David 99

XXX.XXX.182.4
Dobrý den, mám 2 letého rottweilera už několikátý den vůbec nežere(at je to cokoli od masa přes tvaroh, bílý jogurt, po piškoty a tvrdé pečivo), celkově je dost smutný a furt než leží nebo dokáže stát sklesle na jednom místě 5 minut. Má zvýšenou teplotu, více sliní a hodně pije vodu, kterou pak vyzvrací a zvratky mají takovou tmavě hnědavou až téméř černou barvu.. Bojím se že je otrávený, protože nezvrací čisté žaludeční štávy... říkám si jestli ta tmavá barva není krev. U veterináře jsem byl a dnes mám přijet znovu, uvidíme co mi řekne, ale bojím se nejhoršího.
Spíš mi jde o to, jestli tu máte někdo s takovýmto onemocněním zkušenost a jak probíhala léčba a jestli úspěšně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otrava se neprojevuje tím, že ve zvratcích je nějaká příměs. Ono to není zdaleka tak jednoduché a jsou dokonce i typy otrav, kde ke zvracení vůbec nedochází. A zároveň to, že pes není otrávený neznamená, že nemůže být těžce nemocný a že nemusí uhynout.
Prostě to chce nějakou diagnostiku onemocnění. Protože teprve podle toho, co tomu psovi vlastně je, může probíhat nějaká léčba a může se určit nějaká prognóza. Ten pes může mít cokoliv od "obyčejného" zánětu žaludku po vážnou infekci nebo třeba i nádor nebo selhání jater.
Co to máte za veta, když nic neudělá? To jste tam byl bez psa? Pokud je otrávený, jde tam o hodiny a vy to řešíte dva dny? Pokud je otrávený smrtelnou dávkou, selžou mu játra a ledviny. Pokud dávka není přímo smrtelná, může to přežít, ale může mít doživotně poškozené ledviny a bude muset celý život brát léky.

lesnížínka
napsal(a):
Co to máte za veta, když nic neudělá? To jste tam byl bez psa? Pokud je otrávený, jde tam o hodiny a vy to řešíte dva dny? Pokud je otrávený smrtelnou dávkou, selžou mu játra a ledviny. Pokud dávka není přímo smrtelná, může to přežít, ale může mít doživotně poškozené ledviny a bude muset celý život brát léky.
To je odvážné tvrzení Látek, které mohou způsobit otravu, je opravdu hodně a působí různými způsoby. Některé poškozují játra. Jiné poškozují ledviny. Některé nepoškozují ani jedno a jedná se třeba o nervové jedy.

Mimochodem, pokud ten pes pouze zvrací a nemá k tomu průjem - nekadí vůbec, u dvouletého bych myslela i na cizí těleso ve střevech. Prostě možností, co tomu psovi je, je fakt hodně. Těžký zánět slinivky taky umí přesně toto.
napsal(a):
To je odvážné tvrzení Látek, které mohou způsobit otravu, je opravdu hodně a působí různými způsoby. Některé poškozují játra. Jiné poškozují ledviny. Některé nepoškozují ani jedno a jedná se třeba o nervové jedy.
Jéé, no ano, ale zbytečné to tak dalekosáhle pitvat, když nejčastější používaná otrava je jed na krysy, slimáky a Fridex. Také jak píšete...pokud je to vůbec otrava. Ale to asi bez psa veterinář ani nezjistí. Dotaz na Vás: dá se to spolehlivě poznat z testů(krev, moč)?
David 99

XXX.XXX.182.4
To mi říkal at dnes raději přijedu a že ho dá případně na kapačku. Ted právě když Vám píšu, tak pes zase zvracel ale než čistou vodu, tak nevím...
David 99
napsal(a):
Dobrý den, mám 2 letého rottweilera už několikátý den vůbec nežere(at je to cokoli od masa přes tvaroh, bílý jogurt, po piškoty a tvrdé pečivo), celkově je dost smutný a furt než leží nebo dokáže stát sklesle na jednom místě 5 minut. Má zvýšenou teplotu, více sliní a hodně pije vodu, kterou pak vyzvrací a zvratky mají takovou tmavě hnědavou až téméř černou barvu.. Bojím se že je otrávený, protože nezvrací čisté žaludeční štávy... říkám si jestli ta tmavá barva není krev. U veterináře jsem byl a dnes mám přijet znovu, uvidíme co mi řekne, ale bojím se nejhoršího.
Spíš mi jde o to, jestli tu máte někdo s takovýmto onemocněním zkušenost a jak probíhala léčba a jestli úspěšně.
Zase další dotaz, který mi připadá jako výkřik do tmy.
Veterinář Vám řekl, že máte dnes přijet znovu, vy se bojíte nejhoršího, tak tam nejedete, sednete k internetu a v 11.24 hod. hodíte dotaz na ifauna a čekáte, že to někdo vyřeší za Vás?
Každý jiný už by byl touhle dobou od veterináře zpět s informací, co psovi je.

lesnížínka
napsal(a):
Jéé, no ano, ale zbytečné to tak dalekosáhle pitvat, když nejčastější používaná otrava je jed na krysy, slimáky a Fridex. Také jak píšete...pokud je to vůbec otrava. Ale to asi bez psa veterinář ani nezjistí. Dotaz na Vás: dá se to spolehlivě poznat z testů(krev, moč)?
Jak co:)
Otrava jedem na krysy způsobuje poruchy srážení krve a to se dá otestovat poměrně snadno z krve. Dokonce i výsledky jsou pro otravu jeden na krysy docela specifické - prodloužený protrombinový čas, vlastně i všechny ostatní časy, pozitivní PIVKA - a trombinový čas je prodloužený už před prvními klinickými příznaky, to je užitečné.
Co se fridexu týče, pro něj jsou specifické krystaly v moči, ale ve chvíli, kdy už tam jsou, tak je na léčbu tak nějak pozdě - jsou to právě ty krystaly. které ledviny ničí. Takový pes bude mít i podle krve už selhání ledvin (ale krevní testy nepoznají příčinu). Bohužel aby mělo zvíře nějakou rozumnou šanci na přežití, musí se začít léčit ještě dřív, než k poškození ledvin vůbec dojde - v první fázi otravy, kdy se jen motá jako opilé. Je otázka, jestli člověka v té chvíli zrovna napadne, že by to mohl být fridex, pokud u fridexu zvíře nikdo neviděl, a v téhle fázi se to nedá ani nijak zjistit.
No a jed na slimáky, to je dost nespecifická věc. Zelený obsah žaludku je varující a říká, že by to mohlo být ono. To tak možná. Jinak příčin metabolického rozvratu a křečí zas není až tak moc, zvláště když byl pes předcházející den v pohodě. Ale zde je to vlastně jedno, protože nic konkrétního se stejně dělat nedá. Pokusit se udržet psa při životě než to přejde.
Právě se ptám proto, jestli se ještě v určité fázi dá něco dělat. Snad v té opravdu brzké, kdy třeba chytíte psa žeroucího návnadu nebo jed na slimejše by stačilo vyvolat zvracení, ať už sám či u veta, to je mi jasné. Zajímalo mne spíše u prvních příznaků, jestli to vet zjistí a jak se postupuje. Úplně laicky: jestli se dá, nějak" vyčistit krev, kdysi jsem slyšela, že u lidí snad přes transfuzi(odebíráním pacientovi a přidáváním krve od dárce) ale netuším, jestli se to opravdu dělá, nebo to bylo jbp a pak třeba psa na dialýzu...jestli to existuje a jde to? Z jater to už asi nikdo nedostane, či neexistují látky k neutralizaci? Si říkám kdoví, co nás ještě potká, tak by mne zajímaly možnosti...

lesnížínka
napsal(a):
Právě se ptám proto, jestli se ještě v určité fázi dá něco dělat. Snad v té opravdu brzké, kdy třeba chytíte psa žeroucího návnadu nebo jed na slimejše by stačilo vyvolat zvracení, ať už sám či u veta, to je mi jasné. Zajímalo mne spíše u prvních příznaků, jestli to vet zjistí a jak se postupuje. Úplně laicky: jestli se dá, nějak" vyčistit krev, kdysi jsem slyšela, že u lidí snad přes transfuzi(odebíráním pacientovi a přidáváním krve od dárce) ale netuším, jestli se to opravdu dělá, nebo to bylo jbp a pak třeba psa na dialýzu...jestli to existuje a jde to? Z jater to už asi nikdo nedostane, či neexistují látky k neutralizaci? Si říkám kdoví, co nás ještě potká, tak by mne zajímaly možnosti...
Když přímo vidíte, jak zvíře žere návnadu/pije fridex, je to vlastně v pohodě. Problém je v téhle chvíli jen, pokud se jedná o žíravinu. Ale co se jedů týče, ty se musí nejdřív vstřebat do těla, a to chvilku trvá. Je tam dobře hodinu max dvě trvající okno, kdy vyvolání zvracení a podání živočišného uhlí vstřebání jedu zabrání a zvíře otrávené vůbec není.
Pak jsou určité typy toxických látek, na které existuje protijed. Třeba jedy na hlodavce: ty běžné fungují tak, že v játrech zablokují recyklaci vitamínu K. Ten je potřeba k tvorbě bílkovin, které játra vypouštějí do krve a ty tam pak způsobují, že se krev může srážet. Takže jakmile dojde vitamín K, časem dojdou i tyhle bílkoviny (nekolují v krvi věčně, ale obnovují se) a pak se objeví krvácivý stav. Pokud ale zvířeti budu podávat potřebné množství vitamínu K, tak se u něj otrava nijak neprojeví. A časem se recyklace zase obnoví. Když už budu mít zvíře z poloviny vykrvácené, vitamín K mi moc nepomůže, protože chvilku trvá, než se srážecí faktory zase vytvoří a to už může být pozdě, proto se takovým zvířatům přidává ještě transfuze - jednak dostanou krev, která z nich vytekla, jednak v té krvi jsou srážecí faktory dárce. Takže pacient při troše štěstí neumře dřív, než jeho vlastní játra použijí dodaný vitamín K k obnovení srážlivosti.
Nebo třeba ten fridex. Tam to funguje úplně jinak. Fridex je vlastně alkohol, víte? Proto po požití způsobuje stavy podobné opilosti. Játra ho taky rozkládají úplně stejně jako alkohol, akorát ty rozkladné produkty místo kocoviny vytvoří ostré krystaly v ledvinách, jak se to tělo snaží vyčůrat, a ty ostré krystaly ledviny rozbijí na cucky. Když budu mít takové zvíře, co vypilo fridex a dostalo se k veterináři ve chvíli, kdy je jako opilé, super. Léčba je možná - zvíře dostane do žíly alkohol a drží se ve stavu asi tak dvoupromilové opilosti. Jeho játra pak přednostně rozkládají ethanol a fridexu si nevšímají, takže ledviny vyčůrají rovnou fridex a to jim neublíží. Jenže když už jsou ledviny na hadry, tak se dá jedině držet takové zvíře při životě třeba i s použitím dialýzy a čekat, jestli náhodou kousek ledvin potřebný k žití někde nezůstal. Ale prognóza už je blbá a protože zvířata nejezdí na motorce, nové ledviny nějak nejsou k mání...
Takhle nam zvracela fenka, kdyz nam sezrala granulovane hnojivo..cely den nic a pak az v noci snad zvracela 10x a presne takove dost tmave(az skoro kasovite) zvratky.jeli jsme na vet, kapacka, injekce, antibiot. A nejakou pastu na spraveni traveni a do dvou dnu byla v pohode..sice to stalo dost penez a cas straveny na veterine, ale vse dopadlo dobre.byt vami zajdu k jinemu vet.to neni sranda.kdyz nam vet rekl ze je priotravena az otravena, sedla do auta a vzpomela jsem si, ze az moc dlouho cmuchala u jedne chaty v kerich, a tam bylo to gran.hnojivo, tak jsem vzala vzorek vet.aby to usnadnilo leceni a bylo to cilene..drzim vam palce.
HELENA73

XXX.XXX.93.102
HELENA73

XXX.XXX.93.102
Moje fena jokšira zvracela, byla malatna nežrala krmila jsem střikačkou několikrat jsem s ni byla u doktora ktery povidal je otravena daval ji obden injekce hodne telefonatu ze se to nelepši a pořad jen daval injekce a stale nic krev nebral proste nic pes stale vracel a po 14 dnech mi uhynula to uš ani nechodila vubec zadne vyšetřeni jen injekce kdyz jsem chtela ject k vzdalenějši doktorce tak to nevydrzela nechala jsem u doktorky udelat pitvu a zjistila ze mnela zanet delohy a pak ji selhaly ledviny stacilo vzit krev a udelat pry sono to se pozna i z krve ona by hned dala kapacku krev vzala a dal ptala se na veci ktery vubec doktor se neptal kdyz jsem mu volala ze nemam psa a na co umrela tak se tomu divyl ze jsem mu ji mnela privest na pitvu aby se predsvetsil ze to byla deloha a jeste mi rekl ze umiraji mimina, deti, mladi lidi a stari lidi a ze muzu mit dobry pocit ze jsem neco pro ni udelala a ze tohle pro ne jina vec a radil mi co sni mam delat a ze to mu radily jiny lidi ale von nevedel nic nevim jak takovy doktori kterym verite muzou lecit na radu doktorky mnenim doktora a kdyz zvraci neco tmaviho je to krev to nam taky rekla

HELENA73
napsal(a):
Moje fena jokšira zvracela, byla malatna nežrala krmila jsem střikačkou několikrat jsem s ni byla u doktora ktery povidal je otravena daval ji obden injekce hodne telefonatu ze se to nelepši a pořad jen daval injekce a stale nic krev nebral proste nic pes stale vracel a po 14 dnech mi uhynula to uš ani nechodila vubec zadne vyšetřeni jen injekce kdyz jsem chtela ject k vzdalenějši doktorce tak to nevydrzela nechala jsem u doktorky udelat pitvu a zjistila ze mnela zanet delohy a pak ji selhaly ledviny stacilo vzit krev a udelat pry sono to se pozna i z krve ona by hned dala kapacku krev vzala a dal ptala se na veci ktery vubec doktor se neptal kdyz jsem mu volala ze nemam psa a na co umrela tak se tomu divyl ze jsem mu ji mnela privest na pitvu aby se predsvetsil ze to byla deloha a jeste mi rekl ze umiraji mimina, deti, mladi lidi a stari lidi a ze muzu mit dobry pocit ze jsem neco pro ni udelala a ze tohle pro ne jina vec a radil mi co sni mam delat a ze to mu radily jiny lidi ale von nevedel nic nevim jak takovy doktori kterym verite muzou lecit na radu doktorky mnenim doktora a kdyz zvraci neco tmaviho je to krev to nam taky rekla
To je mi líto

HELENA73
napsal(a):
Já nevím, jestli je to jen na změnu veterináře, jestli to není na stížnost na vet.lékařské komoře.
U fenky by měl možnost zánětu dělohy předpokládat. Kdysi jsem šla s fenou k veterináři se stejnými příznaky, já si myslela zkažený žaludek, zánět střev. Veterinář dal antibiotika a zároveň nás chtěl objednat na histerektomii ( nevíte, co jsem si o něm myslela ! ). Bylo to 20.12. a 31.12. jí operoval obrovskou pyometru a zachránil ji.
Chci tím říct, že dobrý veterinář umí diagnostikovat a u feny i při příznacích york feny, mohl problém dělohy předpokládat.
Sharon168

XXX.XXX.74.12
Ahoj mohu se zeptat kolik te stála pitva?

Sharon168
napsal(a):
Ahoj mohu se zeptat kolik te stála pitva?
A to se ptáte koho?
Jinak cena pitvy se odvíjí od hmotnosti jedince a případných dalších vyšetření - histologie, bakteriologie, toxikologie...

Tady je aktuální ceník SVÚ Praha pro představu: https://www.svupraha.cz/file/1671657a4ac52ac25a64b6229b33eb8e/4488/cen%C3%ADk%2023%20patologie.pdf

Doron
napsal(a):
Velmi užitečná odpověď..
ale jinou nelze podat. protože každá laboratoř má jiný ceník, opravdu je to odstupňované podle velikosti zvířete a opravdu hodně dělají ta další vyšetření, přičemž předem se nedá úplně odhadnout, která přesně budou potřeba. jestli bakterka, nebo histola, kolika orgánů...
prostě od pár set do několika tisíc.

Doron
napsal(a):
Velmi užitečná odpověď..
A co se vám na ní nelíbí?
To je stejné, jak když se někdo zeptá, za kolik se dá koupit auto.
Navíc dotyčný(á) oslovuje kohosi po 7 letech.