co dělat, aby se zvedla... (to je pohled z druhé strany, když se to nepovede)... Kamarádka neustále řeší, kde udělala chybu a proč, když je všechno tak super, se tohle stalo - feně dávala vitamíny, minerály, vápník, všechno...
Já měla začátek snažší, protože pamatuju dobu před granulemi a mizerné možnosti, jaké jsme tehdy měli. A masem tehdy krmil každý, i veterináři ... takže po letech s granulemi, když jsem z toho začala mít provinilý pocit (jenom jim bezduše sypat do misky jak hospodářskému zvířectvu), jsem ze dne na den přešla na maso. Jeden pes 5 let a a druhý úplně malé štěně... A když po letech přišlo další štěně, pochopitelně začalo taky hned v den příjezdu...
Andryseeek: vemte to tak: buď jste přesvědčena, že maso je pro psa lepší než granule, pak nemá cenu čekat "až", protože je každého dne škoda. Nebo jste v koutu duše přesvědčená, že v granulích je vše ideálně, a proto s masem váháte - pak se na maso vykašlete... zjistěte si, jak číst složení granulí, aby vás výrobce nepodvedl šikovným rozepsáním, a kupte to nejlepší, co najdete. Na netu je hromada diskuzí, i tady na Ifauně. Jsou i kvalitní granule, nejenom šrot...
Wulfina: protože každé granule o sobě říkají, že mají ideální poměr vápníku/fosforu, a vůbec v obsahu mají vše, co má pes dostat (a ani ta výroba se nijak extra neliší, pokud se budeme bavit třeba o extrudovaných granulích, tak ty se prostě vyrábějí v extrudérech), pak nevím, proč by i časté střídání granulí mělo dělat psům problémy. Jediné, co mě napadá je, že jde o marketing, aby prostě pes zůstal u jedné značky (donedávna se dokonce tvrdilo, že má na jedné značce zůstat celý život a maximálně střídat "příchutě"... fuj, už slovo příchutě mi zvedají kufr). Ovšem je pravda, že pes, který je zvyklý jenom na jedno žrádlo, má pak zlenivělé trávení a skutečně ho každá změna vykolejí. To se u psů na mase nejspíš nestane, protože jim se maso i přílohy a zelenina střídají a nikdo neřeší "každodenní vyváženou stravu".
Ale jistě tak jak se dá blbě krmit granulemi, dá se asi i blbě krmit masem... tedy spíš se to asi dá zvorat přemírou přídavků a doplňků, než že by za to mohlo samo maso.
pajajs

XXX.XXX.143.14
A jak je to se svalovinou? Někde jsem četl, že velké množství svaloviny také škodí..
Šarina
napsal(a):
Já měla začátek snažší, protože pamatuju dobu před granulemi a mizerné možnosti, jaké jsme tehdy měli. A masem tehdy krmil každý, i veterináři ... takže po letech s granulemi, když jsem z toho začala mít provinilý pocit (jenom jim bezduše sypat do misky jak hospodářskému zvířectvu), jsem ze dne na den přešla na maso. Jeden pes 5 let a a druhý úplně malé štěně... A když po letech přišlo další štěně, pochopitelně začalo taky hned v den příjezdu...
Andryseeek: vemte to tak: buď jste přesvědčena, že maso je pro psa lepší než granule, pak nemá cenu čekat "až", protože je každého dne škoda. Nebo jste v koutu duše přesvědčená, že v granulích je vše ideálně, a proto s masem váháte - pak se na maso vykašlete... zjistěte si, jak číst složení granulí, aby vás výrobce nepodvedl šikovným rozepsáním, a kupte to nejlepší, co najdete. Na netu je hromada diskuzí, i tady na Ifauně. Jsou i kvalitní granule, nejenom šrot...
Wulfina: protože každé granule o sobě říkají, že mají ideální poměr vápníku/fosforu, a vůbec v obsahu mají vše, co má pes dostat (a ani ta výroba se nijak extra neliší, pokud se budeme bavit třeba o extrudovaných granulích, tak ty se prostě vyrábějí v extrudérech), pak nevím, proč by i časté střídání granulí mělo dělat psům problémy. Jediné, co mě napadá je, že jde o marketing, aby prostě pes zůstal u jedné značky (donedávna se dokonce tvrdilo, že má na jedné značce zůstat celý život a maximálně střídat "příchutě"... fuj, už slovo příchutě mi zvedají kufr). Ovšem je pravda, že pes, který je zvyklý jenom na jedno žrádlo, má pak zlenivělé trávení a skutečně ho každá změna vykolejí. To se u psů na mase nejspíš nestane, protože jim se maso i přílohy a zelenina střídají a nikdo neřeší "každodenní vyváženou stravu".
Ale jistě tak jak se dá blbě krmit granulemi, dá se asi i blbě krmit masem... tedy spíš se to asi dá zvorat přemírou přídavků a doplňků, než že by za to mohlo samo maso.
Krmím TOTW, jsem přesvědčená, že maso je pro psa to nejlepší, jak už jsem řekla, je to můj první pes a jsem ráda, že jsem se za těch pár měsíců vyznala trochu v granulích a dávám mu tak nějak kvalitu. Poslední měsíc mi čeká pár minut než začne jíst, a to byl pro mě signál vykašlat se na "zrní" a přejít na maso, protože on je hrozně pažravej, sní na co přijde, za jídlo udělá kotrmelce, vždycky se na jídlo těšil, teď když řeknu jdeme jíst, tak skáče radostí, jen to tam nasypu, tak váhá jestli to vůbec sníst, což je u něj zvláštní Nakonec to vždy, ale sní. Jsem rozhodlá dříve nebo později s masem začít, krom obav, zda mu nebude něco ve stravě chybět, mam obavy i z náročnosti příprav, jak maso nakoupit (a kolik) abych náhle nezjistila, že mu nemam co dát atd. (což asi stejnak zjistim časem, vím že z toho dělám kovbojku, ale selský rozum mi na tohle nějak chybí ).
pajajs

XXX.XXX.143.14
Andrýsek3
napsal(a):
Krmím TOTW, jsem přesvědčená, že maso je pro psa to nejlepší, jak už jsem řekla, je to můj první pes a jsem ráda, že jsem se za těch pár měsíců vyznala trochu v granulích a dávám mu tak nějak kvalitu. Poslední měsíc mi čeká pár minut než začne jíst, a to byl pro mě signál vykašlat se na "zrní" a přejít na maso, protože on je hrozně pažravej, sní na co přijde, za jídlo udělá kotrmelce, vždycky se na jídlo těšil, teď když řeknu jdeme jíst, tak skáče radostí, jen to tam nasypu, tak váhá jestli to vůbec sníst, což je u něj zvláštní Nakonec to vždy, ale sní. Jsem rozhodlá dříve nebo později s masem začít, krom obav, zda mu nebude něco ve stravě chybět, mam obavy i z náročnosti příprav, jak maso nakoupit (a kolik) abych náhle nezjistila, že mu nemam co dát atd. (což asi stejnak zjistim časem, vím že z toho dělám kovbojku, ale selský rozum mi na tohle nějak chybí ).
Tady máte kalkulačku na výpočet dávky (+/-) http://manwe.eu/index.php/vypoet-krmne-davky Podle toho nakupte třeba na měsíc (já to takto plánuju, akorát nemáme tak velký mrazák..) Nám to vychází nějakejch 14 kilo masa na měsíc + zelenina.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.190
Znovu si přečti můj příspěvek
Bavím se o štěněti, nikoliv dospělém psovi - tedy o štěněti, které roste...
"Pokud štěněti se střídaj značky granulí (každá má svou receptůru, proto není dobré granule střídat) - to vede akorát k problému - každá značka má jiné % proteinů, tuků, CA:P... A je jasné, že pokud se poměry stále mění je z toho prostě problém. Takže vybrat si jedny granule a jima krmit."
Když se podíváš, každé značka má svou receptůru - např: štěněčí brit care 28% proteinů, Carnilove už 38% proteinů, Eukanuba 26%, ToW 28%...
Když jeden měsíc krmíš štěně krmivem, kde má 26% proteinů a pak mu švihneš krmivo, kde je 38% proteinů, už je to sakra skok, který štěněti může rozhodit růst...
Když už má pes uzavřený růst, tak klidně přidat maso, změnit značku - už to bude víceméně jen o psí přizpůsobivosti (a o tom, jak se pes se změnami vyrovná)...
Mohu se zeptat, a ta kamarádka vůbec nesledovala vývoj té feny? Přece si v průběhu jejího štěněčího růstu musela něčeho všimnout. Já teda toho svého sveduju denně, pořád srovnávám, až mi manžel tvrdí, že jsem je.lá, že je v pohodě. Je ale fakt, že s masem jsme ještě zkušenosti neměli a navíc se psem obřího plemene, ale jak mě chovatelka ujistila, hlavně kosti, nic tučného, protože průjmy škodí a přiměřená zátěž. Když tak někdy vidím ty vesnické psy na řetězech, které žádné prošlapy nemají a nohy mají taky o.k, tak si říkám, že když tito byli ve štěněčím věku hozeni na mráz, bez jakékoliv vyvážené výživy a doplňků, tak to přece nemůže být až tak nebezpečné.
Navíc, jak bylo vyřčeno p. Novosadovou, záleží na pestrosti stravy během měsíce, nekrmit pořád to stejné, ale střídat a ono se to za tu dobu vyváží. Psala jsem jí osobně a ona mé obavy vyvrátila.
S tou svalovinou, měla by tvořit těch 50% denního příjmu a třeba já dávám 5% dávku ( pro štěňata 4-6%).
Když se podíváš, každé značka má svou receptůru - např: štěněčí brit care 28% proteinů, Carnilove už 38% proteinů, Eukanuba 26%, ToW 28%...
Když jeden měsíc krmíš štěně krmivem, kde má 26% proteinů a pak mu švihneš krmivo, kde je 38% proteinů, už je to sakra skok, který štěněti může rozhodit růst...
ono jde taky "tak trochu" o to, jaký druh proteinů to jde... já švihnu štěněti jednou tučnější vepřové, pak hovězí svalovinu... pak klidně celomletou kachnu, pak ryby atd... střídám i zeleninu jak do množství tak do druhu... a nic se neděje, žádné skoky se nekonají ;)
Štěně vyrostlo nerozhozeno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Šarina- vaše názory , taky tak krmím a fena prospívá skvěle a na každé jídlo se těší, kromě dne, když krmí můj manžel a předloží granule a to ještě ochucené masem a teplé a vlhké, čumí, jak vyoraná myš. Fuj broky, ale dal to páník, tak to je konečná, panička není doma, tak to hold budu muset sníst.
pajajs

XXX.XXX.143.14
Tak jsme dneska začali BARFovat. Zatím jsem koupil od vetamixu takové ty "salámky" hovězí + drůběží směs a dávám mu to se zeleninou a ovocem. Ptal jsem se na drůběží a bylo mi řečeno, že tam je hodně rozemletých kostí, takže by mohl dostat zácpu.. Chci se tedy dále zeptat. Kosti mám začít dávat až po 2. týdnu? (Nakoupil jsem ještě 1Kg kuřecích křídel),.
pajajs

XXX.XXX.143.14
A ještě jsem se chtěl optat, jak je to se střídáním druhů masa. Mám krmit týden stejný a potom změnit, nebo to můžu střídat podle toho, co vezmu zrovna do ruky?
Jenom bych chtěla přidat třicetileté zkušenosti krmení stravou kombinovanou. Hlavní dávka je u nás maso s přílohou, druhá menší je dávka granulová. Leta jsem dávala granule ráno a maso večer, teď to dělám obráceně. I štěně mělo dvě dávky masové a dvě granulové. Krmila jsem tak i obříka, který vyrostl do metráku a klouby a kosti perfektní. Jenom jednu věc jsem dodržovala při přípravě mokré dávky - nepřekrmit vápníkem. Takže žádné skořápky jak slepici, kosti jedna třetina dávky. V růstu jsem používala Roboran, na srst dávám Biotin. Starému pejskovi jsem kupovala procházející přípravky na lidské klouby.
Maso kupuji kusové, něco od Vetamixu, něco od Krmme, něco pro lidskou. Protože naše madam nerada kouše, kosti jsou hlavně králík, kuřecí krky a skelety a žebírka. Velké kosti neokusuje, bohužel. Pro výživu chrupavek zkrmuji krůtí chrupavky, na tom je i hodně masa.
Naše momentální strávnice je dost vybíravá, něco nesežere syrové, tak třetinu musím vařit. Ovoce a zelenina je pro psy nestravitelná - teda podle jejího názoru. Pokud ji má v misce ona. Pokud jím obalovaný květák nebo brokolicovou polévku, může se uslintat. Takže naše miska vypadá asi takhle: maso, kosti, sušená zelenina, malá lžíce rýže, lososový olej, kelpa, od jara do podzimu pivovarské kvasnice. Trojhránek sýra s vitaminem. Dávka granulová je sežrána někdy denně, někdy tak týden o granule nezavadí, stačí jí dávka mokrá.
pajajs

XXX.XXX.143.14
Ještě dotaz.. Můžu v 1 den kombinovat víc druhů masa? Třeba dám ráno hovězí + drůbeží směs a večer dám kuřecí křídla? (abych dodal alespoň nějaký vápník do těla?). Nebo to třeba namixovat, že dám třeba 125g hovězí a 125g kuřecí křídla v jedné dávce?
Uživatel s deaktivovaným účtem

pajajs
napsal(a):
Ještě dotaz.. Můžu v 1 den kombinovat víc druhů masa? Třeba dám ráno hovězí + drůbeží směs a večer dám kuřecí křídla? (abych dodal alespoň nějaký vápník do těla?). Nebo to třeba namixovat, že dám třeba 125g hovězí a 125g kuřecí křídla v jedné dávce?
Jasně, že můžete, zase to tak nehroťte.
inusanka
napsal(a):
Jenom bych chtěla přidat třicetileté zkušenosti krmení stravou kombinovanou. Hlavní dávka je u nás maso s přílohou, druhá menší je dávka granulová. Leta jsem dávala granule ráno a maso večer, teď to dělám obráceně. I štěně mělo dvě dávky masové a dvě granulové. Krmila jsem tak i obříka, který vyrostl do metráku a klouby a kosti perfektní. Jenom jednu věc jsem dodržovala při přípravě mokré dávky - nepřekrmit vápníkem. Takže žádné skořápky jak slepici, kosti jedna třetina dávky. V růstu jsem používala Roboran, na srst dávám Biotin. Starému pejskovi jsem kupovala procházející přípravky na lidské klouby.
Maso kupuji kusové, něco od Vetamixu, něco od Krmme, něco pro lidskou. Protože naše madam nerada kouše, kosti jsou hlavně králík, kuřecí krky a skelety a žebírka. Velké kosti neokusuje, bohužel. Pro výživu chrupavek zkrmuji krůtí chrupavky, na tom je i hodně masa.
Naše momentální strávnice je dost vybíravá, něco nesežere syrové, tak třetinu musím vařit. Ovoce a zelenina je pro psy nestravitelná - teda podle jejího názoru. Pokud ji má v misce ona. Pokud jím obalovaný květák nebo brokolicovou polévku, může se uslintat. Takže naše miska vypadá asi takhle: maso, kosti, sušená zelenina, malá lžíce rýže, lososový olej, kelpa, od jara do podzimu pivovarské kvasnice. Trojhránek sýra s vitaminem. Dávka granulová je sežrána někdy denně, někdy tak týden o granule nezavadí, stačí jí dávka mokrá.
Naše velká obludka se na čerstvou zeleninu tváří stejně , ta sušená je dobrej nápad .
Já teda ještě k Barfu jsem u štěnda přidávala vit. C s postupným uvolněním, jinak ho přidávám pokud má pes potíže s klouby nebo starým psům. jinak jsem ještě přidávala kloubní výživu.Jinak výsledky DKK, DLK máme výborné, ovšem toť otázka čím to je?(genetika, výživa, pohyb, ), to ví jen Pán Bůh.
Taky se odhodlávám k přechodu na maso - čtvrtý den mám doma osmitýdenní štěně. Zatím krmím štěněčí Eminenty, na které bylo zvyklé u chovatelky, aby těch změn nebylo mnoho najednou, ale už mám cukání krom té prefabrikované stravy dát i něco čerstvého. Je moc brzy anebo čím dřív tím líp?
Granule úplně opustit nechci, jednu denní dávku bych z praktických důvodů ráda nechala granulovou.